| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA ORODIJ ZA PODPORO AGILNI METODI SCRUM
Vid Konšak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se najprej posvetili pravilni izbiri metodologije za razvoj programske opreme. V nadaljevanju smo opisali principe agilne metodologije in se podrobneje posvetili metodi Scrum, ki smo jo tudi natančneje preučili. Izbrali smo tri različna orodja, ki podpirajo metodologijo Scrum in jih natančneje opisali ter jih med seboj primerjali. Na podlagi ugotovitev smo naredili načrt za lastno orodje.
Keywords: agilne metode, Scrum, informacijski sistem, dokumentacija, programska orodja, delo v skupinah
Published: 21.10.2009; Views: 1803; Downloads: 429
.pdf Full text (5,15 MB)

2.
Nadgradnja informacijskega sistema za vodenje projektov v IT podjetjih
Janez Košir, 2010, master's thesis

Abstract: Pri prenovi procesov lahko informacijska tehnologija odigra zelo pomembno vlogo. Res pa je, da lahko nepravilna uporaba informacijske tehnologije pripelje do rešitev, ki so delne, ki ne upoštevajo celote in dajejo v splošnem zelo slabe rezultate. Pravi pristop pri reševanju težav je tako dvostopenjski. Na prvi stopnji je treba opredeliti potrebne značilnosti poslovnega procesa, ki poteka v organizaciji, in ga temeljito prenoviti. Na drugi stopnji pa je treba prenovljenemu poslovnemu procesu zagotoviti organizacijsko in informacijsko podporo. V magistrskem delu je predstavljen model nadgradnje informacijskega sistema za vodenje projektov v IT podjetjih z metodologijo CMMI in Scrum. Teoretični del magistrskega dela je namenjen raziskavi in obdelavi teoretičnih spoznanj o prenovi poslovnih procesov, informatizaciji poslovnih procesov, projektnem vodenju, sestavljenemu modelu zrelostnih nivojev - metodi CMMI (Capability Maturity Model Integrated), agilni metodologiji razvoja programske opreme - metodologiji Scrum in povezovanju teh dveh metodologij. Ugotovitve teoretičnega dela so uporabljene v aplikativnem delu raziskave, kjer je opisan potek prenove projektnega informacijskega sistema Prosis. Zaključki raziskave nas pripeljejo do ugotovitve, da lahko na podlagi uporabljenih teoretičnih in metodoloških izhodišč, sestavimo model informacijskega sistema za vodenje projektov, ki ga je možno učinkovito vpeljati v IT podjetja, ki imajo omejeno število zaposlenih. Pri tem je nadgrajeni informacijski sistem za vodenje IT projektov v skladu z tretjim zrelostnim nivojem modela CMMI in z modelom Scrum. Z upoštevanjem navodil za izboljšave lahko podjetje pristopi k formalni uvedbi modela CMMI in Scrum ter tako pridobi večjo dodano vrednost na že zasičenem in vse zahtevnejšem svetovnem trgu izdelave programske opreme.
Keywords: projektni informacijski sistem, prenova poslovnih procesov, metoda CMMI, metodologija Scrum
Published: 03.09.2010; Views: 2323; Downloads: 350
.pdf Full text (2,92 MB)

3.
Analiza možnosti izboljšave procesa razvoja programske opreme z uporabo agilnih metod - primer Opal d.o.o.
Gregor Primožič, 2012, master's thesis

Abstract: Agilne metode razvoja programske opreme so fleksibilne metode primerne predvsem za manjše razvojne skupine, ki se morajo hitro prilagajati spremembam. Pogosto se navajajo kot alternativa bolj togim klasičnim metodam. Preverjali smo možnost vpeljave agilnih metod na primeru podjetja, ki sedaj za razvoj programske opreme ne uporablja nobene formalno definirane metode. Predvsem smo z intervjujem z razvijalci ugotavljali njihovo pripravljenost na spremembe. Ugotovili smo, da so v splošnem sicer pripravljeni na spremembe, vendar ne na hitre spremembe. Vpeljavo agilnih metod smo obravnavali kot možno rešitev za dosego dveh ciljev v povezavi z razvojem, ki si jih je zadalo podjetje. Ugotovili smo, da nobena od obravnavanih metodologij ni v celoti primerna za podjetje, so pa primerni posamezni deli metodologij. Zato smo pripravili predlog lastne metodologije, ki pretežno temelji na lastnostih obravnavanih agilnih metod. Poleg tega smo pripravili tudi predlog programa za spremljanje razvoja programske opreme.
Keywords: agilne metode, ERP, Ekstremno programiranje, Scrum
Published: 28.05.2012; Views: 1610; Downloads: 170
.pdf Full text (914,96 KB)

4.
RAZVOJ MOBILNE REŠITVE ELEKTRONSKIH DARILNIH BONOV
Matej Strmljan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opredelili pojem mobilnega sistema darilnih bonov. Predstavili smo rešitve in arhitekturo konkurenčnih ponudnikov sistemov elektronskih darilnih bonov. Prav tako smo definirali arhitekturo sistema procesiranja mobilnih transakcij, imenovanega Margento procesni sistem (MPS), in integracijo komponente darilnih bonov v obstoječi sistem. Delovanje sistema je modelirano v notaciji BPMN za vse poglavitne funkcionalnosti, ki so hkrati podrobno razložene. Modeliranje je pri razvoju predstavljalo pomembno vlogo, ki je v diplomskem delu natančneje ovrednotena. Podrobneje je opisan tudi princip agilne metode SCRUM, katerih načel smo se držali v razvojni ekipi. Opisane so paradigme agilnega razvoja, ki smo jih modificirali za potrebe projekta. Na podlagi projektnega vodenja smo v jeziku C++ izdelali strežniško komponento, ki skrbi za procesiranje in upravljanje transakcij mobilnih darilnih bonov.
Keywords: modeliranje poslovnih procesov, agilne metode, SCRUM, informacijski sistem, strežniško procesiranje, BPMN
Published: 16.07.2012; Views: 1131; Downloads: 101
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
PRENOVA APLIKACIJE NUDENJA IT STORITEV
Andriana Georgieva, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge je popis procesov in preoblikovanje obstoječega podatkovnega modela za potrebe nove aplikacije. Trenutna aplikacija, ki jo uporabljajo zaposleni v Službi za informacijske tehnoloogije in storitve na Ministrstvu za finance pri nudenju vsakodnevne pomoči uporabnikom ima nekaj pomanjkljivosti. Nefleksibilno iskanje podatkov, nestrinjanje vodstva s stroški za vzdrževanje in tudi ne z nakupom druge aplikacije, so glavni vzroki odmiranja aplikacije, ki je trenutno v uporabi. Nova aplikacija, ki bo postavljena na podlagi pridobljenih iskušenj zaposlenih v MF, ki nudijo pomoč uporabnikom, bo nadomestila trenutno aplikacijo. Ta bo prijaznejša do uporabnikov in bo pokrivala samo funkcionalnosti, ki jih MF res potrebuje. V diplomski nalogi so uporabljene metode dela: popis procesov v BMPN, sestanki z zaposlenimi enkrat tedensko, pogovori s programerji. Sestavljeni so bili procesi, za novo aplikacijo Assyst, prav tako je bil skiciran novi podatkovni model teh procesov. To bo v nadaljevanju koristilo za obnovitev trenutne aplikacije Assyst, ki je zelo okorna za uporabo.
Keywords: - BPMN - Scrum - SQL - ITIL metoda - Assyst
Published: 28.11.2013; Views: 781; Downloads: 89
.pdf Full text (1,80 MB)

6.
AGILNI PROJEKTNI PRISTOP PRI RAZVOJU MOBILNIH APLIKACIJ
Aljaž Daković, 2013, master's thesis

Abstract: Razvoj mobilnih aplikacij je nova in izjemno hitro razvijajoča se in rastoča industrijska panoga. Dinamiko tega razvoja in rasti zagotavljajo razvojni projekti mobilnih aplikacij, ki širijo svetovni spekter projektov in s svojimi specifičnimi zahtevami postavljajo pred stroko projektnega menedžmenta nove izzive. Njihove posebnosti se kažejo v relativni kratkotrajnosti in majhni kompleksnosti glede na število vključenih posameznikov v projektni sistem teh projektov od začetka njihovih življenjskih ciklusov pa do zaključka faz izvajanja. Zaradi tega in določenih vsebinskih posebnosti teh projektov sta aplikabilnost in učinkovitost klasičnih konceptov, predvsem pa metodologij projektnega menedžmenta precej omejeni. V zadnjih letih se pogosto izpostavlja primernost agilnih projektnih metodologij za projekte s podobnimi karakteristikami, kot jih imajo projekti razvoja mobilnih aplikacij. V magistrskem delu predstavljamo izvirno adaptacijo in integracijo dveh agilnih metodologij – Scrum in Extreme Programming, za potrebe agilnega razvoja mobilnih aplikacij.
Keywords: projektne metodologije, agilni projektni menedžment, agilne metodologije, mobilne aplikacije, Scrum, Extreme Programming
Published: 19.05.2014; Views: 1069; Downloads: 210
.pdf Full text (1,71 MB)

7.
PRENOVA PORTALA "E-UPRAVA"
Hamza Sadiković, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali prenovo portala Republike Slovenije E-uprava, ki je bila izvedena z agilno metodologijo scrum. Zahtevnost prenove državnega portala je predvsem v njegovi kompleksnosti, spreminjajočem se okolju ter nujnosti tesnega sodelovanja državne uprave in izbranega razvijalca. V nalogi smo zasledovali dva cilja. Prvi je bil analizirati primernost metodologije scrum za prenovo portala, drugi pa je bil ugotoviti, ali lahko s podatkovnim rudarjenjem z orodjem Orange prepoznamo kritična mesta in problematične korake portala E-uprava pri oddajanju elektronskih vlog. V ta namen smo z metodo podatkovnega rudarjenja podrobno analizirali obstoječi portal E-uprava in korake za izpolnitev posameznih vlog. Ugotovili smo, da je scrum za izbrani projekt primeren, identificirali pa smo tudi njegove kritične dele, npr. kadrovske in organizacijske spremembe sredi projekta, discipliniranost, sprejemanje odločitev. Tudi odkrivanje znanja v podatkih smo potrdili kot uspešno. Alfa različico prenovljenega portala E-uprava smo testirali s skupino študentov Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Ugotovili smo, da se uporabniki na prenovljenem portalu lažje znajdejo, saj je poleg izgleda portala prenovljena tudi struktura in vsebina posameznih storitev, ki je kratka in jedrnato napisana. V veliki večini so uporabniki iskali in našli informacije z iskalnikom, uporabili in pohvalili pa so tudi nove funkcionalnosti. Magistrsko delo zaključuje SWOT-analiza projekta. Magistrsko delo Prenova portala E-uprava lahko koristi vodstvu projekta pri boljšem organiziranju dela in določanju prednostnih nalog nadaljnje prenove, poleg tega pa je lahko tudi primer prikaza izvedbe projekta za ostale državne portale, za katere se načrtuje prenova.
Keywords: prenova portala, E-uprava, scrum, odkrivanje znanja v podatkih
Published: 25.09.2014; Views: 1751; Downloads: 214
.pdf Full text (5,39 MB)

8.
PRIDOBITVE VPELJAVE METODE SCRUM
Dejan Plavše, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Pojem agilnosti ter z njim povezane metode razvoja programske opreme so dandanes že tako razširjene, da verjetno skorajda ni IT strokovnjaka, ki ne bi vsaj slišal za katero izmed njih. Obstaja namreč mnogo metod, ki se predstavljajo kot agilne. V diplomskem delu tako opisujemo kaj pravzaprav je agilnost in kaj so tisti ključni faktorji, ki neko metodo naredijo agilno, opisujemo po kakšnih vrednotah in načelih pravzaprav delujejo agilne metode ter kaj so tiste ključne razlike med njimi in vsemi ostalimi, tradicionalnimi metodami. V nadaljevanju raziskujemo kako agilne metode dojemajo tisti, ki delujejo po njihovih načelih, ter kako jih dojemajo naročniki, ki aktivno sodelujejo v procesih razvoja. V diplomskem delu predstavljamo še pomembnejše agilne metode razvoja programske opreme, podajamo njihova osnovna načela in priporočila ter opisujemo kritične dejavnike uspeha na področju agilnega razvoja programske opreme. Podrobno opisujemo metodo Scrum ter opravljamo raziskavo njenih vplivov tako na IT podjetja kot tudi na njihove zaposlene doma in po svetu. V zaključku diplomskega dela podajamo rezultate opravljene raziskave.
Keywords: Scrum, agilni razvoj, agilne metode, IS, programska oprema
Published: 27.05.2015; Views: 1208; Downloads: 208
.pdf Full text (1,70 MB)

9.
Motivacija v samoorganizirajočih timih pri agilnem razvoju programske opreme
Boštjan Grašič, 2016, master's thesis

Abstract: Razvoj programske opreme je kreativen in umsko intenziven proces, ki ga je težko kvantitativno ovrednotiti in nadzorovati. Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na proces razvoja programske opreme, je motivacija. Raziskave kažejo, da motivacija pomembno vpliva na različne vidike uspeha IT projektov, kot so doseganje projektnih rokov, produktivnost, skladnost s proračunom, nizka fluktuacija zaposlenih ter nizki izostanki od dela. V magistrskem delu obravnavamo vidik motivacije pri agilnem razvoju programske opreme. Empirična raziskava predstavlja osrednji del našega raziskovalnega dela. Na osnovi pregleda literature smo identificirali dejavnike motiviranja, katerih vpliv na motivacijo smo raziskali v empirični raziskavi. Izvedli smo anketo na 116-ih članih agilnih razvojnih timov v treh organizacijah, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme. Rezultate smo obdelali ter analizirali z orodji za statistično obdelavo podatkov. Na osnovi teoretičnih izhodišč in rezultatov empirične raziskave smo izdelali model motivacije pri agilnem razvoju programske opreme (MARPO). Model MARPO smo aplicirali na metodologijo Scrum ter pripravili priporočila za vzpostavitev in ohranjanje motivacije pri agilnem razvoju programske opreme.
Keywords: motivacija, motivacija timov, samoorganizirajoči timi, timsko delo, razvoj programske opreme, Scrum, agilni razvoj
Published: 16.12.2016; Views: 601; Downloads: 44
.pdf Full text (2,45 MB)

10.
UVEDBA »SCRUM« METODOLOGIJE RAZVOJA APLIKACIJ V PODJETJU PRONET KRANJ D.O.O.
Lea Jerič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se naprej posvetili spoznavanju najbolj razširjene agilne metode za razvoj programske opreme – metodi SCRUM. V prvem delu so bile narejene analize dveh izbranih orodij, ki podpirata metodo SCRUM: ACScrum in Atlassian Jira. V drugem delu smo se po proučitvi in predstavitvi obeh orodij vodstvu podjetja in razvojni skupini podjetja Pronet, Kranj, d. o. o., ter predstavljenih prednostih in slabostih obeh orodij odločili, da metodo razvoja programskih aplikacij SCRU M v podjetje uvedemo z orodjem Atlassian Jira. Da bi si podjetje zagotovilo konkurenčno prednost, dolgoročno učinkovitost, fleksibilnost in stabilnost podjetja, smo se odločili, da se postopoma opustijo klasične metode razvoja programske opreme in se uvede nov agilni pristop.
Keywords: - agilne metode - Scrum - ACScrum - Atlassian Jira
Published: 24.11.2016; Views: 671; Downloads: 107
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica