| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
ANALIZA STANJA NA PODROČJU UPRAVLJANJA S PRAVICAMI INDUSTRIJSKE LASTNINE NA UNIVERZI V MARIBORU IN PRIMERJAVA Z NEKATERIMI INOVACIJSKO NAJRAZVITEJŠIMI AKADEMSKIMI OKOLJI
Alen Draganović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri pisanju diplomske naloge smo ugotovili, kako pomembne so raziskave in razvoj na univerzi in kakšno gospodarsko korist je možno pridobiti s prenosom industrijske lastnine. Ugotovili smo tudi, da je potrebna boljša osveščenost, razumevanje in spoštovanje industrijske lastnine in da lahko s poučevanjem študentov o podjetniškem vedenju in spretnostih veliko prispevamo k oblikovanju podjetniško naravnane družbe. Prenos tehnologij iz univerze v gospodarstvo je velik posel v Združenih državah Amerike. V nasprotju z ameriškim sistemom se univerzitetno patentiranje v Evropi zdi omejen pojav. Pri raziskovanju področja prenosa industrijske lastnine so določene analize pokazale, da pisarne za prenos tehnologij v Evropi ne sklepajo manjšega števila licenčnih pogodb kot pisarne v ZDA. Vendar pa ustvarijo precej manj prihodkov od licenčnin. Pisarne v ZDA naj bi imele zaposlene ljudi, ki so bolj izkušeni na področju komercializacije izumov in so bolj fleksibilni pri upravljanju s proračunskimi srdstvi pisarn za prenos tehnologij. Na Univerzi v Mariboru prenos znanja in tehnologij v gospodarsko prakso še ni na zadovoljivem nivoju. Vendar obstajajo mehanizmi inovacijskega okolja na Univerzi v Mariboru, ki predstavljajo dobre temelje za razvoj na tem področju v prihodnosti. Najpomembneje je, da univerza še naprej vzpostavlja aktivno in motivacijsko okolje, ki bo študente, profesorje, raziskovalce in podjetja spodbujalo k razmisleku in akciji na področju prenosa znanja in tehnologij.
Keywords: ustvarjalnost, inovativnost, inoviranje, industrijska lastnina, Zakon Bayh-Dole, Univerza Stanford, MIT, privilegij profesorjev, tretja misija, Univerza v Mariboru
Published: 02.09.2011; Views: 1802; Downloads: 154
.pdf Full text (1,40 MB)

3.
KONDICIJSKA PRIPRAVA MLADIH NOGOMETAŠEV
Darjan Slavic, 2011, undergraduate thesis

Abstract: IZVLEČEK Vzporedno z razvojem nogometa (hitrost in dinamika nogometne igre ter tehnično-taktične zahteve) je rasla pomembnost kondicijskega treninga. Vloga kondicijske priprave je postala v nogometu zelo pomembna – kot nekakšen predpogoj za doseganje vrhunskega športnega rezultata v nogometu. Diplomsko delo je napisano v štirih vsebinskih sklopih, v katerih bo predstavljena tematika dela. V uvodu je na kratko predstavljena pomembnost kondicijske priprave v nogometu. V drugem poglavju sem opredelil kondicijsko pripravo nogometašev (opredelitev pojma, cilji in naloge, vrste, načela …), strukturo, vrste in osnovna načela in metode kondicijske priprave, ter analiziral kondicijo nogometaša. V tretjem poglavju sem podrobnejše opisal lastnosti in značilnosti pri kondicijski pripravi mladih ter razvoj osnovnih motoričnih (hitrost, koordinacija, gibljivost, natančnost in moč) in funkcionalnih sposobnosti (vzdržljivost) pri mladih nogometaših. Glavni cilj diplomske naloge je bil teoretična predstavitev kondicijske priprave v nogometu ter pomembnosti biološkega razvoja mladih za lažje razumevanje kondicijskega treninga v različnih starostnih kategorijah mladih nogometašev, predstavitev značilnosti kondicijskega treninga mladih, njihovih specifičnih pogojev po starostnih kategorijah in osnovne metode treninga motoričnih in funkcionalnih sposobnosti mladih nogometašev. Pri osnovnih metodah treninga so predstavljene tudi vaje za vsako motorično in funkcionalno sposobnost posebej.
Keywords: Ključne besede: nogomet, mladi, kondicijska priprava, razvoj, motorične sposobnosti, funkcionalne sposobnosti, trening, vaje KONDICIJSKA PRIPRAVA MLADIH NOGOMETAŠEV DARJAN SLAVIC UNIVERZA V MARIBORU, PEDAGOŠKA FAKULTETA, 2011 ŠPORTNO TRENIRANJE, TEHNIKA IN TAKTIKA NOGOMETA 103 STRANI; 64 SLIK; 3 VIRI; 3 SHEME.
Published: 26.10.2011; Views: 7161; Downloads: 1416
.pdf Full text (1,54 MB)

4.
5.
Idejna zasnova študentskega doma za študentske družine ob Strossmayerjevi ulici v Mariboru
Jernej Kortnik, 2015, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava območje med Strossmayerjevo in Gospejno ulico v Mariboru. Izdelana je idejna zasnova študentskega doma za študentske družine. V prvem delu so predstavljeni kratka zgodovina Maribora, urbanistična zasnova mesta in študentski domovi v mestu. Sledijo analize referenčnih primerov študentskih domov in analiza obravnavanega območja z razlago idejne zasnove študentskega domova.
Keywords: študentski dom, študentske družine, Univerza v Mariboru, Strossmayerjeva ulica
Published: 13.08.2015; Views: 918; Downloads: 107
.pdf Full text (3,89 MB)

6.
Bivališča za gostujoče predavatelje na Univerzi v Mariboru
Goran Markuš, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi obravnavamo idejno zasnovo bivališč za gostujoče predavatelje na vogalu Strossmayerjeve in Smetanove ulice. Na začetku je predstavljen celosten način načrtovanja stanovanj. Sledi zgodovina in urbanistična zasnova mesta Maribora. Idejna zasnova je podprta z analizo širšega območja in analizo referenčnih primerov. V zaključku je razlaga koncepta z idejno zasnovo bivališč za gostujoče predavatelje na Univerzi v Mariboru.
Keywords: arhitektura, projektiranje, gostujoči predavatelj, Maribor, Univerza v Mariboru
Published: 14.08.2015; Views: 656; Downloads: 115
.pdf Full text (12,27 MB)

7.
8.
ŠTUDENTSKA BIVALIŠČA OB STROSSMAYERJEVI ULICI
Goran Piršić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo študentskih bivališč v Strossmayerjevi ulici v Mariboru. V prvem delu so opisana pomembna stališča pri načrtovanju študentskih domov in navedeni že obstoječi domovi na območju Univerze v Mariboru. Nadaljuje z analizami referenčnih primerov iz sveta in Slovenije. V zaključku je predstavljen postopek koncepcije študentskega doma od analize lokacije, do prostorskih, arhitekturnih in funkcionalnih zasnov.
Keywords: študentska bivališča, Univerza v Mariboru, Strossmayerjeva ulica
Published: 27.09.2012; Views: 1136; Downloads: 123
.pdf Full text (16,17 MB)

9.
Informacijska varnostna politika Univerze v Mariboru : magistrsko delo
Robert Kralj, 2013, master's thesis

Abstract: Informacijska varnostna politika varuje organizacijo pred različnimi zunanjimi in notranjimi vplivi, ki bi lahko posegli v celovitost informacijskega sistema in s tem organizacije kot celote. V času naraščajočih in realnih varnostnih groženj, s katerimi se soočajo organizacije, predstavlja učinkovita varnostna politika pomemben element za stabilnost, varnost in nemoteno poslovanje organizacije. Grožnje ne ostajajo samo na papirju, ampak se odražajo v številnih posledicah za organizacijo, kot so finančne, posledice ki se nanašajo na ugled in dobro ime organizacije, motnje in onemogočanje poslovanja, preiskave incidentov terjajo veliko časa in denarja, težave s povrnitvijo v prejšnje stanje, nestabilnost organizacije, ki lahko v skrajnem primeru vodijo celo v propad organizacije. Informacijska varnostna politika predstavlja celovit načrt varovanja informacij in delovnih procesov v organizaciji. Opredeljuje tiste mehanizme, preko katerih se zagotovi ustrezen sistem varovanja in zgradita varen računalniški sistem in omrežje v podjetju. Univerza v Mariboru je druga največja in druga najstarejša Univerza v Sloveniji, saj na njej študira preko 20.000 študentov in zaposluje več kot 1700 ljudi. Tako velika organizacija ima zelo kompleksen informacijski sistem, ki potrebuje dobro varovanje, zato je sestava informacijske varnostne politike za Univerzo v Mariboru ključnega pomena. Informacijska varnostna politika Univerze v Mariboru mora temeljiti na glavnih standardih s področja informacijske varnosti. Najboljšo prakso predstavlja standard ISF ki predstavlja idejno zasnovo varnostne politike Univerze v Mariboru v tem magistrskem delu. ISF standard temelji na mednarodnih standardih ISO 27001 in ISO 27002. Predlog informacijske varnostne politike Univerze v Mariboru obsega vsa pomembna področja varovanja informacijskega sistema in informacij. Tako ureja varnostno upravljanje kjer opredeljuje vlogo vodstva, ključne poslovne aplikacije, omrežni del, strojno opremo, in okolje končnih uporabnikov, torej študentov, zaposlenih in drugih uporabnikov informacijskih storitev UM.
Keywords: varnostna politika, informacijska varnost, računalniški centri, organizacije, Univerza v Mariboru, magistrska dela
Published: 22.10.2013; Views: 1151; Downloads: 224
.pdf Full text (496,97 KB)

10.
Idejna zasnova študentskega doma za študentske družine ob Strossmayerjevi
Tina Gradišer, 2014, diploma project paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava območje med Strossmayerjevo in Gospejno ulico v Mariboru. Napravljena je idejna zasnova študentskega doma za študentske družine s poudarkom na skupnostnem bivanju. V prvem delu so predstavljeni kratka zgodovina Maribora, študentski domovi v mestu in značilnosti življenja študentov danes. Sledijo analize referenčnih primerov študentskih domov in analiza obravnavanega območja z razlago idejne zasnove oziroma koncepta študentskega kompleksa.
Keywords: študentski dom, študentske družine, skupnostno bivanje, Univerza v Mariboru, Strossmayerjeva ulica
Published: 21.08.2014; Views: 1098; Downloads: 224
.pdf Full text (5,92 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica