| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razlike in podobnosti med okoljevarstvenimi dovoljenji v Sloveniji
Maja Čuk, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Okolje, kot zbir raznih sfer, ki obsega vse od tal pa do zraka, potrebuje celovit in skupen pristop glede pravne in dejanske ureditve. Na tej predpostavki sloni tudi institut okoljevarstvenih dovoljenj. Evropska unija, med drugim, poskuša z omejevanjem obremenjevanja okolja z uvedbo okoljevarstvenih dovoljenj in zahtevo, da države članice ta institut prenesejo v njihove pravne rede. Okoljevarstvena dovoljenja so bila v pravni red Republike Slovenije prenesena preko Zakona o varstvu okolja ter raznih uredb, ki iz tega zakona izhajajo ter podrobneje urejajo okoljevarstvena dovoljenja. Okoljevarstvena dovoljenja so številčna in tudi obširna, vendar jih lahko razporedimo v tri glavne oziroma večje skupine. Največja in najbolj obširna skupina glede števila podvrst dovoljenj je skupina okoljevarstvenih dovoljenj, ki izhajajo iz 82. člena Zakona o varstvu okolja in so urejena s številnimi uredbami, pri čemer ima vsako dovoljenje specifične pogoje za pridobitev ter kasneje tudi različno vsebino. Drugi dve vrsti sta okoljevarstveno dovoljenje za obrate, ki predstavljajo večje tveganje za okolje in pa dovoljenje za naprave, ki lahko povzročajo onesnaževanje večjega obsega, ki pa nista zato nič kaj manj obširni in specifični, ravno nasprotno. Kot vso pravo pa se tudi pravo varstva okolja, in s tem tudi institut okoljevarstvenih dovoljenj ter pogoji za pridobitev teh, konstantno spreminja in prilagaja dejanskim razmeram, kar je glede na vse večje onesnaževanje in obremenjevanje okolja zelo zahtevna naloga tako zakonodajalca Evropske unije kot našega nacionalnega zakonodajalca, ki zahteve Evropske unije med drugim tudi vnaša v naš pravni red. Tako je smisel diplomske naloge predvsem čimbolj sistematično predstaviti sistem okoljevarstvenih dovoljenj v Sloveniji.
Keywords: okoljevarstvena dovoljenja, okolje, direktiva IED, direktiva SEVESO, razlike, podobnosti, Evropska unija, emisije, imisije.
Published in DKUM: 20.09.2017; Views: 731; Downloads: 99
.pdf Full text (682,42 KB)

2.
Assessment of the consequences of accident scenarios involving dangerous substances
Zorka Novak-Pintarič, 2007, original scientific article

Abstract: This paper highlights the major steps in the procedure for evaluating the consequences of accidents involving dangerous substances, especially during storage, loading and unloading activities. The procedure relies on identifying accident scenarios that could be encountered in particular plants, followed by modelling of these scenarios by means of available modelling systems. Finally, the resultant outcomes are identified, together with their effects on both people and property. The resources needed to perform this proceedure are discussed, in order to clarify the roles of operators, external experts and other institutions when evaluating any accident conesquences. Four examples, all relevant in industrial practice, are given in order to illustrate the procedure: the releasing of liquefied petroleum gas, flammable organic solvents, toxic chlorine, and fuel oil. The results of these studies may be used for a quick order-of-magnitude estimation of accidents consequences.
Keywords: chemical industries, dangerous substances, transportation, storage, risk, accidents, consequences estimation, Seveso II, loading, unloading, safety report
Published in DKUM: 01.06.2012; Views: 2112; Downloads: 98
URL Link to full text

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica