| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Rudarsko besedje iz Zagorja ob Savi
Sanja Šikovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene temeljne značilnosti zagorskega govora kot enega izmed govorov posavskega narečja. Prikazana je terminologija rudarjev pred in po drugi svetovni vojni, ki je bila zbrana s pomočjo treh informatorjev, s katerimi so bili opravljeni intervjuji, ki so posneti na zgoščenki v prilogi. Zaradi lažjega ugotavljanja pomenov posameznih besed si je bilo potrebno pomagati z obstoječo strokovno literaturo s področja rudarstva, v poštev so prišle tudi leposlovne knjige, ki vsebujejo slovarčke besed iz Zasavja. Ugotovljeno je bilo, da je večina besed, zapisanih v tem slovarju, tujega izvora, saj so bile uvedene z nemško upravo.
Keywords: Ključne besede: Zagorje ob Savi, slovenska narečja, zagorski govor, rudarstvo, rudarsko izrazoslovje.
Published: 07.01.2011; Views: 1774; Downloads: 241
.pdf Full text (2,28 MB)

2.
MOŽNOSTI RABE OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V OBČINI ZAGORJE OB SAVI
Azra Fazlić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Občina Zagorje ob Savi spada med okoljsko najbolj degradirana območja Slovenije, kar je posledica 240-letne zgodovine rudarjenja, elektrogospodarstva in industrijske proizvodnje. Kot edino možno perspektivo razvoja je potrebno uveljaviti trajnostni razvoj. V diplomski nalogi so prikazane naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti občine, ocena potencialov in konkretni predlogi možne rabe obnovljivih virov energije, kot so biomasa, sončna energija, hidroenergija, geotermalna energija in vetrna energija. Predstavljeni so izračuni privarčevane energije in s tem povezani manjši izpusti CO2.Kot najpomembnejši ekološki projekt je predstavljen mednarodni projekt REMINING-LOWEX (Redevelopment of European Mining Areas into Sustainable Comunities by Integrating Supply and Demand Side based on Low Energy Principles), v katerem občina Zagorje ob Savi sodeluje od leta 2006. Temeljni namen tega projekta je spodbuditi razvoj obnovljivih virov energije v mestih, ki so bila v preteklosti pod vplivom rudarske dejavnosti.
Keywords: Zagorje ob Savi, obnovljivi viri energije, REMINING-LOWEX
Published: 06.02.2012; Views: 1238; Downloads: 127
.pdf Full text (2,64 MB)

3.
4.
USTANOVITEV IN RAZVOJ PIHALNEGA ORKESTRA SVEA ZAGORJE
Maruša Troha, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naslov diplomskega dela je Ustanovitev in razvoj Pihalnega orkestra Svea Zagorje. Namen dela je predstaviti zgodovino in razvoj orkestra vse do danes. Zanimali so me dejavniki, ki so vplivali na razvoj orkestra, uspehi orkestra, prisotnost družinskih vezi med godbeniki in interni običaji orkestra. Opisala sem simbole orkestra in njihovo spreminjanje skozi leta. Predstavljena bosta notni arhiv in diskografija (plošča, kaseti in zgoščenke) orkestra. Ker sta njegov nastanek in nadaljnji razvoj tesno prepletena z rudarstvom v zagorski dolini, je bilo potrebno preučiti rudarjenje v zagorski dolini, življenje rudarjev (delavnik, stanovanja) ter razvoj kulturnih društev in umetnosti v tem času. Ugotoviti sem želela, ali je orkester največje delujoče društvo, ki je nastalo v času rudarjenja v zagorski dolini. Zanimalo me je, ali bo orkester še nekaj časa predstavljal del žive rudarske in kulturne dediščine občine. Za lažje razumevanje je opisana zgodovina občine Zagorje ob Savi, njene geografske značilnosti in kultura. Veliko informacij o rudarstvu in sami občini najdemo v mestni knjižnici, ključne podatke pa v brošurah, ki jih je izdala godba ob 110., 120. in 130. obletnici delovanja ter v arhivu Pihalnega orkestra Svea. V diplomskem delu so bile uporabljene tri raziskovalne metode: deskriptivna, zgodovinska in metoda klasifikacije.
Keywords: Zagorje ob Savi, kultura, rudarjenje, Delavski pihalni orkester, Pihalni orkester Svea.
Published: 07.06.2016; Views: 1041; Downloads: 108
.pdf Full text (5,44 MB)

5.
Souporaba vozišča za kolesarje
Špela Grdinič, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Souporaba vozišča za kolesarje je predstavitev bistvenih izhodišč na področju ureditve kolesarskih povezav v Republiki Sloveniji, natančneje v občini Zagorje ob Savi. Osrednji namen magistrskega dela je bil preučiti ureditev kolesarskih povezav v Republiki Sloveniji. V magistrskem delu smo definirali in preučili souporabo voznega pasu oziroma t. i. ukrep »sharrow« za kolesarje. Analizirali smo slovensko zakonodajo, pravilnike o signalizaciji, podatke o kolesarjih v prometu ter njihovi ogroženosti, obstoječe »sharrow« ukrepe za kolesarje v Republiki Sloveniji ter preučili njihov vpliv na promet. Nato smo podrobneje preučili ceste v občini Zagorje ob Savi ter na podlagi vseh zbranih podatkov naredili načrt, kje v občini bi bilo smiselno urediti souporabo voznega pasu za kolesarje ter kako bi to vplivalo na promet v omenjeni občini, kakšna bi bila stopnja ogroženosti kolesarjev ter kako bi bili z novo ureditvijo zadovoljni občani. Souporaba voznega pasu oziroma »sharrow« je sistem vodenja kolesarjev in motornega prometa skupaj na vozišču, pri čemer so kolesarji enakovredni motornemu prometu. Takšni odseki in površine so posebej označene s talnimi označbami (piktogrami) in prometnimi znaki. V magistrskem delu smo analizirali varnost kolesarjev pri souporabi voznega pasu in ugotovili, da je ukrep »sharrow« bolj varen za ranljivejše udeležence v prometu kot ukrep »kolesarji na vozišču«. Po analizi cest v občini Zagorje ob Savi smo podali predloge za uvedbo ukrepa »sharrow« na kritičnih točkah za kolesarje. Uvedba souporabe voznega pasu v občini Zagorje ob Savi po naših ugotovitvah ni ovirana s strani prebivalcev, pač pa s strani zakonodaje, ki je v glavnem pomanjkljiva.
Keywords: kolesarjenje, souporaba vozišča, sharrow, varnost kolesarjev, občina Zagorje ob Savi
Published: 24.05.2018; Views: 406; Downloads: 66
.pdf Full text (3,70 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica