| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Literary tourism in Vrhnika inspired by heritage of Ivan Cankar : Case study
David Boršo, Jasna Potočnik Topler, 2022, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: One of the rural towns in Slovenia that is deeply characterised by literature is Vrhnika. This is where Ivan Cankar, the famous Slovenian author, spent his childhood. Nowadays, his legacy is present throughout Vrhnika, even in small things such as coffee, and the monument that is dedicated to him in the town centre. Vrhnika is also included in the Slovenian Writers’ Trail. This chapter presents a case study researching literary tourism in Vrhnika and literary tourism products related to one of the greatest Slovenian authors.
Keywords: literay tourism, literary routs, literary tourism products, Vrhnika, Ivan Cankar
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 103; Downloads: 3
.pdf Full text (40,31 MB)
This document has many files! More...

2.
Literarni turizem v občini Vrhnika: primer Ivana Cankarja : primer Ivana Cankarja
David Boršo, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V našem diplomskem delu predstavljamo literarni turizem v občini Vrhnika, ki se nanaša na slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Občina Vrhnika se nahaja v neposredni bližini glavnega mesta Ljubljane in predstavlja suburbanizirano območje ljubljanske regije, zato ima velik potencial za razvoj turizma zaradi potencialnih dnevnih migracij turistov v občino iz Ljubljane. Občina je bogata z naravnimi in kulturnimi danostmi, ki se v različnih nivojih že vključujejo v turistično ponudbo. Posebno vlogo v občini Vrhnika ima literarni turizem, ki po svojih karakteristikah spada pod vejo kulturnega turizma. V diplomskem delu smo ugotovili, da glavno turistično ponudbo občine ravno predstavlja literarna ponudba Ivana Cankarja. Ivan Cankar namreč velja za največjega slovenskega pisatelja, rodil pa se je ravno Na klancu na Vrhniki. Obravnavana področja smo raziskali in analizirali s pomočjo sekundarnih virov in metodo kompilacije. Za boljši vpogled v obravnavano tematiko smo opravili intervjuje s strokovnimi turističnimi in kulturnimi deležniki, ki delujejo v občini Vrhnika. Ena izmed naših ključnih ugotovitev je, da je kljub bogati turistični vključenosti Cankarja na Vrhniki še veliko manevrskega prostora za izboljšanje. Med glavnimi predlogi za nadaljnji razvoj literarnega turizma smo med drugim izpostavili razvoj atraktivne turistične ponudbe, ki bi zadovoljevala več ciljnih skupin.
Keywords: literarni turizem, Ivan Cankar, kulturni turizem, občina Vrhnika
Published in DKUM: 23.12.2021; Views: 894; Downloads: 122
.pdf Full text (3,15 MB)

3.
Delovanje sistema zaščite in reševanja (ZiR) v občini Vrhnika s poudarkom na delovanju operativnih gasilskih enot
Benjamin Svenšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi se bomo spoznali z organizacijo in delovanjem sistema Zaščite in reševanja v občini Vrhnika in z organiziranim delovanjem prostovoljnih gasilskih enot. Analizirali bomo sedanje stanje usposobljenosti in opremljenosti prostovoljnih gasilskih enot. Na podlagi opravljenega intervjuja in zbranih podatkov, bomo predlagali najbolj optimalno rešitev enakomernega razvoja in delovanja vseh prostovoljnih gasilskih enot v občini Vrhnika v naslednjem obdobju, pet do deset let. Zelo pomembno je tudi sodelovanje s sosednjimi gasilskimi enotami v občini Vrhnika in v sosednjih občinah, predvsem na mejnem področju.
Keywords: - sistem zaščite in reševanja (ZiR), - gasilska zveza Vrhnika (GZV), - občinsko gasilsko poveljstvo Vrhnika (OGP Vrhnika), - civilna zaščita (CZ), - prostovoljno gasilsko društvo (PGD).
Published in DKUM: 09.03.2020; Views: 1284; Downloads: 172
.pdf Full text (916,77 KB)

4.
Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Urša Štrancar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava požar v podjetju Kemis, do katerega je prišlo v letu 2017. Tega leta smo bili priča večjemu številu požarov v predelovalnicah nevarnih odpadkov. To nikakor ne more biti naključje, kar kaže na ponavljajoče se vzorce, ki so posledica pomanjkljivega nadzora nad predelovalci odpadkov. Namen diplomskega dela Študija primera požara v podjetju Kemis na Vrhniki je predstaviti področje ravnanja z nevarnimi odpadki in obstoječo zakonodajo v Sloveniji, odkriti vzroke, zakaj je prišlo do požara, kakšne so bile njegove posledice za okolje in zdravje ljudi in predstaviti izvedene ukrepe za odpravo posledic požara. Cilji, ki so nas vodili pri pisanju dela, so bili usmerjeno raziskovanje in dokazovanje škode v okolju in iskanje odgovornega krivca za nastalo škodo. Zanimal nas je odziv vseh udeleženih v dogodku, tako prebivalcev občine, strokovnjakov, predstavnikov države, medijev in vodilnih podjetja Kemis. Tekom raziskovanja smo odkrili, da je bil požar v podjetju Kemis na Vrhniki odraz neustreznega ravnanja na več segmentih. To je med drugim posledica vse več svobode, ki jo imajo podjetja pri načrtovanju požarne varnosti, kjer jih vodi ekonomika, kar ob pomanjkljivem inšpekcijskem nadzoru vodi do vse več anomalij. V primeru požara v Kemisu se je pokazala tudi nepripravljenost pristojnih institucij na tovrstne dogodke, saj za to nimamo izdelanega posebnega načrta ukrepanja. Požar je razkril marsikatere nepravilnosti na področju požarne varnosti. Rešitve so v prihodnje usmerjene v preventivo – tako pri samem načrtovanju požarne varnosti, ki mora biti ustrezna in kakovostna, ne glede na ceno – kot tudi pri načrtovanju in izvedbi ukrepov v primeru, da do nesreče pride. Vsekakor je bil požar v Kemisu draga šola za vse nas in le upamo lahko, da smo se iz te izkušnje vendarle česa naučili.
Keywords: diplomske naloge, nevarni odpadki, požar, Kemis, Vrhnika, okoljska škoda, študija primera
Published in DKUM: 13.02.2019; Views: 2496; Downloads: 652
.pdf Full text (1,39 MB)

5.
Lokalna varnost v občini: študija primera Vrhnika : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Žiga Rode, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Varnost v sodobnem svetu predstavlja pomembno vrednoto našega življenja. Živeti v varnem okolju je dandanes velikega pomena in nam ponuja svobodno in umirjeno življenje. Varnost se opredeli in zaključi pri posamezniku, pri katerem je bistveno, da se v družbi in kraju bivanja počuti varno. Lokalna skupnost je temelj varnostnega sistema, saj je varnost v njej posledično pomembna vrednota za varnost na državnem nivoju. Naravne nesreče in kriminaliteta so danes glavni problemi, s katerimi se ukvarjajo odgovorni za varnost, in prav varnost je tista, ki ji je treba dajati večji poudarek. V lokalni skupnosti za varnost skrbijo različni varnostni subjekti, policiji kot glavnemu sledijo še občinsko redarstvo in druge službe odgovorne za zagotavljanje varnosti. Živimo v času, ko se tehnologija razvija in sorazmerno hitro prihaja do novih groženj. V diplomski nalogi je predstavljena varnost Občine Vrhnika, ki spada med srednje velike občine in leži na obrobju Ljubljane. Ugotovljeno je bilo, da kriminaliteta na Vrhniki upada in se iz leta v leto manjša število kaznivih dejanj. Povečujejo pa se naravne in prometne nesreče, ki jim bo treba posvetiti več pozornosti. Pomembno je seznanjenje občanov z različnimi podatki okoli njihove varnosti. Kljub temu da obstaja veliko podatkov o dogajanju na območju Občine Vrhnika, smo lahko priča tveganju in ogrožanju varnosti ljudi. Kljub osveščanju o dogajanju na območju prihaja do različnega tveganja in s tem ogrožanja varnosti. Poleg vsega je zelo pomembno, da so ljudje seznanjeni z delom policije, predvsem v svojem okraju, saj je le-to ključno za varnost.
Keywords: diplomske naloge, varnost, lokalna varnost, policija, Vrhnika
Published in DKUM: 23.10.2018; Views: 766; Downloads: 108
.pdf Full text (1,90 MB)

6.
Predlog načrta trženja za Mladinski hotel in Hotel Bistra
Barbara Markovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za manjše kraje, kot je Vrhnika, je turizem ena izmed razvojnih priložnosti za večjo prepoznavnost med ponudniki. Mladinski hotel in Hotel Bistra, ki je odprl svoja vrata v drugi polovici leta 2014 in se trži tudi pod imenom Gostišče s prenočitvami. Zaradi hitre menjave lastništva nastanitveni objekt še vedno nima načrta trženja, ki predstavlja sicer ključen sestavni del razvojnega in operativnega načrta delujočega podjetja. Brez prave strategije in skrbno določenih ciljev podjetje nima zagotovljenega dolgoročnega uspeha. Zato smo opravili intervju z gosti hotela, katerega rezultati bodo osnova vodstvu za nadaljnje poslovanje in izdelavo načrta trženja. Z analizo intervjuja smo prišli do zaključka, da so ključni kupci njihove storitve poslovneži in posamezniki, ki iščejo sproščujoč oddih ali so v mimohodu in iščejo le prenočitev. Predlagamo jim ugoden paket večerje z nočitvijo in zajtrkom. Največ gostov, ki so jih obiskali v času intervjuvanja, pripada aktivni populaciji prebivalstva, stari med 31 in 45 let. Iz tega sklepamo, da morajo razširiti ponudbo, ki bo prijazna parom, družinam z otroki, ki lahko tam aktivno preživijo svoj prosti čas in imajo pri tem tudi možnost kosila. Glede na kapaciteto ležišč mladinskega hotela lahko pripravijo tudi različne pakete »gradnje skupine« in izkoristijo naravno bogastvo v okolici z bogato kulinarično ponudbo in prenočiščem za manjše skupine udeležencev. Na področju promocije lahko prodrejo z bogato ponudbo kulinarike ter s ponudbo prenočišč. So mlad kolektiv, ki jim lahko uspe, da izstopajo v »poplavi« turističnih ponudb.  
Keywords: hotel, mladinski hotel, Vrhnika, načrt trženja, turizem.
Published in DKUM: 04.10.2016; Views: 1567; Downloads: 150
.pdf Full text (1,16 MB)

7.
IZDELAVA PREDLOGA KRITERIJEV ZA IZBOR IZVAJALCEV IN STORITEV PRIREDITVE NOČ NA VRHNIKI
Dejan Marinčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na prireditev »Noč na Vrhniki«, ki spada v sklop Argonavtskih dni, ki se tradicionalno vsako leto odvijajo na Vrhniki. Prireditev Noč na Vrhniki je največji Vrhniški glasbeni dogodek, ki ga vsako leto organizira Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem. Vsako leto se srečujejo s problemom, kako izboljšati prireditev in kako bi jo lahko še bolj približali obiskovalcem. Raziskava bo pripomogla k organizaciji naslednje glasbene prireditve »Noč na Vrhniki«. S pomočjo te naloge so izbrani glasbeni izvajalci in tako se ne bo potrebno organizatorjem dodatno ukvarjati z njihovim izborom. Pripravili smo tudi predloge za izboljšanje gostinske ponudbe. Rezultati raziskave so izbrani glasbeni izvajalci za naslednjo prireditev in predlogi za izboljšanje dogodka. Iz raziskave je razvidno, kaj je obiskovalce motilo na preteklih prireditvah, podan pa je tudi predlog za odpravo teh napak.
Keywords: Zavod Ivan Cankar Vrhnika, Argonavtski dnevi, Noč na Vrhniki, tržna raziskava
Published in DKUM: 17.09.2012; Views: 1891; Downloads: 130
.pdf Full text (1,81 MB)

8.
SLOVENSKI PROSTOR KOT GA OMENJAJO ANTIČNI PISCI
Jelena Zrna, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Moje diplomsko delo obravnava antične pisce, ki so pisali o današnjem slovenskem prostoru. O dogajanju na naših tleh so pisali tako grški kot tudi rimski pisci, med katerimi so Herodot, Polibij, Strabon in mnogi drugi. Med kraji, ki se omenjajo na naših tleh, je predvsem pet večjih mest: Petoviona, Emona, Celeia, Neviodunum in Nauport ter z njimi povezani pomembni dogodki, Rimljani pa so bili prisotni tudi v manjših krajih. Del diplomske naloge se dotika tudi cestnega omrežja, ki je potekalo čez naše ozemlje in je pravi pomen dobilo šele, ko je bilo označeno na kartah in krajevnih seznamih. Med pomembnimi pisnimi viri, ki omenjajo ceste skozi današnji slovenski prostor so Tabula Peutingeriana, Itinerarium Burdigalense in Itinerarium Antonini. Poleg cest pa so na našem območju bile pomembne tudi nekatere reke: Soča, Ljubljanica (Nauport), Krka (Korkoras). Med najpomembnejše dogodke v antiki pri nas pa zagotovo sodi bitka pri Frigidu leta 394, v kateri je Teodozij premagal Evgenija, in s tem omogočil zmago krščanstva nad poganstvom, zato je temu dogodku namenjen velik del diplomskega dela. Podan pa je tudi pregled preganjanja kristjanov na območju današnje Slovenije. Omenjen je tudi prvi ptujski škof in razlagalec svetega pisma.
Keywords: Vicus, mansio, limes, legija, Itinerarium Antonini, Itinerarium Burdigalense, Tabula Peutingeriana, Ptuj (Petoviona), Vrhnika (Nauport), Logatec (Longaticum), Celje (Celeia), Ljubljana (Emona), Drnovo pri Krškem (Neviodunum), Ajdovščina (Castra), Stari trg pri Slovenj Gradcu (Colatio), Claustra Alpium Iuliarum, Hrušica (Ad Pirum), krščanstvo, Viktorin Ptujski.
Published in DKUM: 11.02.2010; Views: 3636; Downloads: 818
.pdf Full text (8,15 MB)

Search done in 8.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica