| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Miniaturna fotografija in učinek miniature v fotografiji
Tina Pušauer, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavi fotografsko tehniko, katere namen je prikazati motiv v navidezno pomanjšanem merilu kot v merilu, v katerem je prisoten v dejanskem svetu. Manipulacija z navidezno velikostjo motiva je posledica izbrane perspektive, to lahko poudarita še globinska ostrina in barvni kontrast. Za doseganje učinka miniature sta ključna ustrezna postavitev fotoaparata in pristop v postprodukciji, s katerima se prepreči pojavnost prostorskih ključev. Praktičen del diplomskega dela zajema preizkus izbranih metod za ustvarjanje iluzije miniature, katerega rezultat sta serija fotografij mesta Maribor in analiza nastalih fotografij.
Keywords: manipulacija s perspektivo, nagibno-premični objektiv, prostorski ključi
Published: 13.12.2019; Views: 466; Downloads: 62
.pdf Full text (7,40 MB)

2.
Problem kvantnih računalnikov v kriptografiji in post-kvantna kriptografija
Dino Vlahek, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen problem, ki ga kvantno računalništvo prinese v sodobno kriptografijo. Predstavljen je model kvantnega računalnika, ki temelji na kvantni teoriji, razložena je kvantna teorija, pojem kubita, kot bistven pojav kodiranja informacij s kvantnimi računalniki, osnovne kvantne kriptografije in koncepti sodobne kriptografije s poudarkom na najbolj priljubljenih asimetričnih algoritmih šifriranja. Razložene in analizirane so paradigme post-kvantnih asimetričnih šifrirnih algoritmov, implementiranih v okvir projekta Open Quantum Safe, njihova učinkovitost je primerljiva z najbolj popularnimi sodobnimi algoritmi. Za primerjavo učinkovitosti je narejen test časovne in komunikacijske zahtevnosti izbranih algoritmov. Rezultati so prikazani grafično in opisno. Rezultati eksperimenta so pokazali, da obstaja učinkovita kvantno odporna alternativa obstoječim asimetričnim šifrirnim algoritmom. Kvantni računalniki, ne kot evolucija klasičnih, ampak kot popolnoma nova vrsta računalnika, predstavljajo novo, fascinantno poglavje v računalništvu, ki se še mora razkriti.
Keywords: kriptografija, post-kvantna kriptografija, kvantni računalnik, kubit, asimetrični šifrirni algoritmi, ključi
Published: 13.08.2018; Views: 838; Downloads: 140
.pdf Full text (1,70 MB)

3.
KOMUNIKACIJA V PODJETJU SK COMPANY
Barbara Kovačič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Komunikacija v podjetju mora potekati tekoče. Pravilnega komuniciranja in podajanja informacij se je potrebno naučiti in šele čez izkušnje in razna izobraževanja lahko postaneš dober komunikator. Kot vodja moraš imeti obširno znanje glede samega komuniciranja in ravnanja z zaposlenimi. To pomeni, da veš pravilno podati informacijo in da se zavedaš, da je vsak v podjetju pomemben, ne glede na njegov položaj v podjetju. Če se vsi zaposleni počutijo pripadene podjetju potem bodo cilji podjetja hitreje uresničeni. Za vsem tem pa seveda stoji komunikacija. V diplomski nalogi smo tako preučevali komunikacijo. Tako smo ugotovili kakšne oblike komuniciranja vse poznamo, na kakšen način je potrebno komunicirati z zaposlenimi. Spoznali smo, da je prava komunikacija zelo pomembna za podjetje in da bi bilo potrebno, da se vodje bolj izobražujejo v komuniciranju in ravnanju z zaposlenimi, saj jim bo potem delo lažje in obe strani bosta zadovoljni. Cilji diplomske nalogo so bili, da na osnovi teoretičnih spoznanj in intervjuja spoznamo komunikacijo v podjetju SK Company in tako dobimo ključe za pravilno komunikacijo. Da bi nam delo diplomske naloge uspelo, smo tako uporabili različne metodologije, ki so nam prišle prav, pri spoznavanju komunikacije. Nato smo si zastavili dve raziskovalni vprašanji in smo na podlagi teorije potrdili trditve, ki smo si jih zastavili na začetku. Te ugotovitve so, da komunikacija kot sama zelo vpliva na poslovanje podjetja, kot tudi interno komuniciranje, ki se dogaja v podjetju med zaposlenimi. Za praktičen del smo naredili intervju z g. Silvestrom, ki je podjetje SK Company ustanovil in se kot sam srečeval z dobrimi in tudi slabimi izkušnjami na poti do uspeha. G. Silvester ima veliko znanja iz vodenja, ter komunikacije. Preko intervjuja smo potrdili predpostavke, saj pri njih komunikacija teče tekoče in nemoteno, ugotovili pa smo tudi kakšni bi morali biti uspešni vodje in na kašen način bi se morali lotiti komuniciranja z zaposlenimi.
Keywords: komuniciranje, komunikacija v podjetju, ključi za uspešno komunikacijo, oblike komuniciranja, izhodišča za obravnavo komuniciranja.
Published: 29.03.2016; Views: 1071; Downloads: 103
.pdf Full text (245,69 KB)

4.
Nadzor dostopa in overjanje s pomočjo pametnih ključev USB
Denis Zver, Igor Bernik, 2012, published scientific conference contribution

Keywords: informacijski sistemi, informacijska varnost, nadzor dostopa, USB ključi
Published: 10.07.2015; Views: 430; Downloads: 47
URL Link to full text

5.
VARNOST BREZŽIČNIH OMREŽIJ PO STANDARDU IEEE 802.11
Matej Štumberger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na problem varovanja brezžičnih omrežij, zasnovanih po standardu IEEE 802.11. Opisano je združenje IEEE in njihova specifikacija standardov z oznako 802, prav tako pa so opisani tudi standardi, protokoli in tehnike varovanja in zaščite omrežij, ki delujejo po tej specifikaciji. Predstavljeno je tudi trenutno stanje varnosti brezžičnih omrežij na področju mesta Ptuj, opisani in prikazani pa so tudi različni pristopi za zlorabo brezžičnih omrežij, skupaj s programsko in strojno opremo, ki jo napadalec potrebuje za izvedbo napada. Prikazano je tudi, kako ugotavljanje ključa poteka v praksi in na kak način se lahko zavarujemo pred takšnimi napadi.
Keywords: Varnost, varovanje, brezžičnih, brezžična, brezžično, brezžičnega, omrežje, omrežij, omrežja, WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, CCMP, IEEE, WLAN, WIFI, 802, 802.11, vojne, vojna, vožnje, vožnja, napad, zlom, geslo, gesla, razbijanje, linux, backtrack, aircrack, kismet, pyrit, protokol, standard, protokoli, standardi, SSID, BSSID, ESSID, MAC, IP, overitev, overjanje, PSK, RADIUS, deljeni, ključ, ključi, ugotavljanje, preizkus, preizkušanje, vmesni, posrednik, vmesnim, posrednikom, IDS, zaznava, zazn
Published: 26.09.2013; Views: 3180; Downloads: 250
.pdf Full text (5,59 MB)

6.
7.
Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica