| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO BANKE NA PODLAGI E-BANČNIŠTVA
Nina Obid, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo opisali e-bančništvo, saj le-to postaja vse bolj pomembna bančna storitev. V Sloveniji že skoraj vsaka banka ponuja storitev e-bančništva, ki je postala standardna storitev, če banke želijo biti konkurenčne, saj se zavedajo, da postajajo uporabniki vse zahtevnejši. V našem vsakdanjem življenju preprosto ni časa za klasične načine poslovanja preko bančnega okenca, obenem in tudi zato pa je klasično poslovanje postalo predrago. Predstavili smo e-poslovanje in z njim povezano e-bančništvo, povedali nekaj o izredno pomembnih dejavnikih - zaščiti in varnosti, prikazali nekaj primerov e-bančništva na podlagi izbranih bank ter na koncu s pomočjo odločitvenega modela v programu DEXi na podlagi nabora kriterijev izbrali najboljšo različico.
Keywords: E-poslovanje, e-bančništov, varnost, zaščita, večkriterijsko odločanje, DEXi
Published: 29.09.2009; Views: 1537; Downloads: 271
.pdf Full text (589,91 KB)

5.
ODLOČITVENI MODEL ZA VKLJUČEVANJE OSNOVNIH ŠOL V MEDNARODNE PROJEKTE ZA VSEŽIVLJENJSKO UČENJE
Maruška Spasovski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V devetletni osnovni šoli si čedalje več učiteljev prizadeva popestriti učne ure. Učence želijo spodbuditi k samostojnemu delu in učenju. Z vključevanjem v razne projekte tako učitelji kot učenci na zanimiv način pridobivajo nova znanja in spoznanja. Mednarodni projekti in sodelovanje v njih predstavljajo velik izziv za šolo. Sodelovanje v projektu in uspešna izvedba projekta sta zelo zapletena, zato je potrebno natančno preučiti, kateri projekt ustreza določenim zahtevam. V diplomski nalogi je predstavljen postopek vrednotenja mednarodnih projektov za osnovne šole. S pomočjo modela ocenjevanja je predstavljen nov, preprost in natančen način izbire najprimernejšega projekta, ki bo olajšal delo učitelju, ki se spopada s tovrstnimi problemi.
Keywords: vseživljenjsko učenje, program Dexi, večkriterijsko odločanje, vrednotenje mednarodnih projektov
Published: 21.10.2009; Views: 1863; Downloads: 149
.pdf Full text (518,97 KB)

6.
ODLOČANJE PO VEČ KRITERIJIH HKRATI O TURISTIČNIH STORITVAH
Andrej Zupanc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil prikazati odločitvene procese ter uporabnosti metod za odločanje po več kriterijih hkrati. Teoretični del opisuje področje kulturnega turizma in znotraj njega področje izobraževalnega turizma, ki ga predstavljamo. Del možne ponudbe izobraževalnega turizma nato v obliki treh različnih jezikovnih tečajev na praktičnem primeru tudi predstavimo. V drugem delu teoretičnega dela pa podrobneje opisujemo metode za določanje uteži kriterijev in merjenje vrednosti alternativ, ki temeljijo na ordinalni (SMARTER) in intervalski (SWING) skali. Vrednosti alternativ smo merili z neposrednim vnosom in uporabo vrednostnih funkcij.
Keywords: odločanje, kriteriji odločanja, alternative, večkriterijsko odločanje, kulturni turizem, izobraževalni turizem, jezikovni tečaji, praksa v tujini, Web - HIPRE
Published: 21.06.2010; Views: 2092; Downloads: 357
.pdf Full text (719,78 KB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO USTREZNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Andreja Špindler, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Dogajanja na trgu zahtevajo od podjetij, da z obstoječo opremo in viri dosegajo vedno večje dobičke, zato so podjetja med drugim prisiljena v nenehno posodabljanje in informatizacijo poslovnih procesov. Eden izmed ključnih dejavnikov za ohranjanje konkurenčnosti za podjetja je učinkovit informacijski sistem. Podjetje Pomurske mlekarne se tega močno zavedajo, zato so pripravljene razmisliti o nadaljnem razvoju informacijskega sistema. Odločitev za pravilno izbiro informacijskega sistema je zelo kompleksne narave, zato mora biti temeljita in premišljena. V ta namen smo v diplomski nalogi izdelali hierarhični vačparametrski odločitveni model s programom Dexi, s katerim smo izbiro najugodnejše rešitve podprli. Na podlagi vrednotenja treh najprimernejših variant, ki smo jih pridobili na podlagi zahtev vodstva, smo izbrali najprimernejšo varianto, izbiro pa utemeljili z analizo odločitve. Analiza odločitve vsebuje tudi selektivno razlago variant, od katerih ima vsaka določeno prednost, ter omogoča enostavno prikazovanje dobljenih rezultatov. Odločitev smo dodatno analizirali še v programu Vredana. Rezultat naloge je izdelan hierarhični večparametrski odločitveni model, s pomočjo katerega smo izbrali ustrezen informacijski sistem.
Keywords: Informacijski sistem, Večkriterijsko odločanje, Dexi, Odločitveni model
Published: 13.09.2010; Views: 1687; Downloads: 238
.pdf Full text (1,82 MB)

8.
UPORABA VEČKRITERIJSKIH METOD PRI IZBIRI TISKANIH MEDIJEV
Mihaela Švajger, 2009, final seminar paper

Abstract: Glavni problem, ki smo ga izpostavili v diplomskem seminarju, se nanaša na izbiro najugodnejšega tiskanega medija za blagovno znamko, ki jo trži podjetje Herz d.d. Namen dela diplomskega seminarja je bil rešiti problem z uporabo večkriterijskih metod in računalniškim programom Web — HIPRE. V prvem delu diplomskega seminarja smo predstavili teoretične vidike oglaševanja, podrobneje tiskane medije in cilje oglaševanja. Na kratko smo predstavili podjetje Herz d.d., njihov namen in cilje oglaševanja ter predviden letni plan oglaševanja. Analizirali smo tiskane medije: Eges, Varčujemo z energijo, Moj dom, Instalater in Vaš Profit na podlagi strokovnosti revije, ciljne skupine ki jo dosegajo, izhajanja in naklada revije, področja kjer izhaja revija, ter cene oglasnega prostora A4 formata v reviji. Teoretično smo podali postopek metode za večkriterijsko odločanje in uporabili tehniko šestih vprašanj za ustvarjalno definiranje problema. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo ocenili in presodili tiskane medije z računalniškim programom Web — HIPRE. Na podlagi merljivih kriterijev, ki smo jih analizirali v večkriteriski analizi tiskanih medijev, smo s pomočjo programa prišli do ugotovitev, kateri tiskani mediji so za podjetje Herz d.d. najprimernejši.
Keywords: Večkriterijsko odločanje, Web-HIPRE, AHP, strukturiranje problema, atribut, SMART, SMARTER, SWING, kriterij, analiza občutljivosti, določanje uteži, ciljna skupina, tiskani mediji, tehnika šestih vprašanj, oglaševanje.
Published: 13.09.2010; Views: 2108; Downloads: 227
.pdf Full text (544,98 KB)

9.
VEČKRITERIJSKO PRESOJANJE BONITETE POSLOVNIH PARTNERJEV PODJETJA INTEREUROPA D.D. PE DRAVOGRAD
Cvetka Lenart, 2010, final seminar paper

Abstract: Na primeru presoje bonitete podjetij, glede na kvantitativne in kvalitativne kriterije, je v programu Web—HIPRE predstavljen model v obliki drevesa odločanja, ki ga sestavljajo globalni cilj, kriteriji in alternative. Namen dela je presoditi, kateri poslovni partner ima najboljšo boniteto za podjetje Intereuropa in kje so težave pri poslovanju. Poslovni partnerji so se razvrstili po naslednjem vrstnem redu: TAB, Zepter Slovenica, in Studio Moderna. Poslovni partnerji Intereurope so zaradi gospodarske krize slabše poslovali, kar je pustilo posledice tudi podjetju Intereuropa. Poznavanje poslovnega partnerja, njegove bonitete, je eden možnih načinov zmanjševanja informacijske nesomernosti in tveganj, ki izvirajo iz nje. Vse bolj pomembna namreč postaja izraba priložnosti. Če o teh nismo dovolj pravočasno informirani, utegnemo prezreti podjetje, ki bi nam kot poslovni partner lahko pripomoglo k učinkovitemu doseganju ciljev in uspešnosti. Poleg količinskih dejavnikov pa pri presoji bonitete posameznega podjetja v ospredje vse bolj prihajajo še kakovostni. Pomembno vlogo imajo finančni kazalniki, saj kažejo, ali uveljavljanje in izvajanje strategije v podjetju prispeva k finančni uspešnosti podjetja.
Keywords: poslovni partnerji, podjetje, boniteta, kriteriji, količinski kriteriji, kakovostni kriteriji, večkriterijsko odločanje, metode.
Published: 15.11.2010; Views: 2105; Downloads: 158
.pdf Full text (878,77 KB)

10.
SPLETNI SISTEM ZA PODPORO VEČKRITERIJSKEMU ODLOČANJU
Taj Pelc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo razvili prototipni spletni sistem za podporo večkriterijskemu odločanju ODESYS, ki temelji na izvirni metodi večparameterskega odločanja. V nadaljevanju smo predstavili teoretične osnove, ki so podlaga za njegovo delovanje. Predstavimo tudi uporabniško izkušnjo in zmožnosti sistema, skozi proces reševanja hipotetičnega odločitvenega problema.
Keywords: podpora odločanju, spletni sistem, večkriterijsko odločanje, Abacon, Kepner-Tregoe
Published: 25.11.2010; Views: 1817; Downloads: 113
.pdf Full text (1,69 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica