| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Primerjava Kanban in Scrum : diplomsko delo
Alen Fekonja, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo podrobno opisali vodilna pristopa razvoja programske opreme Scrum in Kanban. Pristopa smo med seboj tudi primerjali. Tako smo jasno definirali njune prednosti, slabosti in podobnosti. Preučili smo tudi orodja, povezana s tema dvema pristopoma, in razložili njihovo vlogo pri zagotavljanju optimiziranega toka dela. Izvedli smo anketo v zvezi s to temo in tako pridobili ključne podatke o uspešnosti teh metod v Sloveniji. Rezultate smo nato uspešno primerjali, analizirali in interpretirali.
Keywords: Kanban, Scrum, ekipe, anketa, orodje
Published in DKUM: 22.12.2023; Views: 757; Downloads: 95
.pdf Full text (1,72 MB)

2.
Primerjava metodologij vodenja projektov scrum in slap
Tomaž Mazej, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo temeljito raziskali ter analizirali dve ključni metodologiji za vodenje projektov v IT sektorju – Scrum in Slap. Naš cilj je bil pridobiti vpogled v njune prednosti, slabosti ter učinkovitost v praksi slovenskih IT podjetij. V prvem delu naloge smo predstavili osnovne koncepte tradicionalnih in agilnih metodologij ter hibridnih pristopov vodenja projektov. Skozi zgodovinsko ozadje in značilnosti obeh metodologij smo raziskali njihovo uporabnost in vpliv na različne vidike projektnega vodenja. V nadaljevanju smo izvedli empirično raziskavo, katere namen je bil pridobiti vpogled v uporabo obeh metodologij v praksi slovenskih IT podjetij. Analizirali smo profile sodelujočih podjetij in anketirancev, preučevali najpogosteje uporabljene metodologije ter raziskali, kako se ti dve metodologiji primerjata v smislu motivacije za izbiro, trajanja uporabe ter učinkovitosti.
Keywords: scrum, slap, agilne metodologije, vodenje projekta
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 279; Downloads: 45
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
Projektno vodenje virtualnih ekip po metodologiji Scrum : diplomsko delo
Ivana Perić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo raziskuje, kako je mogoče implementirati metodologijo Scrum v virtualnem okolju, in se ukvarja z vprašanjem, ali je projektno vodenje virtualnih ekip učinkovito ter s katerimi problemi in izzivi se soočajo ekipa in vodja projekta. Primer govori o projektu, ki je bil voden s pomočjo Scruma. Vsebuje analizo podatkov, zbranih s strani strank in članov
Keywords: Scrum, vodja projekta, učinkovitost, oddaljene ekipe
Published in DKUM: 23.05.2023; Views: 575; Downloads: 39
.pdf Full text (3,11 MB)

4.
Primerjava metod skaliranja agilnih pristopov : diplomsko delo
Matej Meklav, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo primerjali metode skaliranja agilnih pristopov. Opisali smo tri agilne pristope, ki so pomembni za razumevanje ogrodji za skaliranje. Izvedli smo anketni vprašalnik za ciljno skupino ljudi, ki živijo na območju Republike Slovenije, in se ukvarjajo z razvojem programskih sistemov. Vprašalnik je služil za pridobivanje informacij o seznanjenosti z agilnimi in klasičnimi metodami ter skaliranju agilnih pristopov.
Keywords: agilne metode, SAFe, Scrum@Scale, LeSS, primerjava
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 804; Downloads: 66
.pdf Full text (1,35 MB)

5.
Razvoj programske opreme za testiranje elektronskih plošč : diplomsko delo
Nejc Vute, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj programske opreme, s pomočjo agilnih metod. Opisane so agilne metode, njihove lastnosti ter prednosti in slabosti. Opiše tudi delovanje CAN vodila, njegove karakteristike in primere uporabe. Na koncu sledi implementacija programske opreme v proizvodnji del podjetja, ugotovitve in kako je programska oprema izboljšala delovanje v podjetju.
Keywords: CAN vodilo, agilne metode, C#, scrum, ekstremno programiranje
Published in DKUM: 25.08.2022; Views: 1262; Downloads: 212
.pdf Full text (2,02 MB)

6.
Model agilnega razvoja zaposlenih v sklopu agilnega managementa človeških virov
Alenka Avguštin, 2022, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrske naloge smo širše raziskovali, kakšen je koncept agilnosti in zakaj je agilnost vse bolj pomembna za organizacije, ter podrobneje predstavili agilno metodologijo dela scrum. Raziskali smo, kako agilnost vpliva na management človeških virov in kako se agilni management človeških virov razlikuje od tradicionalnega managementa človeških virov. Posebej smo se osredotočili na razvoj in izobraževanje agilnih zaposlenih v agilnih organizacijah. Agilni koncepti dela prodirajo v različne industrije, ker organizacije delujejo na odprtem, nepredvidljivem trgu. Agilni pristopi omogočajo hitrejše prilagajanje spremembam, pregledno ustvarjanje organizacijskega znanja ter razvoj zaposlenih. Zaposlenim se vse bolj priznava, da so ustvarjalci znanja in inovativnih rešitev, zato mora organizacija vanje vlagati in se truditi, da jih čim dlje zadrži v svojem okolju. Preden organizacije vpeljejo agilne metodologije dela, morajo najprej razviti agilno mišljenje in agilno kulturo, brez teh dveh osnov lahko pride do nesporazumov in upada motivacije med zaposlenimi. Trg dela se vse bolj usmerja v agilni management človeških virov in k individualiziranemu pristopu k razvoju znanja ter kariere zaposlenih. V magistrski nalogi smo zato v sodelovanju s poslovno enoto Equaleyes raziskali dvoje: a) ali je možno oblikovati agilni model razvoja zaposlenih in b) ali je možen razvoj agilnega managementa človeških virov. V empiričnem delu smo ugotovili, da zaposleni poslovne enote Equaleyes razumejo agilni pristop dela, večino nalog in dejavnosti v povezavi z razvojem in učenjem zaposlenih v poslovni enoti ocenjujejo zelo visoko. Na podlagi raziskave in teoretičnih spoznanj smo lahko vzpostavili splošen agilni model razvoja zaposlenih. Rezultati empiričnega dela dokazujejo, da v poslovni enoti Equaleyes potekajo agilni procesi dela, management človeških virov večinoma deluje na principu agilnosti in je na stopnji agilnega managementa človeških virov. Ugotovili smo tudi, da so še določena področja, ki se jih da izboljšati in razjasniti znotraj poslovne enote, kar nas po eni strani ni presenetilo, saj sta agilno področje in agilni management človeških virov v praksi še precej nova.
Keywords: agilna organizacija, scrum, agilni MČV, razvoj zaposlenih, učenje zaposlenih.
Published in DKUM: 14.07.2022; Views: 825; Downloads: 142
.pdf Full text (1,86 MB)

7.
Success of agile programming in real world : magistrsko delo
Andrès Latas Martínez, 2021, master's thesis

Abstract: Software development is living its golden time in the commercial field. The way we depend on software is so strong that there is a growing need of fast development and delivery of new tools. This growing need is mostly supported and enabled by the use of agile methodologies. In theory, agile methodologies, allow entities to fast develop and deliver software whilst being in constant touch with the stakeholders to listen and fullfill their needs. The aim of this research is to validate such theory in the real world by asking its users.
Keywords: agile, methodologies, software, scrum
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 856; Downloads: 102
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
Izzivi in prednosti uvajanja agilnih pristopov k razvoju programske opreme v slovenskih računalniških podjetjih : diplomsko delo
Žiga Inkret, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predvsem raziskavo, kako vplivajo agilni pristopi na delovanje in produktivnost slovenskih računalniških podjetij, zanima pa nas tudi, s kakšnimi težavami oziroma izzivi se srečujejo podjetja ob prehodih k agilnim pristopom razvoja. Na začetku smo raziskali agilne pristope po katerih posega največ podjetij. V nadaljevanju predstavimo, kako lahko razni agilni pristopi pomagajo pri razvoju programske opreme in kakšne izzive predstavljajo na začetku. S pomočjo pridobljenega znanja smo pripravili intervju, s katerim smo pridobili relevantne podatke v slovenskem računalniškem podjetju. Na koncu smo analizirali zbrane informacije in primerjali ugotovitve z našo hipotezo.
Keywords: Agilni pristopi, Scrum, Kanban
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 964; Downloads: 60
.pdf Full text (667,50 KB)

9.
Primerjava metod SCRUM in Kanban : diplomsko delo
Jan Kačičnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Ob nenehnem napredovanju in razvoju tehnologij, ki olajšujejo procese razvoja informacijskih rešitev, se vse pogosteje srečujemo z agilnimi metodami. Med najbolj razširjenimi sta metoda Scrum in metoda Kanban. V diplomskem delu so predstavljene značilnosti agilnih metod ter rezultati podrobne primerjave metod Scrum in Kanban. Raziskali in opisali smo tudi orodje Jira, ki je eno najbolj razširjenih podpornih orodij za agilne metode. Ugotovitve kažejo, da se, kljub skupnim izhodiščem, metodi razlikujeta tako glede vlog, izdelkov kot postopka razvoja ter nudita različne načine nenehnega izboljševanja razvojnega procesa.
Keywords: informacijski sistemi, agilni razvoj, agilne metode, Scrum, Kanban, orodje Jira
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1284; Downloads: 434
.pdf Full text (1,33 MB)

10.
Analiza vloge lastnika projekta v agilnem načinu vodenja projektov scrum : diplomsko delo
Rok Bratkovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Tehnološki in poslovni napredek zahtevata hitro prilagajanje. Metode agilnega razvoja programske opreme nam nudijo prožnost in spodbujajo inovativne pristope. Prilagodljivost agilnih metod smo lahko preizkusili med nepričakovano spremembo načina dela v času pandemije COVID-19. Vprašanje je torej: “Kako se je metoda Scrum, ena najbolj priljubljenih agilnih metod, obnesla v tem nepredvidljivem času?” Lastnik izdelka je ena od treh vlog metode Scrum, ki zahteva sposobnost vodenja. Raziskava se je ukvarjala z vprašanjem, ali so sestanki Scrum in delo lastnika izdelka prek spleta enako učinkoviti kot v živo ter katere lastnosti in veščine mora imeti dober lastnik izdelka.
Keywords: Scrum, agilnost, lastnik izdelka, učinkovitost, veščine
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 832; Downloads: 89
.pdf Full text (859,00 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica