| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 270
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza učinkovitosti delovanja čistilne naprave Veržej : diplomsko delo
Vito Nahberger, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Komunalne čistilne naprave so nepogrešljiv del sodobnih strategij čiščenja odpadnih voda. Ena izmed njih je tudi čistilna naprava Veržej, ki deluje že 14 let. Zanimalo nas je, ali ČN še vedno ustreza sodobnim zakonskim smernicam in ali bi bilo mogoče sam proces čiščenja še izboljšati. Slednje smo ugotavljali s pomočjo proučevanja že znanih dejstev in analiz, ki smo jih izvedli v lastni zasedbi. Izsledki so pokazali, da ČN v glavnem še vedno dobro opravlja svoje delo, vendar pa bi bilo določene segmente kljub temu dobro preurediti. Bolje bi se lahko uredilo ravnanje z odpadnim blatom in odvajanje obdelane vode v naravo. Posodabljanje ČN Veržej ovira predvsem skromna količina sredstev, ki se v ta namen usmerjajo, težavo pa predstavlja tudi dejstvo, da objekt ni upravičen do sofinanciranja s strani Evropske unije, saj ne presega mejne kapacitete 2000 PE.
Keywords: Biološko čiščenje, čistilna naprava Veržej, komunalna odpadna voda, učinek čiščenja, izboljšave delovanja ČN, odpadno blato
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 158; Downloads: 25
.pdf Full text (2,95 MB)

2.
Mobilno marketinško komuniciranje na primeru spletne trgovine Okay.si
Špela Šilak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Mobilne naprave so vsekakor postale nepogrešljiv del našega vsakdana. Uporabljamo jih že na vseh ravnem našega življenja – torej tudi v marketingu. S pomočjo mobilnih telefonov povečujemo raven digitalizacije, razpon katere pa nam omogoča boljše in lažje življenje. V marketinških vodah pa nam mobilne naprave pomenijo relativno nov komunikacijski medij, ki sicer obstaja že nekaj desetletij, vendar ne v takšni obliki, ki ga poznamo danes. Ta se je skozi leta nadgrajeval in izboljševal. Sedaj sam mobilni telefon ni samo komunikacijski medij, preko njega imamo uporabniki dostop do še več komunikacijskih medijev kot so družbena omrežja, mobilne aplikacije, znamčene mobilne igre itd. Mobilno marketinško komunikacijo smo opredelili in analizirali pri spletni trgovini Okay.si in pri odjemalcih preverili morebitne novosti na tem področju s pomočjo anketnega vprašalnika. Rezultati slednjega so nam dali vpogled do mnenj in preferenc poznavalcev in odjemalcev spletne trgovine do še večje digitalizacije – torej do večje vpeljave mobilnega telefona v marketinško komuniciranje.
Keywords: mobilna naprava, marketing, komuniciranje, interaktivni medij
Published in DKUM: 08.11.2021; Views: 180; Downloads: 17
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
Elektronski vgrajeni sistem za spremljanje osvetlitve v prostoru : diplomsko delo
Žan Zaleznik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je ponazoritev razvijanja sodobne naprave IoT od ideje do končnega produkta v obliki tiskanega vezja. Opisan je pristop k začetku odkrivanja problemov, iskanje rešitev in implementacija izračunanega ter simuliranega vezja. Pri vsakem sklopu se najprej poglobimo v spoznavanje osnovnega delovanja naprav ali vrste elementov, ki so nam na voljo. Nato je opredeljena odločitev izbire specifičnega elementa in iskanje prav tega. Pri vsakem delu vezja je tudi ponazorjen priklop in prikazana shema končnega vezja. V zadnjem sklopu diplomskega dela je prikazano izdelano krmilno vezje, prav tako pa smo v tem sklopu opisali tudi delovanje krmilnega in reguliranega vezja.
Keywords: brezžični sistem, naprava IoT, merjenje svetlobe, razvoj naprave
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 147; Downloads: 18
.pdf Full text (2,84 MB)

4.
Dvižna naprava : diplomsko delo
Žan Rupar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen naprave je dvigniti breme iz pritličja v prvo etažo. Dvižna platforma je zložljiva in v velikosti standardne palete. Za pogon naprave je uporabljen elektromotor z reduktorjem, ki je bil na voljo. Koncipiranje se je začelo z izdelavo zahtevnika in funkcijske strukture. Rešitve funkcij so razvrščene s kriterijem. Najboljše rešitve različnih funkcij so kombinirane med sabo v morfološki matriki. Te kombinacije oz. variantne rešitve so skicirane in opisane, v nadaljevanju pa tehnično in ekonomsko ovrednotene. Na koncu koncipiranja je izbrana najboljša variantna rešitev. Preračunana sta nosilna stebra oz. nosilna konstrukcija, pogonski sklop, ležaji in vodila. Dvižna naparava je zmodelirana in narisani so vsi potrebni načrti za izdelavo. Izvedena je tudi simulacija obremenitve dvižne platforme.
Keywords: dvižna naprava, dvigovanje bremena, dvižna platforma
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 185; Downloads: 27
.pdf Full text (4,00 MB)
This document has many files! More...

5.
Pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov : diplomsko delo
Uroš Podlesek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo lahko razdelimo na dva dela. V prvem delu je bil cilj zasnovati in testirati pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov. Proces se izvaja s tremi pnevmatskimi delovnimi valji. Dva valja sta namenjena za transport oreha, en valj pa opravlja operacijo trenja orehov. Prvi del diplomskega dela zajema vso potrebno dokumentacijo za končno izvedbo naprave (razdelana tehnologija in tehnološka shema, pnevmatska vezalna shema, popis uporabljenih komponent, diagram stanj, konstrukcija ohišja naprave, okvirni stroški naprave itn.). V drugem delu diplomskega dela je bil cilj preizkusiti in analizirati delovanje že izdelanega pnevmatskega krmilja za izvajanje procesa sitotiska. Proces se izvaja z dvema pnevmatskima delovnima valjema. En valj obrača mehanizem s papirjem za 90 kotnih stopinj, drug valj izvede tiskanje. V obeh delih diplomskega dela (pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov in pnevmatsko krmilje za izvajanje procesa sitotiska) je podanih nekaj teoretičnih osnov, da je obravnavana tematika lažje razumljiva.
Keywords: oreh, naprava, trenje orehov, pnevmatsko krmilje, sitotisk
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 189; Downloads: 32
.pdf Full text (4,82 MB)
This document has many files! More...

6.
Konstruiranje obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev : diplomsko delo
Andraž Pečolar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen celoten postopek konstruiranja in izdelave nove obračalne naprave za obračanje tovornih kontejnerjev, z razlogom lažje končne obdelave le-teh med sestavljanjem in posledično tudi izboljšanjem letne produktivnosti. Pri obstoječi obračalni napravi se zaradi togega vpetja obeh strani naprave v tla soočamo s težavo pri spremembi dimenzij tovornega kontejnerja. S pomočjo raziskave in analize stare obračalne naprave smo skonstruirali ter izdelali novo obračalno napravo, ki se lahko zelo enostavno prilagaja različnim dimenzijam tovornih kontejnerjev, obenem pa se lahko enostavno premika po celotni proizvodni hali.
Keywords: konstruiranje, tovorni kontejnerji, obračalna naprava, izdelava, tehniška dokumentacija, Innoduler, d. o. o.
Published in DKUM: 29.09.2021; Views: 240; Downloads: 36
.pdf Full text (3,24 MB)

7.
Energetska izraba odpadnih rožmarinovih tropin : magistrsko delo
Uroš Filipič, 2021, master's thesis

Abstract: Podjetje Vitiva proizvodnja in storitve, d.d. je eden izmed večjih proizvajalcev izvlečkov iz rožmarina v Evropi. Končni produkt so rastlinski izvlečki rožmarina in drugih rastlin uporaba katerih je primerna v prehrambni industriji, prehrani za živali, v farmacevtskih izdelkih in v kozmetiki. Proizvodnja poteka s pomočjo ekstrakcij v različnih topilih, kjer najprej rožmarin ekstrahirajo z organskim topilom (aceton, etanol, metanol, voda), nato pa ekstrakt in tropine ločijo z nadtlačno filtracijo ter zberejo v zbirnem kontejnerju. Kot stranski produkt procesa nastajajo rožmarinove tropine. Glavna tematika magistrskega dela je raziskati primernost rožmarinovih tropin za zgorevanje v kotlu z namenom izrabe energije te biomase. V eksperimentalnem delu magistrske naloge smo opazovali čas do vžiga goriva, čas od pojavitve do ugasnitve plamena. Prav tako smo ob zaključku eksperimenta analizirali maso pepela. Testirali smo različne kombinacije vlažnih tropin z lesnimi peleti in enake kombinacije vlažnih tropin z lesnimi sekanci, enako smo ponovili z rožmarinovimi tropinami, ki smo jih predhodno povsem posušili. Z dovajanjem toplote za vžig od spodaj v laboratoriju, so se nam vžgala prav vsa goriva in vse kombinacije goriv z izjemo samo vlažnih rožmarinovih tropin. Analiza rezultatov je pokazala, da bi za obstoječi kotel na podjetju Vitiva proizvodnje in storitve d.d., ki je konstruiran za suha goriva, bilo primerno kuriti predhodno posušene odpadne rožmarinove tropine kot same ali v kakršnikoli kombinaciji z lesnimi sekanci ali z lesnimi peleti.
Keywords: Energetska izraba, odpadne rožmarinove tropine, kurilna naprava, zgorevanje
Published in DKUM: 27.09.2021; Views: 241; Downloads: 22
.pdf Full text (3,13 MB)

8.
Optimizacija dovoda za vstop reakcijskega plina v USP napravo : diplomsko delo
Domen Kandare, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo simulirali geometrijo dovoda na obstoječi napravi, kjer vstopa reakcijski plin (vodik) v reakcijsko cev naprave za ultrazvočno razpršilno pirolizo (USP) s pomočjo uporabe numeričnih metod. Pri tem vstopu vodika pride do mešanja z nosilnim plinom (dušik). USP naprava je sestavljena iz evaporacijske ter dveh reakcijskih con enakih dolžin, v katero vstopa aerosol s perkurzorsko spojino. V začetnem delu smo izvedli eksperiment na USP napravi tako, da smo za vstopne parametre izbrali tiste, ki so bili teoretično najustreznejši: konstantni pretok vodika 5 L/min in tri različne pretoka dušika (5 L/min, 10 L/min in 15 L/min). V nadaljevanju smo izvedli validacijo z numerično simulacijo z uporabo programa ANSYS CFX. Geometrije modelov so bile izvedene z uporabo programa Solidworks. Vstopna geometrija dovoda vodika je vključevala študijo lege in radija vstopa dovoda glede na reakcijsko cev, kakor tudi študijo kota in premer dovoda. Pri simulaciji smo izbrali značilne pretoke obeh plinov v območju od 5 L/min do 15 L/min. Rezultati so pokazali, da je bila najboljša geometrija z dovodom reakcijskega plina od spodaj. V nadaljevanju smo v simulacijo osnovne geometrije z izbranimi pretoki plinov vključili še temperaturo tako, da smo v coni evaporacije upoštevali 150 °C, v ostalih dveh conah pa 400 °C. Rezultati študije so pokazali, da nam numerične simulacije predstavljajo ustrezno orodje za študij toka reakcijskega plina v UPS napravi, saj so dobljeni rezultati primerljivi z rezultati eksperimentalnih testiranj. Tako lahko numerične simulacije uporabimo za ustrezno ovrednotenje optimalne geometrije dovoda za vstop reakcijskega plina.
Keywords: USP naprava, vodik, dušik, mešanje plinov, računalniška dinamika tekočin, simuliranje tokov tekočin, AnsysCFX
Published in DKUM: 24.09.2021; Views: 180; Downloads: 26
.pdf Full text (1,84 MB)

9.
Priprava eksperimenta za mikrofluidiko : diplomsko delo
Rudolf-Leon Filip, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bil nadgrajen optični mikroskop, zgrajen in testiran model mehanskega ojačevalnika ter testiran novi napetostni ojačevalnik. Mikroskop je bil nadgrajen tako, da ima dve LED diodi – eno na zgornji in eno na spodnji strani –, kar omogoča svetlobno obsijanost pregledovanega objekta od zgoraj in spodaj. Simulacije mehanskega ojačevalnika so bile narejene v programskem okolju ANSYS, kjer je bila uporabljena statična, modalna in dinamična analiza. Potrebno je bilo načrtovati mehanski ojačevalnik in ohišja za napetostni ojačevalnik, ki so bila načrtovana v programskem okolju Solidworks. Načrti ohišja so bili natisnjeni s 3D tiskalnikom.
Keywords: mikrofliudika, mehanski ojačevalnik, vibracijska naprava, ANSYS, Solidworks, PrusaSlicer, testiranje
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 197; Downloads: 24
.pdf Full text (3,38 MB)

10.
Numerična simulacija toka zraka skozi porozni medij filtrirne naprave za zrak : diplomsko delo
Nik Krajnc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena numerična simulacija toka zraka skozi porozni filter filtrirne naprave za zrak. Model naprave je bil zasnovan s programom SolidWorks, numerična simulacija pa je bila izvedena v programu Ansys CFX. Najprej smo izvedli 5 simulacij pri različnih gostotah mrež, da smo dobili referenčno simulacijo pri najprimernejši gostoti mreže, na podlagi katere smo s teoretičnim padcem tlaka potrdili, da je bila izvedena uspešno. Kasneje smo izvedli še 4 simulacije pri spremenjenih parametrih, saj nas je zanimal vpliv velikosti kroglic aktivnega oglja in predpisanega toka zraka na izstopu iz naprave.
Keywords: Filtrirna naprava za zrak, porozni filter, numerična simulacija
Published in DKUM: 15.09.2021; Views: 214; Downloads: 16
.pdf Full text (1,91 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica