| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
LASTNOSTI Z OGLJIKOVIMI VLAKNI OJAČANEGA AERIRANEGA BETONA TER PREUČITEV MOŽNOSTI OBDELAVE KOMPOZITA S POMOČJO MIKROVALOVNE ENERGIJE
Damjan Bajec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili lastnosti, vrste in tehnologijo proizvodnje aeriranega betona, lastnosti in tehnologijo proizvodnje ogljikovih vlaken, lastnosti in vrste polimernih matric, vpliv mikrovlaken na mehanske lastnosti betonske matrice ter preučili vpliv mikrovalovne energije na betonske mešanice, ogljikova vlakna in polimerne matrice. V okviru eksperimentalnega dela smo predstavili rezultate tlačnih testov ter 4 točkovnega upogiba iz prve faze testiranj.
Keywords: aerirani beton, ogljikova vlakna, polimerne matrice, tehnologija proizvodnje, mikrovalovna energija, avtoklav
Published: 15.12.2011; Views: 2039; Downloads: 150
.pdf Full text (21,10 MB)

2.
Utrjanje betona z zakasnelo tvorbo etringita
Samo Lubej, 2011, dissertation

Abstract: Zakasnela tvorba etringita (Delayed Ettringite Formation - DEF) je kemična reakcija z dokazano škodljivim vplivom na hidratizirani beton. Kristali ki pri tej kemični reakciji nastanejo lahko povzročijo nastanek razpok. Pozitivne spremembe prostornine, ki je posledica nastalih produktov prav tako poveča pritiske na stene razpok in poroznih mestih. Zaradi rasti kristalov etringita ima lahko mlad hidratizirani beton višje trdnosti, kar pa navadno pomeni spremljajoč pojav nastanek razpok in razpad betona. V disertaciji smo raziskali možnosti kako izkoristiti pozitivne volumensko spremembo, ki je posledica DEF za izboljšanje trdnostnih lastnosti drobno zrnatega betona.. Ugotovili smo, da z dodajanjem aeranta in zelo kratkim časom vibriranja betona dosežemo takšno strukturo betona, kjer zračni mehurčki v hidratiziranem betonu predstavljajo nukleacijska mesta. Zakasnela tvorba etringita je z razpršenimi zračnimi mehurčki, ki so nastali od aeranta kontrolirana. Rast kristalov etringita ne povzroči hitrega povečanja trdnosti in razapada betona temveč v fazi stabilizacije strukture doprinese 6% povečanje tlačne trdnosti ob minimalnem znižanju gostote hidratiziranega drobno zrnatega betona.
Keywords: Zakasnela tvorba etringita (DEF), kontrolirana DEF, kristali etringita, aerirani beton, utrjanje
Published: 11.04.2012; Views: 2199; Downloads: 89
.pdf Full text (26,01 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica