| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 47
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO SNEMALNEGA STUDIA
Tomaž Kos, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Glasba je namenjena razvedrilu in zabavi vsem nam, ki jo poslušamo in nas spremlja skozi celo življenje. Je pomemben del našega vsakdana. Za uspešen prodor na trg potrebuje glasbena skupina izdelek, s katerim predstavlja svojo glasbo in na ta način širi krog svojih poslušalcev. Brez demo posnetkov (predstavitveni posnetki) ali CD plošče je za glasbenike pot do uspeha praktično nemogoča. Želja vsakega glasbenika je posneti svojo skladbo v dobrem studiu in s tem skladbo izpopolniti do popolnosti z različnimi studijskimi pripomočki in s pomočjo strokovnjakov, saj je to edina pot do kakovostnega končnega izdelka. Posneto ploščo je potrebno potem še prodati. Menim, da to najučinkoviteje naredijo glasbene založbe. O podpisu pogodbe z glasbeno založbo bomo razmišljali kasneje. V diplomskem delu je predmet proučevanja še neuveljavljena petčlanska glasbena skupina Atrum Inferum iz Tržiča, ki obstaja približno eno leto. Pred štirimi mesececi smo v Studiu Roka Zalokarja posneli svojo prvo demo zgoščenko s petimi avtorskimi skladbami, ki ima naslov "The brink of ruin". S končnim izdelkom smo bili zelo zadovoljni. Zastavili smo si nove cilje, naše želje so se spremenile in zahteve povečale. Naša želja je napredovati, zato smo se odločili za naslednji korak, snemanje zgoščenke (CD plošče) v bolj priznanem snemalnem studiu, saj si želimo bolj kakovosten končni izdelek, katerega bi lahko s ponosom prodajali. Moji skupini smo zato v diplomskem delu poskušali olajšati odločitev pri izbiri primernega snemalnega studia za snemanje zgoščenke.
Keywords: - Snemalni studio - Odločitveni model - Večparametrsko odločanje - DEXi - Vredana
Published: 04.06.2009; Views: 2794; Downloads: 133
.pdf Full text (389,84 KB)

3.
ODLOČITVENI MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI NAJPRIMERNEJŠEGA PONUDNIKA CNC OBDELOVALNEGA CENTRA
Simon Šetina, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen praktični primer izbora najprimernejšega ponudnika pri izbiri in nakupu CNC obdelovalnega centra. Opisan je potek postopkov pri pripravi in izvedbi odločitvenega procesa v podjetju, ki se ukvarja z izdelavo notranjega pohištva. Ti postopki so precej obsežni in zapleteni, zato je bil s pomočjo DEXi-ja narejen program, ki bi pohitril in olajšal izbiro najprimernejšega ponudnika. Pri tem je bila upoštevana vrsta proizvodnje ter pravila večparametrskega odločanja. Pokazalo se je, da je tako organizirano odločanje bolj sistematično, hitrejše, manjša je možnost napačnih odločitev, izbira najugodnejšega ponudnika pa je zanesljivejša.
Keywords: • večparametrsko odločanje, • izbira ponudnika, • DEXi, • Vredana
Published: 22.07.2009; Views: 1866; Downloads: 109
.pdf Full text (1,71 MB)

4.
ANALIZA MOŽNOSTI VREDNOTENJA GOSPODARNOSTI NALOŽB V CESTNO INFRASTRUKTURO
Vera Bjelica, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V programu DEXi je bil leta 2008 v Sloveniji v okviru doktorske disertacije izdelan model za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo. Dosežek modela je ocena uspešnosti naložbe, sam model pa je uporaben za ugotavljanje upravičenosti izvedbe cestnih projektov, določitev prioritete izvedbe oziroma razvrščanje več cestnih projektov, izbiro med več variantami izvedbe enega cestnega projekta ter za razlago in utemeljitev odločitve. Zaradi slabe ločljivosti metode DEX, s katero je bil model narejen, sem se odločila, da iz ustvarjenega modela za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo dejavnik gospodarnost iz modela nadgradim z metodo QQ, ki kombinira kvalitativno vrednotenje alternativ s kvantitativnimi in ki je realizirana v računalniškem programu Vredana. Cilj diplomskega dela je analizirati možnosti vrednotenja gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo, in sicer z izdelavo modela za vrednotenje gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo. Tako omogočim uporabniku modela za vrednotenje neposrednih in posrednih učinkov naložb v cestno infrastrukturo večje možnosti za izbiro pravilne odločitve in boljšo uporabnost modela.
Keywords: večparametersko odločanje, odločitveni modeli, DEXi, Vredana, vrednotenje gospodarnosti naložb v cestno infrastrukturo
Published: 22.07.2009; Views: 1708; Downloads: 69
.pdf Full text (592,58 KB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI ERP SISTEMA
Miha Golob, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pogosto se v organizacijah pojavi problem, kateri ERP (Enterprise Resource Planning) sistem izbrati za implementacijo. Na rast in uspešnost podjetij v veliki meri vpliva optimizacija poslovnih procesov. Sodobni ERP sistemi omogočajo podjetjem celovito informacijsko podporo, od dela s kadri, pregleda nad celotnim poslovanjem podjetja, do načrtovanja proizvodnje. Podjetja se običajno odločijo za takšne ERP sisteme, ki pokrijejo večino poslovnih funkcij in procesov v podjetju in so na voljo po zmerni ceni. Ponudba na trgu je velika, predvsem iz tujih držav, se pa v zadnjem času na trgu pojavljajo tudi slovenski produkti, ki predstavljajo resno konkurenco. ERP sistemi se ločijo tudi po ceni in stroških implementacije. Odločitev, kateri programski paket bomo izbrali zato ni lahka in zahteva tehten premislek. Prav tu pa nam lahko delo olajšajo odločitveni modeli za pomoč pri odločanju, ki skozi izbrane kriterije ovrednotijo posamezno rešitev. V diplomi smo zato razvili odločitveni model za pomoč pri odločanju, v katerem smo upoštevali vse bistvene kriterije ERP sistemov. Za izdelavo naloge smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi, s katerim smo kvalitativno ovrednotili in preučili vse možne variante. Uporabili smo tudi program Vredana, ki nam je pomagal pri analizi končne ocene, s kvalitativnim in kvantitativnim vrednotenjem.
Keywords: - ERP sistemi - Izbira programskega paketa - Večparametrsko odločanje - DEXi - Vredana
Published: 24.09.2009; Views: 2454; Downloads: 310
.pdf Full text (609,03 KB)

6.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO RAZVIJALCA SPLETNE TRGOVINE
Robert Pfeifer, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo s pomočjo večparameterskega odločitvenega modela izbrali najboljšega razvijalca internetnih strani za potrebe trgovine z rezervnimi deli za vse avtomobile. Model za izbiro najugodnejšega razvijalca internetnih strani za trgovino z rezervnimi deli za vsa vozila smo izdelali s pomočjo ustrezne literature in virov. Da bi izbrane variante ocenili čim bolj sistematično, celovito in transparentno, smo uporabili računalniški program za večparametrsko odločanje DEXi. Pri analizi končne ocene smo si pomagali tudi s programom za vrednotenje in analizo variant Vredana. Odločitveni model omogoča poglobljeno analizo dobljenih rezultatov in nam pomaga odgovoriti na vprašanje, katera od ponujenih variant je najboljša in cenovno najugodnejša.
Keywords: internet, internetne strani, večparametrsko odločanje, odločitveni model, DEXi, Vredana
Published: 25.09.2009; Views: 1413; Downloads: 133
.pdf Full text (861,75 KB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI HOKEJSKEGA TRENERJA
Andraž Žnidar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan problem izbire najprimernejšega strokovnjaka za vodenje hokejskega moštva v avstrijski ligi OIHL, za hokejsko moštvo HK Utik. Na izbiro hokejskega strokovnjaka vpliva veliko število najrazličnejših kriterijev. Pomembno je, da so izbrani pravi ter najpomembnejši kriteriji, kajti le tako lahko pridemo do pravilne odločitve. Najprej so opredeljeni osnovni pojmi večparametrskega odločanja, ekspertnih sistemov ter lupine ekspertnega sistema DEX. V nalogi je predstavljen model vrednotenja različni variant z orodjem za večparametrsko odločanje DEXI bo izdelan odločitveni model za pomoč pri izbiri hokejskega trenerja. Model bo izdelan na realnih podatkih, ter tudi dejansko uporabljen pri izbiri hokejskega trenerja za hokejski klub Utik. Ob koncu diplomskega dela je bila s pomočjo orodja VREDANA izdelana še »kaj-če« analiza, na ta način je bilo poskušeno nekatere kriterije popraviti, da bi posamezna varianta trenerja napredovala na višji kakovostni razred oziroma, da bi dobili dodatno potrditev o realnem stanju. Na koncu smo rezultate potrdili z pomočjo programa za večparametrsko odločanje HiView. Z dobljenimi rezultati je bil pokazan vpliv širokega spektra kriterijev na končno oceno. Izbira strokovnjaka je dolgotrajen proces, zato ji bo v prihodnje posvečenega več časa in vanjo bodo vključili primerni strokovnjaki.
Keywords: • sistemi za pomoč pri odločanju, • večparametersko odločanje, • izbira hokejskega trenerja • DEX, VREDANA, HiView.
Published: 25.09.2009; Views: 1842; Downloads: 118 
(2 votes)
.pdf Full text (944,87 KB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA SPLETNIH ISKALNIKOV
Zoran Đuković, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena primerjalna analiza spletnih iskalnikov. V uvodu smo opredelili problemsko stanje, okolje ter metode dela. Teoretični del zajema glavne značilnosti spletnih iskalnikov, vse obravnavane spletne iskalnike, internet in splet. Predstavili smo tudi programski orodji DEXi in Vredana. Primerjalno analizo smo izvedli s pomočjo programa DEXi, ki smo ga uporabili tudi za vrednotenje in analizo vseh variant. Vrednotenje smo nadaljevali v programu Vredana, ki nam je pokazala bolj točne rezultate znotraj razreda ocenjevanja. Na podlagi pridobljenih rezultatov, smo opredelili najboljši obravnavani spletni iskalnik.
Keywords: spletni iskalnik, primerjalna analiza, internet, DEXi, Vredana
Published: 21.10.2009; Views: 2409; Downloads: 307
.pdf Full text (2,15 MB)

9.
MODEL ZA POMOČ PRI IZBIRI DELAVCA V ŠČETKARSTVU
Amadej Kopitar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan problem izbire najprimernejšega zaposlenega v ščetkarstvu, za podjetje Boris Žnidar s.p. Ščetkarstvo. Na izbiro delavca v ščetkarski obrti vpliva veliko število najrazličnejših kriterijev. Pomembno je, da so izbrani pravi ter najpomembnejši kriteriji, kajti le tako pridemo do objektivne in pravilne odločitve. Najprej so opredeljeni osnovni pojmi večparametrskega odločanja, ekspertnih sistemov ter lupine ekspertnega sistema DEX. V nalogi je predstavljen model vrednotenja različni variant. Z orodjem za večparametrsko odločanje DEXI bo izdelan odločitveni model, pri izbiri zaposlenega v ščetkarstvu. Model bo izdelan na podatkih, ki jih je podjetje v preteklosti uporabljalo pri izbiri delavca. Ob koncu diplomskega dela je bila s pomočjo orodja Vredana izdelana še kaj - če analiza. Na ta način je bilo poizkušeno nekatere kriterije popraviti, da bi posamezna varianta delavca uvrstila na primeren razred in da bi dobili dodatno potrditev o realnem stanju. Z dobljenimi rezultati je bil pokazan vpliv širokega spektra kriterijev na končno oceno. Izbira delavca je dolgotrajen in zahteven proces, zato bo v prihodnje posvečenega več časa in vanjo bodo vključili primerne strokovnjake.
Keywords: • zaposlitev delavca v ščetkarstvu, • sistemi za pomoč pri odločanju, • večparametersko odločanje, • ekspertni sistem, • DEX, VREDANA
Published: 21.10.2009; Views: 1918; Downloads: 99
.pdf Full text (1,00 MB)

10.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO LOKACIJE DRŽAVNE PROSLAVE
Rok Verbič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko izbire lokacije državne proslave. Glede na pomembnost in simbolni pomen državnih proslav menimo, da je izvedba proslave v veliki meri odvisna od njene lokacije. Ob upoštevanju kompleksnosti celotne tematike smo v tem delu predstavili posamezne dele - od Vlade, državnih simbolov, Protokola, Koordinacijskega odbora, Ministrstva za kulturo do same Službe za državne proslave. Oblikovanje večparametrskega modela bo potekalo s pomočjo računalniškega programa DEXi, dobljene rezultate bomo nato prenesli še v program Vredana. Opravljena bo tudi analiza »kaj-če«. Predlagani večparametrski odločitveni model izbire lokacije državne proslave nam bo pomagal sprejeti odločitev in razloži zakaj je bila ta sprejeta. Na koncu diplomskega dela bo sledila analiza SWOT predlagane rešitve, s pomočjo katere bomo lahko opredelili prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti predlaganega načina odločanja. Predlagana bo najprimernejša lokacija za izvedbo državne proslave, kar je tudi rezultat diplomskega dela.
Keywords: državne proslave, izbira lokacije, večparametrski odločitveni model, DEXi, Vredana
Published: 02.12.2009; Views: 1725; Downloads: 109
.pdf Full text (1,24 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica