| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Načrtovanje, izdelava in avtomatizacija elektro-pnevmatske stiskalnice : diplomsko delo
Žiga Štern, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osrednji cilj diplomske naloge je bil izdelati realen model elektropnevmatske stiskalnice. Naloga zajema načrtovanje, izdelavo in avtomatizacijo naprave. Za izvajanje delovnih gibov smo uporabili tri pnevmatske valje, ki so krmiljeni s tremi elektromagnetnimi ventili. Lego pnevmatskih valjev nadzorujemo z magnetnimi stikali. Za delovanje celotnega procesa smo uporabili programabilni logični krmilnik, ki zajema podatke in jih po vnaprej določenem algoritmu obdela ter izvaja proces. Celotna naprava je sestavljena iz več podsistemov in zajema področja mehanike, pnevmatike in elektrike.
Keywords: Solidworks, TIA Portal, FluidSim, PLC, SIEMENS SIMATIC S7-1200, elektro-pnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 371; Downloads: 91
.pdf Full text (4,20 MB)

2.
Načrtovanje, izvedba in avtomatizacija laboratorijskega transportnega sistema : magistrsko delo
Urban Remic, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je zajeta predstavitev dela, in sicer od ideje oziroma namena do končnega izdelka, t. i. laboratorijskega transportnega sistema. Predstavljeni sta zasnova in avtomatizacija virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O ter zasnova, izdelava in avtomatizacija realnega transportnega sistema. Pri uporabi programa Factory I/O je izvedena avtomatizacija z uporabo t. i. strojne opreme v zanki (ang. hardware-in-the-loop), pri kateri je realni krmilnik povezan z virtualnim 3D okoljem, ki simulira delovanje transportnega sistema. Algoritem vodenja je implementiran na realnem krmilniku, ki krmili virtualni proces. Izdelava realnega sistema temelji na zasnovi, konstruiranju in izdelavi transportnega sistema oziroma mehanskega dela transporterja. Električni del sistema sestavljajo električna krmilna omara, priklop aktuatorjev in senzorjev. Za delovanje sistema skrbi krmilnik Siemens S7-1200, na katerem se izvaja algoritem predhodno razvitega virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O. Za prikaz delovanja in nastavitev parametrov je uporabljen Siemensov zaslon na dotik TP 1500 Comfort. Za detekcijo zabojev skrbi Siemensov RFID.
Keywords: transportni sistem, avtomatizacija, Siemens SIMATIC S7-1200, Factory I/O, frekvenčni pretvornik, HMI, RFID
Published in DKUM: 20.12.2019; Views: 1048; Downloads: 275
.pdf Full text (8,42 MB)

3.
Avtomatizacija preusmeritvenega in dvižnega modula valjčnega transporterja
Urban Remic, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena avtomatizacija preusmeritvenega in dvižnega modula valjčnega transporterja. Avtomatizacija naprav je dandanes v industriji nepogrešljiva zaradi nenehnega spreminjanja procesov. V diplomskem delu je avtomatizacija izvedena s pomočjo PLK Siemens S7‒1200. Predstavljeno je načrtovanje vezja za krmiljenje motorjev, namestitev komponent za avtomatizacijo na modul, postavitev krmilja in vhodno izhodnih enot v elektro omarico ter pisanje programa industrijskega krmilnika. Cilj naloge je bil izdelati modul, ki bo deloval zanesljivo, varno, bo hitro prilagodljiv različnim tipom valjčnih transporterjev in bo primeren industrijskemu okolju.
Keywords: tehniška logistika, preusmeritveni modul valjčnega transporterja, avtomatizacija in analiza delovanja, Siemens S7‒1200, Machines simulator
Published in DKUM: 01.09.2017; Views: 1129; Downloads: 109
.pdf Full text (3,73 MB)

4.
STROJNI VID V POVEZAVI S KONTROLO IN VALIDACIJO ČRTNIH KOD
Samo Goljat, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z nadgrajevanjem trenutne proizvodnje linije s pametno kamero, katere namen je preverjati, ali izdelek vsebuje črtno kodo in če je le-ta pravilna. Postopek zajema ker precej korakov. Morali smo izbrati primerne modele kamer za aplikacijo. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko smo naredili prototip zadane aplikacije na kameri Sick lector 620. Kamero smo sprogramirali za našo aplikacijo. Preučili smo tudi mesto vgradnje kamere v podjetju. Primerno kamero smo testirali v proizvodnji.
Keywords: Pametna kamera, analiza ponudb, strojni vid, kontrola črtnih kod, validacija črtnih kod, Siemens, Siemens 7-1200, Siemens 7-300, Sick lector 620.
Published in DKUM: 16.11.2016; Views: 1994; Downloads: 200
.pdf Full text (5,08 MB)

5.
TEHNOLOŠKO NAPREDNA HIŠA
Gregor Ivačič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena izvedba projekta elektroinštalacij pametne hiše s poudarkom na krmiljenju. Predstavljeno je PLK krmilje, s katerim so izvedene funkcije krmiljenja in platforma SCADA. Podani so tehnični opisi uporabljene krmilne opreme, postopek od načrtovanja, izvedbe in preizkusov ter tipične vezave opreme in obdelave vstopnih in izstopnih podatkov krmilja.
Keywords: Tehnološko napredna hiša, krmilje, siemens S7-1200
Published in DKUM: 27.09.2016; Views: 2540; Downloads: 181
.pdf Full text (3,31 MB)

6.
ROBOTSKA CELICA ZA PLAZEMSKO ČIŠČENJE
Kristijan Čorko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju, kjer izdelujemo zadnje avtomobilske luči za prestižnejše znamke vozil, je prišlo do ideje, da bi v obstoječo proizvodno linijo vpeljali tudi industrijsko robotsko roko. Potrebno je bilo zadostili kriterijem, kot sta taktni čas linije in kakovost. Sledila je predelava robotske celice. Na industrijsko robotsko roko smo namestili izvor plazme, na delovno mizo pa na novo skonstruirana ležišča. Ker prejšnji stroj ni imel krmilnika PLK, je bilo potrebno dodati tudi tega ter narediti program za krmiljenje stroja in komunikacijo med strojem in robotom. V diplomskem delu je predstavljeno, kako je ta celica nastala in izzivi, ki so nam prišli naproti.
Keywords: plazma, ležišča, industrijska robotska roka Mitsubishi, Siemens S7-1200
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1949; Downloads: 123
.pdf Full text (3,00 MB)

7.
ROBOTIZACIJA DELOVNEGA PROCESA POSLUŽEVANJA STROJA CNC
Miran Jančič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom smo opisali robotsko celico z robotom Hyundai HH010L v povezavi z ostalimi periferijami. V diplomskem delu je podrobneje opisana povezava med PLK-jem in robotom, ter med PLK-jem in CNC strojem. Podrobneje smo opisali sestavne dele robota, ter njegovo uporabo v industriji. Aplikacija robota zajema pobiranje neobdelanih kosov z dozirne mize, nalaganje teh kosov v CNC stroj, preverjanje lege kosov v CNC stroju in pobiranje obdelanih kosov iz CNC stroja, ter odlaganje na zbirno mesto. Za preverjanje lege kosov v CNC stroju smo uporabili senzor za merjenje razdalje proizvajalca Keyence.
Keywords: Industrijski manipulator, Hyundai HH010L, Siemens S7-1200, stroj CNC
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1395; Downloads: 94
.pdf Full text (6,64 MB)

8.
REGULACIJA KOTNE HITROSTI ELEKTRO-HIDRAVLIČNEGA ROTACIJSKEGA SERVO-SISTEMA Z INDUSTRIJSKIM KRMILNIKOM
Nick Drobec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomskega dela smo se ukvarjali s posodobitvijo regulacijskega sistema hidravličnega motorja. Namen dela je bil zamenjati analogni regulacijski sistem s sodobnim industrijskim krmilnikom Siemens S7 1200 in nato izvesti regulacijo kotne hitrosti hidravličnega motorja. Tega smo se lotili z analizo sistema in njegovega delovanja. V namen določitve tipa regulatorja smo izvedli analizo stabilnosti in izrisali Bodejev diagram. Prav tako smo naredili matematični model in blokovno shemo v Simulinku za simulacijo dinamičnega obnašanja, s pomočjo katere smo določili parametre regulatorja. Preden smo regulator uporabili na realnem sistemu, smo njegovo delovanje preverili s simulacijo.
Keywords: simulacija, regulacija, hidravlični motor, Siemens S7 1200
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1242; Downloads: 155
.pdf Full text (2,66 MB)

9.
Regulacija pozicije elektro-hidravličnega premočrtnega servo-sistema z industrijskim krmilnikom
Aljaž Jerenko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je preučeno zaprtozančno vodenje servo-hidravličnega pogona s pomočjo industrijskega krmilnika; izpeljana sta matematični model in računalniška simulacija dinamičnega obnašanja. Izvedena je analiza procesa in izbira regulatorja. Eksperimentalni rezultati kažejo, da lahko s pomočjo krmilnika Siemens S7-1200 ob ustrezni razširitvi zadovoljivo izvedemo regulacijo pomika elektro-hidravličnega servo-sistema, čeprav krmilnik v osnovi temu ni namenjen.
Keywords: elektro-hidravlični servo-sistem, servo-ventil, regulacija, Siemens S7-1200
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1641; Downloads: 202
.pdf Full text (2,53 MB)

10.
Avtomatizacija sortirnika toaletnega papirja v podjetju Paloma
David Tovornik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana avtomatizacija sortirke toaletnega papirja v podjetju PALOMA d. d. Sortirka je namenjena sortiranju toaletnega papirja. Poleg sortirke je krmiljenih še osem transporterjev, ki sortirko oskrbujejo s toaletnim papirjem. Krmiljenje je izvedeno s pomočjo Siemensovega logičnega krmilnika in frekvenčnih pretvornikov znamke Lenze. Predstavljeni so razlogi za prenovo in zahteve investitorja. Navedeni so tudi glavni cilji in težave, ki so se med izvajanjem projekta pojavile. Predstavljene in opisane so tudi električne in mehanske komponente in razlogi za njihovo uporabo. Opisan je tudi celoten razvoj električne omare in električnih načrtov v programu Eplan Electric P8. Predstavljen pa je tudi del programa programirljivega logičnega krmilnika pisanega v programskem jeziku LAD (lestvični diagram), s pomočjo Siemensovega programskega vmesnika TIA portal V13.
Keywords: avtomatizacija, sortirka, Siemens 1200, frekvenčni pretvornik Lenze SMD, TIA Portal, EPLAN
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1688; Downloads: 368
.pdf Full text (2,13 MB)

Search done in 0.99 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica