| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza agilnih in tradicionalnih pristopov k organizaciji dela v podjetjih
Irina Sobianina, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Naša raziskava se osredotoča na poglobljeno analizo agilnih in tradicionalnih pristopov k organizaciji dela v podjetjih. Skozi temeljito primerjalno analizo smo sistematično preučili značilnosti obeh pristopov, z namenom identifikacije njihovih prednosti in slabosti ter razumevanja njihovega potencialnega vpliva na učinkovitost organizacije. Posebno pozornost smo namenili razlikam med metodologijami ter njihovemu vplivu na delovno okolje sodobnih organizacij. Za pridobitev celovitega vpogleda smo izvedli anketiranje posameznikov, s ciljem ustvarjanja statistično utemeljenega mnenja o praktični uporabnosti obeh pristop
Keywords: projektno vodenje, agilne metodologije, tradicionalne metodologije, anketa
Published in DKUM: 03.06.2024; Views: 70; Downloads: 7
.pdf Full text (1,37 MB)

2.
Agilno razčlenjevanje opravil pri razvoju programske opreme : diplomsko delo
Gorazd Kozmus, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uporabo agilnih metodologij, zlasti razčlenjevanja opravil, za povečanje učinkovitosti in prilagodljivosti projekta pri razvoju programske opreme. V di- plomskem delu je opravljena primerjalna analiza agilnih ogrodij, pri čemer je poudarjen njihov vpliv na razčlenitev zapletenih nalog na obvladljive enote. Preučene so študije pri- merov iz resničnega sveta in najboljše industrijske prakse, ki zagotavljajo praktične vpo- glede v izvajanje agilnega razčlenjevanja opravil. Delo poudarja ključno vlogo komuni- kacije, sodelovanja in stalnih povratnih informacij pri spodbujanju dinamičnega in odziv- nega razvojnega okolja. Obravnava morebitne izzive, povezane z razčlenjevanjem dela, in predlaga strategije za različne scenarije razvoja programske opreme. Delo omogoča vpo- gled v praktično izvajanje agilnega razčlenjevanja opravil in ponuja priporočila za vodje projektov, ekipe in organizacije, ki si prizadevajo izboljšati svoje procese razvoja program- ske opreme. Cilj tega dela je omogočiti učinkovitejši in prilagodljivejši pristop k upravljanju projektov programske opreme v dinamičnem okolju agilnega razvoja.
Keywords: agilne metodologije, agilno vodenje projektov, razvoj programske opreme
Published in DKUM: 26.04.2024; Views: 212; Downloads: 10
.pdf Full text (3,27 MB)

3.
Primerjava metodologij vodenja projektov scrum in slap
Tomaž Mazej, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo temeljito raziskali ter analizirali dve ključni metodologiji za vodenje projektov v IT sektorju – Scrum in Slap. Naš cilj je bil pridobiti vpogled v njune prednosti, slabosti ter učinkovitost v praksi slovenskih IT podjetij. V prvem delu naloge smo predstavili osnovne koncepte tradicionalnih in agilnih metodologij ter hibridnih pristopov vodenja projektov. Skozi zgodovinsko ozadje in značilnosti obeh metodologij smo raziskali njihovo uporabnost in vpliv na različne vidike projektnega vodenja. V nadaljevanju smo izvedli empirično raziskavo, katere namen je bil pridobiti vpogled v uporabo obeh metodologij v praksi slovenskih IT podjetij. Analizirali smo profile sodelujočih podjetij in anketirancev, preučevali najpogosteje uporabljene metodologije ter raziskali, kako se ti dve metodologiji primerjata v smislu motivacije za izbiro, trajanja uporabe ter učinkovitosti.
Keywords: scrum, slap, agilne metodologije, vodenje projekta
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 259; Downloads: 41
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Uporaba metodologije Kanban pri razvoju spletnih aplikacij : diplomsko delo
Viktorija Cvetanova, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešno izvedene projekte, še posebej v industriji razvoja programske opreme, je potrebno ogromno znanja, truda in učinkovitega upravljanja. Vodenje projektov je videti kot preprosta naloga, čeprav predstavlja kompleksen nabor veščin in tehnik. Izbira pravega načina upravljanja je ključnega pomena za učinkovit in optimiziran tok delovnega procesa. V diplomski nalogi smo opisali projektno vodenje in njegove ključne faze. Nato smo se osredotočili na agilno projektno vodenje, opisali smo njegova načela in značilnosti ter jih primerjali s tradicionalnimi načini upravljanja. V nadaljevanju smo predstavili eno od agilnih metodologij – Kanban in opisali njena načela ter prakse. Diplomsko nalogo smo zaključili s preprostim primerom razvoja spletne aplikacije. Pomembne komponente razvojnega procesa smo prikazali v aplikaciji Trello ter na koncu pregledali in prikazali metrike uspešnosti za krajše časovno obdobje.
Keywords: Projektno vodenje, agilne metodologije, Kanban
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 608; Downloads: 30
.pdf Full text (2,99 MB)

5.
Uvajanje ogrodja scrum v prodajne procese
Jure Pandel, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavljamo predlog vpeljave ogrodja SCRUM – v nadaljevanju SCRUM v prodajni proces. Sprva predstavljamo klasični prodajni proces, v okviru katerega definiramo poslovne procese, prodajne metodologije, prodajne strategije, ter klasični prodajni proces po posameznih fazah. To znanje bo predstavljalo izhodišče za digitalizacijo klasičnega prodajnega procesa. Klasični prodajni proces sestoji iz faz vzpostavljanja kontakta, kvalificiranja potencialnih strank (angl. leadov), zagotavljanja vrednosti, strukturiranja posla, predloga rešitve, pogajanj, zaključka. Po predstavitvi posameznih faz vzpostavljanja kontakta predstavljamo najpogostejše metrike v prodaji. Za predstavitvijo najpogostejših metrik predstavljamo najpogostejše vloge v prodaji. Nato bomo predstavili najpogostejše agilne metodologije v uporabi, ter predstavili možnost uvedbe SCRUM v klasični prodajni proces. Za SCRUM smo se odločili, ker ekonomsko okolje postaja digitalizirano, zato želimo na to okolje prilagoditi prodajni proces, saj slednji predstavlja stik podjetja s trgom. Spoznali bomo elemente ogrodja SCRUM, kamor prištevamo vrednote, principe, artefakte, dogodke, vloge, ki so potrebne za izvajanje ogrodja SCRUM. V praktičnem delu bomo izvedli predlog preslikave konceptov ogrodja SCRUM v prodajni proces.
Keywords: digitalizacija, prodajni proces, prodajne vloge, agilne metodologije, SCRUM
Published in DKUM: 26.08.2020; Views: 927; Downloads: 98
.pdf Full text (1,26 MB)

6.
Vpeljava agilnih metod in vitkih pristopov v bančnem sektorju
Luka Zadel, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavan proces vpeljave in integracije agilnih metod razvoja in vzdrževanja informacijskih sistemov v obstoječe bančno okolje. V bančnih poslovnih sistemih je zaznan problem počasnega uvajanja razvitih funkcionalnosti programske opreme v produkcijsko okolje, prekoračitev rokov, oteženo sledenje in prilagodljivost spremembam v zahtevah in neusklajeno določanje prioritet uporabniških zahtev. Predstavljeni so primeri dobrih praks v tujih bančnih okoljih, ki se nanašajo na ustrezno pripravo poslovnega delovnega okolja za vpeljavo vitkih pristopov k razvoju programske opreme. Podan je pregled strokovne literature o vitkih pristopih in agilnih metodologijah. Analizirani so obstoječi procesi razvoja aplikativnih rešitev v konkretnem bančnem okolju, pri vodenju projekta je uporabljena agilna metoda kanban. Bančni sektor tradicionalno velja za okolje, kjer uvajanje novosti poteka počasneje kot na drugih gospodarskih področjih in to se kaže tudi v razvoju informacijske opreme. Recipročno je to posledica neintenzivnega spreminjanja in menjavanja bančnih produktov na strani bank in hkrati pričakovanj komitentov, da bodo bančni produkti stabilni, zanesljivi ter bodo njihova denarna sredstva varno naložena z majhno ali ničelno stopnjo tveganja izgube vrednosti kapitala. Raziskava je izvedena v okolju slovenske komercialne banke, ki ima močno lastno ekipo strokovnjakov s področja informacijske tehnologije, ki posedujejo znanja za izvedbo poslovne analize, projektiranja in razvoja programske opreme. V letu 2015 je na ravni Evropskega sistema centralnih bank začela delovati enotna tehnična platforma za poravnavo vrednostnih papirjev TARGET2-Securities. V ta sistem se morajo do leta 2017 vključiti tudi slovenske banke. Torej je potreben hiter odziv in izvedba brez napak in nepravilnosti, ki bi pomenile potencialno izgubo komitentov. Sistem mora zagotavljati visok nivo varnosti in transparentnosti pri izvajanju transakcij. Predvideni učinki so izboljšani procesi upravljanja razvoja, večja prilagodljivost upravljanja zahtev, skrajšanje časovnega obdobja razvoja v okvir zastavljenih rokov in zmanjšano tveganje zamud, zmanjšanje števila napak in znižanje stroškov vzdrževanja.
Keywords: vitki pristopi, agilne metodologije, razvoj programske opreme, bančništvo, vpeljava
Published in DKUM: 07.10.2016; Views: 1796; Downloads: 186
.pdf Full text (1,13 MB)

7.
Pristop k projektu po agilni metodologiji Scrum z upoštevanjem konceptov vitkosti
Nina Uranjek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučiti, kako hkrati vpeljati v projektno vodenje tako agilno metodologijo Scrum kot tudi vitko razmišljanje. Študija domače in tuje literature ter praktičen preizkus kažejo, da je najbolje v vsakdanji Scrum proces vključiti prakse za detekcijo in odstranjevanje potrate tako pri samem planiranju kot tudi razvoju produkta in s tem stremljenje h konstantnemu učenju in izboljšavam ter posledično k večji efektivnosti. Zaradi dobro zastavljenih okvirjev je Scrum dobra osnova za pričetek razvijanja produkta, pri čemer z vsakim novim dnem težimo k večji vitkosti (tudi na račun samega Scrum, če je to potrebno).
Keywords: agilne metodologije, vitko upravljanje, Scrum, razvoj programske opreme
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1793; Downloads: 171
.pdf Full text (2,97 MB)

8.
AGILNI PROJEKTNI PRISTOP PRI RAZVOJU MOBILNIH APLIKACIJ
Aljaž Daković, 2013, master's thesis

Abstract: Razvoj mobilnih aplikacij je nova in izjemno hitro razvijajoča se in rastoča industrijska panoga. Dinamiko tega razvoja in rasti zagotavljajo razvojni projekti mobilnih aplikacij, ki širijo svetovni spekter projektov in s svojimi specifičnimi zahtevami postavljajo pred stroko projektnega menedžmenta nove izzive. Njihove posebnosti se kažejo v relativni kratkotrajnosti in majhni kompleksnosti glede na število vključenih posameznikov v projektni sistem teh projektov od začetka njihovih življenjskih ciklusov pa do zaključka faz izvajanja. Zaradi tega in določenih vsebinskih posebnosti teh projektov sta aplikabilnost in učinkovitost klasičnih konceptov, predvsem pa metodologij projektnega menedžmenta precej omejeni. V zadnjih letih se pogosto izpostavlja primernost agilnih projektnih metodologij za projekte s podobnimi karakteristikami, kot jih imajo projekti razvoja mobilnih aplikacij. V magistrskem delu predstavljamo izvirno adaptacijo in integracijo dveh agilnih metodologij – Scrum in Extreme Programming, za potrebe agilnega razvoja mobilnih aplikacij.
Keywords: projektne metodologije, agilni projektni menedžment, agilne metodologije, mobilne aplikacije, Scrum, Extreme Programming
Published in DKUM: 19.05.2014; Views: 2039; Downloads: 358
.pdf Full text (1,71 MB)

Search done in 3.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica