| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Načrtovanje, izdelava in avtomatizacija elektro-pnevmatske stiskalnice
Žiga Štern, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osrednji cilj diplomske naloge je bil izdelati realen model elektropnevmatske stiskalnice. Naloga zajema načrtovanje, izdelavo in avtomatizacijo naprave. Za izvajanje delovnih gibov smo uporabili tri pnevmatske valje, ki so krmiljeni s tremi elektromagnetnimi ventili. Lego pnevmatskih valjev nadzorujemo z magnetnimi stikali. Za delovanje celotnega procesa smo uporabili programabilni logični krmilnik, ki zajema podatke in jih po vnaprej določenem algoritmu obdela ter izvaja proces. Celotna naprava je sestavljena iz več podsistemov in zajema področja mehanike, pnevmatike in elektrike.
Keywords: Solidworks, TIA Portal, FluidSim, PLC, SIEMENS SIMATIC S7-1200, elektro-pnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 101; Downloads: 25
.pdf Full text (4,20 MB)

2.
Načrtovanje, izvedba in avtomatizacija laboratorijskega transportnega sistema : magistrsko delo
Urban Remic, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je zajeta predstavitev dela, in sicer od ideje oziroma namena do končnega izdelka, t. i. laboratorijskega transportnega sistema. Predstavljeni sta zasnova in avtomatizacija virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O ter zasnova, izdelava in avtomatizacija realnega transportnega sistema. Pri uporabi programa Factory I/O je izvedena avtomatizacija z uporabo t. i. strojne opreme v zanki (ang. hardware-in-the-loop), pri kateri je realni krmilnik povezan z virtualnim 3D okoljem, ki simulira delovanje transportnega sistema. Algoritem vodenja je implementiran na realnem krmilniku, ki krmili virtualni proces. Izdelava realnega sistema temelji na zasnovi, konstruiranju in izdelavi transportnega sistema oziroma mehanskega dela transporterja. Električni del sistema sestavljajo električna krmilna omara, priklop aktuatorjev in senzorjev. Za delovanje sistema skrbi krmilnik Siemens S7-1200, na katerem se izvaja algoritem predhodno razvitega virtualnega transportnega sistema v programu Factory I/O. Za prikaz delovanja in nastavitev parametrov je uporabljen Siemensov zaslon na dotik TP 1500 Comfort. Za detekcijo zabojev skrbi Siemensov RFID.
Keywords: transportni sistem, avtomatizacija, Siemens SIMATIC S7-1200, Factory I/O, frekvenčni pretvornik, HMI, RFID
Published in DKUM: 20.12.2019; Views: 739; Downloads: 241
.pdf Full text (8,42 MB)

3.
Vizualizacija procesa preoblikovanja s krmilnikom in mikro zaslonom : diplomsko delo
Bojan Vidovič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje avtomatizacijo in vizualizacijo elektropnevmatskega sistema z mikro krmilnikom ter mikro zaslonom na dotik. Predstavljeni so tako postopki programiranja in vizualizacije procesa kakor tudi uporabljena strojna oprema Siemens S7-200 ter Micro Panel – SIMATIC TP 177micro. Pričujoče delo opisuje tudi povezave z resničnim sistemom, različne možnosti uporabe programske opreme SIMATIC WinCC Flexible Advanced in težave, s katerimi se lahko pri uporabi srečujemo, poleg tega pa še programski paket STEP 7-Micro/WIN, uporabljen za programiranje krmilnika. Po korakih so predstavljene tudi informacije ter postopki, potrebni za konfiguracijo programov in strojne opreme ter povezavo med njimi.
Keywords: PLK, HMI, elektropnevmatski sistem, STEP 7-Micro/WIN, Siemens SIMATIC S7-200, Siemens SIMATIC WinCC flexible Advanced, Micro Panel – SIMATIC TP 177micro.
Published in DKUM: 26.09.2018; Views: 815; Downloads: 100
.pdf Full text (2,34 MB)
This document has many files! More...

4.
Invertirano nihalo na linearnem vodilu
Dejan Tomažič, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena stabilizacija invertiranega nihala, vpetega na linearnem vodilu. Opisana je mehanska konstrukcija, izpeljava modela in vodenje invertiranega nihala, ki zajema zanihanje v pokončni položaj in pokončno stabilizacijo. Predstavljen je krmilni sistem SIMATIC S7-1500 in programska oprema TIA Portal, s katero je bilo izvedeno programiranje krmilnika.
Keywords: invertirano nihalo, modeliranje, simulacije, regulacija, prostor stanj, SIMATIC S7-1500
Published in DKUM: 22.08.2018; Views: 903; Downloads: 124
.pdf Full text (3,49 MB)

5.
Rekonstrukcija krmiljenja servomotorjev na induktivnem kalilnem stroju
Rok Šertel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Tematika diplomske naloge se nanaša na celovito rekonstrukcijo krmiljenja induktivnega kalilnega stroja. Zaradi dotrajane opreme starega stroja smo prišli do sklepa, da je edina smotrna odločitev popolna zamenjava krmilja. Celotno avtomatizacijo stroja smo izvedli s krmilnikom S7-300, ki je v nadaljevanju dodatno opisan. V prvem delu je opisan postopek kaljenja. Temu sledi opis in zahteve stroja, ter celotni servo sistem. Zatem je opisano krmiljenje in osnove PLK. Temu sledi opis avtomatizacije stroja. Ker je bilo potrebno stroj tudi zagnati, sem dodal tudi rezultate dejanskega delovanja in opisal določene težave, s katerimi smo se srečevali pri izgradnji in zagonu induktivnega kalilnega stroja.
Keywords: induktivni kalilni stroj, PLK, inkrementalni dajalnik, Profibus, Siemens, SIMATIC
Published in DKUM: 07.07.2017; Views: 1297; Downloads: 148
.pdf Full text (3,04 MB)

6.
STISKALNICA ZA SUHO STISKANJE TALILNIH VLOŽKOV
Slavko Bonić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo naredili avtomatizacijo stiskalnice za suho stiskanje talilnih vložkov. Stiskalnici smo vgradili inkrementalni dajalnik impulzov, ki je nadomestil stikala na ekscentrski gredi, s katerimi je stiskalnica delovala po principu trdo ožičene logike. Inkrementalni dajalnik impulzov smo povezali s programabilnim logičnim krmilnikom SIEMENS SIMATIC S7-1200, v katerega smo vnesli razviti program za upravljanje stiskalnice. Zaradi lažjega rokovanja s stiskalnico smo na krmilnik povezali še nadzorno ploščo SIEMENS SIMATIC KTP 600, s katero lahko nadzorujemo delovanje stiskalnice. Izvedli smo tudi testiranje, zagon in napravo spravili v delovanje.
Keywords: avtomatizacija, stiskalnica, talilni vložek, programabilni logični krmilnik, SIEMENS SIMATIC STEP 7
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1210; Downloads: 91
.pdf Full text (3,42 MB)

7.
PRENOVA ELEKTRIČNEGA KRMILJA STROJA ZA BRUŠENJE RAVNIH POVRŠIN
Simon Hudej, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena menjava električnega krmilja brusnega stroja za brušenje ravnih površin. Predstavljene so posamezne faze predelave s poudarkom na programu krmilnika Siemens Simatic S7. Programiranje krmilnika je bilo opravljeno s programom Siemens Step7. Opisani so določeni deli programa. Za projekt so bili izdelani električni vezalni načrti s pomočjo programa WSCAD
Keywords: programirljivi logični krmilniki, Siemens SIMATIC, STEP 7
Published in DKUM: 28.09.2016; Views: 1392; Downloads: 122
.pdf Full text (5,25 MB)

8.
Razvoj in implementacija aplikacije za spremljanje skupne učinkovitosti stroja (OEE)
Jernej Žolger, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tematika diplomske naloge je razvoj in implementacija aplikacije za spremljanje skupne učinkovitosti delovanja stroja. Predstavljena je metoda TPM, katere najboljši pokazatelj uspešnosti je prav skupna učinkovitost delovanja stroja OEE. Celoto aplikacijo smo razvili za krmilnik Simatic S7-300 v povezavi z operacijskim panelom MP-270B, ki sta v delu tudi dobro opisana. Za programiranje smo potrebovali programsko orodje, ki je zajeta znotraj dela. Predstavljene so tudi tehnično tehnološke zahteve aplikacije, ki zajemajo vsa navodila in celoten potek razvoja. Ker smo aplikacijo tudi vpeljali v proizvodnji proces, so v zadnjem poglavju predstavljeni tudi rezultati aplikacije in težave, s katerimi smo se srečevali v okviru testiranja.
Keywords: Skupna učinkovitost stroja, programiranje, PLC, STEP7, Simatic S7-300, Simatic MP-270B
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 927; Downloads: 119
.pdf Full text (3,31 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA UČNEGA MODELA PNEVMATIČNEGA MANIPULATORJA
Milan Bukšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen del opreme, ki bo študentom na Višji strokovni šoli Ptuj v okviru izobraževalnega procesa služila kot učilo pri laboratorijskih vajah na področju mehatronike. Učni model je modularen, kar pomeni, da je sestavljen iz treh manjših postaj oz. manjših delovnih enot proizvajalca FESTO, med sabo združenih v funkcionalno enoto. Na teh postajah so industrijske komponente in elementi, ki jih študenti spoznajo v učnem procesu in so tudi vsakodnevno v rabi v različnih industrijskih panogah. To so: pnevmatske komponente, senzorji, električni pogoni, transportne linije, prijemala, skladišča, zalogovniki in programirljivi logični krmilniki. Vsaka postaja predstavlja del realnega procesa v industriji, vendar v pomanjšani verziji. V pričujočem delu so podane teoretične osnove, ki so potrebne za razumevanje delovanja opisanega problema. Tako je predstavljena metodologija načrtovanja in realizacije programskega krmilja, izvedenega s programirljivim logičnim krmilnikom proizvajalca SIEMENS.
Keywords: avtomatizacija, pnevmatika, SIEMENS Simatic, FESTO, programiranje industrijskega krmilnika, modularna produkcijska postaja
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1092; Downloads: 285
.pdf Full text (2,62 MB)

10.
AVTOMATIZIRANA NAPRAVA ZA KONČNO MONTAŽO RELEJEV
Darko Samastur, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so navedena tehnično tehnološka izhodišča, po katerih bo mogoče začeti postopen proces avtomatizacije končne montaže družine relejev TRK10. Nekdanje tri posamične mehanizirane delovne operacije z ročno strego se bodo združile v enovito napravo, ki bo sprva, zaradi tehnološke zahtevnosti, delno, v roku enega leta pa v celoti avtomatizirana. Poseben pomen ima dodatno vključeno samodejno čiščenje posamičnih sestavnih delov pred montažo, s čimer bomo preprečili morebitne kasnejše motnje funkcionalnosti releja ali celo izmet zaradi prisotnosti tujkov na delih kontaktnega sistema. Na ta način bomo poleg bistveno povišane produktivnosti povečali tudi kvaliteto in zanesljivost delovanja relejev, na drugi strani pa zmanjšali izmet v zadnjih fazah montaže, kjer je vrednostno najvišji.
Keywords: avtomatizacija, rele, senzorji, SIMATIC S7-1200
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 828; Downloads: 96
.pdf Full text (2,82 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica