| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Priprava in izvedba celovitega testiranja na primeru namizne aplikacije : diplomsko delo
Jure Zavratnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Tehnologija predstavlja velik del našega vsakdana, zato je pomembno, da se lahko nanjo zanesemo. Dobra pokritost funkcionalnosti teh aplikacij s testi pa prinaša občutek sigurnosti, ki je nujno potreben za dobro delovanje po objavi. Na žalost je pokritost s testi še vedno premajhna. Skozi diplomsko delo bomo spoznali celoten cikel testiranja, posebej se bomo osredotočili na testiranje enot, avtomatsko funkcionalno testiranje in testiranje uporabnosti ter dobre prakse, kasneje pa testiranje izvedli na namizni aplikaciji. Predstavili bomo tudi par orodij za izvajanje testiranja, napisali testni plan, v praksi pa preizkusili ogrodje JUnit in orodje Katalon Stuido ter izvedli testiranje uporabnosti s pomočjo uveljavljenega vprašalnika.
Keywords: testni plan, cikel testiranja, testiranje enot, funkcionalno testiranje, testiranje uporabnosti
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 179; Downloads: 19
.pdf Full text (803,40 KB)

2.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Sara Pristovnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Keywords: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 145; Downloads: 29
.pdf Full text (1,62 MB)

3.
Testiranje mobilnih računalniških iger : diplomsko delo
Tomaž Mazej, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje testiranje mobilnih računalniških iger. Opisani so najpogosteje uporabljeni tipi in metodologije za testiranje računalniških iger, prav tako pa je opisan celoten postopek testiranja računalniških iger. Po predstavitvi procesa testiranja mobilnih računalniških iger ter tipov testiranja se lotimo dejanskega testiranja igre Galaxy Wars: Flappy Falcon. Sprva spišemo načrt testiranja, kasneje pa igro stestiramo z opisanimi metodami ter ustvarimo poročila o uspešnosti oz. neuspešnosti testov. Rezultat testiranja je v celoti testirana igra s popravljenimi napakami, ki je pripravljena na objavo v javni trgovini kot je App Store ali trgovina Google Play.
Keywords: mobilne računalniške igre, testiranje iger, metodologije testiranja iger
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 417; Downloads: 43
.pdf Full text (1,08 MB)

4.
Preverjanje delovanja anestezijske delovne postaje pred operativnim posegom
Nejc Šandor, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Uvod: Preverjanje delovanja anestezijske delovne postaje je pomembno, saj s tem zagotovimo varnost bolnikom in zaposlenim. Napake, ki nastopijo med delovanjem, se izdatno reducirajo s tem, ko se izvede kontrolni seznam pred uporabo. Gre za prevencijo pred neželenimi učinki, ki bi povzročili škodo pacientom. Metode: Izvedli smo sistematični pregled, analizo in sintezo znanstvene literature in strokovne literature s področja anestezijske delovne postaje. Upoštevali smo smernice PRISMA. Rezultati: Izmed 188 identificiranih zadetkov smo v raziskavi uporabili 7 virov in jih vključili v tematsko sintezo. Oblikovali smo eno glavno temo, in sicer preverjanje delovanja anestezijske delovne postaje in dve podtemi. To sta bili komponenti anestezijske delovne postaje in preverjanje delovanja ter morebitne okvare ter posledice na bolnikih. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da je preverjanje delovanja anestezijske delovne postaje pomembno, saj s tem vsaj delno lahko preprečimo napake in okvare, ki bi se pripetile med operativnim posegom ter po možnosti škodovale pacientom. Ugotovljeno je bilo, da se v zadnjem obdobju veliko dela na ozaveščenosti medicinskih sester in anesteziologov v povezavi z rednim kontroliranjem naprave.
Keywords: anestezija, kontrolni seznam, komponente testiranja
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 576; Downloads: 110
.pdf Full text (558,68 KB)

5.
Značilnosti gibalne učinkovitosti slovenskih teniških igralcev v povezavi z uspešnostjo v tenisu
Nina Krivec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti značilnosti gibalne učinkovitosti v povezavi z uspešnostjo slovenskih teniških igralcev s pomočjo metode FMS (»Functional movement screen«). Metoda FMS je sestavljena iz 7 testov, na podlagi katerih s pomočjo opazovanja ocenjujemo gibalne naloge posameznika. Testirani igralci in igralke so bili stari med 10 in 18 let in so bili uvrščeni na jakostno lestvico Teniške zveze Slovenije. Podatki so bili pridobljeni na letnih meritvah na Fakulteti za šport, med leti 2012 in 2018, kjer je sodelovalo 172 slovenskih teniških igralcev in igralk. Glede na kriterije uspešnosti smo prišli do ugotovitev, da gibalna učinkovitost nima direktne povezave z uspešnostjo v tenisu. Ugotovili smo, da med starostnimi skupinami ne obstajajo statistično značilne razlike v gibalni učinkovitosti. Preverili smo tudi telesne asimetrije, kjer smo ugotovili, da se največ telesnih asimetrij pojavlja v predelu ramenskega obroča. Pri povezavi gibalne učinkovitosti in uspešnosti v tenisu smo ugotovili, da so gibalno učinkovitejši igralci tudi uspešnejši v tenisu. Medtem ko za igralke to ne velja. Ko smo primerjali uspešne z manj uspešnimi v številu asimetrij, smo ugotovili, da imajo uspešnejše igralke in igralci manj telesnih asimetrij, kot jih imajo manj uspešni igralci ter igralke. Z raziskavo smo odprli novo področje primerjave gibalne učinkovitosti in uspešnosti v tenisu, katere izsledke je moč aplicirati tudi v prakso.
Keywords: tenis, functional movement screen, gibalna učinkovitost, testiranja.
Published in DKUM: 06.08.2020; Views: 687; Downloads: 55
.pdf Full text (911,98 KB)

6.
Avtomatizacija obvladovanja kakovosti enostranskih spletnih aplikacij : diplomsko delo
Petra Bencek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali posebnosti enostranskih spletnih aplikacij in jih primerjali s klasičnimi. Preučevali smo področje avtomatizacije in obvladovanja kakovosti, pregledali in uporabili smo dobre prakse in model. Definirali smo testne scenarije in nato z orodjem Nightwatch.js zagnali tri funkcionalne teste na aplikaciji, narejeni z ogrodjem Vue.js, v brskalniku Chrome. Ugotovili smo pomembno napako, da je možno oddati rezervacijo za že zaseden čas, in s to ugotovitvijo prispevali podjetju. Generirali smo tudi HTML poročilo z informacijami o poteku testa ter slikami v primeru, ko test pade.
Keywords: enostranske spletne aplikacije, avtomatizacija testiranja, Nightwatch.js, testni primerki
Published in DKUM: 11.11.2019; Views: 975; Downloads: 91
.pdf Full text (1,73 MB)

7.
Primerjava ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov spletnih aplikacij : diplomsko delo
Eva Kuster, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Spletne aplikacije se s časom izboljšujejo in imajo vse več funkcionalnosti, kar privede do potrebe po avtomatizaciji testiranja. V diplomskem delu so predstavljeni načini testiranja in življenjski krog testiranja, diplomsko delo pa se osredotoča na avtomatsko funkcionalno testiranje. Izmed množice ogrodij za avtomatizacijo funkcionalnih testov smo izbrali tri ogrodja (Katalon Studio, Ranorex Studio in Telerik Test Studio), s katerimi smo testirali spletno stran. Diplomsko delo vsebuje primerjavo ogrodij ter izdelan odločitveni model. Odločitveni model je kazal minimalne razlike v rezultatih, zato smo izdelali še enega, ki se osredotoča na potrebe posameznika.
Keywords: avtomatizacija testiranja, primerjava, funkcionalni testi, ogrodja
Published in DKUM: 08.11.2019; Views: 1128; Downloads: 75
.pdf Full text (862,90 KB)

8.
Psihološka testiranja kot ena izmed metod selekcijskih postopkov
Petra Frčej, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Selekcija kadrov je ena izmed pomembnejših nalog v kadrovskih službah. Dobra in premišljena selekcija kadra omogoča organizaciji izbiro ustreznega kandidata, kar je podlaga za uspešnost tako posameznika kot tudi celotne organizacije in njenega poslovanja. Izbor metode je v procesu selekcioniranja ključen. V teoretičnem delu naloge smo se dotaknili predvsem priprave na načrtovanje izbora kadrov, največji poudarek pa smo namenili psihološkim testom. V raziskovalnem delu smo posvečali pozornost sami uporabi psiholoških testov v praksi. Raziskovali smo, kako uporabljati psihološke teste, za katere profile se uporabljajo psihološka testiranja ter kakšna je povezava med ceno in kakovostjo psihološkega testa. Preverjali smo tudi mnenje strokovnjakov o psiholoških testih, ki se pojavljajo na internetu. Na koncu pa smo intervjuvance povprašali o novih smernicah na področju psiholoških testiranj, s ciljem ugotoviti, ali nas na tem področju čakajo novosti. Izbira pravega psihološkega testa nam prinese podatke o informacijah, ki jih pri kandidatu iščemo in jih sicer ne bi našli. Prav tako je izrednega pomena izvedba psihološkega testiranja. Samo strokovnjaki so tisti, ki lahko podajo pravilno interpretacijo rezultatov, rezultate pa med seboj povežejo v smiselno celoto.
Keywords: Analiza in opis delovnega mesta, selekcijski postopki, selekcijske metode, psihološka testiranja.
Published in DKUM: 25.05.2018; Views: 1092; Downloads: 171
.pdf Full text (606,45 KB)

9.
Primerjava testirnih orodij dostopnih na prostem trgu
Milan Fesel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili prosto dostopna orodja za upravljanje testiranja. Na začetku smo podali pregled priporočil, metode in nivoje testiranja. Nato smo raziskali lastnosti in zahteve orodij za upravljanje testiranja. Predstavljena orodja smo najprej primerjali med seboj, nato pa še s prosto dostopnimi orodji. Na koncu smo v prosto dostopnem orodju FitNesse predstavili primer testiranja, tako da smo s pomočjo programske kode in testnih primerov primerjali aktualne in pričakovane rezultate.
Keywords: primerjava testirnih orodij, prosto dostopna orodja, upravljanje testiranja, orodje FitNesse.
Published in DKUM: 27.10.2017; Views: 788; Downloads: 142
.pdf Full text (2,79 MB)

10.
BATERIJE V NUKLEARNIH ELEKTRARNAH
Damjan Bizjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene baterije, ki se uporabljajo v nuklearnih elektrarnah za napajanje varnostnih sistemov, ki zagotavljajo varno zaustavitev reaktorja in preprečitev izpusta radioaktivnega materiala v okolje. Predmet zaključnega dela je pregled posebnih tehničnih zahtev, katere so predpisane v standardih za kvalifikacijo varnostnih baterij, za nuklearne elektrarne in jih je potrebno upoštevati pri dokazovanju ustreznosti baterij. V zaključku je prikazan delni primer vsebine kvalifikacijskega poročila, katero je zbir vseh dokumentov, na osnovi katerih je dokazana uporaba baterije v evalvirani nuklearni elektrarni. Z izpolnjevanjem projektnih zahtev moramo dokazati, da baterije izpolnjujejo ustrezne seizmične zahteve, okoljske zahteve, radiološke zahteve in druge dodatne specifične zahteve nuklearnih elektrarn.
Keywords: baterije, kvalificiranje baterij, nuklearne elektrarne, seizmična testiranja
Published in DKUM: 08.12.2016; Views: 1817; Downloads: 181
.pdf Full text (4,50 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica