| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 96
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Keywords: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 55; Downloads: 19
.pdf Full text (11,93 MB)

2.
Izgradnja električnega ojačevalnika za piezoelektrični aktuator
Gregor Korže, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela je bil izdelan hladilni sistem za električni ojačevalnik, ki ga uporabljamo za napajanje piezoelektričnih aktuatorjev. Preračunali smo temperature spoja ojačevalnika, izbrali ustrezen hladilnik in določili ustrezne ventilatorje za aktivno hlajenje sistema. Električni ojačevalnik smo nato testirali pri vhodnih signalih različnih frekvenc in amplitud, ob tem pa smo opazovali izhodni signal in temperaturo ohišja močnostnega ojačevalnika PB51. S programom Apex Power Design smo opravili analizo stabilnosti sestavljenega električnega ojačevalnika. Za lažje in bolj kvalitetno zajemanje fotografij in posnetkov smo 3d natisnili tudi nastavek za mobilni telefon, ki se pritrdi na okular mikroskopa. Tako lahko sedaj zajemamo počasne posnetke kroženja vode na mikroskopskem stekelcu, kar nam bo olajšalo nadaljnje raziskave na področju mikrofluidnih motorjev.
Keywords: Močnostni ojačevalnik, piezoelektrični aktuator, hladilni sistem, 3d tiskanje, SolidWorks, Apex Power Design.
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 52; Downloads: 7
.pdf Full text (4,05 MB)

3.
Načrtovanje, izdelava in avtomatizacija elektro-pnevmatske stiskalnice
Žiga Štern, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osrednji cilj diplomske naloge je bil izdelati realen model elektropnevmatske stiskalnice. Naloga zajema načrtovanje, izdelavo in avtomatizacijo naprave. Za izvajanje delovnih gibov smo uporabili tri pnevmatske valje, ki so krmiljeni s tremi elektromagnetnimi ventili. Lego pnevmatskih valjev nadzorujemo z magnetnimi stikali. Za delovanje celotnega procesa smo uporabili programabilni logični krmilnik, ki zajema podatke in jih po vnaprej določenem algoritmu obdela ter izvaja proces. Celotna naprava je sestavljena iz več podsistemov in zajema področja mehanike, pnevmatike in elektrike.
Keywords: Solidworks, TIA Portal, FluidSim, PLC, SIEMENS SIMATIC S7-1200, elektro-pnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 64; Downloads: 22
.pdf Full text (4,20 MB)

4.
Konstrukcija transporterja plastičnih doz za potrebe označevanja inkjet tiskalnikom v podjetju minitec d.o.o.
Žiga Vodišek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu je predstavljen projekt tračnega transporterja plastičnih doz za potrebe označevanja z brizgalnim (inkjet) tiskalnikom. V uvodnem delu so opisani projekt, problemi in cilji. Pri samem projektu sem sodeloval pri konstruiranju in v proizvodnem procesu, pri katerem smo kasneje v procesu sestavljanja ugotovili, da smo pri konstruiranju pozabili na detajle (luknje, dostopnost vijačenja). Osrednji del diplomskega dela pa podrobno opisuje posamezne dele tračnega transporterja in njihove lastnosti. Diplomska naloga vsebuje, tudi preračun moči motorja. V zaključku diplomskega dela je opisan projekt kot celota.
Keywords: tračni transporter, konstruiranje, SolidWorks, inkjet tiskalnik
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 87; Downloads: 12
.pdf Full text (2,25 MB)

5.
Vpenjalna priprava za vpenjanje odkovkov ojnic
Rok Gaber, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s programom Solidworks zasnovali 3D-vpenjalne priprave za vpenjanje ojnic. Od odkovka ojnice do končnega izdelka smo si zamislili dve vmesni CNC-obdelavi. Za prvo CNC-obdelavo smo izdelali dva različna 3D-modela vpenjalnih priprav in jih med seboj primerjali. Za drugo CNC-obdelavo smo izdelali en 3D-model vpenjalne priprave. Prednostne naloge vpenjalne priprave so bile, da obdelovanec med obdelavo povsem fiksira, cenovna ugodnost, obratovalna zanesljivost, enostavna zamenjava deformiranih oziroma obrabljenih delov. Standardne dele vpenjalnih priprav smo izbrali iz spletnega kataloga Halder.
Keywords: vpenjalna priprava, Solidworks, modeliranje, snovanje, ojnica
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 83; Downloads: 13
.pdf Full text (7,46 MB)

6.
Zložljive potisne grablje za silažo
Nejc Gubenšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Silaža je zelo pomembna prehranska sestavina pri izdelavi popolnega obroka. Ena izmed pomembnejših faz pri pripravi silaže je tlačenje. Pri tem je potrebno silažo enakomerno razgrniti po silosu in jo dobro potlačiti. Za lažje delo sem izdelal zložljive potisne grablje. Zasnova, modeliranje in analiziranje modela je potekalo v programu SolidWorks. Končni izdelek je dosegel podane zahteve, potrebna so le še testiranja in izboljšave.
Keywords: konstrukterstvo, silaža, 3D modeliranje, SolidWorks
Published in DKUM: 05.09.2022; Views: 67; Downloads: 24
.pdf Full text (2,96 MB)

7.
Konstruiranje in izdelava čelne hidravlike za traktor LS : diplomsko delo
Denis Stojnšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe čelnih hidravlik za traktorje ter na kratko opisano podjetje Lagerhof d.o.o. V nadaljevanju je predstavljen potek konstruiranja čelne hidravlike za traktor LS MT5.73 ter potrebni izračuni za dimenzioniranje le te. Predstavljeni so rezultati ter splošne ugotovitve. Modeliranje ter numerične analize so izvedene v programu SolidWorks
Keywords: čelna hidravlika, konstruiranje, metoda končnih elemtov, SolidWorks
Published in DKUM: 13.07.2022; Views: 289; Downloads: 154
.pdf Full text (2,14 MB)

8.
Konstruiranje priprav za naprave za izdelovanje biorazgradljivih lončkov - kft
Urban Kmetec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno delo, ki sem ga opravljal v podjetju Kostroj Strojegradnja d. o. o. Prikazan je celoten postopek konstruiranja in izdelave priprav za biorazgradljive lončke-KFT. Zaradi velikoserijske izdelave naprav KFT-ja smo se odločili, da bomo izdelali priprave. Samo modeliranje smo izvedli v programskem paketu SolidWorks, kjer je prikazan končni izdelek. S pomočjo v naprej pridobljenih načrtov smo si izdelali približne skice, ki predstavljajo osnutek za izgled priprav. Potrebno je bilo paziti tudi na to, da so dovolj mobilne za premikanje po celotnem proizvodnem prostoru.
Keywords: KFT, konstruiranje, strojništvo, SolidWorks, tehniška dokumentacija
Published in DKUM: 01.06.2022; Views: 181; Downloads: 52
.pdf Full text (1,89 MB)

9.
Avtomatizacija linearnega omejevalnika na stroju za rezanje profilov z uporabo programa LinuxCNC : magistrsko delo
Luka Rohaček, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena zasnova in izvedba avtomatiziranega omejevalnika dolžine na obstoječi profilni žagi. V sklopu magistrskega dela je bil Izdelan samodejni omejevalnik, ki vsebuje zaslon na dotik, preko katerega operater vnese želeno dolžino. Po vnosu dolžine se omejevalnik dolžine avtomatsko postavi v želeno lego z uporabo koračnega motorja, operacija rezanja pa se nato izvede ročno. Avtomatizacija omejevalnika je izvedena s uporabo programa LinuxCNC. LinuxCNC je brezplačen programski sistem z odprtokodno kodo za nadzor obdelovalnih strojev, kot so rezkalni stroji, laserji, roboti za plazma rezalnik, SCARA in druge računalniško vodene naprave. LinuxCNC deluje v operacijskem sistemu Linux z uporabo jedra v realnem času. Realni čas omogoča, da se procesi izvajajo v strogih časovnih zahtevah, pogosto do mikrosekund. Danes je jedro v realnem času del najnovejšega izdanega operacijskega sistema Linux, kot sta Debian in Ubuntu, zato ne zahteva naprednega znanja operacijskega sistema Linux. Prvi korak je raziskovanje podobnih izdelkov, da pridobimo informacije o cenah in rešitvah, ki bi nam lahko pomagale pri izdelavi izdelka. Nato vzpostavite komunikacijo med LinuxCNC in koračnim motorjem, da postavite omejevalnik v želeni položaj. Glavna komponenta, ki povezuje in vzpostavlja komunikacijo med strojno opremo LinuxCNC in koračnim motorjem, je razdelilna plošča (BoB). Komunikacija med ploščo in računalnikom poteka prek vzporednih vrat in kabla DB-25. BoB sprejema signal iz računalnika in nezaupanje prek žic do potapljačev s koračnimi motorji. Poslani in prejeti signali so smer, korak in skupna osnova... Druge specifikacije prelomnih plošč so zaščita delov strojne opreme pred električnim udarom in spajanje različnih delov, ki jih lahko potrebujemo, kot so gumbi za zaustavitev v sili, stikala itd. komunikacija med LinuxCNC in strojnimi komponentami je bila uspešno vzpostavljena, naslednji korak je izvedba meritev in dogovor o položaju omejevalnika v delovnem okolju za natančno načrtovanje v SolidWorksu. Deli morajo biti zasnovani tako, da jih je mogoče sestaviti z že obstoječim linearnim omejevalnikom. Poleg tega je pri oblikovanju treba upoštevati, kako preprosto sestaviti model in koliko časa je potrebno za njegovo sestavljanje. Enostavnost je ena ključnih stvari, ki jih je treba upoštevati pri oblikovanju. Po končanem načrtovanju smo prišli do bistvenega dela projekta, povezovanja vseh elementov v prototipu in testiranja.
Keywords: Koračni motor, LinuxCNC, konstruiranje, avtomatizacija omejevalnika, Solidworks, Breakout board
Published in DKUM: 25.04.2022; Views: 239; Downloads: 35
.pdf Full text (3,62 MB)

10.
Modeliranje in izdelava avtomatskega sortirnika lego kock : magistrsko delo
Anton Mataj, 2022, master's thesis

Abstract: Cilji magistrske naloge so preučiti programska orodja za modeliranje ogrodja in sestavnih delov tekočih traku ter tiskanih vezij, preučiti delovanje mikrokrmilnika podjetja STM32, ustrezno povezati vse električne elemente z mikrokrmilnikom ter nastaviti vse ustrezne parametre znotraj tega za potreben zagon in delovanje tekočih traku. Magistrsko delo je razdeljeno na tri sklope. Prvi sklop je osredotočen na ogrodje ter sestavne dele sortirnika lego kock kot tudi sortirnik lego kock v celoti, v drugem sklopu se aktivirajo uporabljeni električni elementi ter vzpostavijo ustrezne povezave in nastavitve z mikrokrmilnikom ter v tretjem sklopu se električne povezave z žičkami prenesejo na tiskana vezja za boljšo preglednost ter mobilnost celotnega sistema.
Keywords: Modeliranje, izdelava, Solidworks, KiCAD, STM32, mehatronika
Published in DKUM: 06.04.2022; Views: 321; Downloads: 89
.pdf Full text (3,57 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica