| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Adsorbija maziva : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Darko Tičič, 2000, undergraduate thesis

Keywords: strojništvo, adsorbcija, mazanje, aditivi, maziva
Published: 26.07.2007; Views: 1940; Downloads: 0

4.
5.
6.
KARAKTERIZACIJA ANTOCIANINSKIH PROFILOV SADNIH SOKOV RDEČEGA SADJA
Sanela Selimović, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil validirati analizno metodo za kvalitativno in kvantitativno določanje antocianinov v rdečem sadju in sadnih sokovih iz rdečega sadja. S tem smo želeli izboljšati metodologijo kontrole kvalitete naravnih produktov, ki vsebujejo naravna barvila (EEC E163). Z visokotlačno tekočinsko kromatografijo (HPLC) smo analizirali metanolne ekstrakte rdečega sadja v 6 vzorcih slovenskega porekla in sadnih sokov iz rdečega sadja, v 16 vzorcih slovenskega porekla in za primerjavo še 3 vzorce iz tujine (Avstrija in Italija). Za potrebe razvrščanja je bila prvotno potrebna predhodna identifikacija značilnih antocianinov za posamezno vrsto rdečega sadja s pomočjo standardnih raztopin dostopnih antocianinov. Opravili smo validacijo analizne metode, določili linearnost, natančnost, točnost, mejo določanja in časovno stabilnost metanolnega ekstrakta. Na osnovi vseh rezultatov smo ugotovili, da gre v Sloveniji za kvalitetne izdelke rdečega sadja in sadnih sokov iz rdečega sadja, saj se nikjer med analiziranimi vzorci ne pojavljajo signifikantne razlike.
Keywords: aditivi, barvila, antocianini, ekstrakcija, validacija, tekočinska kromatografija
Published: 19.11.2010; Views: 2357; Downloads: 197
.pdf Full text (2,30 MB)

7.
8.
RAZVRŠČANJE BREZALKOHOLNIH SADNIH PIJAČ GLEDE NA VSEBNOST ADITIVOV
Tina Ivančič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali brezalkoholne sadne pijače, kot so aromatizirane vode, ledene čaje, osvežilne pijače (sadne sokove) in nektarje, glede na vsebnost različnih aditivov. Želeli smo ugotoviti, kateri aditivi v brezalkoholnih sadnih pijačah so škodljivi za naše zdravje in katere sadne pijače te aditive vsebujejo. V nadaljevanju smo želeli ugotoviti, če so v vsaki navedeni vrsti (kategoriji) dodani točno določeni aditivi ali pa najdemo iste vrste aditivov v pijačah, ne glede na določeno vrsto sadne pijače. V naslednji stopnji smo razvrstili sadne pijače glede na različne proizvajalce. Ugotavljali smo, ali dodaja vsak proizvajalec točno določene aditive ali ne. Ugotovili smo, da na prodajnih policah skoraj ni sadne pijače, katera ne bi vsebovala vsaj enega ali več aditivov. Izpostavimo lahko le 100 % sadne sokove, ki ne vsebujejo dodatkov.
Keywords: aditivi, brezalkoholne sadne pijače, škodljivost, statistična obdelava
Published: 23.02.2011; Views: 3968; Downloads: 618
.pdf Full text (3,63 MB)

9.
Uporaba aditivov v prehrani
Eva Mohr Salkič, 2011, master's thesis

Abstract: V današnjem času potekajo številne raziskave o aditivih v hrani. Preučujejo predvsem vlogo aditivov in njihovih vplivov na zdravje ljudi ter ugotavljajo njihov optimalni vnos. V številnih raziskavah se je pokazal škodljiv učinek uživanja nekaterih aditivov, vendar ne v taki meri, da jih živilska industrija ne bi več uporabljala. V magistrski nalogi je zbran pregled literature s tega področja in rezultati študije uporabe aditivov med izbrano anketirano populacijo v Sloveniji. V anketi, ki je bila izvedena pri naključni populaciji julija 2010 v Sloveniji, smo preučili, kakšno je poznavanje aditivov v živilih. Raziskava je pokazala, da so po mnenju anketirancev aditivi v hrani precej nevarni. Več kot dve tretjini anketirancev ni znalo opredeliti aditive v hrani ali E številke, večji odstotek kot smo pričakovali, pa se zaveda, da so aditivi v hrani. Vloga aditivov pri odločitvi za nek proizvod je različna. Nekateri raje izberejo proizvode z enako kakovostjo in ceno z manj dodatki, oziroma so nekateri celo pripravljeni plačati več za tovrstne proizvode. Velika večina pa bi podprla vpeljavo nove blagovne znamke »brez aditivov«.
Keywords: varna hrana, aditivi, E-ji, ADI, prehranjevalne navade
Published: 24.11.2011; Views: 2841; Downloads: 667
.pdf Full text (615,82 KB)

10.
VPLIV ADITIVOV NA LASTNOSTI POLIMERNIH BARVNIH KONCENTRATOV (MASTERBATCH-EV)
Nuša Fistrič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v obdobju, v katerem si skoraj ne moremo predstavljati življenja brez plastike - termoplastov. Poznamo več različnih vrst plastike, ki ima vsaka svoj namen, različni aditivi pa omogočajo njen obstoj in funkcionalnost. V diplomskem delu smo se osredotočili na vpliv aditivov na lastnosti polimernih barvnih koncentratov, ki jim z eno besedo rečemo masterbatch-i. Masterbatch je barvni koncentrat oziroma koncentrat aditivov, namenjen obarvanju termoplastov ter za izboljšanje njihovih lastnosti. Je v obliki granul koncentrirana mešanica pigmentov in dodatkov, ki se skozi toplotni proces z ustreznim polimernim nosilcem strne v tekočo maso in se po hlajenju peletizira v obliko granul. Granule so primerne za barvanje plastičnih mas in obstajajo v široki paleti odtenkov z različnimi deleži pigmenta in koncentracijami različnih dodatkov, s katerimi se izboljša kakovost oziroma se zagotovi določena lastnost polimernih izdelkov. Industrijsko delo je vključevalo proizvajanje polimernih barvnih koncentratov – masterbatch-ev. Z dodajanjem različnih koncentracij aditivov smo vplivali na lastnosti končnega produkta, kjer nas je zanimala barvna moč oz. izdatnost barve (nianse) masterbatch-a in vzorce med sabo primerjali. Barvno moč smo vzorcem merili z spektrofotometrom in za vsakega naredili izračun polne lastne cene (PLC). Eksperimentalno delo in analizo vzorcev smo opravili v razvojnem laboratoriju za masterbatch-e v Cinkarni Celje, PE Kemija Mozirje, in je potekalo pod enakimi pogoji za vse merjene vzorce. Testirali smo masterbatch-e s pigmenti in različnimi aditivi, ki bi bili konkurenčni MB na trgu, vendar z dobljenimi rezultati nismo dosegli zastavljenega cilja, kar pripisujemo morebitnim nastavljenim procesnim parametrom ali previsokemu doziranju pigmenta (40 %).
Keywords: polimer, masterbatch, barvni koncentrat, aditivi, spektrofotometrija
Published: 03.01.2013; Views: 1077; Downloads: 137
.pdf Full text (2,03 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica