| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Tehnično - poslovni preračun energijske izrabe perutninskega perja in postavitev sistema za soproizvodnjo toplotne in električne energije
Jan Jurjec, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo preučili možnost energijske izrabe perja, ki kot stranski produkt ostane v Perutnini Ptuj. Postavitev celotnega sistema bo vključevalo sušilnico perja in kotlarno s postavljenim Rankinovim krožnim procesom, ki proizvaja toplotno in električno energijo. V krožnem procesu bo ostajala vroča voda, ki je uporabna tako za sušilnico kot tudi uporabo v tehnološkem procesu v mesno predelovalnem obratu. V drugem delu naloge – v aplikativnem delu – smo na osnovi inženirskih in ekonomskih izračunov poskušali kar najbolj realno prikazati možnost vzpostavitve sistema izrabe ostankov kot biomase. Kot končni produkt raziskave je pripravljen zagonski elaborat za zagon projekta nabave in postavitve obrata. V ekonomskem preračunu smo prikazali tako prihodkovno kot odhodkovno stran. Rezultat je smotrna investicija, ki se v dobi 7 let povrne, nadaljnjo delovanje pa ustvarja dobiček podjetju.
Keywords: ORC proces, perje, Perutnina Ptuj, kurilna naprava, sušilnica, zagonski elaborat, SPTE
Published: 10.01.2014; Views: 895; Downloads: 122
.pdf Full text (3,68 MB)

2.
UPORABA KOGENERACIJSKEGA SISTEMA NA LESNI PLIN NA KMETIJI
Jernej Bobanec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba biomase za proizvodnjo lesnega plina, ki služi kot gorivo, je star način izrabe energije, ki so ga uporabljali med drugo svetovno vojno, predvsem za potrebe mobilnosti. Sistemi so v tem času zelo napredovali tako v velikosti kot stabilnosti in prilagodljivosti. V diplomski nalogi smo se osredotočili na sisteme za pridobivanje lesnega plina iz lesnih sekancev in njegovo uporabo v sistemih za soproizvodnjo toplote in električne energije (SPTE). Raziskali smo mikro-kogeneracijski sistem električne nazivne moči 28 kW, izračunali višino investicije in višino subvencij za 3500 in 5500 obratovalnih ur ter ga poskušali umestiti na povprečno veliko kmetijo. Iz podatkov, dobljenih za referenčno kmetijo, je razvidno, da kmetija za ogrevanje potrebuje le 600 ur na leto oziroma 21.000 kWh. Odvzem oziroma potreba po toploti je premajhna, da bi se integracija naprave SPTE v tej obliki za kmetijo splačala. Ugotovljeno je bilo tudi, da bi investicijski stroški morali biti za 50 % nižji, da bi sploh lahko prejemali državno podporo, kajti zgornja meja referenčnih stroškov za vključitev v subvencionirano mrežo je 385 EUR/MWh.
Keywords: kogeneracijski sistem, SPTE, lesna biomasa, uplinjanje, subvencije
Published: 30.06.2014; Views: 1194; Downloads: 250
.pdf Full text (1,21 MB)

3.
SUŠENJE ODPADNEGA KOMUNALNEGA MULJA Z MIKROKOGENERACIJO NA DEPONIJSKI PLIN IN ODPADNA OLJA
Peter Paller, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena uporaba deponijskega plina in odpadnih olj za pogon mikro-soproizvodnje električne energije in toplote. Na ta način lahko s kombinacijo dveh različnih odpadnih energentov proizvedemo uporabno energijo, hkrati pa odstranimo dve vrsti okolju nevarnih odpadkov, kar predstavlja neko vrsto krožnega gospodarstva, ki je zadnje čase več kot aktualno. Za računalniško simulacijo procesa smo uporabili programski paket Aspen Plus® V8.0. Simulacija procesa soproizvodnje električne energije in toplote z izrabo deponijskega plina in odpadnih olj je obsegala simulacijo kompresorjev zraka in deponijskega plina, zgorevalne komore, turbine in prenosnikov toplote. Z mikroturbino proizvedena električna energija se lahko oddaja v električno omrežje, toplota pa koristi za sušenje komunalnega mulja bližnjih komunalnih čistilnih naprav. Pri procesu soproizvodnje nastaja tudi nekaj nezaželenih emisij, ki so v območju dovoljenih vrednosti. Na podlagi dobljenih rezultatov računalniške simulacije, ter uporabe podatkov iz prakse, je prikazan proces sušenja komunalnega mulja. Nato je bila narejena ekonomska analiza, ki upošteva znižanje vsebnosti vlage komunalnega mulja in s tem strošek odvoza v obrate za ekološko neoporečno odstranjevanje odpadnih snovi.
Keywords: kogeneracija, mikroturbina, SPTE, deponjski plin, odpadna olja, komunalni mulj, Aspen Plus® V8.0
Published: 13.10.2016; Views: 480; Downloads: 63
.pdf Full text (3,01 MB)

4.
Analiza rabe energije na področju SPTE in OVE
Igor Topolič, 2016, master's thesis

Abstract: Raba energije v preteklosti je pomenila stopnjo razvitosti določene skupnosti, regije ali države. Kasneje so razvitost držav merili ali primerjali z bruto domačim proizvodom. V zadnjem obdobju, ko si želimo razviti visoko učinkovito in nizkoogljično družbo, pa se razvitost določenih subjektov kaže v učinkoviti rabi energije. V magistrskem delu so predstavljeni, analizirani in na praktičnih primerih uporabljeni ukrepi, ki smo jih na podlagi evropskih smernic že vpeljali v slovensko zakonodajo na področju energetske učinkovitosti stavb. Omenjeni ukrepi bodo v prihodnje pripomogli doseči cilj visoke učinkovitosti in samozadostnosti in so nadgradnja že dobro poznanih tehnologij kot so kogeneracije, toplotne črpalke in sončne elektrarne, ali pa so plod novih tehnologij in dognanj na področju energetike (skoraj nič energijske stavbe, neto meritve). V sklepnem delu je podana analiza hipotez in razmišljanje o učinkih posameznih ukrepov, tako dobimo celostno podobo aktualnega dogajanja na nekaterih področjih energetske politike.
Keywords: energetska učinkovitost stavb, energetska izkaznica, analiza SPTE in OVE
Published: 23.09.2016; Views: 552; Downloads: 62
.pdf Full text (9,67 MB)

5.
Uvajanje tehnologij pridobivanja električne in toplotne energije z uplinjanjem lesnih sekancev v podjetju BIOFIT d.o.o.
Tadeja Kuhar Osterman, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Glavni cilji evropske energetske in podnebne politike so varnost oskrbe, konkurenčnost in trajnost. Države članice EU so se zavezale znižati emisije toplogrednih plinov do leta 2030 za 40 % glede na delež iz leta 1990 in delež vse porabe energije iz obnovljivih virov energije zvišati na vsaj 27 %. Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, zato les predstavlja pomemben obnovljiv vir energije. Slovenska zakonodaja z novim Energetskim zakonom ugodno vpliva tudi na razvoj in umeščanje tehnologij pridobivanja električne energije in toplote iz obnovljivih virov energije. Osrednji del raziskovanja predstavlja analiza obstoječega proizvodnega procesa pridobivanja lesne biomase v podjetju BIOFIT d.o.o. Ugotovimo neustrezno kakovost lesnih sekancev glede na potrebe trga, kot tudi prenizko proizvodno zmogljivost. V podjetje smo uvedli tehnologijo soproizvodnje električne energije in toplote z uplinjanjem lesne biomase. S programskim orodjem ARIS smo izdelali model rešitve prenove proizvodnega procesa pridobivanja lesne biomase neposredno iz gozda in sicer za pridobivanje visokokakovostnih lesnih sekancev z uvedbo ukrepov sortiranja, od izvora lesa do končnega kupca, sejanja in sušenja lesnih sekancev.
Keywords: proizvodna naprava SPTE, obnovljivi viri energije (OVE), lesna biomasa
Published: 30.11.2016; Views: 1034; Downloads: 14
.pdf Full text (3,32 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica