| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
NADZOROVANA JAVNO DOSTOPNA BREZŽIČNA OMREŽJA
Matija Božiček, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje nastanek in širitev brezžičnih omrežij ter s tem povezana tveganja. V prvem delu so predstavljeni standardni načini zaščite, njihove prednosti in slabosti. V drugem delu je prikazan individualno razvit sistem nadzora, ki omogoča večjo dostopnost ob sprejemljivi zaščiti.
Keywords: WiFi, brezžična, omrežja, varnost, zaščita, nadzor, upravljanje, 802.11, siel
Published: 02.02.2012; Views: 1508; Downloads: 127
.pdf Full text (1,83 MB)

2.
MOŽNOSTI UVEDBE SATELITSKE POVEZAVE TETRA OMREŽIJ
Aleš Frank, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje profesionalni radijski sistem TETRA, možnost uvedbe satelitske povezave TETRA omrežij, tehnične značilnosti TETRA sistema, integracijo TETRA sistema s sateliti, prednosti in slabosti njegove uporabe in namene, v katere se uporablja. Ugotovitve so pokazale, da je povezovanje TETRA omrežij preko vmesnika ISI mogoče in da obstajajo potrebe po razvoju TETRA sistema in učinkovitejšega pretoka podatkov. Primer možnosti uporabe TETRA omrežja prikazuje izvedba simulacije z odprtokodnim programom Radio Mobile. Pri poskusu postavitve radijskih naprav po terenu in vnosu parametrov se je izkazalo, da ponekod povezave nekaterih radijskih naprav niso možne zaradi dejavnikov, kot so razgibanost terena, vremeski vplivi, lomljivost signala. Tu se pojavi potreba po uporabi satelitskih povezav, saj je v primerih hudih naravnih nesreč pomemben hiter odziv reševalnih enot. Program Radio Mobile je zasnovan tako, da omogoča načrtovanje postavitve radijskih naprav, ker prikaže vse dejavnike, ki lahko vplivajo na uspešnost povezav med radijskimi napravami.
Keywords: TETRA sistem, satelitska omrežja, WiFi, Radio Mobile.
Published: 15.01.2013; Views: 1052; Downloads: 114
.pdf Full text (2,25 MB)

3.
Multifunkcijska avtonomna mobilna robotska platforma
Robert Ojsteršek, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje celovit postopek razvoja, izdelave in zagona multifunkcijske avtonomne mobilne platforme. Opisuje načrtovanje in izdelavo mehanskih, električnih in elektronskih komponent avtonomno vodene multifunkcijske robotske platforme, ki jo je moč nadgraditi oz. uporabiti v najrazličnejših aplikacijah, npr. kot avtonomni invalidski voziček, snemalno vozilo, transportni voziček v proizvodnji. Pogonski sistem ima za osnovo dva kolesna enosmerna motorja, ki ju krmili elektronsko vezje dveh H-mostičev, krmiljenih z mikrokrmilnikom. Kot vir napajanja je uporabljen baterijski komplet, ki je nadgrajen s sistemom za upravljanje baterij (BMS). Vodenje platforme je izvedeno z uporabo mobilnega telefona, ki zajema podatke iz kotov zasuka okoli posameznih osi in hitrosti spreminjanja teh kotov ter jih preko brezžične komunikacije pošilja na mikroračunalnik platforme. Opisana je tudi programska oprema platforme in mobilne aplikacije. Celotna robotska platforma ponuja dovolj veliko zanesljivost, nosilnost in robustnost, in predstavlja temelj za nadaljnje nadgradnje.
Keywords: Konstruiranje, regulacije, vodenje, robotika, mobilna robotika, mikrokrmilnik, strojni vid, WiFi, avtonomnost, multifunkcionalnost
Published: 02.07.2015; Views: 1046; Downloads: 198
.pdf Full text (3,44 MB)

4.
VODENJE KVADROKOPTERJA
Uroš Sadek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V delu je opisana izdelava računalniškega vmesnika za vodenje kvadrokopterja, preko brezžično dostopne točke in uporabo UDP protokola. Vodenje je izvedeno v programu LabVIEW, proizvajalca National Instruments. Identifikacije sistemov in načrtovanje regulatorjev smo izvedli v programskem okolju Matlab. Predstavljeno je delovanje kvadrokopterja AR.drone Parrot, kot tudi računalniškega vmesnika, obdelane so težave in rešitve vse od vzpostavitve komunikacije, identifikacije sistemov, regulacije sistemov in sledenja krivulji.
Keywords: kvadrokopter, računalnik, WIFI, regulacija, avtonomnost
Published: 04.09.2012; Views: 1062; Downloads: 180
.pdf Full text (2,00 MB)

5.
ARHITEKTURA LAN Z NAT, VAROVANIMI VLAN IN WIFI DOSTOPOM
Jure Mlakar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Omrežja so postala del našega vsakdana in so prisotna vsepovsod. Poznamo dve vrsti tipičnih omrežij: LAN (Angl. Local Area Network) in WAN (angl. Wide Area Network). LAN omrežja uporabljamo za povezavo računalnikov in drugih mrežnih naprav v omejenem geografskem področju, kot je npr. stanovanjska hiša, šola, laboratorij ali poslovna zgradba. WAN omrežja, se uporabljajo za pokritje večjih geografskih območij (vsako omrežje, ki poteka preko mestnih, regionalnih ali državnih mej). Ta omrežja uporabljamo torej za povezavo različni LAN omrežij med seboj. V tej diplomski nalogi se bomo ukvarjali z izgradnjo LAN-a, ki bo sestavljen iz treh LAN usmerjevalnikov, vsak izmed njih pa bo predstavljal zgradbe oz. pisarne v različnih nadstropjih večjega poslovnega kompleksa (različna podomrežja). Na te usmerjevalnike bomo priključili različne omrežne naprave, kot so stikala, dostopovne točke in računalniki. S pravilno konfiguracijo vseh naštetih omrežnih naprav, bomo omogočili nemoten prenos podatkov med njimi. Za prikaz realnega omrežja, bomo konfigurirali tudi WAN, v katerem bomo uporabili usmerjevalnik, ki bo v vlogi ponudnika storitevl – ISP (anfl. Internet Service Provider) in odjemalca/gostitelja, ki ga bomo priključili na ta rusmerjevalnik v testne namene. LAN in WAN omrežje bomo povezali med seboj in verificirali delovanje.
Keywords: LAN/WAN omrežja, NAT, VLAN, WiFi dostop
Published: 16.11.2012; Views: 1394; Downloads: 212
.pdf Full text (1,61 MB)

6.
TELEOPERIRANJE MOBILNEGA ROBOTA S KRMILNIKOM NI SB-RIO 9632
Benjamin Jovanovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s problemom brezžičnega teleoperiranja mobilnega robota. Mobilni robot je opremljen s krmilno karto NI sb-RIO9632, ki je zasnovana s programirljivim digitalnim vezjem FPGA in Freescale-ovim mikroprocesorjem z VxWorks operacijskim sistemom. V nalogi je opisana študija izvedbe nadgradnje krmilne karte z WiFi (IEEE 802.11) modulom. Ukvarjali smo se z modulom SPB800, ki je produkt podjetja H&D, oz. z modulom MRF24WB0MB, ki pa je proizvod podjetja MICROCHIP. Izkazalo se je, da je v krmilni sistem lažje integrirati modul SPB800. Uporabniški vmesnik za teleoperiranje pa je bil izdelan v LabView aplikaciji.
Keywords: mobilni robot, teleoperiranje, WiFi, LabView, NI-sbRIO9632
Published: 18.12.2012; Views: 1026; Downloads: 61
.pdf Full text (9,47 MB)

7.
VARNOST BREZŽIČNIH OMREŽIJ PO STANDARDU IEEE 802.11
Matej Štumberger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na problem varovanja brezžičnih omrežij, zasnovanih po standardu IEEE 802.11. Opisano je združenje IEEE in njihova specifikacija standardov z oznako 802, prav tako pa so opisani tudi standardi, protokoli in tehnike varovanja in zaščite omrežij, ki delujejo po tej specifikaciji. Predstavljeno je tudi trenutno stanje varnosti brezžičnih omrežij na področju mesta Ptuj, opisani in prikazani pa so tudi različni pristopi za zlorabo brezžičnih omrežij, skupaj s programsko in strojno opremo, ki jo napadalec potrebuje za izvedbo napada. Prikazano je tudi, kako ugotavljanje ključa poteka v praksi in na kak način se lahko zavarujemo pred takšnimi napadi.
Keywords: Varnost, varovanje, brezžičnih, brezžična, brezžično, brezžičnega, omrežje, omrežij, omrežja, WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, CCMP, IEEE, WLAN, WIFI, 802, 802.11, vojne, vojna, vožnje, vožnja, napad, zlom, geslo, gesla, razbijanje, linux, backtrack, aircrack, kismet, pyrit, protokol, standard, protokoli, standardi, SSID, BSSID, ESSID, MAC, IP, overitev, overjanje, PSK, RADIUS, deljeni, ključ, ključi, ugotavljanje, preizkus, preizkušanje, vmesni, posrednik, vmesnim, posrednikom, IDS, zaznava, zazn
Published: 26.09.2013; Views: 2760; Downloads: 221
.pdf Full text (5,59 MB)

8.
VODENJE KVADROKOPTERJA S HAPTIČNIM VMESNIKOM NOVINT FALCON
Mihael Flac, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V delu je opisan kvadrokopter AR.Drone 1.0 proizvajalca Parrot, ki ga vodimo s haptičnim vmesnikom Novint Falcon. Opisana sta tudi haptični vmesnik in potek komuniciranja s kvadrokopterjem prek brezžične komunikacije in uporabe UDP-protokola. Podrobneje so opisani AT-ukazi, uporabljeni za vodenje kvadrokopterja. Predstavljeno je delovanje operacijskega sistema Linux, na katerem je narejeno diplomsko delo. Opisan je program za vodenje kvadrokopterja s haptičnim vmesnikom, podani pa so tudi rezultati njegovega vodenja in testiranja.
Keywords: kvadrokopter, haptični vmesnik, regulacija, UDP, WiFi, AT-ukazi
Published: 25.02.2015; Views: 715; Downloads: 68
.pdf Full text (3,49 MB)

9.
Realno-časovna komunikacija mobilnih aplikacij s senzorji
Tomaž Orter, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo tehnologije in protokole, ki omogočajo realno-časovno komunikacijo med mobilnimi aplikacijami in senzorji. Z uporabo protokola MQTT na praktičnem primeru nadzora ogrevanja stanovanja predstavimo njihovo uporabnost in lastnosti. Začnemo z izdelavo senzorja temperature, ki podatke zaznava in sporoča, ter centralnega strežnika, ki jih obdela, se na njih odzove in jih posreduje do končnega odjemalca. Nadaljujemo z izdelavo mobilne aplikacije, ki v tem primeru predstavlja končnega odjemalca. Aplikacija podatke v realnem času prikazuje in uporabniku omogoča nadzor nad ogrevanjem. Mobilno aplikacijo dopolnimo z izdelavo aplikacije za pametno uro. Ta s pomočjo obvestil in lokacijskih podatkov uporabnika opozori na vklop ali izklop varčnega načina ogrevanja. V zaključku dela preverimo, ali smo z uporabo namenske tehnologije uspeli prihraniti na količini prenesenih podatkov in pohitriti njihovo prejemanje.
Keywords: Realno-časovna komunikacija, senzorji, internet stvari, nadzor ogrevanja, mobilna aplikacija, MQTT, HTTP, CoAP, AMQP, XMPP, DDS, WiFi, Raspberry Pi, Arduino, Android Wear
Published: 08.09.2016; Views: 644; Downloads: 103
.pdf Full text (4,05 MB)

10.
Daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda
Matjaž Babič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikaz sistema za daljinsko spremljanje ekološke kvalitete voda in zajem merilnih podatkov z mbed krmilnikom in WiFly modulom, ki brezžično posreduje podatke naprej na Android aplikacijo. Prikazan je način, kako je izdelan sistem za zajem merilnih podatkov mbed, komunikacija med merilnim sistemom WTW prek A/D kartice, ki mA spremeni v volte, z mbed modulom in opis tega sistema. Prikazan pa je tudi način, kako izdelati aplikacijo v Android okolju, postopek, kako Android aplikacija in celotni merilni sistem komunicirata med sabo. Opisan je tudi način, kako se preprosto aplikacijo naredi, v prilogi je priložena koda izdelave, kako se jo uporablja, prikaz izmerjenih podatkov na njej v številčni obliki in tudi v obliki grafa. Razložen je tudi način pošiljanja merilnih podatkov na računalnik, kjer se jih lahko naknadno preoblikuje v obliko, primerno za nadaljnjo obdelavo in uporabo.
Keywords: Android, mbed, Android aplikacija, daljinsko spremljanje, Visual studio, Emulator, krmilnik, WiFly, WiFi
Published: 27.09.2016; Views: 584; Downloads: 34
.pdf Full text (1,19 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica