| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 107
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Rekonstrukcija stranskih vodilnih koles na stroju za pripravo aluminijastih kolobarjev : diplomsko delo
Timotej Rebernak Pliberšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo računalniških simulacij analizirali os vodilnih koles cepilno pripravljalnega stroja alumijastih kolobarjev, kjer so se pojavljale razpoke na oseh. S pomočjo rezultatov numerične analize obstoječe osi smo ugotovili vzrok za nastajanje razpok, ter predlagali boljšo konstrukcijsko rešitev osi na podlagi rezultatov. Numerične simulacije smo izvajali s pomočjo programskega paketa PrePoMax, ki temelji na metodi končnih elementov.
Keywords: rekonstrukcija, podjetje Impol d.o.o, numerične simulacije, metoda končnih elementov, SolidWorks, PrePoMax
Published in DKUM: 05.03.2024; Views: 258; Downloads: 35
.pdf Full text (3,82 MB)

2.
Namenska vpenjalna priprava za nosilec gospodinjske naprave : diplomsko delo
Gašper Planinc, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s programom Solidworks konstruirali vpenjalno pripravo za vpenjanje profilov gospodinjske naprave. Za izdelavo nosilca smo izdelali dve pripravi s štirimi osnovnimi ploščami. Za pripravo in njene komponente se je izdelal program v obliki G-kode s programskim paketom Mastercam. Vpenjalna priprava je bila izdelana v podjetju Aluminium Kety Emmi d. o. o. in se uporablja v proizvodnji za izdelavo nosilcev.
Keywords: vpenjalna priprava, Solidworks, konstruiranje, Mastercam
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 135; Downloads: 16
.pdf Full text (5,62 MB)
This document has many files! More...

3.
Razvoj ergonomske delovne mize : diplomsko delo
Blaž Čeh, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil razviti ergonomsko delovno mizo, namenjeno za prostore proizvodnje podjetja Elrad Electronics d.o.o. V začetnem delu diplome je predstavljen obravnavan primer in kratka predstavitev podjetja. Kasneje smo z analizo obstoječih sistemov ter s sodelovanjem z zaposlenimi v podjetju izdelali zahtevnik. Ko smo imeli podane zahteve, smo začeli s koncipiranjem, kjer smo ugotovili, da bomo za uspešno konstruiranje, morali opraviti trdnostne preračune nekaterih nosilnih elementov. Preračuni so pokazali, da je bolje izbrati profilne sisteme večjih dimenzij, prav tako smo se s preračuni prepričali, da bodo izbrani vijaki ter podporni elementi ustrezno prenašali obremenitve. Na koncu smo v programskem okolju Solidworks zmodelirali 3D model končnega izdelka ergonomske delovne mize.
Keywords: ergonomija, delovna miza, konstruiranje, Solidworks.
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 142; Downloads: 0

4.
Zasnova in razvoj raztegljive teleskopske garaže z avtomatskim pomikom : magistrsko delo
Jure Omahen, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo podrobno opisuje proces oblikovanja teleskopske garaže, ki sega od prvotne zamisli do končne realizacije in ocene stroškov. Vključuje postopke, kot so izdelava garaže v 3D modelirniku, statični preračun konstrukcije, izbira ustreznega sistema odvodnjavanja, konceptualno oblikovanje garaže, razvrstitev sestavnih elementov na delovna mesta ter temeljito oceno stroškov. Raziskave v okviru raziskovalno-analitične faze so pokazale, da podobnih garaž na trgu še ni, kar odpira možnosti za nadaljnji razvoj in vstop na trg. Konstrukcija garaže je zasnovana tako, da se učinkovito spopada tudi z najzahtevnejšimi vremenskimi razmerami. To magistrsko delo predstavlja trdno osnovo za nadaljnji razvoj tehniško popolnih garaž, izdelanih po meri.
Keywords: statični preračun, garaža, solidworks, numerična analiza, računalniško podprto inženirstvo, stroškovni preračun, montažne garaže
Published in DKUM: 07.11.2023; Views: 242; Downloads: 31
.pdf Full text (5,24 MB)

5.
Avtomatizacija delovnega procesa v konstrukterstvu s pomočjo tabelarične metode modeliranja in makrov v programskem okolju solidworks : diplomsko delo
Klemen Plut, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na kratko predstavili uporabo SolidWorks CAD programskega paketa, kjer smo opisali in uporabili osnovne operacije za izdelavo 3D modela manipulatorja. Podrobno smo opisali načine spreminjanja komponent in različne postopke konfiguriranja sestavnih elementov, ki se vsakodnevno uporabljajo v industriji. V našem primeru smo konfigurirali podajalno enoto, kjer je bilo potrebno prilagajati dolžino standardnih elementov in obdelovancev. Preučili in izdelali smo več vrst konfiguracij ter podali smernice za uporabo posameznih konfiguracij, ki so najprijaznejše za uporabnika. Med drugim smo podali razliko med konfiguracijami in možnostmi njihove uporabe v industrijskem okolju. Na koncu smo vse omenjene možnosti konkretizirali na realnem primeru.
Keywords: avtomatizacija, modeliranje, konfiguracije, SolidWorks
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 385; Downloads: 39
.pdf Full text (9,72 MB)

6.
Konstruiranje varilnega odra za varjenje kmetijskih prikolic : diplomsko delo
Blaž Pustinek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno koncipiranje, snovanje in izdelava numerične analize varilnega odra za potrebe podjetja Farmtech d.o.o.. Ker podjetje Farmtech proizvaja kmetijske prikolice različnih dimenzij, potrebujejo varilni oder, ki bo imel možnost spremembe višine, širine in dolžine. Konstruirati je bilo treba varilni oder, ki bo omogočal izdelavo prikolic EDK 500-800, ZDK 800-1800, TDK 800-2000 in DDK 2400. Izdelati je bilo potrebno tudi statično analizo osnovne podesti, ki smo jo izvedli s programskim paketom SolidWorks. Po opravljeni analizi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da varilni oder ustreza našim zahtevam in zagotavlja ustrezno varno uporabo.
Keywords: varilna podest, CAD, CAE, MKE, SolidWorks
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 381; Downloads: 40
.pdf Full text (4,05 MB)

7.
Konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za industrijskega robota : diplomsko delo
Žan Habjanič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavano konstruiranje in izdelava menjalnika orodij za robotsko roko KUKA KR16-2 KRC4. Po pregledu obstoječih rešitev je bil razvit lastni menjalnik kot cenovno ugodnejša alternativa. Glavne komponente vključujejo ohišje, centrirne palice in trajni elektromagnet. Z uporabo 3D tiskanja so bile izdelane komponente, ki so bile nato integrirane na robotsko roko. Menjalnik je zasnovan za prilagodljivost in robustnost, omogoča pa tudi modularno zamenjavo priključkov. Rezultat je zanesljiv in cenovno ugoden menjalnik, primeren za izobraževalne namene.
Keywords: Menjalnik orodja, Solidworks, KUKA robot, trajni elektromagnet
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 310; Downloads: 18
.pdf Full text (3,15 MB)

8.
Načrtovanje in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100 : diplomsko delo
David Peršak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana zasnova in izdelava dvižnega modula za avtonomni mobilni robot MiR100. Osrednji del zajema proces načrtovanja ohišja, dvižnega modula in zaklepnega modula v programskem paketu SolidWorks ter postopek izdelave. Prikazan je preračun sestavnih komponent in pogona. V zaključnih poglavjih diplomskega dela so prikazane ugotovitve, stroškovna analiza in dobljeni rezultati. V diplomskem delu smo uspešno realizirali vse zadane cilje, saj smo izdelali delujoč dvižni modul, ki je v skladu z varnostnimi predpisi in je primeren za logistično uporabo v proizvodnji.
Keywords: Dvižni modul, SolidWorks, AMR, MiR100, modeliranje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 337; Downloads: 29
.pdf Full text (3,90 MB)

9.
Konstruiranje delovnega odra na hidroelektrarni : diplomsko delo
Matej Višič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo konstruirali delovni oder za podjetje Dravske elektrarne Maribor. Konstrukcija je nameščena v notranjosti spiralnega ohišja Hidroelektrarne Mariborski otok in služi popravilom in vizualnim pregledom vodilnih in predvodilnih lopatic. Postavitev odra je možna med podaljšanimi revizijami. Delovni oder je v celoti konstruiran po standardu SIST EN 12811, ki predpisuje opremo za začasne gradnje. Za konstrukcijo smo izdelali zahtevnik in tehnično dokumentacijo. Glavni element odra smo numerično preračunali s programom SolidWorks, za preračun smo uporabili metodo končnih elementov. Po analizi največjih napetosti in pomikov smo ugotovili, da konstruiran delovni oder ustreza pogojem zahtevnika in standarda ter ga je možno izdelati.
Keywords: delovni oder, hidroelektrarna, konstruiranje, numerična simulacija, SolidWorks
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 250; Downloads: 33
.pdf Full text (3,75 MB)

10.
Dizajniranje avtomobilske stopalke s pomočjo topološke optimizacije : diplomsko delo
Tadej Leskošek Zmagaj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema, prikazuje ter opisuje postopke priprave modela za topološko optimizacijo, celotno topološko optimizacijo in kreiranje novih modelov glede na dobljene rezultate optimizacij. Skozi nalogo se srečamo tudi s trdnostnimi analizami, ki nam prikazujejo dobljene rezultate napetosti in pomikov glede na začetno izbrane robne pogoje modelov. Delo se zavzema za zmanjšanje končne mase stopalke, pri čemer se glede na predpisane napetosti na stopalki ne smejo pojaviti večje vrednosti napetosti od dovoljene, ki so na začetku naloge določene s faktorjem varnosti.
Keywords: avtomobilska stopalka, MKE, ProTOp, optimizacija topologije dizajniranje, SolidWorks, PTC Creo
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 333; Downloads: 105
.pdf Full text (4,69 MB)

Search done in 4.85 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica