| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 579
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza evropske in južnokorejske glasbene industrije skozi elemente marketinškega spleta
Klarisa Hren, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Nasičenost glasbene industrije in problematika kulturnega imperializma lokalno delujočim glasbenim izvajalcem otežujeta možnost dosege svetovnega glasbenega trga. Zato smo v diplomskem delu skozi analizo elementov marketinškega spleta raziskali, kako je izbranim predstavnikom evropske in južnokorejske glasbene industrije uspelo prodreti na svetovni glasbeni trg brez uporabe strategij, ki bi okrnile njihovo kulturno identiteto. V teoretičnem delu smo razdelali elemente marketinškega spleta in se posebej osredotočili še na posebnosti obravnavanih glasbenih industrij. V empiričnem delu smo na podlagi opravljene komparativne študije primera poudarili najpomembnejše dejavnike obeh industrij in na njihovi osnovi oblikovali predloge, kako bi lahko te pristope aplicirali na lokalno delujoče glasbene izvajalce.
Keywords: marketinški splet, marketinške strategije, glasbena industrija, evropska glasbena industrija, K-pop
Published in DKUM: 08.06.2023; Views: 3; Downloads: 0
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
Zasebnost na temnem spletu : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Luka Antlej, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času si življenja brez tehnologije praktično ne znamo predstavljati, saj je tehnologija postala ena ključnih dobrin, da lahko učinkovito funkcioniramo. V diplomskem delu se bomo usmerili na področje tehnologije, poimenovane splet, ki igra pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Pojem splet večina uporabnikov razume kot pomoč oz. orodje pri iskanju informacij. Večina pa se jih ne zaveda, da brskajo samo po t. i. površinskem spletu, ki predstavlja le majhen delež oz. le manjšo plast celotnega spleta. Naslednja in tudi največja plast spleta se imenuje globoki splet in predstavlja večinski del celote. Vključuje podatke, ki jih uporabnik ne more pridobiti z enostavnim klikom na iskalno vrstico, kot pri površinskem spletu. Naslednja plast in tudi naš predmet diplomskega dela pa je tako imenovani temni splet, do katerega lahko dostopamo izključno z uporabo posebnih orodji, ki nam omogočajo anonimnost. Ker se zavedamo, kako težko je dandanes priti do popolne zasebnosti in zanesljivosti na spletu, smo se odločili, da se bomo osredotočili na problem zasebnosti posameznika na temnem spletu. Pri tem se bomo naslonili na orodja za dostop in tako preverili njihovo delovanje in učinkovitost pri zagotavljanju zasebnosti. Poskusili bomo odgovoriti na vprašanje, ali se ta vrsta spleta uporablja zgolj za doseganje anonimnosti. Ker pa si večina ljudi pod pojmom temni splet predstavlja ilegalne dejavnosti, bomo področje legalnih dejavnosti, za katere se uporablja temni splet, prav tako raziskali. Dotaknili se bomo tudi zasebnosti na površinskem spletu, saj menimo, da je raziskava tega področja ključna za lažje razumevanja zasebnosti na temnem spletu. V raziskovalnem delu diplomskega dela se bomo osredotočili na pridobivanje informacij s pomočjo ankete med splošno populacijo z namenom, da dobimo večjo sliko o prepoznavanju temnega spleta v Sloveniji. Prav tako pa bomo preverili, ali se naši anketiranci poslužujejo raznih zaščitnih ukrepov za varovanje zasebnosti na površinskem spletu. Z ustreznim raziskovanjem in anketo bomo lažje določili smernice za smiselno uporabo temnega spleta z vidika običajnega uporabnika spleta.
Keywords: temni splet, površinski splet, anonimnost, Tor, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.02.2023; Views: 194; Downloads: 42
.pdf Full text (1,14 MB)

3.
Sovražni govor na družbenih omrežjih med mladimi v Sloveniji : magistrsko delo
Klavdija Kuzkin, 2022, master's thesis

Abstract: Sovražni govor je obstajal že pred spletom, vendar je s prihodom spleta postal bistveno bolj razširjen in težje obvladljiv. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti odnos med mladimi in sovražnim govorom na spletu, še posebej na družbenih omrežjih. Metodološko je bila naloga zasnovana na kombinaciji sedmih delno strukturiranih intervjujev in spletne ankete na vzorcu (N = 296) mladih. Iz rezultatov lahko sklepamo, da je skoraj 80 % vprašanih že bilo priča sovražnemu govoru na spletu, pri čemer je zaznava sovražnega govora bistveno bolj pogosta pri ženskah (ro = 0,205). Slednje lahko vsaj delno povežemo z ugotovitvijo, da ženske bistveno pogosteje uporabljajo družbena omrežja kot moški (ro = 0,354). Naša raziskava je nadalje pokazala, da je bilo dobrih 29 % vprašanih že izpostavljenih blatenju njihovega videza, skoraj 27 % vprašanih pa je tudi že doživelo, da so bile brez njihovega dovoljenja na spletu deljene njihove fotografije, ki so jih prikazovale v nerodnem položaju. Na splošni ravni skoraj četrtina mladih zase meni, da so že bili žrtve sovražnih komentarjev na spletu. Mladi se sicer dobro zavedajo nevarnosti takšnega spletnega delovanja, saj jih skoraj 94 % meni, da lahko sovražni govor na spletu pripelje do samomora. Pri tem je zaskrbljujoče, da se večina (56 %) mladih ne zaveda možnosti prijave sovražnega govora na spletu. Posebej so nas zanimali tudi dejavniki pisanja sovražnih komentarjev. Med demografskimi napovedniki izstopa spol, pri čemer ženske precej manj pogosto pišejo sovražne komentarje (ro = –0,291), kar je tudi skladno z že obstoječimi ugotovitvami raziskovalcev. Po naši oceni najzanimivejša ugotovitev celotne magistrske naloge pa se nanaša na vpliv družinskih odnosov. Izkazalo se je namreč, da sovražne komentarje bistveno pogosteje pišejo mladostniki iz družin z manj kakovostnimi odnosi (ro = –0,257). Gre za družine, kjer je po poročanju naših respondentov manj medsebojne pomoči in povezanosti ter več prepirov, poniževanj in nasilja.
Keywords: sovražni govor, družbeno omrežje, splet, mladi, Slovenija
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 412; Downloads: 56
.pdf Full text (2,91 MB)

4.
Twitter v Web 2.0: politično komuniciranje : diplomsko delo
Rok Salemovič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prihod Spleta 2.0 in novih aplikacij je v marsičem spremenil način komuniciranja. Sprva je bil splet le politično orodje, ki je ponujalo možnosti za informiranje občinstva, čez čas pa se je začel uporabljati tudi za komunikacijo z občinstvom. Pri političnem komuniciranju gre predvsem za namere pošiljateljev, da bi vplivali na politično okolje. Storitve mikroblogiranja, kot je Twitter, naj bi imele potencial za povečanje politične udeležbe. Twitter je s svojim zmogljivim mehanizmom za širjenje informacij idealna platforma za politike in jim omogoča preprosto in hitro širjenje informacij ter političnega mnenja. Obamova zmaga na predsedniških volitvah leta 2008 v svetu političnega komuniciranja predstavlja zmago digitalnega nad analognim. Trump pa je s Twitterjem nedvomno vzpostavil novo metodo političnega komuniciranja. V diplomskem delu analiziramo politično komunikacijo slovenskih in ameriških politikov na Twitterju. V analizo smo vključili predsednika stranke SDS Janeza Janšo, predsednika RS Boruta Pahorja, nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo in trenutnega predsednika ZDA Joeja Bidena. Ugotovili smo, da najpogosteje Twitter uporablja Janez Janša, najmanj pa Barack Obama. Prav tako Janša tvite največkrat tudi obogati z dodatki, kot so ključniki, omembe, slike in povezave, najmanj pa Joe Biden, ki pa v svojih tvitih uporablja največ videoposnetkov med vsemi politiki, ki smo jih vključili v analizo. V okviru diplomske naloge smo pripravili tudi vprašalnik, ki smo ga posredovali v Kabinet predsednika RS, Boruta Pahorja in predstavili njegove odgovore. Na podlagi izvedene ankete smo ugotovili, da v Sloveniji politične vsebine na Twitterju spremlja 15 odstotkov vseh anketirancev, v ZDA pa 9.
Keywords: Twitter, Web 2.0, politično komuniciranje, splet
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 209; Downloads: 32
.pdf Full text (4,73 MB)

5.
Vzpostavitev tehnične platforme za spletni radio : diplomsko delo
Tilen Drumlič Denac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Spletni radio je oblika množičnega komuniciranja, ki z uporabo pretakanja omogoča širitev radijskega programa preko interneta. Od tradicionalnega radia se razlikuje po geografski neomejenosti, usmerjenosti nišnemu občinstvu in potencialno večji interaktivnosti s svojimi poslušalci. Večina poslušalcev za poslušanje glasbe ne posega več po radijskem sprejemniku, ampak uporablja mobilno napravo povezano z internetom. V tem diplomskem delu so analizirane uporabljene tehnologije, gradniki in oblika treh spletnih strani radijskih postaj. Na podlagi teh ugotovitev smo ustvarili lastno odzivno spletno rešitev - spletni radio, katerega namen je prikaz možnosti nadgraditev obstoječih spletnih strani radiev.
Keywords: internet, radio, splet, spletna stran, pretočni radio
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 169; Downloads: 26
.pdf Full text (1,64 MB)

6.
Spletno postopanje študentov pri opravljanju študentskega dela : magistrsko delo
Dunja Lemajić, 2022, master's thesis

Abstract: Spletno postopanje bi lahko opredelili kot skupek dejanj, pri katerih se uporabljajo službene ali osebne naprave, da se med delovnim časom izvajajo aktivnosti, ki niso povezane z delom. Empirične raziskave ugotavljajo, da je spletno postopanje treba razumeti kot enoten pojav, ki organizacijam prinaša tako prednosti kot slabosti. Ko spletno postopanje organizacijam predstavlja finančne izgube, kibernetske grožnje in škodo na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, ga lahko vrednotimo kot deviantno ravnanje. Za odpravljanje negativnih posledic spletnega postopanja je treba ugotoviti njegove pojavne oblike, razloge in vplive nanj ter možne ukrepe za preprečevanje najhujšega. V ta namen nas je zanimala razširjenost spletnega postopanja med trenutnimi študenti, ki imajo določena informacijska znanja, obenem pa predstavljajo bodoči zaposlitveni kader. V spletni raziskavi je sodelovalo 342 študentov, ki spletno postopajo okoli 5 % delovnega časa oz. približno do 20 minut glede na osemurni delavnik. Študenti v splošnem spletno postopajo redko oz. do približno trikrat mesečno. Pri tem najpogosteje izvajajo naslednje aktivnosti spletnega postopanja: pošiljanje ali prebiranje elektronske pošte ter naključno brskanje po spletu, najredkeje pa igrajo igrice in iščejo nepremičnine. Ugotovitve analize pokažejo, da študenti za spletno postopanje pogosteje uporabljajo osebne kot službene naprave ter da obstajajo razlike glede na pogostost spletnega postopanja in zaposlitveni sektor. Problematiko smo aktualizirali z analizo pomembnosti informacijsko-varnostnih ukrepov in učinka nadzora na spletno postopanje. Obe spremenljivki imata pozitiven vpliv na spletno postopanje. Študenti so pri opravljanju študentskega dela najpogosteje deležni nadzora s strani nadrejenih ter nadzora v obliki elektronskega beleženja prihodov in odhodov. Kot najpomembnejša varnostna ukrepa znotraj organizacij študenti smatrajo protivirusne programe in redno posodabljanje sistemov. Magistrsko delo zaključujemo s smernicami in predlogi za nadaljnje raziskovanje tega pojava.
Keywords: študenti, zaposlitev, svetovni splet, študentsko delo, spletno postopanje, informacijska varnost, magistrska dela
Published in DKUM: 31.08.2022; Views: 278; Downloads: 59
.pdf Full text (2,12 MB)

7.
Spodbujevalniki za spletno uporabniško zasebnost in varnost : magistrsko delo
Tomi Perša, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali, kako delujejo spodbujevalniki za uporabniško zasebnost in varnost na spletu. Izvedli smo sistematični pregled literature, s katerim smo raziskali tehnike in načine uporabe spodbujevalnikov. Analizirali in ocenili smo 36 primarnih raziskav, ob pregledu katerih smo pridobili podatke za odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovili smo, da so trenutni trendi v razvoju spodbujevalniki za ustvarjanje varnejših uporabniških gesel, poosebljeni spodbujevalniki in uvedba spodbujevalnikov na mobilne naprave. Odkrili smo, da so spodbujevalniki učinkoviti za povečanje zasebnosti in varnosti ter so dobro sprejeti s strani uporabnikov.
Keywords: spodbujevalniki, varnost, svetovni splet, zasebnost, sistematični pregled literature
Published in DKUM: 10.08.2022; Views: 326; Downloads: 72
.pdf Full text (1,98 MB)

8.
Pregled in primerjava brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin : diplomsko delo
Ivana Držaić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali in primerjali različne brezoblične sisteme za upravljanje vsebin. V raziskavi smo se osredotočili na ceno, zahtevnost, nastavitve, delovanje podatkovne baze in potrebno raven tehničnega znanja. V namen primerjave smo na vseh brezobličnih sistemih za upravljanje vsebin pripravili enako vsebino in prikazali njen izpis. V primerjavi smo predstavili razlike in podobnosti, prav tako pa smo izpostavili največje prednosti in slabosti brezobličnih sistemov za upravljanje vsebin. Po raziskavi in primerjavi smo ugotovili, da je izpis vsebine vedno enak ne glede na to, kateri brezobličen sistem za upravljanje vsebin smo uporabili, se pa pojavljajo razlike v načinu ustvarjanja in urejanja vsebine, saj ima vsak izmed obravnavanih sistemov svoje posebnosti.
Keywords: sistem za upravljanje vsebin (CMS), brezoblični CMS, splet, analiza, primerjava
Published in DKUM: 09.08.2022; Views: 487; Downloads: 64
.pdf Full text (1,50 MB)

9.
Analiza povpraševanja po govejem mesu v koroški regiji in model trženjskega spleta na primeru kkgz : magistrsko delo
Rok Brajnik, 2022, master's thesis

Abstract: Meso kot del prehrane je bolj ali manj nepogrešljiv del naših življenj. Glede na to, da se kmetije na Koroškem v veliki meri ukvarjajo s prirejo bikov pitancev, smo nalogo osnovali na ugotavljanju, kakšno je povpraševanje po govejem mesu na tem območju. Predvsem nas je zanimalo, kako pogosto ljudje uživajo meso in konkretno govedino ter kateri so dejavniki, ki najpomembneje vplivajo, da se potrošniki odločijo za nakup dotičnega izdelka. V prvem delu naloge je navedenih nekaj statističnih podatkov v povezavi s samooskrbo v Sloveniji ter porabo mesa na posameznika. Sledi nekaj o marketinškem spletu, ki je kasneje osnova za pripravo točno določenega modela na primeru Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge. Gre za organizacijo, ki deluje na Koroškem na področju odkupa mesa, mleka in lesa. Pred kratkim so ustanovili skupino proizvajalcev, ki bo oziroma že nudi kakovostno meso znanega porekla, saj je proizvedeno lokalno. Drugi del naloge je namenjen analizi rezultatov, primerjavi z našimi predpostavkami in ugotavljanju, kateri so tisti dejavniki, ki so bistvenega pomena pri nakupni odločitvi. V zadnjem delu pa je predstavljena uporaba naših rezultatov v konkretnem modelu, in sicer smo glede na potrošniške zahteve pripravili trženjski splet, v katerem smo okvirno zastavili posamezne komponente, kakšna naj bo torej cena, kje naj se meso prodaja, kako naj se promovira in kakšne tipe izdelkov bi bilo sploh primerno ponuditi na trgu.
Keywords: povpraševanje, govedina, marketinški splet, anketa, analiza
Published in DKUM: 06.06.2022; Views: 385; Downloads: 61
.pdf Full text (1,29 MB)

10.
Načrtovanje in oblikovanje uporabniškega vtičnika za osebe s posebnimi potrebami : diplomsko delo
Jure Kodrič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo načrtovali in oblikovali uporabniški vtičnik za spletni vprašalnik za osebe s posebnimi potrebami. Spletni vprašalnik pomaga študentom s posebnimi potrebami ali brez njih zaznati potrebe, vezane na študijski proces v visokošolskem izobraževanju. Primarno smo se osredotočili na študente z motnjami vida. Prav zato smo v prvem delu naloge raziskali značilnosti potreb, ki bi jih študenti z motnjami vida lahko imeli, obenem pa pregledali obstoječe spletne strani, ki predstavljajo zgleden primer upoštevanja dostopnosti. To je predstavljalo osnovo za to, da smo določili, katere rešitve dostopnosti bomo implementirali na našem primeru. Ugotovili smo, da so spletne strani še vedno slabo prilagojene osebam s posebnimi potrebami. Tako se pojavljajo težave z dostopnostjo, čeprav dodajanje takih funkcionalnosti koristi vsem uporabnikom spleta. Rezultati in zaključki naše študije bodo služili kot smernice pri izdelavi in nadgrajevanju spletnih strani, primernih za vse uporabnike na spletu.
Keywords: Uporabniški vtičnik, oblikovanje, barva, slepota, splet.
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 1017; Downloads: 118
.pdf Full text (2,10 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica