| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 545
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza potenciala za širitev mednarodnih poslovnih aktivnosti podjetja weiler abrasives na južnoafriškem trgu
Andraž Laubič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja za širitev prodaje iščejo nove potencialne trge, ki ponujajo čim več tržnih priložnosti. Eden od potencialnih trgov je južnoafriški trg, ki že dalj časa predstavlja veliko priložnost za podjetja, ki se hočejo internacionalizirati na afriškem kontinentu. Potenciali tega trga ležijo v zgodovinsko močnem gospodarstvu, infrastrukturi in mnogih naravnih resursih. Za podjetje Weiler Abrasives, d. o. o., ki je vstopilo na ta trg in se osredotoča na panogo umetnih brusov, južnoafriški trg predstavlja veliko priložnost za povečanje lastne prodaje rezalnih in brusnih ploščic predvsem zaradi sklenjenega partnerstva z lokalnim južnoafriškim podjetjem. Vendar pa je zaradi trenutno slabšega gospodarskega stanja v Republiki Južne Afrike potrebna ocena vseh dejavnikov, ki bodo vplivali na nadaljnje poslovanje podjetja. V diplomskem delu se osredotočamo na dejavnike in lastnosti trga južnoafriške republike, ki se navezujejo na panogo umetnih brusov. V drugem poglavju opisujemo deželno in panožno okolje. V tretjem poglavju obravnavamo mednarodne poslovne aktivnosti ter njihovo povezanost s poslovnimi procesi podjetja. V četrtem poglavju analiziramo deželno okolje južnoafriškega trga, skladno z dimenzijami tega okolja, ki so opisane v drugem poglavju. V petem poglavju predstavljamo in analiziramo panogo umetnih brusov in poslovanje podjetja Weiler Abrasives, d. o. o., na južnoafriškem trgu, vključno z izvedbo SWOT analize in opredelitvijo tržnih potencialov podjetja na tem trgu.
Keywords: tržni potencial, Republika Južne Afrike, umetni brusi, SWOT analiza, mednarodne poslovne aktivnosti
Published in DKUM: 20.06.2023; Views: 209; Downloads: 33
.pdf Full text (1,46 MB)

2.
Prireditveni in rekreacijski center Žalec : magistrsko delo
Deja Vinšek, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava gradnjo prireditvenega in rekreacijskega centra v Žalcu, temo s področja športa in zdravega življenja. V teoretičnem delu so predstavljeni: pojem šport, zgodovina Žalca in splošni podatki. V nadaljevanju so na kratko predstavljeni primeri kopališč v Sloveniji in analize širšega in ožjega prostora, na katerem temelji projektni del. V projektnem delu so predstvaljeni razvoji projekta, ideja in namen ter načrti kopališča s površinami za rekreacijo in druženje. Projektrianje centra predstavlja poseben izziv, saj zahteva veliko domišljije, iznajdljivosti in prilagodljivosti. V nalogi je predstavljena ideja in rešitev novega centra za zdravo življenje s premišljenimi povezavami javnih stavb in stanovanjskih sosesk. Nov rekreacijski center s prireditveno ploščadjo v Žalcu je umeščen v dokaj dostopno točko v samem mestu, v neposredni bližini najdemo športni center, I. in II. osnovno šolo Žalec, Dom II. slovenskega tabora in avtobusno postajo Žalec.
Keywords: prireditveni, rekreacijski center, šport, Žalec, interaktivne točke, center, druženje, zdravje, rekreacija, združenje, združevanje, kopališče, olimpijski bazen, prireditvena ploščad, avditorij, prireditveni prostor, zunanji avditorij, park, aktivnosti, povezava, aktivnost, druženje
Published in DKUM: 20.12.2022; Views: 565; Downloads: 213
.pdf Full text (147,36 MB)

3.
Vpliv migrene na vsakdanje aktivnosti pri odraslih osebah
Tjaša Matko, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Migrena je zdravstveno stanje, ki vključuje hude, ponavljajoče se glavobole in druge simptome. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv migrene na vsakdanje aktivnosti odraslih z migreno. Metode: Z namenom priprave zaključnega dela smo pregledali, analizirali in sintetizirali znanstveno literaturo. Zastavljeni iskalni niz smo skupaj z vključitvenimi in izključitvenimi kriteriji uporabili v naslednjih mednarodnih podatkovnih bazah: Pubmed, Science Direct, Web of Science ter CINAHL. Raziskave smo razvrstili po ravneh hierarhije dokazov, da bi ocenili moč dokazov ter naredili kritično oceno. Rezultati: Od skupaj 450 člankov smo jih v analizo literature vključili osem. Ugotovili smo, da ima migrena močan vpliv na vsakdanje aktivnosti in tudi na socialne stike, posameznika ter na njegov ekonomski status. Razprava in sklep: Osebe z migreno še vedno stigmatizirajo, predvsem delodajalci in sodelavci. Pogosto so deležne nerazumevanja in obtoževanja, da svojo bolezen izrabljajo kot izgovor. Na tej točki se odpira ogromno nerešenih vprašanj, sploh pri doživljanju migrene skozi oči obolelega ter njenega dojemanje pri družini, prijateljih in sodelavcih. Menimo, da je ta tema premalo raziskana in da bi bilo potrebno ljudi seznanjati o težavnosti te bolezni ter jih ozaveščati o pravilnem odnosu do obolelih.
Keywords: migrena, vsakdanje aktivnosti, odrasli
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 280; Downloads: 30
.pdf Full text (1,22 MB)

4.
Izvajanje matematičnih aktivnosti s predšolskimi otroki in njihovimi starši na daljavo preko zooma : diplomsko delo
Laura Zorec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Izvajanje matematičnih aktivnosti s predšolskimi otroki in njihovimi starši na daljavo preko Zooma sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo predstavili matematiko kot del Kurikula za vrtce, posamezna področja matematike, pomen igre za otroke in kako lahko z igro razvijamo matematične spretnosti. Osredotočili smo se na pomen odraslih, tako vzgojiteljev kot staršev za otrokov razvoj matematičnih spretnosti ter na splošno opisali temo, ki je bila aktualna po izbruhu epidemije Covid19 in sicer poučevanje na daljavo. V praktičnem delu pa smo predstavili matematična srečanja na daljavo, ki smo jih izvedli s petimi družinami s predšolskimi otroci. Otrokom in staršem smo na daljavo predstavili tri matematične igre primerne za predšolske otroke in preverjali, kakšen vpliv imajo starši na izvajanje matematičnih aktivnosti predšolskimi otroki na daljavo. Ugotovili smo, da je prisotnost staršev pri izvajanju matematičnih aktivnosti na daljavo ključnega pomena za uspešno izvedbo. Starši so tisti, ki so otrokom pomagali pri opravljanju računalniške opreme, hkrati pa so bili dodatni motivatorji, ki so otroke spodbujali k aktivnemu sodelovanju aktivnosti.
Keywords: predšolski otrok, matematične aktivnosti, družina, poučevanje na daljavo
Published in DKUM: 18.11.2022; Views: 374; Downloads: 29
.pdf Full text (2,02 MB)

5.
Učenje pri pouku spoznavanja okolja skozi gibalne/športne aktivnosti : magistrsko delo
Anja Hrastnik, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga z naslovom Učenje pri spoznavanju okolja skozi gibalne/športne aktivnosti je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in praktičnega dela, ki se med seboj povezujeta in dopolnjujeta. V teoretičnem delu naloge so predstavljene vsebine in pojmi, ki so pomembni za nadaljnje razumevanje. Najprej je predstavljena vsebina, ki je povezana z gibalnim razvojem otroka, sledi predstavitev učnih predmetov spoznavanje okolja in šport, v nadaljevanju pa je predstavljeno medpredmetno povezovanje učnih predmetov. V praktičnem delu naloge smo načrtovali aktivnosti pri učnem predmetu spoznavanje okolja, in sicer za tematski sklop Človek in Promet od 1. do 3. razreda osnovne šole. Vsi primeri aktivnosti vključujejo gibalne/športne aktivnosti, skozi katere učenci spoznavajo in usvajajo učne vsebine. Vse načrtovane aktivnosti so ciljno načrtovane in pri učencih spodbujajo gibanje. Cilj magistrske naloge torej je, da učiteljem predstavimo možne aktivnosti, ki jih lahko vključijo v poučevanje in tako medpredmetno povežejo predmet spoznavanje okolja s predmetom šport. Učenci skozi te aktivnosti usvajajo različne cilje spoznavanja okolja in športa, hkrati pa se navajajo na strpnost, sodelovanje, medsebojno pomoč, med drugim pa tudi spoznavajo naravne oblike gibanja, se srečujejo z različnimi obremenitvami telesa in spoznavajo različne intenzitete telesne vadbe.
Keywords: medpredmetno povezovanje, spoznavanje okolja, šport, gibalne/športne aktivnosti
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 574; Downloads: 119
.pdf Full text (5,83 MB)

6.
Spletna aplikacija za vizualizacijo športnih aktivnosti : diplomsko delo
Amadej Krepek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu so predstavljeni ključni aspekti vizualizacije športnih aktivnosti vključno z zajemanjem podatkov med potekom športnih aktivnosti. V teoretičnem delu je izdelan pregled sorodnih del na področju vizualizacije športnih aktivnosti. Predstavljena je uporaba podatkov iz zunanjih virov ter soodvisnost športnih aktivnosti z meteorološkimi podatki. V praktičnem delu predstavimo izdelavo spletne aplikacije za vizualizacijo športnih aktivnosti s primeri uporabe ter praktične primere rokovanja z aplikacijo. Ključna funkcionalnost te spletne aplikacije je vizualizacija podatkov v realnem času. Prikazani podatki so implementirani na grafih, tabelah, koledarju in zemljevidu. Dodana je tudi možnost primerjanja obstoječih športnih aktivnosti z vremenskimi podatki za še bolj natančno analizo.
Keywords: GPX, spletna aplikacija, športne aktivnosti, TCX, vizualizacija, VueJS
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 271; Downloads: 88
.pdf Full text (2,20 MB)

7.
Prepletanje osnovnih področij kurikuluma z astronomskimi dejavnostmi v vrtcu: predstavitev aktivnosti in konkretnih primerov : diplomsko delo
Laura Jambrović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo različne dejavnosti in konkretne primere s področja astronomije, primerne za predšolske otroke, ki se prepletajo z osnovnimi področji kurikuluma. Na podlagi obstoječih virov in strokovne literature hkrati preučimo vsebine s področja astronomije, zlasti področja, ki so relevantna za obravnavo v predšolskem obdobju. V okviru zaključnega dela smo izdelali predloge dejavnosti, ki bi otrokom predstavile astronomijo na dojemljiv način in se hkrati povezujejo s Kurikulumom za vrtce. Predlagane aktivnosti se povezujejo s področji jezika, družbe, umetnosti, matematike, gibanja in narave. Eden izmed poglavitnih namenov diplomskega dela je vzgojiteljem in drugim, ki delajo s predšolskimi otroki, predstaviti konkretne primere vsebin in različnih pristopov za obravnavo tem s področja astronomije.
Keywords: astronomija, Kurikulum za vrtce, vesolje, praktične aktivnosti, predšolski otroci
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 316; Downloads: 47
.pdf Full text (574,15 KB)

8.
Prostočasne dejavnosti mladih : magistrsko delo
Helena Smonkar, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na preživljanje prostega časa v obdobju mladostništva. Raziskave na področju prostega časa so pokazale, da je izbira dejavnosti odvisna od okoljskih in finančnih dejavnikov, veliko vlogo pri izbiri ima posameznikova osebnost, prav tako pa tudi interesi. Nekatere prostočasne dejavnosti se pri otrocih in mladostnikih odvijajo v okviru šole, druge si otroci izberejo izven okvirov šole. V obdobju mladostništva so dejavnosti v prostem času še posebej pomembne, saj se tekom obdobja intenzivno razvijata osebnost in identiteta posameznika. Do neke mere je potrebno, da so dejavnosti, ki se jih mladostniki udeležijo v prostem času, organizirane ter vodene s strani odrasle osebe. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, v kateri je sodelovalo 250 mladostnikov iz različnih srednjih šol po Sloveniji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni vprašalnik, vzorec je bil priložnostno izbran. Primerjali smo aktivnosti v prostem času med mladostniki, ki v času šolanja živijo doma, in tistimi, ki živijo v dijaškem domu. Ugotovili smo, da imajo dijaki iz dijaških domov statistično značilno bolj organiziran prosti čas v primerjavi z dijaki, ki živijo doma. Slednji več prostega časa preživijo na elektronskih napravah kot dijaki v dijaških domovih. Po rezultatih naše raziskave se dijaki, ki živijo v dijaških domovih, v prostem času bolj pogosto družijo z vrstniki, v primerjavi z dijaki, ki bivajo doma. Dijaki iz dijaških domov imajo večjo izbiro aktivnosti v prostem času kot dijaki, ki živijo doma. Potrdili smo tudi hipotezo, da je ukvarjanje z več aktivnostmi v prostem času pri vseh dijakih statistično povezano s slabšim učnim uspehom. Dijaki si prosti čas organizirajo na podlagi ostalih obveznih aktivnosti in notranje motivacije.
Keywords: prosti čas, prostočasne aktivnosti, obdobje mladostništva, dijaški domovi
Published in DKUM: 05.08.2022; Views: 484; Downloads: 109
.pdf Full text (2,21 MB)

9.
Osamljenost stanovalcev v domovih za starejše
Mateja Lavbič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Osamljenost je mednarodni problem javnega zdravja, ki še posebej vpliva na staranje družbe po vsem svetu. Pogosto je osamljenost prisotna pri starejših ljudeh. Osamljenost predstavlja subjektiven, pogosto boleč in zaskrbljujoč občutek čustvene ali socialne izolacije. Osamljenost se v današnjem svetu pojmuje kot simptom težav v povezavi z duševnim zdravjem, vendar pri starejših osebah osamljenost postaja bolezen, za katero obstajajo epidemiološki, fenomenološki ter etiološki razlogi. Namen zaključnega dela je s sistematičnim pregledom literature ugotoviti, katere so najučinkovitejše intervencije, namenjene zmanjševanju osamljenosti pri starejših ljudeh v domovih za starejše. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature v angleškem jeziku. Pri iskanju člankov smo pregledali naslednje podatkovne baze: PubMed, CINAHL in SAGE. Za prikaz pregleda ter izbire vključenih člankov iz podatkovnih baz smo uporabili diagram poteka po priporočilih PRISMA. Zbrane podatke smo analizirali in sintetizirali po metodi tematske analize. Rezultati: Ugotovitve so pokazale, da aktivnosti za preprečevanje osamljenosti pri starostnikih izboljšajo tudi socialne interakcije, komuniciranje, medsebojne odnose, počutje stanovalcev, poveča se zadovoljstvo z oskrbo v domovih, občutek varnosti ter sreče. Razprava in sklep: Ugotovitve so pokazale, da so učinkovite aktivnosti, ki so zmanjšale občutek osamljenosti pri starostnikih, vključevale skupino ljudi, ki jih je usmerjal določen vodja. V skupinah so izvajali različne aktivnosti od izvajanja rekreativnih oziroma telesnih vadb, gospodinjenja, ustvarjanja umetnosti, vrtnarjenja, uporabe sodobne informacijske tehnologije, pogovarjanja, izmenjavanja mnenj, izvajanja terapije smeha ali terapije spominov iz otroštva.
Keywords: osamljenost, domovi za starejše, starostniki, aktivnosti
Published in DKUM: 26.05.2022; Views: 737; Downloads: 220
.pdf Full text (793,67 KB)

10.
Varovanje varovanih oseb pri njihovih prostočasnih aktivnostih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Matjaž Špan, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Center za varovanje in zaščito znotraj Policije zagotavlja celovito varovanje oseb in zaščito določenih prostorov, objektov in okolišev objektov. Dejavnost se vedno izvaja nekje v ozadju, stran od oči javnosti. Možje, ki diskretno spremljajo varovane osebe, aktivnosti izvajajo potihoma in nevidno, vendar slednje niso nič manj naporne, odgovorne in zahtevne. Samo usposabljanje ne pripravi varnostnikov na takšno vrsto varovanja, saj so usposabljanja usmerjena bolj ali manj v naloge varovanja tujih državnikov v Republiki Sloveniji, kjer pa so v veliki meri prisotni uslužbenci protokola in ostalih logističnih služb. Vsaka varovana oseba je drugačna, vsak svoj prosti čas preživlja na svoj način in za vsako dejavnost je potrebna določena oprema, ki pa je služba varnostnikom ne preskrbi v vseh primerih. Vse to varnostnikom povzroča dodatne težave, saj si morajo sami priskrbeti opremo, se z njo seznaniti in jo suvereno uporabljati ter seveda vzdrževati. Prav tako tudi sami načrtujejo taktiko varovanja in s tem povezane ukrepe.
Keywords: diplomske naloge, varovanje, varovana oseba, policist varnostnik, prostočasne aktivnosti, Center za varovanje in zaščito
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 699; Downloads: 122
.pdf Full text (1,58 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica