| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Keywords: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 499; Downloads: 43
.pdf Full text (3,34 MB)

2.
Pobiranje različlnih neurejenih polizdelkov iz zaboja s kolaborativnim robotom ur5e in 3d kamero
Timotej Jurgec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje avtomatizacijo procesa pobiranja polizdelkov iz zaboja s pomočjo kamere Zivid one+ M in kolaborativnega robota UR5e. Cilj naloge je dokazati, da je z uporabo strojnega vida in s kolaborativnim robotom mogoča avtomatizacija procesa, kar lahko prispeva k povečanju produktivnosti in zmanjšanju stroškov. Obravnavani izzivi vključujejo načrtovanje delovnega okolja, izdelavo prijemal ter določanje poti robota. Predstavljen je tudi postopek delovanja kamere Zivid one+ M pri zaznavanju polizdelkov v zaboju. Rezultati eksperimentov potrjujejo učinkovitost delovanja sistema, pri čemer naloga dodatno poudarja pomembnost programskega okolja Sick PLB. Predstavljena aplikacija ima velik potencial za uporabo v sistemih avtomatizacije kosovne proizvodnje z namenom nadomeščanja delavcev na monotonih in rutinskih delovnih operacijah
Keywords: Pobiranje iz zaboja, Sick PLB, 3D kamera Zivid one+ M, lociranje izdelkov, merilna točka
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 146; Downloads: 18
.pdf Full text (2,91 MB)

3.
Avtomatska laserska merilna celica za nadzor kvalitete obdelovanca : diplomsko delo
Jernej Fekonja, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je nastala na podlagi projektne naloge, kjer smo preučili delovanje dveh SICK točkovnih laserskih triangulacijskih senzorjev. Zaradi izredne natančnosti in hitrosti laserskih senzorjev je bila ideja ustvariti čim bolj preprosto napravo, ki z le dvema točkovnima senzorjema in koračnima motorjema zajame dovolj meritev, da posname geometrijo manjšega strojnega dela. V diplomski nalogi sem se osredotočil na razvoju in realizaciji koncepta, kako lahko naprava samodejno izvaja meritve na poljubno velikem strojnem delu. Moja diplomska naloga se osredotoča na zasnovi, izdelavi ohišja, energetskega in pogonskega, ter krmilnega dela naprave. Merilna celica na podlagi izvedenih meritev ovrednoti končno kvaliteto strojnega dela, katerega izdelava je visoke kakovosti in preciznosti.
Keywords: laserski senzor, točkovni senzor, merilna naprava, koračni motor, SICK
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 136; Downloads: 15
.pdf Full text (4,00 MB)

4.
STROJNI VID V POVEZAVI S KONTROLO IN VALIDACIJO ČRTNIH KOD
Samo Goljat, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z nadgrajevanjem trenutne proizvodnje linije s pametno kamero, katere namen je preverjati, ali izdelek vsebuje črtno kodo in če je le-ta pravilna. Postopek zajema ker precej korakov. Morali smo izbrati primerne modele kamer za aplikacijo. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko smo naredili prototip zadane aplikacije na kameri Sick lector 620. Kamero smo sprogramirali za našo aplikacijo. Preučili smo tudi mesto vgradnje kamere v podjetju. Primerno kamero smo testirali v proizvodnji.
Keywords: Pametna kamera, analiza ponudb, strojni vid, kontrola črtnih kod, validacija črtnih kod, Siemens, Siemens 7-1200, Siemens 7-300, Sick lector 620.
Published in DKUM: 16.11.2016; Views: 1950; Downloads: 200
.pdf Full text (5,08 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica