| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
URESNIČEVANJE ZAKONA O DOSTOPU DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA V SLOVENSKI OBVEŠČEVALNO-VARNOSTNI AGENCIJI
Mateja Dražnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja se uresničuje ustavna pravica državljanov do vpogleda delovanja državnih organov in nadzor nad njihovim delovanjem. Tudi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je kot samostojna vladna služba zavezana spoštovati določila ZDIJZ in prosilcem omogočiti vpogled v informacije javnega značaja. Sama narava obveščevalnega dela temelji na načelu tajnosti delovanja in na tajnosti dokumentov kar omejuje dostop do informacij. Javnost, ki postaja zaradi tehnološkega razvoja, kamor spada tudi razvoj svetovnega spleta vse bolj informirana, se sklicuje na interes javnosti razkritja informacij, ki je močnejši od stopnje tajnosti, s katero želijo obveščevalne službe prikriti določene nepravilnosti in tako zlorabijo tajnost za druge interese. Javni interes postaja v razvoju demokracije pomemben pojem in predstavlja tudi izjemo, ki dovoljuje dostop do informacij javnega značaja.
Keywords: Zakon o dostopu do informacij javnega značaja, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, informacija javnega značaja, prost dostop do informacij, javni interes, Informacijski pooblaščenec, tajnost, nacionalna varnost, nadzor, transparenstnost.
Published in DKUM: 18.11.2016; Views: 1348; Downloads: 127
.pdf Full text (1,33 MB)

3.
Poslovno komuniciranje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Jernej Petek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je samostojna vladna služba. Njene naloge so določene z zakonom in usmerjene k zaščiti nacionalnih interesov Republike Slovenije. Razvoj same agencije je danes usmerjen v oblikovanje moderne in dinamične službe, v kateri pa nimajo samo pomembne vloge uporaba sodobnih informacijskih metod, tehnologij, temveč je tudi poudarek na poslovni komunikaciji. Z razvojem demokracije, z oblikovanjem moderne in dinamične agencije, so se tudi spremenili standardi komuniciranja agencije. Z vidika njenega delovanja agencija komunicira z vlado, ključni resorji v tem komunikacijskem procesu pa so, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo. Komunikacija agencije z različnimi organi se razlikuje po vsebini, intenzivnosti in obliki komuniciranja. Pravilna in poslovna komunikacija s strani agencije, omogoča organom pri prinašanju pravilnih odločitev. V zadnjem desetletju se je tudi spremenil odnos agencije do javnosti. Odnosi z javnostjo so v današnjem času deležni velike pozornosti. Agencija postaja vse bolj odprta in dostopna javnosti z različnih vidikov, preko medijev, preko spletnih strani, preko tiskanih informativnih gradiv, z letnimi poročili, prepoznavna postaja z izdajo strokovne literature, s strokovnimi članki, vendar pa je kljub njenemu prizadevanju približevanja in komuniciranja z javnostjo, še vedno dovolj zaprta in strokovna, da ne prihajajo v javnost informacije, katere bi lahko škodovale nacionalni varnosti Republike Slovenije in kjer bi se kršile človekove pravice. Danes je javnost veliko bolj obveščena o agenciji, predvsem z vidika neustreznega obveščanja javnosti preko medijev, kar pa lahko škoduje sami državi. Nikakor pa javnost ni dovolj seznanjena in obveščena o delu in namenu SOVE, o določenih segmentih agencije v smislu njenega varnostnega delovanja in o zakonodaji, katera jo v njenem delovanju nadzoruje, kar bi pa morala biti, da bi jo javnost v pravem pomenu tudi razumela. Javnost je tudi predvsem seznanjena z aferami, kadrovanjem in še z mnogimi informacijami, ki ne podajajo prave podobe in vloge agencije v javnosti. Verjetno bi se morala politika s svojim vplivom odstraniti iz agencije, da bi lahko ta delovala po svojih načelih, strokovno in zakonito.
Keywords: obveščevalna dejavnost, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, SOVA, poslovno komuniciranje, podatki, informacije, javnost, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.08.2013; Views: 2382; Downloads: 533
.pdf Full text (775,94 KB)

4.
Oblike nadzorstva nad delom Slovenske obveščevalno varnostne agencije
Maja Kuralt, 2009, published professional conference contribution

Abstract: Namen prispevka bo odgovoriti na številna pravno in dejansko obravnavana vprašanja, ki se nanašajo na formalno in neformalno nadzorstvo nad obveščevalno službo – nekateri izmed mehanizmov nadzora predstavljajo nekakšen »požarni zid« med delovanjem obveščevalne službe in legitimnostjo njenega delovanja. Avtor bo iskal odgovore v zakonski podlagi nadzorstvenih organov, pristojnostih – nalogah ter pomanjkljivostih – vzporedno z realnim praktičnim izvajanjem nadzora, nadzornikov, človeškega faktorja, ki predstavlja ključno stičišče ter je hkrati preobčutljiv element na področju nadzora nad zakonitostjo delovanja tajnih služb.
Keywords: obveščevalna dejavnost, Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, SOVA, nadzor
Published in DKUM: 04.06.2012; Views: 1712; Downloads: 236
.pdf Full text (128,22 KB)
This document has many files! More...

5.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica