| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OCENJEVANJE FUNKCIJE POVPRAŠEVANJA PO DENARJU ZA ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE V OBDOBJU 1959 - 2008
Brina Gomzi, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Ekonomska teorija ugotavlja, da je povpraševanje po denarju pozitivno odvisno od realnega dohodka ali realnega premoženja in negativno odvisno od obrestne mere, medtem ko empirične študije povpraševanja po denarju za Združene države Amerike kažejo, da predznaki ocenjenih regresijskih koeficientov niso vedno v skladu z ekonomsko teorijo. Ocenjeni regresijski koeficienti linearne in dvojno logaritemske funkcije povpraševanja po denarju za Združene države Amerike v obdobju 1959 – 2008 imajo teoretično pričakovane predznake (izjema: pozitiven predznak pojasnjevalne spremenljivke »obrestna mera zakladnih menic« pri odvisni spremenljivki »denarni agregat M2« ocenjenega linearnega regresijskega modela).
Keywords: teorije povpraševanja po denarju, funkcija povpraševanja po denarju, denarni agregat M1 in M2, realni bruto domači proizvod, obrestna mera zakladnih menic
Published: 12.10.2009; Views: 1829; Downloads: 418
.pdf Full text (347,88 KB)

7.
OGREVANJE IN HLAJENJE OČESNE KLINIKE
Damijan Režonja, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na projektu očesne kirurgije. V nalogi se bom osredotočil samo na prostor operacijske sobe, ter elemente, kateri so neomajno potrebni za dosego le teh parametrov; • zahteve po pripravi dovodnega zraka - čistost • distribucija zraka - dovod — odvod — hitrost • temperiranje dovodnega zraka — ogrevanje — hlajenje • izračun zimsko letne transmisije V prvem delu sem opisal elemente, katere bom kasneje potreboval za izvedbo in njihove karakteristike. V drugem delu sem se pa lotil izračunov in sestave posameznih elementov v celoto. Med samo izvedbo in časom pisanja diplomske naloge so se spremenili določeni predpisi, zato je diplomska naloga narejena tako, kot to velevajo predpisi in ne tako kot je izvedeno na objektu ali zapisano v dispoziciji diplomskega dela. V zaključku so navedene razlike in moje pripombe oziroma opazke na spremembo predpisov.
Keywords: - hlajenje - ogrevanje - hladilni agregat - klimatska naprava - operacijski dovodni strop - operacijska soba
Published: 23.09.2009; Views: 1931; Downloads: 416
.pdf Full text (5,93 MB)

8.
OCENJEVANJE FUNKCIJE POVPRAŠEVANJA PO DENARJU ZA VELIKO BRITANIJO V OBDOBJU 1970-1999
Maja Škerget, 2010, final seminar paper

Abstract: Ekonomska teorija ugotavlja, da je povpraševanje po denarju pozitivno odvisno od realnega dohodka oziroma realnega premoženja ter negativno od obrestne mere, kar pa potrjujejo tudi empirične študije povpraševanja po denarju za Veliko Britanijo. Pri ocenjevanju funkcije povpraševanja po denarju za Veliko Britanijo v obdobju 1970-1999 smo ugotovili, da so ocenjeni regresijski koeficienti v skladu z ekonomsko teorijo, izjema je predznak regresijskega koeficienta pri pojasnjevalni spremenljivki GDP. Pri preverjanju predpostavk metode najmanjših kvadratov smo prišli do sklepa, da dvojno logaritemska funkcija povpraševanja po denarju odstopa od le-teh. Po odpravi avtokorelacije lahko povemo, da se predznaki regresijskih koeficientov novo ocenjene funkcije povpraševanja po denarju skladajo s teorijo. S pomočjo Chowovega testa in z uporabo slamnatih spremenljivk smo pri dvojno logaritemski funkciji ugotovili, da se podvzorca za prvih in drugih petnajst let med seboj razlikujeta. Do spremembe prihaja pri diferencialnem presečiščnem koeficientu in diferencialnem smernem koeficientu pri pojasnjevalni spremenljivki realni bruto domači proizvod.
Keywords: Metoda najmanjših kvadratov, teorije povpraševanja po denarju, funkcija povpraševanja po denarju, denarni agregat M1, obrestna mera zakladnih menic, realni bruto domači proizvod.
Published: 02.12.2010; Views: 1443; Downloads: 314
.pdf Full text (616,68 KB)

9.
REMONT HE VRHOVO
Blaž Keršič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Hidroelektrarna Vrhovo je prva elektrarna v nizu spodnjesavske verige. Za nemoteno delovanje le te, pa je potrebno ustrezno vzdrževanje, servisiranje, ter opravljanje remontov. Podrobneje bom opisal remont enega od agregatov. V obsegu remonta smo zamenjali tesnilko turbinskega obroča, servisirali transformator, hladilne in mazalne sisteme ter vso ostalo pomožno opremo.
Keywords: remont, turbina, hidroelektrarna, agregat, proizvodnja električne energije, vzdrževanje.
Published: 13.09.2010; Views: 2068; Downloads: 190
.pdf Full text (3,24 MB)

10.
TESTNA NAPRAVA ZA PREIZKUŠANJE OBDELOVALNIH GLAV EMAG
Gašper Mikek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena predelava obstoječega hidravličnega agregata v namensko testno mizo. Cilj naloge je predvsem olajšati delo vzdrževalne službe pri ponavljajočih se menjavah obnovljenih obdelovalnih glav, vrste Emag. V uvodu je na kratko opisano podjetje GKN Driveline Zreče, proizvodni program in urejenost vzdrževalne službe. Sledi poglavje, ki zajema sam problem naloge ter predvidene cilje in metode s katerimi smo ga rešili. V osrednjem delu sta obsežneje opisani poglavji, ki opisujeta delovanje stroja Emag in sestavo namenske testne mize za preizkušanje glav Emag. Naloga se konča z opisanim obsegom rekonstrukcije, s končnimi rezultati in sklepom dela.
Keywords: testna naprava, rekonstrukcija, krmilje, hidravlični agregat, vzdrževanje.
Published: 13.10.2011; Views: 1185; Downloads: 89
.pdf Full text (4,17 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica