| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA KRMILJA ZA AVTOMATSKO TESTIRANJE IN SUŠENJE TALILNIH PEČI
Denis Godec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Proces testiranja in sušenja talilnih peči je zelo pomemben postopek pri obnovi ter gradnji le-teh. V tovarnah, kjer se ukvarjajo s taljenjem aluminija in izdelavo polizdelkov iz aluminijeve zlitine, uporabljajo različne tipe talilnih peči. Vsaka obnovljena ali na novo zgrajena talilna peč vsebuje veliko vode v plašču, zato jo je potrebo ustrezno izsušiti po vnaprej določenem toplotnem profilu, da v kasnejši uporabi ne pride do razpok le-tega. V diplomskem delu je opisan potek načrtovanja in izvedbe krmilja za avtomatsko testiranje in sušenje talilnih peči. Predstavili smo električne komponente krmilja, električni načrt krmilne enote ter strojne komponente sistema. Podrobneje smo prikazali postopek obnove, delovanja, testiranja in sušenja talilne peči podjetja Litostroj – PROIZVODNO TEHNIČNI SERVIS, d. o. o., tipa ISKRA DP 650 B. Programski del izvedbe avtomatskega testiranja in sušenja talilnih peči smo izdelali s pomočjo višje-nivojskega programskega orodja TIA Portal V13 SP1.
Keywords: Krmilje, programirljivi logični krmilnik, TFT LCD prikazovalnik, talilna peč, sušenje, testiranje.
Published: 16.09.2016; Views: 561; Downloads: 104
.pdf Full text (4,18 MB)

2.
DOLOČANJE TALIŠČ POLIETILEN GLIKOLOV PRI VISOKIH TLAKIH PLINOV
Gašper Zajc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je preučevanje temperature tališča polietilen glikola različnih molskih mas pri raznih nadtlakih argona in načrtovanje talilne krivulje binarnega sistema ter njena primerjava s podobnimi binarnimi sistemi, najdenimi v različni literaturi. Izmerjene so bile temperature tališča (TTpov) polietilen glikola molskih mas 1 500 g/mol, 4 000 g/mol, 10 000 g/mol in 35 000 g/mol pri različnih nadtlakih argona (Pnad) v visokotlačni optični celici vse do 30 MPa. Te temperature so bile nato preračunane v reducirano temperaturo tališča (TTred), da smo lahko naš binarni sistem primerjali z binarnim sistemom polietilen glikol/ogljikov dioksid. Izmerjena je bila tudi latentna talilna toplota (ΔtalH) polimera na dva načina. Za prvo določitev smo uporabili Clapeyron-ovo enačbo in interpolacijo izmerjenih temperatur tališča v odvisnosti od nadtlaka argona. Druga določitev je potekala neposredno v diferenčnem dinamičnem kalorimetru; rezultate smo nadalje uporabljali v izračunih topnosti. Na podlagi padca temperature tališča smo ob upoštevanju koligativnih lastnosti lahko izračunali topnost superkritičnega fluida v polimeru. V ta namen je bila izpeljana nova enačba topnosti (S) iz že znanih korelacij krioskopije.
Keywords: PEG, argon, tališče, optična celica, latentna talilna toplota, topnost
Published: 22.09.2014; Views: 1433; Downloads: 162
.pdf Full text (3,88 MB)

3.
PRENOVA LABORATORIJSKE TALILNE PEČI - IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME
Andrej Ribič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Laboratorijska talilna peč je eksperimentalno in pedagoško orodje, namenjeno raziskovanju na področju uravnavanja temperature v prostoru. V diplomskem delu sta opisani obnova talilne peči in izdelava programske opreme. Večji poudarek je tudi na opisu delovanja in nastavljanju parametrov PID regulatorja po eksperimentalni metodi. Krmilniški program je bil razvit za industrijski krmilnik OMRON CJ1G-H. Programiranje, izvedeno v obliki lestvičnega diagrama s funkcijskimi bloki, je bilo izpeljano s pomočjo programa CX-Programer. Uporabniški vmesnik, tako imenovani SCADA sistem, pa je bil izdelan s pomočjo OMRON-ovega CX-Supervisor Developerja. V diplomskem delu so prav tako opisani tipanje temperature s pomočjo termočlenov, njihove lastnosti in izdelava le-teh. Na koncu so podani rezultati PID uravnavanja temperature ter delovanje in analize naše obnovljene peči.
Keywords: Talilna peč, termočlen, regulacija temperature, PLK, SCADA
Published: 03.04.2014; Views: 1481; Downloads: 154
.pdf Full text (5,21 MB)

4.
IZRAČUN PORAZDELITVE TOKA JOULSKIH IZGUB IN TEMPERATURE V NV TALILNEM ELEMENTU
Sašo Grill, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana NV talilna varovalka, ki se zaradi svojih ugodnih lastnosti še vedno uporablja za zaščito različnih vrst tokokrogov. V programu Vector fields Opera smo z metodo končnih elementov računali tokovne in toplotne razmere 3D modela NV talilne varovalke. S tranzientnim in statičnim izračunom sta analizirana toplotno in tokovno polje v različnih primerih. Statično toplotno in tokovno polje je izračunano za dve različni geometriji, dve vrsti uporabljenih materialov in pri različnih tokovih. Tranzientni izračun pa je narejen za analizo prehoda toplote v določenih časovnih korakih, za dva različna materiala in dva tokova. Z izračuni in grafičnim prikazom rezultatov smo dobili predstavo o dogajanju znotraj NV talilne varovalke v različnih pogojih.
Keywords: Talilna varovalka, metoda končnih elementov, tokovno polje, toplotno polje
Published: 26.07.2010; Views: 2069; Downloads: 173
.pdf Full text (3,52 MB)

5.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica