| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Avtomatizacija sortirnika toaletnega papirja v podjetju Paloma
David Tovornik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana avtomatizacija sortirke toaletnega papirja v podjetju PALOMA d. d. Sortirka je namenjena sortiranju toaletnega papirja. Poleg sortirke je krmiljenih še osem transporterjev, ki sortirko oskrbujejo s toaletnim papirjem. Krmiljenje je izvedeno s pomočjo Siemensovega logičnega krmilnika in frekvenčnih pretvornikov znamke Lenze. Predstavljeni so razlogi za prenovo in zahteve investitorja. Navedeni so tudi glavni cilji in težave, ki so se med izvajanjem projekta pojavile. Predstavljene in opisane so tudi električne in mehanske komponente in razlogi za njihovo uporabo. Opisan je tudi celoten razvoj električne omare in električnih načrtov v programu Eplan Electric P8. Predstavljen pa je tudi del programa programirljivega logičnega krmilnika pisanega v programskem jeziku LAD (lestvični diagram), s pomočjo Siemensovega programskega vmesnika TIA portal V13.
Keywords: avtomatizacija, sortirka, Siemens 1200, frekvenčni pretvornik Lenze SMD, TIA Portal, EPLAN
Published: 27.10.2015; Views: 845; Downloads: 204
.pdf Full text (2,13 MB)

2.
UPORABA KRMILNEGA SISTEMA SIEMENS S7-1500
Klemen Hleb, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi sta predstavljeni strojna in programska oprema podjetja SIEMENS. Predstavljen je zgodovinski pregled razvoja pomnilniško programirljivih krmilnikov in pripadajoče programske opreme. Podrobneje je predstavljena strojna in programska oprema SIEMENS SIMATIC S7-1500. V okviru diplomske naloge je podrobneje opisan krmilni sistem s centralno procesno enoto SIMATIC S7-1516-3 PN/DP. Prikazana je uporaba TIA portala. Prikazana je tudi uporaba krmilnega sistema za avtomatizacijo učnih objektov.
Keywords: pomnilniško programirljivi krmilnik, Siemens S7-1500, Siemens TIA portal
Published: 28.09.2015; Views: 1908; Downloads: 439
.pdf Full text (3,93 MB)

3.
Avtomatizacija stroja za zbiranje paketov v podjetju Paloma d.d.
Primož Hren, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana avtomatizacija stroja za zbiranje paketov v podjetju Paloma d. d. Namen linije je transport paketov iz pakirnega stroja in zbor le teh v več vrst. Nato jih pakirni stroj na koncu linije spakira v večji paket, ki je primeren za transport. Krmiljenje celotne linije je izvedeno s PLK, frekvenčnimi pretvorniki in servo krmilnikom podjetja Siemens. Predstavljeni so strojna oprema in uporabljeni senzorji ter aktuatorji. Opisani so posamezni gradniki programa v programskem okolju TIA Portal. V diplomskem delu se nahaja tudi postopek nastavitve servo krmilnika Sinamics S120, ki se lahko uporabi kot navodilo oziroma priročnik.
Keywords: Siemens S7-1214 DC/DC/DC, Sinamics S120, Sinamics G120C, avtomatizacija, TIA Portal, STARTER
Published: 07.09.2016; Views: 342; Downloads: 82
.pdf Full text (2,04 MB)

4.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA REGULATORJA PID S PROGRAMIRLJIVIMI KRMILNIKI SIEMENS
Sašo Tomažič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni analogni in digitalni regulatorji. Predstavljena je strojna in programska oprema krmilnikov Siemens serije S7-300 in S7-1500, natančneje sta predstavljena krmilnika S7-314 IFM in S7-1516-3 PN/DP, za katera so izvedene meritve hitrosti delovanja. V programskem jeziku Step 7 je za oba krmilnika napisana programska koda digitalnega PID regulatorja. Za preizkus delovanja izdelanih regulatorjev smo uporabili univerzalni simulator dinamičnih sistemov. Univerzalni simulator omogoča simulacijo prenosnih funkcij izbrane stopnje in izbranih parametrov. Narejen je na osnovi PC-ja in vhodno/izhodnega vmesnika MyDAQ s programsko opremo LabView.
Keywords: Pomnilniško programirljivi krmilnik, PID regulator, Siemens S7-300, Siemens S7-1500, Siemens SIMATIC Manager, Siemens TIA Portal, NI MyDAQ, Labview
Published: 07.07.2016; Views: 2013; Downloads: 263
.pdf Full text (3,02 MB)

5.
AVTOMATIZIRANO ODLAGANJE TESTA NA PLADNJE
Matjaž Kovačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsebina diplomskega dela zajema izdelavo transportne proizvodne linije, zahteve naročnika, opis delovanja proizvodne linije, opis aparaturne opreme, krajši opis strojnega delovanja in njenih posameznih komponent, opis programske opreme, opis električne vezave, opis programskega postopka izdelave in programske kode, ki zajema reset napake, vklop krmilja, hitrost prejšnje linije ter pnevmatski dvig in spust valjastega transporterja ter opis poteka zagona proizvodne linije in potrebne zamenjave za želeno delovanje. Izvedba motorskega krmilja je bila s frekvenčnimi regulatorji z nastavitvijo parametrov v programski kodi. Namen nove proizvodne linije je bil poenostaviti posluževalčevo delo in povečati produktivnost.
Keywords: Inkrementalni dajalnik, transporter, Siemens TIA portal V13, frekvenčni regulator
Published: 24.10.2016; Views: 734; Downloads: 156
.pdf Full text (4,50 MB)

6.
Zasnova in izdelava programskega algoritma lesnoobdelovalnega stroja superplan 6vr+4f-s200
Rok Belšak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Napredek človeškega razvoja v današnjem času temelji na razvoju postopkov, ki olajšajo potrebno delo za opravljanje nalog, ob tem pa je to delo potrebno opraviti v čim krajšem času z dosegom potrebne kvalitete. Diplomsko delo temelji na opisu razvoja programskega algoritma lesnoobdelovalnega skobeljnika, ki dosega zgoraj navedene determinante razvoja lesnoobdelovalne industrije. Omenjen strojni sistem, SUPERPLAN 6VR+4F-S200, je sestava strojnih elementov in električnih komponent, katere krmilimo oziroma reguliramo s pomočjo programirljivih logičnih krmilnikov (PLK). Omenjen krmilnik izhaja iz Siemensove serije krmilnikov ET 200SP, katerega programiramo s pomočjo programskega okolja, prej omenjenega podjetja Siemens, TIA Portal V14. V nalogi smo izdelali programsko strukturo, ki povezuje mehanske in električne komponente v avtomatiziran lesnoobdelovalni sistem gnan s pomočjo asinhronskih elektromotorjev, ki jih krmilimo oziroma reguliramo s pomočjo absolutnih merilnih letev za pomik ali inkrementalnih merilnikov zasuka.
Keywords: lesnoobdelovalni skobljalnik, PLK, SIEMENS, TIA Portal, programski jezik Ladder
Published: 07.09.2018; Views: 378; Downloads: 27
.pdf Full text (2,50 MB)

7.
Design and implementation of a Fuzzy control algorithm on a programmable logic controller
Andrej Jozić, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazano snovanje in uporaba mehkega (Fuzzy) regulacijskega sistema na primeru regulacije pretoka zraka skozi sistem dveh tlačnih posod in regulacije temperature grelca. Izvedba algoritma mehkega sklepanja je bila zasnovana na osnovi Siemens Fuzzy Control ++ orodja, ki pa ga v novejših krmilnikih ni bilo mogoče uporabiti. Razvit in implementiran je bil algoritem mehkega sklepanja v Siemens TIA portalu. V obeh primerih je bila izvedena primerjava mehkega regulatorja z linearnim PID regulatorjem. Za prikaz in analizo delovanja regulacijskega sistema je bil izdelan uporabniški vmesnik SCADA s programom Siemens WinCC.
Keywords: Fuzzy control system, Fuzzy inference algorithm, SIEMENS TIA portal, Temperature and flow control
Published: 26.04.2019; Views: 428; Downloads: 55
.pdf Full text (3,90 MB)

8.
Avtomatizacija pnevmatskega stroja za barvanje in žigosanje obdelovancev
Mihael Janežič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje opis že izdelanega pnevmatskega manipulatorja, katerega prvotni namen je, da služi kot multi-funkcijska demonstracijska enota za prikaz uporabe pnevmatike. V sklopu diplomske naloge, je bil zasnovan postopek avtomatizacije. Izdelan je bil program za krmiljenje manipulatorja in uporabniški vmesnik za interakcijo s manipulatorjem.
Keywords: pnevmatski manipulator, program, uporabniški vmesnik, Siemens PLK, TIA Portal
Published: 11.11.2019; Views: 40; Downloads: 16
.pdf Full text (3,34 MB)

9.
Avtomatizirana optična verifikacija končnih mer izdelka
Vid Ostroško, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bila izdelava programa, kateri bi s pomočjo laserja preveril ali je izdelek v nastavljenih tolerancah. Uporabili smo linearno os s koračnim motorjem, analogni laser za merjenje razdalje in krmilnik Siemens. Krmilnik nam je služil za premikanje linearne osi ter za zajemanje signalov laserja. Nanj smo priklopili HMI modul, na katerem je uporabniški vmesnik. Celoten program krmilnika in uporabniški vmesnik smo napisali v programu TIA PORTAL V13.
Keywords: kontrola mer, Siemens PLK, laserski merilnik, linearna koračna os, uporabniški vmesnik, avtomatizacija, Tia Portal
Published: 25.11.2019; Views: 79; Downloads: 20
.pdf Full text (2,02 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica