| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ANALIZA OKOLJEVARSTVENEGA ZAVEDANJA DVOJE IZBRANIH EKOLOŠKIH KMETIJ
Mateja Lepej, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi preverjamo, v kolikšni meri so kmetije že uvedle ekološki management in za katere okoljevarstvene ukrepe so se odločili. Na osnovi ugotovitev iz intevjuva smo izdelali priporočila. Naslov diplomske naloge se glasi Analiza okoljevarstvenega zavedanja dvoje izbranih ekoloških kmetij. Naloga je razdeljena na pet poglavij. Po uvodnem delu, ki opisuje problem in področje raziskovanja, osnovne teze in trditve, predpostavke in omejitve raziskav, sledi drugo poglavje, kjer smo podrobneje opredelili ekoturizem in ekološki management. V tretjem poglavju sta predstavljeni slovenska Ekološko počitniška kmetija Lešnik in avstrijska Bio kmetija zdravja Willibald Gamsjäger. Ponudbo obeh kmetij smo natančno opisali; podatke smo pridobili na osnovi intervjuja. V četrtem poglavju smo na osnovi spoznanja iz intervjujev lastnikov kmetij ter pregleda strokovne literature na temo ekološkega managementa izdelali priporočila za ravnanje na področju surovin, vode, energije, odpadkov in transporta. Predlagali smo tudi nekaj novosti, ki jih lahko uporabijo na svojih kmetijah. V zadnjem poglavju so podane še končne ugotovitve v zvezi z diplomsko nalogo.
Keywords: ekoturizem, ekološki management, Quebeška deklaracija, okoljevarstveni ukrepi, ekološko drevo, BIODAR, ekološka turistična kmetija, Počitnice na kmetiji, varčevanje z energijo, varčevanje z vodo, varčevanje s surovinami, zmanjševanje odpadkov, zmanjševanje transporta.
Published: 20.10.2009; Views: 2355; Downloads: 277
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
PREOBLIKOVANJE KMETIJE GREGORČIČ V IZLETNIŠKO-TURISTIČNO KMETIJO
Jožko Gregorčič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava predlog preoblikovanja obstoječe kmetije Gregorčič v izletniško - turistično kmetijo, saj vse nižje odkupne cene kmetijskih pridelkov ne dajejo več zadovoljivega prihodka na kmetiji. V diplomskem delu so zajeti vsi potrebni podatki, ki jih je treba vedeti pred začetkom odprtja turistične kmetije. Teoretično so prikazani vsi pogoji, ki jih je treba izpolniti, če se želimo ukvarjati s turistično dejavnostjo na podeželju, obenem pa se naloga dotakne tudi zakonskih določil za omenjeno dejavnost. V nadaljevanju smo raziskali obstoječe stanje omenjene kmetije in preučili vse možnosti, kaj lahko kmetija ponudi gostom na kmetiji ter bližnji okolici. Na podlagi dobljenih rezultatov ankete, analize trga, kupcev in konkurence smo pripravili načrt preoblikovanja, ki podrobneje zajema tako kulinarično ponudbo, turistične proizvode kot tudi rekreativno ponudbo. Dotaknili smo se tudi potrebnih finančnih sredstev s strani Evropske unije, ki jih kmetija potrebuje za zagon tako pomembnega projekta.
Keywords: • Kmetijstvo • Dopolnilna dejavnost • Turizem na podeželju • Izletniško - turistična kmetija
Published: 25.09.2009; Views: 2042; Downloads: 594
.pdf Full text (1,48 MB)

3.
PLANIRANJE RAZVOJA TURISTIČNE KMETIJE KOROŠEC
Lana Petković, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem tržnem gospodarstvu lahko v zadnjih letih opazimo porast števila malih in srednje velikih podjetij, ki so s hitro rastjo dosegla ključno vlogo v številnih panogah in s tem prisilila tudi velika podjetja k dinamiki. Velik del malih in srednje velikih podjetij predstavljajo družinska podjetja, ki postajajo pomemben dejavnik razvoja slovenskega gospodarstva. Vendar pa skromen delež malih podjetij zraste v srednje velika podjetja, saj jih veliko (okoli 40%) ne preživi prva tri do štiri leta po ustanovitvi. Zato je pomembno, da se razvoju podjetja posveti veliko pozornosti, in da se izvede dosledno, saj je od tega odvisno preživetje podjetja na trgu. V ta namen sem v diplomskem delu predstavila razvoj turistične kmetije na ravni politike podjetja in na ravni strateškega managementa. Iz napisanega lahko povzamem, da je planiranje razvoja podjetja kompleksen proces in bistvena sestavina pri poslovanju podjetja. Zato sem potek razvoja turistične kmetije predstavila na primeru šest let delujoče Turistične kmetije Korošec — Apartmaji in wellness center, Urška Reberčnik, s.p.
Keywords: • majhna in srednje velika podjetja, • družinsko podjetje, • razvoj, • politika podjetja, • vizija, • poslanstvo, • smotri, • temeljni cilji, • strateški management, • splošne strategije, • temeljne strategije, • poslovne strategije, • Turistična kmetija Korošec
Published: 21.07.2010; Views: 2073; Downloads: 455
.pdf Full text (1,16 MB)

4.
UPORABNOST E-POSLOVANJA NA PRIMERU KMETIJSKE DEJAVNOSTI
Urška Dvornik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava vzpostavitev elektronskega poslovanja na kmetiji »Dvornik«. Naloga ima dva poglavitna dela, in sicer v prvem je predstavljeno elektronsko poslovanje in modeli e-poslovanja. V drugem delu pa je predstavljena zasnova spletnega mesta kmetije »Dvornik«. Elektronsko poslovanje je predstavljeno predvsem s splošnimi dejstvi, izpostavljeni so cilji elektronskega poslovanja in ravni na katerih se lahko nahajajo podjetja ali drugi subjekti ob določeni stopnji integracije elektronskega poslovanja v svoje poslovanje. Sledi predstavitev različnih modelov elektronskega poslovanja, ki pa so na kratko povzeti po nekaj znanih avtorjih. V razdelku zasnove spletnega mesta kmetije »Dvornik« najdemo podroben opis izdelave spletne strani, kot tudi način podajanja vsebine. Predhodna analiza trenutnega stanja nas prepriča v nujen razvoj in izrabo potencialov, ki nam jih ponuja uvedba elektronskega poslovanja na kmetiji »Dvornik«. V sklepnem delu diplomske naloge smo ugotovili, da je uvedba spletnega mesta kmetije »Dvornik« primerna, in ob želeni prepoznavnosti in zagotavljanju neposrednega stika s potencialnimi gostu tudi nujna za doseganje uspešnih rezultatov v današnjem vseskozi razvijajočemu se času.
Keywords: Ključne besede: kmetija »Dvornik«, turistična kmetija, spletno mesto, spletna stran, elektronsko poslovanje, turistična ponudba.
Published: 19.08.2010; Views: 1319; Downloads: 117
.pdf Full text (2,57 MB)

5.
Razvoj večkriterijskega modela za ocenjevanje turističnih kmetij
Tanja Dergan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema raziskavo ponudbe in razvojne možnosti štirih turističnih kmetij na območju Slovenije. Za oceno ponudbe kvalitete na turističnih kmetijah je bil razvit večkriterijski odločitveni model, ki je baziral na DEX-i metodologiji. V raziskovalni nalogi bomo podrobneje opredelili turistično kmetijo in predpisane standarde, saj nam bo to med drugim v pomoč pri oblikovanju kriterijev, ki bodo predstavljali sestavni del DEX-i sistema. Na podlagi predhodno pridobljenih podatkov iz ankete in razvitega večkriterijskega orodja želimo najti najboljšega ponudnika turistične kmetije, ki bo maksimalno zadovoljil zadane kriterije in s tem dosegel najvišjo oceno pri ocenitvi turistične kmetije. Vzporedno bo na podlagi ankete narejena tudi ocena analiziranih turističnih kmetij. Razvito orodje bo uporabno predvsem v praksi pri merjenju kvalitetne ponudbe turističnih kmetij. Največjo pomoč bo razvito orodje nudilo potrošnikom, ki se odločajo za prebivanje počitnic na turistični kmetiji.
Keywords: turistična kmetija, ponudba, dopolnilna dejavnost, DEX-i, anketa
Published: 07.10.2010; Views: 1894; Downloads: 188
.pdf Full text (1,14 MB)

6.
ANALIZA PONUDBE EKOLOŠKEGA TURIZMA V SLOVENIJI NA PRIMERU EKOLOŠKE TURISTIČNE KMETIJE
Aleš Ekselenski, 2010, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju smo predstavili značilnosti ekološkega turizma in značilnosti ekološko pridelane in predelane hrane. Kot primer ekološke turistične kmetije v Sloveniji smo si izbrali ekološko turistično kmetijo Ramšak, katero smo tudi podrobneje predstavili in opisali kako poslujejo in delujejo in kakšne zahteve morajo kot kmetija izpolnjevati, da so lahko ekološka turistična kmetija. Namen diplomskega seminarja je bil pripraviti spisek priporočil za ukrepe ekološkega managementa in s pomočjo ankete ugotoviti, ali so ekološke turistične kmetije te ukrepe pripravljene izvajati. Ugotovili smo, da nekatere ukrepe na določenih ekoloških turističnih kmetijah že izvajajo, hkrati pa smo ugotovili tudi, da določenih ukrepov ne izvajajo, sodeč po anketi pa bi ti ukrepi nekaterim ekološkim turističnim kmetijam koristili. Ugotovili smo tudi, da ekoturizem še vedno premalo promovirajo in, da ljudje še vedno dokaj malo poznajo prednosti ekološkega turizma, saj je lahko ekološki turizem velika priložnost za razvoj slovenskega turizma.
Keywords: Turizem, ekološki turizem, dolinski svet Solčave, Logarska dolina, Evropska destinacija odličnosti, ekološki management, kulturna dediščina, ekološka turistična kmetija Ramšak, ekološko živilo.
Published: 25.01.2011; Views: 2874; Downloads: 531
.pdf Full text (477,09 KB)

7.
PLANIRANJE RAZVOJA TURISTIČNE KMETIJE PAVLINA D.O.O. S POUDARKOM NA POLITIKI PODJETJA
Pavlina Jamšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo proučevali turistično kmetijo Pavlina d.o.o., ki kot kmetija že kar nekaj desetletij uspešno posluje in se razvija. Osredotočili smo se na vse značilnosti, ki so potrebne za ustanovitev podjetja oziroma za njen nadaljnji razvoj. Tema diplomskega seminarja je bila planiranje razvoja turistične kmetije Pavlina d.o.o. s poudarkom na politiki podjetja. Pri planiranju politike podjetja izhajamo iz vizije. Vsebovati mora poslanstvo, smotre in temeljne cilje podjetja, ki jih podjetje mora uresničevati. Pri ugotavljanju prednosti in slabosti smo ugotovili, da ima turistična kmetija Pavlina d.o.o. kar veliko ključnih prednosti, ki so usposobljeni kader, dobra lokacija, visoka kakovost. Pri proučitvi okolja turistične kmetije Pavlina d.o.o. smo ugotavljali priložnosti in nevarnosti za turistično kmetijo Pavlina d.o.o., ena bistvenih priložnosti je povezava mlečne proizvodnje s kmečkim turizmom ter širjenje ponudbe, kot so npr. prenočišča in jahanje. Naslov diplomskega seminarja smo si izbrali, saj avtorica živi na tej kmetiji in vidi veliko priložnosti za razvoj kmetije, saj je povpraševanje po malo drugačni storitvi naraslo.
Keywords: politika podjetja, turistična kmetija Pavlina d.o.o., podjetniška vizija, dejavniki uspešnosti, prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti.
Published: 13.08.2012; Views: 1384; Downloads: 140
.pdf Full text (591,30 KB)

8.
Večkriterijska analiza turističnih kmetij v Krajinskem parku Goričko
Tadeja Vogrinčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema oceno kvalitete ponudbe petnajstih turističnih kmetij na območju Krajinskega parka Goričko. Za ocenitev kvalitetne ponudbe na turističnih kmetijah je bil razvit večkriterijski odločitveni model, ki je baziral na DEX-i metodologiji. V nalogi bomo podrobneje opredelili turistično kmetijo z nastanitvijo, izletniško kmetijo in vinotoč ter njihove standarde, saj nam bo to v pomoč pri oblikovanju kriterijev, ki nam bodo pomagali sestaviti DEX-i sistem. Na podlagi predhodno pridobljenih podatkov iz vprašalnika, ki so ga izpolnjevali obiskovalci in gostitelji turističnih dejavnosti in s samim razvitim večkriterijskim orodjem želimo poiskati najboljšega ponudnika posamezne turistične dejavnosti, ki bo maksimalno zadovoljil zadane kriterije in s tem dosegel najvišjo oceno pri sami ocenitvi turistične kmetije z nastanitvijo, izletniške kmetije in vinotoča.
Keywords: turistična kmetija z nastanitvijo, izletniška kmetija, vinotoč, DEX-i, vprašalnik
Published: 22.10.2012; Views: 1150; Downloads: 129 
(1 vote)
.pdf Full text (1,10 MB)

9.
Analiza pričakovanj gostov glede kakovosti ponudbe turizma na podeželju
Urška Aleš, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema analizo kakovosti ponudbe turizma na podeželju v Sloveniji. Najprej smo definirali turizem na podeželju, pogoje in možnosti za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, vrste oziroma oblike turističnih kmetij, kategorizacijo kakovosti ponudbe turističnih kmetij z nastanitvijo in katere specializacije ponudbe turističnih kmetij poznamo. Raziskava je potekala tako, da smo anketo po pošti poslali 1000 naključno izbranim naročnikom kataloga Prijazno podeželje. Rezultati analize bi lahko pomagali turističnim kmetijam v Sloveniji, saj je poslovni uspeh turistične dejavnosti na kmetiji, s tem pa tudi dodatni dohodek kmetij odvisen od obiska gostov. Tako smo iz analiziranega gradiva ugotovili, da gostje radi počitnikujejo na turističnih kmetijah, ki jih še niso obiskali oziroma jim je prav lokacija pomembna za dobro obiskanost turistične kmetije. Velik poudarek dajejo vzpostavitvi pristnejšega odnosa z ljudmi na turistični kmetiji. Zato pa so presenetljivi rezultati ankete, da gostje kljub temu, da v večini radi preživljajo počitnice na podeželju ves teden, ne dajo velikega poudarka kategorizaciji turističnih kmetij, prav tako jim niso pomembni visoki standardi sob in storitev.
Keywords: turistična kmetija, dopolnilna dejavnost, analiza, excel
Published: 11.10.2012; Views: 1321; Downloads: 202
.pdf Full text (2,08 MB)

10.
ANALIZA PONUDBE LOKALNE GASTRONOMIJE V TURISTIČNI PONUDBI KOZJAKA
Tina Maučnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na štiri poglavja. V prvem poglavju smo opredelili področja in opisali problem, predstavili namen, cilje, osnovne trditve, predpostavke in omejitve diplomskega dela ter predvidene metode raziskovanja. V drugem poglavju smo predstavili pojem gastronomija, njeno zgodovino, povezavo med gastronomijo in turizmom, predstavili gastronomske regije ter piramido slovenske gastronomije. V tretjem poglavju smo predstavili management turistične destinacije. V četrtem poglavju pa smo opravili raziskavo, na izbranih turističnih kmetijah in gostinskih lokalih na Kozjaku. Z rezultati, ki smo jih dobili s pomočjo anketiranja, smo pridobili potrebne informacije na osnovi katerih smo podali svoje predloge. Peto poglavje predstavlja sklep, v katerem smo povzeli glavna spoznanja iz diplomske naloge in potrdili oz. zavrgli zastavljene teze naloge.
Keywords: gastronomija, kulinarika, enologija, turistična kmetija, gostilna, turizem, turistična destinacija, lokalna gastronomija, Kozjak
Published: 02.07.2015; Views: 836; Downloads: 178
.pdf Full text (372,54 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica