| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 101
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sekvenčno programiranje z lestvično logiko v TIA portalu s krmilnikom Siemens S7-1200 in grafičnim panelom KTP700
Niko Hržica, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja inovativen pristop k programiranju avtomatiziranih sistemov, osredotočen na možnosti sekvenčnega programiranja z lestvično logiko v okolju TIA Portal. Uporabljata se krmilnik Siemens S7-1200 in grafični panel KTP700. Naloga raziskuje pretvorbo iz SCF (graph) v LAD programski jezik, poudarjajoč učinkovito upravljanje kompleksnih funkcij. Cilj je doseči prihranek finančnih sredstev ob ohranjanju funkcionalnosti grafične tehnologije. Sistematično predstavlja postopek prenosa grafičnega programa z združljivostjo s krmilnikom Siemens S7-1200 in podrobno implementacijo na grafičnem panelu KTP700. Rezultati prinašajo praktičen prikaz učinkovitega upravljanja sistemov, poudarjajoč finančno učinkovitost s prehodom na sekvenčno programiranje.
Keywords: PLK (programirljiv logični krmilnik), TIA Portal, Sekvenčno programiranje, Siemens S7-1200
Published in DKUM: 26.04.2024; Views: 290; Downloads: 42
.pdf Full text (2,09 MB)

2.
Izdelava in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju z uporabo factory i/o in vizualizacije preko zaslona hmi : diplomsko delo
Jan Kmetec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo in nadzor navideznega procesa pretoka vode v rezervoarju. Glavni cilj diplomske naloge je izdelati proces pretoka vode v rezervoarju v programskem okolju Siemens S7-PLCSIM, ki omogoča simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavni namen diplomske naloge je bil, kako nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Za izdelavo smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval rezervoar in druge dodatne elemente. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov.
Keywords: Virtualni proces, programabilen logični krmilnik (PLK), Siemens S7- PLCSIM, Factory I/O
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 512; Downloads: 68
.pdf Full text (3,78 MB)
This document has many files! More...

3.
Izdelava poprocesorja v Siemens NX za 3D varjenje s KUKA robotom : magistrsko delo
Robert Plevčak, 2023, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge , je bila zasnova in realizacijaizvedba poprocesorja za vodenje zavariti ravno steno s pomočjo industrijskega robota KUKA in inverterskega varilnega aparata, s katerim smo varili s postopkom MAG, z namenom kreiranja varjenih volumskih oblik.naloge je bil zavariti ravno steno s pomočjo robota. Za generiranje programa smo uporabili programsko opremo Siemens NX, kjer je bilo potrebno na novo vnesti željeniželeni robot v knjižico obdelovalnih strojev. Pred vnosom smo določili kinematiko in območje delovanja robotskega manipulatorja. Za lažjoe konfiguracijo točke vrha orodja, smo v knjižico orodij prav tako na novo vnesli novo le tegaorodje v knjižico orodij. Pred testiranjem na realnem sistemu smo uredili poprocesor, ter ugotovili optimalne parametre varjenja. Po uspešnem varjenju ravne stene smo zavarili še polni kvader in nagnjeno steno.
Keywords: Siemens NX, industrijski robot, varjenje, dodajalna proizvodnja, KUKA
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 458; Downloads: 38
.pdf Full text (8,24 MB)

4.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Keywords: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Published in DKUM: 13.11.2023; Views: 287; Downloads: 6
.pdf Full text (3,59 MB)

5.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Keywords: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 798; Downloads: 42
.pdf Full text (2,24 MB)

6.
Vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120 : diplomsko delo
Žiga Romih, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120. Najprej sta predstavljeni uporabljena strojna in programska oprema, s pomočjo katerih smo izvedli eksperimentalno analizo. Podrobneje je predstavljen del programskega okolja Siemens Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal), ki uporabnikom omogoča nastavljanje pogonskega sklopa. V okviru okolja TIA Portal so predstavljeni postopki za izvedbo vodenja z metodo U/f in za izvedbo vektorskega vodenja, pri čemer je poudarek na avtomatizirani nastavitvi parametrov pretvornika. Predstavljeni rezultati eksperimentalne analize zajemajo primerjavo med odzivi pogonskega sklopa v primeru različnih načinov vodenja, ki jih pretvornik omogoča. Na koncu so podani še napotki za ročno prilagoditev parametrov regulatorja hitrosti za doseganje želene dinamike pogona v primeru vektorskega vodenja.
Keywords: Asinhronski stroj, Siemens Totally Integrated Automation Portal, SINAMICS G120, vektorsko vodenje, vodenje U/f.
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 279; Downloads: 37
.pdf Full text (4,86 MB)

7.
Konstruiranje pločevinastega hrbta : magistrsko delo
Igor Vuković, 2023, master's thesis

Abstract: Zaradi sprememb standardov ter predpisov, ki jih kot podjetje moramo spoštovati, se je pojavila potreba po spremembah materialov ter konstrukcij nekaterih komponent. Ena izmed komponent je hrbet. Trenutno uporabljamo kartonasto ploščo s tanko prevleko aluminija, ki je do zdaj zadoščala vsem potrebam, spremeniti pa smo morali tudi material. Material smo spremenili iz kartona na kovino, kar je povzročilo še spremembo na konstrukciji hrbta, ki je morala biti čisto drugačna. Novi hrbet bomo sprva skonstruirali, potem pa naredili analize s pomočjo programskih orodij, izdelali bomo vzorce ter jih preizkusiti na aparatu.
Keywords: hladilnik, razvoj, Siemens NX, analiza CAE
Published in DKUM: 19.07.2023; Views: 436; Downloads: 0

8.
Razvoj trajnostne embalaže kuhinjskega robota MUM 5 : diplomsko delo
Kristjan Posedel, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj trajnostne embalaže za kuhinjski robot MUM 5 zaradi zamenjave trenutnih vložkov EPS, ki bodo zaradi negativnega vpliva na okolje kmalu prepovedani v številnih državah. V diplomski nalogi smo opredelili različne zahteve ter predpostavke za novo embalažo ter tako našli različne možnosti in alternative trenutnim vložkom. S pomočjo programskega paketa Siemens NX smo jih nato zmodelirali ter poslali na numerične simulacije. Od različnih možnosti smo izbrali najboljšo ter jo nato še testirali po PATT- ter ISTA-standardu.
Keywords: trajnostna embalaža, MUM 5, Siemens NX, hexacomb, papirna pulpa, BSH
Published in DKUM: 06.07.2023; Views: 282; Downloads: 25
.pdf Full text (7,59 MB)

9.
Izdelava in krmiljenje virtualnega industrijskega procesa v programskem okolju Factory I/O s Siemens S7-PLCSIM krmilnikom : magistrsko delo
Žiga Šetar, 2023, master's thesis

Abstract: Uporaba virtualnih proizvodnih tehnologij, kot je programsko okolje Factory I/O, je v zadnjih letih postala vse bolj pomembna, saj si proizvajalci prizadevajo optimizirati svoje proizvodne procese, zmanjšati stroške in izboljšati učinkovitost. V tem magistrskem delu smo raziskovali uporabo programskega okolja Siemens S7-PLCSIM programskega okolja za simulacijo delovanja programabilnega logičnega krmilnika (PLK), v kombinaciji s programskim okoljem Factory I/O za načrtovanje, simulacijo in upravljanje virtualnega industrijskega procesa. Glavno raziskovalno vprašanje magistrske naloge je bilo razumeti, kako učinkovito nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O. Da bi odgovorili na to vprašanje, smo najprej oblikovali virtualni industrijski proces v programskem okolju Factory I/O, ki je vključeval različne vrste strojev, tekočih trakov in drugih elementov. Nato smo s programskim okoljem Siemens Step 7 napisali in prevedli program PLK ter virtualni PLK povezali z virtualnim proizvodnim procesom v programskem okolju Factory I/O. Ugotovitve magistrske naloge kažejo, da je mogoče učinkovito nadzorovati virtualni industrijski proces z uporabo programskega okolja S7-PLCSIM in programskega okolja Factory I/O ter doseči rezultate, ki so primerljivi z rezultati fizičnega procesa. Ta pristop ima potencial, da proizvajalcem zagotovi prilagodljiv in stroškovno učinkovit način za optimizacijo proizvodnih procesov in sprejemanje premišljenih odločitev o svojem delovanju.
Keywords: Virtualna proizvodnja, programabilni logični krmilnik (PLK), Siemens S7-PLCSIM, tovarniški I/O, industrijska avtomatizacija
Published in DKUM: 03.03.2023; Views: 620; Downloads: 110
.pdf Full text (3,29 MB)

10.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodne linije v okolju NX Mechatronics Concept Designer : diplomsko delo
Taja Pec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na postopku razvoja digitalnega dvojčka proizvodne linije v programskem okolju NX Mechatronics Concept Designer, ki omogoča virtualno simuliranje in napovedovanje obnašanja fizičnih procesov. V nalogi je predstavljen podroben postopek zasnove digitalnega dvojčka danega fizičnega modela proizvodne linije podjetja Staudinger GmBH. Na kratko sta opisana uporabljena programska okolja S7-PLCSIM Advanced in TIA Portal, ki sta bila potrebna za vzpostavitev povezave digitalnega dvojčka z zunanjo signalizacijo. Na koncu je priložen program, ustvarjen v programskem okolju TIA Portal, ki omogoča ciklično potovanje izdelka po proizvodni liniji.
Keywords: digitalni dvojček, NX MCD, Siemens, TIA Portal, PLCSIM Advanced
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 583; Downloads: 72
.pdf Full text (5,08 MB)

Search done in 5.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica