| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TRISLOJNA ARHITEKTURA STIKAL V KRAJEVNEM OMREŽJU
Žiga Mlinarič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se bomo ukvarjali z načrtovanjem, zasnovo in implementacijo krajevnega lokalnega omrežja. Cilj diplomske naloge je skrbno načrtovati omrežje, pri katerem moramo biti pozorni na pasovno širino, hitrost ter načrtovanje, kar neposredno vpliva na hitrost podatkovnega prometa. Poudarek mora biti na zagotavljanju celovitega projektiranja, saj lahko le na tak način ob povečanju uporabnikov omrežje kasneje po potrebi tudi uspešno razširimo. Praktičen prikaz in implementacijo omrežja smo konfigurirali v simulacijskem okolju Packet Tracer, saj nam to okolje omogoča lažji pregled nad omrežjem hkrati pa imamo dostop do grafičnega in ukaznega vmesnika. Na koncu smo konfiguracijo prenesli v strojno opremo in preverili delovanje še v laboratoriju.
Keywords: STP, OSPF, VTP, RIP, VLAN, ACL, QoS
Published in DKUM: 09.06.2014; Views: 1031; Downloads: 124
.pdf Full text (3,28 MB)

2.
ARHITEKTURA LAN Z NAT, VAROVANIMI VLAN IN WIFI DOSTOPOM
Jure Mlakar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Omrežja so postala del našega vsakdana in so prisotna vsepovsod. Poznamo dve vrsti tipičnih omrežij: LAN (Angl. Local Area Network) in WAN (angl. Wide Area Network). LAN omrežja uporabljamo za povezavo računalnikov in drugih mrežnih naprav v omejenem geografskem področju, kot je npr. stanovanjska hiša, šola, laboratorij ali poslovna zgradba. WAN omrežja, se uporabljajo za pokritje večjih geografskih območij (vsako omrežje, ki poteka preko mestnih, regionalnih ali državnih mej). Ta omrežja uporabljamo torej za povezavo različni LAN omrežij med seboj. V tej diplomski nalogi se bomo ukvarjali z izgradnjo LAN-a, ki bo sestavljen iz treh LAN usmerjevalnikov, vsak izmed njih pa bo predstavljal zgradbe oz. pisarne v različnih nadstropjih večjega poslovnega kompleksa (različna podomrežja). Na te usmerjevalnike bomo priključili različne omrežne naprave, kot so stikala, dostopovne točke in računalniki. S pravilno konfiguracijo vseh naštetih omrežnih naprav, bomo omogočili nemoten prenos podatkov med njimi. Za prikaz realnega omrežja, bomo konfigurirali tudi WAN, v katerem bomo uporabili usmerjevalnik, ki bo v vlogi ponudnika storitevl – ISP (anfl. Internet Service Provider) in odjemalca/gostitelja, ki ga bomo priključili na ta rusmerjevalnik v testne namene. LAN in WAN omrežje bomo povezali med seboj in verificirali delovanje.
Keywords: LAN/WAN omrežja, NAT, VLAN, WiFi dostop
Published in DKUM: 16.11.2012; Views: 1798; Downloads: 262
.pdf Full text (1,61 MB)

3.
IMPLEMENTIRANE FUNKCIJE OSNOVNEGA VAROVANJA STIKAL OPERACIJSKEGA SISTEMA IOS
Andrej Arh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava osnovno varovanje stikal z implementiranimi mehanizmi operacijskega sistema IOS. V začetnih poglavjih smo opisali teorijo varnostnih načel, tveganj in kriptografije, ki jih je potrebno upoštevati pri varnosti stikal. Nato smo opisali kako konfigurirati gesla in verificirati delovanje IOS-a. Sledi opis tipičnih napadov na stikala npr. napad na posredovalno tabelo, napad na protokol vpetega drevesa, ter opis ranljivosti navideznega lokalnega omrežja. Predstavili smo tudi ustrezno zaščito pred temi napadi. Nato smo opisali sezname za kontrolo dostopa in podrobneje predstavili avtentikacijo, odobritev in beleženje. V sedmem poglavju smo opisali praktično izvedbo varovanja stikal.
Keywords: varnost stikal, VLAN, protokol STP, seznam za kontrolo dostopa, avtentikacija, Cisco IOS
Published in DKUM: 14.11.2012; Views: 1016; Downloads: 123
.pdf Full text (2,24 MB)

4.
Predstavitev informacijskega sistema na Zavodu Antona Martina Slomška
Jože Brecl, Domen Kovačič, 2012, published professional conference contribution

Keywords: enotna prijava, VLAN, aktivni imenik
Published in DKUM: 06.06.2012; Views: 1771; Downloads: 93
URL Link to full text

5.
ZASNOVA KRAJEVNEGA OMREŽJA SREDNJE VELIKOSTI
Mitja Sekavčnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu predstavimo zasnovo srednje velikega krajevnega omrežja, ki je bilo postavljeno in skonfigurirano v programu Cisco Packet Tracer(PT). PT je emulator dejanskih omrežnih naprav in omrežja. Za neko novo podjetje moramo postaviti celotno omrežje. Ker se podjetje širi, pridobiva nove zaposlene, ter nove oddelke, moramo tudi njihovo omrežje nadgrajevati. V omrežje smo vključili usmerjevalnik, dostopna in distribucijska stikala, ter končne naprave. V začetku smo definirali krajevno omrežje in glavne značilnosti v njem. Izpostavili smo tudi vse Cisco-ve naprave, ki se v tem omrežju uporabljajo. Na praktičnem primeru je na različne načine prikazan postopek izgradnje in zasnove varnosti v omrežju. Posebej smo se posvetili konfiguracijam stikal, saj so pri takšni zasnovi ključnega pomena.
Keywords: računalniško omrežje, LAN, VLAN, konfiguracija, stikalo, usmerjevalnik
Published in DKUM: 26.09.2011; Views: 1748; Downloads: 247
.pdf Full text (1,11 MB)

6.
TOPOLOGIJA IN KAKOVOST STORITEV V LOKALNIH RAČUNALNIŠKIH OMREŽJIH
Borut Barbič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je raziskava trenutnega stanja na področju topologije lokalnih računalniških omrežij (ang. Local Area Network – LAN) in navideznim računalniškim omrežjem (Virtual Local Area Network - VLAN) ter zagotavljanjem kakovosti storitev (Quality of Service – QoS) v omrežjih. V praksi se pojavi potreba po ločevanju računalnikov, strežnikov in naprav med seboj. V ta namen jih povezujemo v navidezna lokalna računalniška omrežja. Cilj je predstaviti računalniška omrežja, tako lokalno računalniško omrežje (LAN), kot navidezno računalniško omrežje (VLAN) in ju opisati ter slednjega preskusiti s programskim paketom OPNET, ki se uporablja za modeliranje in simuliranje ter ga implementirati na stikalu proizvajalca Linksys SRW2016. S pomočjo stikala se bomo uspeli naučiti kako ustvarimo navidezno lokalno omrež, ter kako samo omrežje tudi nastavimo. Spoznali smo tudi, da obstaja več vrst VLAN-ov, ki bazirajo na osnovi vrat, naslovov in protokolov. V primerjavi bomo predpostavili, da simulacijsko orodje Opnet uporablja enak model stikala, kot ga bomo uporabili v praksi.
Keywords: LAN, VLAN, QOS, OPNET, LINKSYS SRW2016
Published in DKUM: 01.04.2011; Views: 3022; Downloads: 321
.pdf Full text (2,31 MB)

7.
OMREŽNA STIKALA IN KOMUTACIJA LAN/WAN
Danijel Prosenjak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava koncepte komutacije. Osredotočili se bomo na lokalna omrežja. Podrobneje bomo preučili različice protokola vpetega drevesa in primere le-tega. V naslednjih poglavjih so obravnavana virtualna lokalna omrežja in VLAN povezovalni protokol. Na kratko bomo preučili komutacijo OSI plasti L3, prožnost omrežja in varnost omrežnih stikal.
Keywords: omrežna stikala, komutacija v LAN, protokol vpetega drevesa, VLAN
Published in DKUM: 20.12.2010; Views: 2611; Downloads: 404
.pdf Full text (3,03 MB)

8.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica