| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Hudourniki Poljanske in Selške Sore
Sabina Šifrar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava hudournike Poljanske in Selške Sore. V delu je pojasnjeno delovanje hudournikov ter njihove značilnosti. Osrednji del raziskave v diplomskem delu se je nanašal na vrednotenje dejavnikov, ki ključno vplivajo na stopnjo hudournosti. Rezultati kažejo, da je prav kombinacija množine padavin skupaj z nakloni in lastnostmi podlag (kamninske, pedološke, vegetacijske) ključna za stopnjo hudournosti. Ker se moč njihovih vplivov po območjih – porečjih spreminja, ima to za posledico bolj, srednje in manj hudourna porečja. S primerjavo značilnosti porečij se je potrdilo, da imajo hudourniki Selške Sore večjo hudournost od hudournikov Poljanske Sore. Ugotovitve o pomenu vpliva dejavnikov so se ponovno potrdile preko pregleda ekstremnih situacij cikličnih dogajanj v hudournike. Pokazalo se je, da pri ekstremnih vremenskih situacijah manjkajo prilagoditve na tovrstne pojave. Z namenom zbiranja dodatnih podatkov o hudourniških vodotokih so bili podani predlogi monitoringa za izbrane lokacije.
Keywords: hudournik, Sora, Selška Sora, Poljanska Sora, tekoče vode, erozija, akumulacija, poplave, monitoring.
Published in DKUM: 26.10.2011; Views: 2608; Downloads: 226
.pdf Full text (19,09 MB)

2.
IZOBRAŽEVANJE IN MOTIVIRANJE PRODAJNIH REFERENTOV V PODJETJIH SORA
Jasna Tomić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Izbrala sem si temo izobraževanje in motiviranje prodajnih referentov. Za praktični primer sem si izbrala mlado podjetje Sora Finance d.o.o. in Sora Skupina d.o.o., kjer delam preko študentskega servisa. Podjetji medsebojno sodelujeta in združujeta večino zavarovalnic in bank na enem mestu. Podjetje namenja posebno pozornost WIN-WIN sistemu, izobraževalnemu programu, ki temelji na interakciji med moderatorjem in udeleženci. Ta sistem je še posebej pomemben, za zaposlene, ki se podjetju pridružijo na novo. Vsak zaposleni opravi takšno izobraževanje, ki predvideno poteka 8 tednov. Prodajni referenti, ki so uvodno izobraževanje in usposabljanje že prestali, se udeležujejo izobraževanj, ki so organizirana s strani bank, zavarovalnic ali podjetij Sora. Organizirana so po vsej Sloveniji. Sistem motiviranja je v podjetjih Sora nastavljen na več načinov. Tako so prodajni referenti deležni fiksne plačila, plačila na podlagi provizije ali kombinacije obeh. Večina prodajnega osebja je deležna provizije. Sistem provizij je opredeljen s provizijskimi tabelami. Občasno pa so deležni tudi različni nagrad ali bonusov. Podjetje tako spodbudi opravljanje poslov in iskanje novih strank. Vendar pa so rezultati ankete pokazali, da so zaposlenim najbolj pomembni nedenarni motivacijski dejavniki. Le te bi moralo podjetje veliko bolj uveljavljati. V praktičnem delu diplomske naloge sem uporabila tudi izsledke raziskave, ki sem jih pridobila s pomočjo anketnega vprašalnika. Ta je bil razdeljen vseh prodajnim referentom v Mariborski in Ljubljanski poslovni enoti. Raziskava je pokazala naslednje: - izobraževanje in usposabljanje velik vpliv na kvaliteto opravljenih storitev, - prodajno osebje je s sistemom izobraževanja in njegovimi vsebinami zadovoljno, enako velja za sistem motivacije, - zelo pomembni pri delu so nedenarni dejavniki motivacije, - vsebina izobraževanj, ki jih organizira podjetje je pri delu skoraj vedno uporabna. Na podlagi rezultatov sem zavrgla prvo in drugo hipotezo, potrdila pa tretjo in četrto.
Keywords: Ključne besede: izobraževanje, motiviranje, usposabljanje, prodajni referenti, nagrajevanje, zaposleni, Sora Skupina d.o.o., Sora Finance d.o.o.
Published in DKUM: 11.11.2010; Views: 1728; Downloads: 178
.pdf Full text (1,21 MB)

3.
Trajnostna poplavna varnost v porečju Selške Sore z ekoremediacijami
Doroteja Kociper, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno poplavno ogroženo porečje Selške Sore, kjer so se v zadnjih 19-ih letih zvrstile že štiri katastrofalne poplave. Zadnje, najbolj uničujoče so bile leta 2007. Nadaljnje klimatske spremembe in človekovi posegi v naravo bodo pogostost in učinek poplav še povečali. Zato je že danes potrebno razmišljati o zagotavljanju sonaravne in trajnostne poplavne varnosti, ki bo omogočala varno bivanje s poplavami. Tako smo predstavili naravnogeografske in družbenogeografske značilnosti porečja, ki igrajo pomembno vlogo na poplavnem območju Selške Sore. Predvideli smo trajnostno poplavno varnost na primeru pritoka Selške Sore, Luše. Uporaba ekoremediacij (ERM) za poplavno varnost zagotavlja ekološko sprejemljivejše ureditve, naravnejše stanje vodnega okolja in hkrati zmanjšuje nevarnost pred hudourniškimi poplavami. Menimo, da bi s trajnostnimi in celovitimi pristopi v porečju bistveno zmanjšali učinke visokih voda. Danes je stanje ravno nasprotno, zaradi regulacij in ureditev v sami strugi in ne v porečju, Selška Sora s pritoki močno poplavlja.
Keywords: ekoremediacije, trajnostni razvoj, poplavna varnost, Selška Sora, Luša
Published in DKUM: 13.08.2009; Views: 2937; Downloads: 356
.pdf Full text (44,86 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica