| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zasnova senzorskega omrežja za zaznavanje aktivnosti dnevnega življenja : magistrsko delo
Jan Cokan, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opisali čedalje večjo problematiko glede ohranjanja zdravja in kakovosti življenja starejših oseb ter predstavili potrebo po zaznavanju aktivnosti dnevnega življenja. V ta namen smo zasnovali dva različna sistema senzorskih omrežij. K obema sistemoma smo dodali podatkovno bazo na oddaljenem računalniku za zajemanje podatkov. Eden od sistemov senzorskega omrežja deluje na komunikaciji RF, medtem ko drugi na komunikaciji WiFi. Njuno delovanje smo preverili v testnem okolju. Ker sta omrežji napajani z baterijo, smo opravili meritve porabe toka ter napajalne napetosti. Rezultate smo predstavili v zaključku magistrskega dela.
Keywords: senzorsko omrežje, aktivnosti dnevnega življenja, modul RF, modul WiFi, protokol MQTT
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 267; Downloads: 11
.pdf Full text (3,33 MB)

2.
Elektronski vgrajeni sistem za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles v prostoru : diplomsko delo
Matej Kuzma, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano načrtovanje in izdelava elektronskega vgrajenega sistema za nadzor in upravljanje ogrevalnih teles. Sistem se brezžično poveže v internet stvari, hkrati pa kot glavni vir napajanja uporablja baterijo. Predstavljeno je delovanje strežnika in protokola, s katerim se sistem povezuje v omrežje kot del interneta stvari, hkrati pa je predstavljeno tudi delovanje sistema po delih, povezanih v celoto, ki deluje kot samostojen sistem. V opisu napajalnega dela vezja je podrobneje predstavljeno, na kakšen način izdelati napajalno vezje, ki zagotavlja varno uporabo baterije in hkrati predstavlja zanesljiv in zahtevam primeren napajalni vir. Krmilni del vezja opisuje sestavo paketov za uporabljeni internetni protokol, ki jih preko komunikacijskega modula in interneta pošilja na strežnik. Podrobneje je opisana tudi vzpostavitev in realizacija strežnika za internet stvari, s katerim sistem komunicira.
Keywords: MQTT, internet stvari, WiFi, pametna hiša
Published in DKUM: 02.11.2020; Views: 1212; Downloads: 98
.pdf Full text (2,40 MB)

3.
Avtomatska posodobitev aplikacij IoT na mikrokrmilnikih STM32F7 : magistrsko delo
Marko Jelenko, 2019, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu smo razvili sistem za avtomatsko posodobitev »Internet of Things« (v nadaljevanju IoT) aplikacij, ki tečejo na mikrokrmilniku stm32f7. Avtomatska posodobitev ni mogoča brez dostopa do svetovnega spleta, zaradi česar smo omenjeno ploščico preko SPI vodila povezali z wifi modulom. Razvili smo knjižnico za komunikacijo in dostop do spletnega strežnika, ki je narejen s pomočjo node js programskega ogrodja. V nadaljevanju je opisana implementacija komunikacije med omenjenima mikrokrmilnikoma, zagonski nalagalnik, ki izvaja posodobitev aplikacije, ter implementacija spletnega strežnika, ki služi za hranjenje posodobitev.
Keywords: posodobitev, mikrokrmilnik, stm32f7, IoT, wifi
Published in DKUM: 19.04.2019; Views: 1105; Downloads: 143
.pdf Full text (1,59 MB)

4.
Analiza varnosti omrežij WiFi v Mariboru
Matjaž Jakopič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ob nenehnem naraščanju števila brezžičnih omrežij WiFi postaja varnost pri povezovanju v njih in pri izmenjavi podatkov preko takih omrežij kritičnega pomena. V začetnih poglavjih diplomskega dela so podane osnove delovanja in varnosti, prav tako so predstavljene nekatere grožnje pri povezovanju v brezžična omrežja WiFi. V nadaljevanju je predstavljena izvedba terenskega skeniranja dostopnih točk WiFi omrežij (wardriving) na izbranem območju v Mariboru. Podatke, ki smo jih pri tem zajeli, smo analizirali in na njihovi podlagi podali oceno varnosti WiFi omrežij, upoštevajoč teoretično ozadje varnosti, opisano v prvem delu. Izvedli smo še vizualizacijo podatkov v obliki zemljevidov dostopnih točk.
Keywords: WiFi, varnost, varnostni protokoli
Published in DKUM: 30.03.2018; Views: 1544; Downloads: 182
.pdf Full text (2,45 MB)

5.
Izdelava aplikacij Interneta stvari s pomočjo infrastrukture IBM Bluemix
Damjan Novarlić, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Internet stvari je eno od najhitreje razvijajočih se področij računalništva. V diplomskem delu smo najprej opisali komponente in komunikacijske protokole, ki omogočajo gradnjo sistemov, vključenih v Internet stvari. Zatem smo predstavili IBM-ovo oblačno storitev IBM Bluemix, ki smo jo uporabili pri izdelavi aplikacije, ki preko mobilnega telefona pošilja podatke o temperaturah okolja v oblak.
Keywords: internet stvari, IBM, Bluemix, bluetooth, zigbee, wifi, varnost, IoT, senzorji, aktuatorji
Published in DKUM: 26.10.2017; Views: 1677; Downloads: 120
.pdf Full text (1,75 MB)

6.
Napovedovanje vremena z vremensko postajo na platformi Arduino
Luka Štrakl, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge sta predstavljena razvoj in implementacija programske opreme, kompatibilne s platformo Arduino, ki omogoča pošiljanje podatkov na spletno stran. Poudarek je na komunikaciji med komponentami platforme ter usmerjevalnikom, ki platformi dodeli naslov, na katerega prenaša podatke o vremenskih pojavih. Spletna aplikacija je bila razvita v okolju AngularJS z pomočjo jezika PHP, ki je bil uporabljen za pridobivanje podatkov iz tujih domen. Podatki, ki jih pošilja vremenska postaja se hranijo v datoteki na omrežnem disku.
Keywords: Arduino, Vremenska postaja, Wifi
Published in DKUM: 09.10.2017; Views: 2121; Downloads: 228
.pdf Full text (2,80 MB)

7.
Daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda
Matjaž Babič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikaz sistema za daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda in zajem merilnih podatkov z mbed krmilnikom in WiFly modulom, ki brezžično posreduje podatke naprej na Android aplikacijo. Prikazan je način, kako je izdelan sistem za zajem merilnih podatkov mbed, komunikacija med merilnim sistemom WTW prek A/D kartice, ki mA spremeni v volte, z mbed modulom in opis tega sistema. Prikazan pa je tudi način, kako izdelati aplikacijo v Android okolju, postopek, kako Android aplikacija in celotni merilni sistem komunicirata med sabo. Opisan je tudi način, kako se preprosto aplikacijo naredi, v prilogi je priložena koda izdelave, kako se jo uporablja, prikaz izmerjenih podatkov na njej v številčni obliki in tudi v obliki grafa. Razložen je tudi način pošiljanja merilnih podatkov na računalnik, kjer se jih lahko naknadno preoblikuje v obliko, primerno za nadaljnjo obdelavo in uporabo.
Keywords: Android, mbed, Android aplikacija, daljinsko spremljanje, Visual studio, Emulator, krmilnik, WiFly, WiFi
Published in DKUM: 27.09.2016; Views: 1485; Downloads: 95
.pdf Full text (1,19 MB)

8.
POZICIONIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH S POMOČJO PLATFORME RASPBERRY PI IN ANDROID
Andrej Hudrap, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali pristope in implementirali sistem za pozicioniranje za prikaz znamenitosti. V delu smo podrobneje spoznali in opisali najpopularnejše senzorske tehnologije in pristope, ki se uporabljajo pri določanju lokacij v zaprtih prostorih. Opisali smo implementacijo strežnika in izgradnjo mobilne aplikacije ter opravili analizo sistema in podali predloge izboljšav.
Keywords: Pozicioniranje v zaprtih prostorih, Raspberry Pi, Node.js, Android, Vzorčenje Wifi signalov, Trilateracija
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1661; Downloads: 132
.pdf Full text (2,36 MB)

9.
RAZVOJ IN IMPLEMENTACIJA BREZŽIČNE TEHTNICE NA PLATFORMI ESP8266
Matic Prevolšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo razvoj in implementacijo brezžične tehtnice na platformi ESP8266. Meritve zajemamo s pomočjo štirih merilnih celic in analogno-digitalnega pretvornika HX711. Uporabniku meritve prikazujemo v obliki spletne strani, ki gostuje na platformi ESP8266 in je dosegljiva znotraj lokalnega omrežja WiFi. Hkrati meritve pošiljamo na zunanji strežnik in jih zapisujemo v podatkovno bazo. S spletno aplikacijo na zunanjem strežniku grafično predstavimo meritve skozi čas.
Keywords: WiFi, ESP8266, tehtnica, HX711
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1175; Downloads: 129
.pdf Full text (3,88 MB)

10.
PRIKAZ PROFILOV ZAPOSLENIH NA ELEKTRONSKEM PAPIRJU
Bernard Gojzdnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, kjer je poraba energije elektronskih sklopov in naprav postala pomemben faktor. Pri zasnovi in razvoju je potrebno poiskati nek kompromis med hitrostjo delovanja naprave ter na drugi strani porabo energije za to napravo. Če se le da, je dobro zasnovati nek modularni koncept naprave, da se lahko uporablja ta ista naprava na večih področjih, ter se s tem poveča njena multifunkcionalnost. S tem pristopom si zagotovimo več financ za razvoj. Namen uporabe prikazovalnikov na principu tehnologije elektronskega papirja je predvsem zmanjšanje porabe energije pri napravah z baterijskim napajanjem in s tem podaljšanje avtonomije delovanja. Druga dobra lastnost elektronskega papirja pa je izredno dobra vidljivost in berljivost vsebine brez dodatne osvetlitve.
Keywords: elektronski papir, baterijsko napajanje, brezžična komunikacija, wifi, univerzalno serijsko vodilo, serijsko vodilo
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 1073; Downloads: 70
.pdf Full text (4,43 MB)

Search done in 0.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica