| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PET PORABSKIH LJUDSKIH PESMI
Primož Kramberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Diplomsko delo je teoretično. Posveti se opisu ljudske glasbe in ljudske pesmi na splošno, nekaj besed je namenjenih začetku razvoja etnomuzikologije ter začetkom zbiranja ljudske glasbe v Sloveniji in na Madžarskem. V nekaj besedah je predstavljeno Porabje, pokrajina, iz katere izhajajo prirejene pesmi, ter življenje in delo skladatelja Uroša Kreka, katerega priredbe analiziram v diplomskem delu. Sledijo analize in interpretacije besedil originalov, iz katerih sem v diplomskem delu izhajal. Delo se temeljito posveti oblikovni, ritmični, melodični, harmonski in interpretacijski analizi avtorskih priredb, primerjavi z originali in priredbami skladatelja Uroša Kreka. V diplomskem delu so uporabljene naslednje metode: deskriptivna, zgodovinska, komparativna ter metoda analize in sinteze.
Keywords: Pet porabskih ljudskih pesmi, etnomuzikologija, ljudska glasba, Uroš Krek, Jaz pa pojdem na Gorenjsko, Komi se drema, Micika v püngradi, Pravo sem ti, Snočkaršnja noč nam prav luštno veselo
Published: 18.11.2011; Views: 3065; Downloads: 333
.pdf Full text (2,68 MB)

2.
MARIJ KOGOJ SKOZI OPERO ČRNE MASKE
Tadeja Molan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v uvodu predstavi primarno družino Marija Kogoja, njegovo odraščanje, prva srečanja z glasbo v domačem kraju ter nadaljnja izobraževanja v Gorici, Ljubljani in kasneje na Dunaju. Pred osrednjim delom naloge je dokaj obširno opredeljena glasbena situacija na Slovenskem v začetku 20. stoletja. Bistveni del se nanaša na dramo Črne maske Leonida Nikolajeviča Andrejeva, na podlagi katere Kogoj napiše svojo mojstrovino, opero Črne maske. Poudarek je na analizi vsebine, uprizoritvah in uporabljenih kompozicijskih sredstvih ter pomenu opere za slovenski glasbeni prostor. Metodološki princip temelji na primarnih in sekundarnih virih. Med primarne sodi branje drame in ogled opere, sekundarni viri so namenjeni obširni analizi in sintezi.
Keywords: MARIJ KOGOJ, DRAMA ČRNE MASKE, GOJMIR KREK, NOVI AKORDI, TRENUTEK, EKSPRESIONIZEM, ARNOLD SCHÖNBERG, OPERA ČRNE MASKE, UROŠ LAJOVIC, REVIZIJA PARTITURE, EPK 2012 – MARIBOR.
Published: 09.10.2014; Views: 1134; Downloads: 148
.pdf Full text (812,26 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica