| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ponudba zimskega adrenalinskega turizma v Sloveniji
Lea Geratič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Slovenija ponuja zimski adrenalinski turizem že odkar ponuja smučanje, drsanje po jezerih ipd. Kot je značilno za vsak produkt, izdelek ali storitev, da se razvija, se je razvijal tudi zimski adrenalinski turizem in njegova ponudba v Sloveniji. V analizi ponudbe zimskega adrenalinskega športa v Sloveniji smo se osredotočili na nekaj športnih panog, ki so na trgu že relativno dolgo, ampak se še vedno trudijo za širši prodor in večjo prepoznavnost, ali pa so nastale šele pred kratkim. Analizirali bomo airboarding, zmajanje na snegu in zipline. Ker smo želeli pridobiti informacije »iz prve roke«, smo zaprosili ponudnike za intervjuje ter s pomočjo njihovih odgovorov testirali zastavljene hipoteze. Večino ciljev smo si zastavili za področje spoznavanja teoretičnih lastnosti športnega in adrenalinskega turizma. Dva cilja – ponudba zimskega adrenalinskega turizma, omejena na Slovenijo in segment ljudi, ki jih najbolj pritegnejo te športne panoge – se navezujeta tudi na empirični del, kjer smo primerjali podatke analiz s podatki iz teoretičnega dela. V drugem poglavju opredelimo motive in segmente oseb, ki jih privlačijo adrenalinske aktivnosti. Spoznamo pomen adrenalinskega in ekstremnega športa in pomen trajnostnega razvoja ter analiziramo, koliko trajnosten je lahko adrenalinski turizem. Tretje poglavje prikazuje rezultate raziskav, ki smo jih opravili pri izbranih ponudnikih: z Vogla, iz Bovca in z Blok. Ugotovili smo, da vsi veliko vlagajo v promocijo, vendar se je vsak ponudnik loteva na drugačen način. Njihov cilj je povečati prepoznavnost oziroma skrbeti, da ta ne pade. Spoznali smo, da je za te športe zelo majhna možnosti izvajanja in da največ ponudnikov ponuja zipline. Za airboarding in zmajanje na snegu pa sta potrebna sneg in primeren prostor. Če ni snega, je za airboarding sicer dovolj tudi mokra trava; tudi vetra ni potrebno veliko za zmajanje na snegu – lahko ga izvajamotudi na travi. Zipline je v zimskem času nevaren le pri temperaturah okrog ničle. Naravni dejavniki niso odločilni za izvajanje omenjenih adrenalinskih aktivnosti, vendar to še ne pomeni, da je previdnost odveč. Razvijanja adrenalinskih športov se je potrebno lotiti odgovorno ter spoštljivo do okolja in do uporabnikov, saj lahko v primeru neodgovornosti in nespoštovanja navodil in pravil postanejo preveč nevarni.  
Keywords: adrenalinski turizem, zimski športi, Slovenija, motivi, segmentacija, trajnostni razvoj.
Published: 19.10.2020; Views: 159; Downloads: 28
.pdf Full text (1,28 MB)

2.
PREDLOG ZA TRŽENJE AEROKLUBA PTUJ V TURISTIČNI PONUDBI PTUJA
Valerija Štumpf, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ptuj, kot najstarejše mesto, živi s turizmom že stoletja, prežemajo ga zgodovina, običaji, šege, navade, biser krone je lepota narave, griči in ravnica v enem, ter naravne danosti zdraviliškega turizma. V tej paleti ponudbe se nahaja tudi majhno športno letališče v Moškanjcih, pod vodstvom Aerokluba Ptuj (v nadaljevanju AKP). "Šport in turizem sta preveč pomembni področji, da bi ju prepustili naključnemu razvoju (Berčič, 2010, 6). " Z diplomsko nalogo želimo raziskati lokalno turistično ponudbo in vanjo umestiti ponudbo AKP v novi, sodobnejši različici, ugotoviti prednosti in slabosti ter predlagati smernice v trženju letališča in njegove ponudbe. Ugotavljamo, da je za novo tržno podobo AKP potrebno:  - aktivno sodelovanje z lokalnimi gostinsko – turističnimi ponudniki,  - posodobitev gostinsko – turistične ponudbe na letališču,  intenzivnejše vključevanje AKP v lokalno gostinsko – turistično ponudbo,  - trženjski plan za AKP,  - osvežena vizija, poslanstvo in strateški cilji AKP. Zaradi boljše preglednosti naloge, so vse ugotovitve in predlogi podani sproti in nato strnjeni še v sklepnem delu naloge.
Keywords: Aeroklub Ptuj, Letališče Moškanjci, adrenalinski turizem, Ptuj.
Published: 04.11.2016; Views: 811; Downloads: 55
.pdf Full text (769,63 KB)

3.
RAZVOJ APLIKACIJE SIADRENALIN NA MOBILNI PLATFORMI ANDROID
Mitja Toplak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja razvoj mobilne aplikacije, namenjene promociji in predstavitvi adrenalinskih športov v Sloveniji. Predstavi potek od ideje, raziskave trga in preučevanja konkurence, do samega programskega razvoja na mobilni platformi Android. Raziskuje druge, že obstoječe načine predstavitve tovrstnih športov, pri čem se osredotoča na prikaz informacij o posameznih destinacijah. Po analizi je izdelan model aplikacije, postavljeni so cilji, oblikovan je uporabniški vmesnik in potrebne funkcionalnosti. Sledi predstavitev razvoja aplikacije v razvijalskem okolju Android Studio. Po zaključku implementacije sta prikazana testiranje in objava aplikacije v spletni trgovini Google Play. Pri tem je opisano, kako uspešno prikazovati in ponujati informacije končnemu uporabniku.
Keywords: Android, ekstremni športi, adrenalinski športi, turizem, Google maps, Google Query Language, Google directions API, Google distance Matrix
Published: 14.10.2015; Views: 749; Downloads: 96
.pdf Full text (31,70 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica