| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza dostave živil na dom v času prve epidemiološke krize na primeru Zasavske regije
Tomaž Strgaršek, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: 12. marca 2020 je bila v Sloveniji razglašena epidemija COVID-19. Gre za novo, aktualno problematiko, ki je že takoj na začetku v načinu življenja zahtevala hitre prilagoditve. Zaradi epidemioloških razmer so se občutno spremenile nakupovalne navade. Čedalje več prebivalcev se odloča za spletno nakupovanje živil, zato smo se odločili, da to področje predstavimo. Najprej smo definirali problem, prestavili spletno nakupovanje in dostavo živil v času prve epidemiološke krize po svetu, v Evropi in v Sloveniji. Cilj našega raziskovanja je bila predstavitev spletnega nakupovanja ter dostave živil na dom v Zasavski regiji, kjer smo stanje na tem področju tudi analizirali. Pri raziskovanju smo uporabili kvantitativne in kvalitativne metode: zbiranje in selekcijo podatkov iz dosegljivih spletnih virov, metode anketiranja in intervjuja ter analizo. Ugotovili smo, da večji trgovci na tem območju zaradi majhne regije in njenih geografskih značilnosti, razen redkih izjem, še ne omogočajo dostave živil na dom. Primer malega trgovca v Trbovljah in gostinskih obratov je pokazal, da je med prebivalci za to čedalje večji interes. Za izboljšanje stanja predlagamo večjo prilagodljivost trgovcev, informiranost prebivalcev o njihovi ponudbi, pomoč države manjšim trgovcem pri širitvi njihove dejavnosti in uvedbo ponudbe dostave živil na dom z osebnimi nakupovalci. Priložnosti v tej regiji za večjo in boljšo preskrbo prebivalcev v epidemioloških razmerah je dovolj, le izkoristiti jih bo potrebno.
Keywords: spletno nakupovanje, dostava živil na dom, čas prve epidemiološke krize, COVID-19, Zasavska regija
Published in DKUM: 24.09.2021; Views: 530; Downloads: 47
.pdf Full text (1,86 MB)

2.
SAMOZAPOSLOVANJE V ZASAVSKI REGIJI
Janez Kortnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V tem diplomskem delu obravnavamo problematiko samozaposlovanja v Zasavski regiji. V teoretičnem razdelku opišemo samozaposlovanje in brezposelnost ter proces pri ustanavljanju lastnega podjetja. V raziskovalnem oziroma empiričnem delu primerjamo ključne kazalce o gibanju zaposlovanja, samozaposlovanja ter brezposelnosti v Zasavski regiji glede na Slovenijo. Analiziramo podatke za daljše časovno obdobje (od leta 2005 do 2014 oziroma 2015), pri čemer nas najbolj zanima, kako je na te pojave vplivala gospodarska kriza. Med drugim smo ugotovili, da je bil porast samozaposlenih oseb v Zasavski regiji v obdobju krize relativno višji kakor na ravni države, vendar pa kljub temu relativni napredek na tem področju ni mogel nadomestiti velikih izgub delovno aktivnega prebivalstva. Pomeni, da samozaposlovanje težav ni moglo odpraviti, lahko jih je le ublažilo. Ocenjujemo, da je pri pozitivnih premikih odigral pomembno vlogo Zavod republike Slovenije za zaposlovanje – Območna služba Trbovlje preko izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja.
Keywords: samozaposlovanje, delovno aktivno prebivalstvo, brezposelnost, Zasavska regija
Published in DKUM: 11.10.2016; Views: 881; Downloads: 74
.pdf Full text (658,32 KB)

3.
BREZPOSELNOST V ZASAVSKI REGIJI
Metoda Smrkolj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zasavje je regija v osrednji Sloveniji, ki jo obdaja hribovit svet ob reki Savi. Zasavska regija je v preteklosti temeljila na premogovništvu in industriji, kar pa se je čez čas močno spremenilo. Žal smo bili zadnja leta priča zapiranju industrijskih podjetij, ki so nudila kruh mnogim družinam, vendar se stanje glede na beleženje registrirano brezposelnih oseb izboljšuje. Število brezposelnih se je v času pričetka gospodarske krize močno povečalo, mnogi posamezniki kot tudi celotne družine so se znašli na robu socialne stiske, kar je močno vplivalo tudi na celotno dogajanje v družbi. Tudi Zasavska regija je bila priča porastu brezposelnosti, mladi so bili primorani odhajati v prestolnico služit kruh, hkrati pa je še bolj pričelo propadati celotno gospodarstvo v regiji. Kot je bilo omenjeno, se stanje izboljšuje, saj kar se tiče registrirane brezposelnosi, žal pa občutnejše izboljšave v regiji na tem področju še ni občutiti. Naloga vključuje zbrane podatke za omenjena obdobja, njihovo primerjavo ter analizo anketnih vprašalnikov, ki so jih izpolnjevale brezposelne osebe, prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje (Območna služba Trbovlje) in bodo v pomoč pri razumevanju in spoznanju stanja brezposelnih oseb v tej regiji.
Keywords: brezposelnost, Zasavska regija, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, delovno mesto, gospodarska kriza.
Published in DKUM: 27.07.2016; Views: 953; Downloads: 109
.pdf Full text (2,03 MB)

4.
JAVNA DELA V ZASAVSKI REGIJI
Lavra Izgoršek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Večina držav si prizadeva doseči ugodno gospodarsko rast in razvoj, pri čemer se soočajo z različnimi problemi. Med izredno pereče probleme lahko štejemo brezposelnost in ustvarjanje novih delovnih mest. Evropska unija, kamor je vključena tudi Slovenija, med drugim za zmanjšanje oziroma blaženje brezposelnosti uporablja tako imenovane ukrepe aktivne politike zaposlovanja (APZ). Pomembno mesto med ukrepi aktivne politike zaposlovanja zavzemajo javna dela. V diplomskem delu predstavljamo javna dela, v empiričnem delu posebej zaposlenost, brezposelnost, aktivno politiko zaposlovanja in javna dela v Zasavski regiji (v tem primeru to pomeni v Območni službe Trbovlje, ki pokriva območje upravnih enot Hrastnik, Litija, Trbovlje in Zagorje). Osredotočili smo se na javna dela v daljši časovni vrsti, pri čemer rezultate regije primerjamo z razmerami v državi. Na podlagi uradnih, javno dostopnih podatkov, smo preverili veljavnost dveh hipotez. Za predstavljeno temo sem se odločila predvsem zato, ker sem bila sama udeleženka javnih del. Sedaj sem zaposlena v neprofitni organizaciji in se prav tako srečujem z zaposlovanjem kadra v obliki javnih del.
Keywords: zaposlovanje, brezposelnost, aktivna politika zaposlovanja, javna dela, Zasavska regija
Published in DKUM: 24.01.2013; Views: 1653; Downloads: 206
.pdf Full text (860,06 KB)

5.
ZAPOSLENOST IN BREZPOSELNOST V ZASAVSKI REGIJI
Žiga Valentinčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali problematiko zaposlenosti in brezposelnosti v Zasavski regiji. Pri tem nas je zanimalo gibanje registrirane stopnje brezposelnosti v Zasavski regiji v primerjavi s Slovenijo za daljše časovno obdobje ter struktura brezposelnih oseb. Ugotovili smo, da se je stopnja registrirane brezposelnosti v Zasavju tako absolutno kot relativno zmanjšala, vendar ostaja problem strukture brezposelnih oseb. Posebej smo preverjali veljavnost treh hipotez. Za zmanjšanje strukturnih neskladij na trgu dela je med drugim pomembno izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki je bilo v letu 2009 v Zasavski regiji izrazito večje kakor v letu 2008.
Keywords: zaposlenost, brezposelnost, trg dela, Zasavska regija, aktivna politika zaposlovanja
Published in DKUM: 04.01.2011; Views: 3159; Downloads: 250
.pdf Full text (831,73 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica