| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRISTOJNOSTI DRŽAVNE REVIZIJSKE KOMISIJE KOT VARUHA ZAKONITOSTI POSTOPKOV JAVNEGA NAROČANJA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Maja Sep, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo analizirali pristojnosti Državne revizijske komisije v zvezi s postopki javnega naročanja v Republiki Sloveniji in na Hrvaškem. Z izdajo novega Zakona o javnem naročanju, ki je prišel v veljavo s 1. aprilom letošnjega leta, smo pridobili na področju te zakonodaje določene novosti, zaradi katerih bi se naj poenostavila uporaba zakona in zagotovila večja učinkovitost. Prav tako je ZJN-3 združil dve pomembni področji javnih naročil, in sicer splošno področje in infrastrukturno. Ker Državna revzijska komisija kot samostojen organ, nosi veliko odgovornosti, je velikokrat izpostavljena kritikam javnosti, da s svojim delom (predvsem zaradi povprečnega časa odločanja o sporih) zavira nemoteno delovanje postopkov javnih naročil. Skozi analizo smo ugotovili, da je področje pravne zaščite precej podobno zakonodaji v Republiki Hrvaški, že zaradi tega, ker je prav tako članica EU, in te države morajo upoštevati enake direktive. Ker z javnimi naročili zagotavljamo nemoteno delovanje in oskrbovanje javnega sektorja, morajo naročniki delovati gospodarno in v skladu z zakonodajo. Le na tak način se bo zagotovila uspešnost delovanja sistema javnih naročil in čim manj nepravilnosti v postopkih oddaje.
Keywords: javno naročanje, Zakon o javnih naročilih, Državna revizijska komisija, revizija, pravno varstvo, javno naročanje v Republiki Hrvaški, nepravilnosti načel javnega naročanja.
Published: 28.11.2016; Views: 967; Downloads: 115
.pdf Full text (1,36 MB)

2.
Prednosti in slabosti sistema javnega naročanja na Kosovu
Ingrid Stropnik-Letnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Sistem javnega naročanja je pomemben segment javne uprave vsake države, ki prinaša dinamične spremembe v okolje, v katerem deluje. Njegova učinkovitost pa je odvisna od ustrezne normativne ureditve in uspešne implementacije. Republika Kosovo je z razglasitvijo samostojnosti ob pomoči mednarodne skupnosti v svoj pravni red vključila tudi zakonodajo s področja javnega naročanja. Sistem javnega naročanja se na Kosovu v zadnjih letih razvija in spreminja ter poskuša slediti evropskim smernicam. Kljub težnjam k ustrezni normativni ureditvi ugotovitve kažejo na številne anomalije sistema, ki so posledica nespoštovanja in kršitev zakonodaje ter zelo razširjene korupcije. V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema javnega naročanja na Kosovu skozi vse reforme in v primerjavi z razvojem in ureditvijo tega področja v Evropi in Sloveniji. S predstavitvijo normativne ureditve smo želeli izpostaviti prednosti in slabosti sistema, ki smo jih ugotavljali tudi na podlagi praktičnih izkušenj in revizorskih poročil. Z obravnavo vprašanj, ali se sistem javnega naročanja na Kosovu razvija v pravi smeri in je primeren za specifično okolje, v katerem se izvaja, in ali sistem javnega naročanja na Kosovu zagotavlja temeljna načela javnega naročanja, smo v kritični analizi sistema podali bistvene ugotovitve.
Keywords: Javno naročanje, Zakon o javnih naročilih, Republika Kosovo, Republika Slovenija, Evropska unija
Published: 03.10.2016; Views: 504; Downloads: 65
.pdf Full text (685,11 KB)

3.
ZNAČILNOSTI JAVNIH NAROČIL V SLOVENIJI: PRIMER OŠ PRAGERSKO
Mateja Pavlin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Javna naročila so v pomoč javnemu sektorju, da lažje in po konkurenčih cenah opravi kakšno javno naročilo v korist celotnemu gospodarstvu. V javna naročila je vljučen denar davkoplačevalcev, udeleženi pa so tudi ponudniki zasebnih podjetij. Skozi celotno delo diplomskega seminarja smo poskušali iz teoretičnega vidika opredeliti javna naročila, razvoj javnih naročil, značilnosti postopka javnih naročil in pregled javnih naročil za leto 2009 ter vse skupaj prikazati na primeru OŠ Pragersko. Ker so bila predmet dela diplomskega seminarja javna naročila, smo jih v teoretičnem delu predstavili. V drugem praktičnem delu pa smo želeli prikazati, katero javno naročilo je bilo izbrano na primeru OŠ Pragersko. Kdo je bil izvajalec, kdo je bil naročnik in vse podrobnosti zvezi s tem projektom. Na koncu dela diplomskega seminarja smo priložili vso dokumentacijo, ki se je nanašala na projekt izgradnje OŠ Pragersko.
Keywords: javna naročila, Slovenija, postopek javnega naročanja, Zakon o javnih naročilih, OŠ Pragersko
Published: 11.11.2013; Views: 1423; Downloads: 153
.pdf Full text (1,55 MB)

4.
PODROČJA JAVNEGA NAROČANJA V RS
Valerija Kolarič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s področjem javnega naročanja. V uvodnem delu smo se osredotočili na pomen javnih naročil, vedno večji gospodarski pomen tako v Sloveniji kot EU, faze in postopke javnih naročil ter temeljna načela, ki jih morajo naročniki spoštovati pri izvajanju postopkov javnih naročil. S tem celotni sistem javnih naročil deluje in sledi ciljem javnih naročil. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo se osredotočili na vsebino pravnega varstva in revizijo javnih naročil. Analizirani in prikazani so zahtevki za revizijo za leto 2010. Skozi celotno diplomsko nalogo smo prikazali sprejemanje novih novel k prvotnemu zakonu Zakonu o javnem naročanju ZJN-2. Raziskali in analizirali smo razloge za spreminjanje in dopolnjevanje zakona ter ugotovili izpolnjevanje ciljev sprejete zakonodaje v praksi. Diplomsko delo je zaključeno s sklepom, v katerem so na kratko navedene sklepne misli na osnovi predhodno postavljenih ciljev in trditev iz uvoda, ter povzete temeljne ugotovitve, ali sprejete novele Zakona o javnem naročanju poenostavljajo izvedbo javnega naročila ter če je z novelami, sprejetimi k ZJN-2, laže ali teže slediti cilju javnih naročil.
Keywords: Zakon o javnih naročilih, načela javnega naročanja, postopki javnega naročanja, Zakon o pravnem varstvu pri javnih naročilih
Published: 20.11.2012; Views: 1633; Downloads: 156
.pdf Full text (4,12 MB)

5.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica