| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Poslovni učinki uvedbe oblačne erp rešitve na primeru sap s/4 rešitve
Marsel Meško, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Svet tehnologije, v katerem trenutno živimo, na področju poslovanja ponuja najrazličnejše rešitve, ki posameznemu podjetju pomaga pri uresničevanju ciljev in ustvarja prednost pred konkurenco. Najrazličnejša informacijska podjetja skupaj ponujajo celo paleto različnih rešitev, ki pa vse ne zadostujejo vsem različnim zahtevam podjetja. Skozi diplomski projekt se bomo osredotočali na ERP rešitev SAP S/4HANA, ki je nekaj let nazaj revolucionarno vstopila na trg ERP rešitev. Da bi razumeli njeno delovanje in kaj vse sploh ponuja, bomo v uvodnih poglavjih najprej spoznali ERP rešitve, kako so nastale in kašna je sploh njihova funkcionalnost. V navezi s tem bomo nadaljevali s preučevanjem uvajanja ERP rešitev, ki veljajo za enega največjih projektov vsakega podjetja. Pri tem se bomo osredotočili predvsem na različne metode uvajanja celovitih informacijskih rešitev ter našteli in opisali prednosti in slabosti uvedb tovrstnih rešitev. V zaključni fazi pa bomo rešitev SAP S/4HANA še podrobneje predstavili. Pri tem bomo navedli nekaj dejstev o podjetju SAP in prikazali njegovo umestitev na trgu rešitev. Ker je poudarek diplomskega projekta na oblačnih rešitvah, bomo v navezi s tem predstavili lastnosti rešitve SAP S/4HANA v oblaku ter opisali študijo primera podjetja Fujitsu.
Keywords: ERP rešitve, SAP, SAP S/4HANA, oblak, uvajanje celovitih informacijskih rešitev
Published: 08.12.2020; Views: 162; Downloads: 23
.pdf Full text (2,54 MB)

2.
Umetna inteligenca kot del ERP sistemov
Melisa Benkovič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Strojno učenje (angl. Machine Learning), ogromne količine podatkov (angl. Big Data) in internet stvari (angl. Internet of Things) danes niso več tujke, ampak predstavljajo način življenja, pri katerem se integracija umetne inteligence (angl. Artificial Intelligence) s sistemi, kot je ERP, izkazuje kot odlično orodje pri avtomatizaciji procesov podjetij. Umetna inteligenca omogoča mnoge inovacije, večjo produktivnost in rast podjetja v gospodarstvu. V nastajajočem »inteligentnem podjetju« bo umetna inteligenca znotraj ERP sistemov vodila temeljne poslovne procese, zaposlenim pa bo omogočeno, da se osredotočijo na kakovostnejše delo. Umetna inteligenca kot del ERP sistemov odpira vprašanja o pozitivnih spremembah in spremembah, ki v zaposlenih vzbujajo strah njihove nadomestljivosti z umetno inteligenco. V prvem delu diplomskega projekta smo se posvetili proučevanju ERP sistemov in v njem opredelili njihov razvoj, vrste in module. Proučili smo tudi najmočnejše ponudnike ERP sistemov in trende za prihodnost. V tem delu smo prav tako definirali pomen umetne inteligence, kako se je razvijala in katere vrste ter koncepte poznamo. Opredelili smo tudi njene ponudnike in trende, ki jih napovedujejo za prihodnost. V nadaljevanju smo povezali vse pridobljeno znanje o ERP sistemih in umetni inteligenci in se posvetili področjem, na katerih umetna inteligenca spreminja ERP sisteme. Drugi del diplomskega projekta smo namenili sistemoma Microsoft Dynamics 365 Business Central in SAP S/4HANA. Sistema smo opisali in opredelili področja uporabe umetne inteligence znotraj njiju. Definirali smo tudi, kakšne načrte razvoja umetne inteligence imata podjetji Microsoft in SAP za svoja sistema v prihodnjih letih. Po preučitvi posameznih sistemov smo izvedli primerjavo področij uporabe umetne inteligence znotraj sistemov in podali primere izboljšav.
Keywords: Umetna inteligenca, ERP sistemi, Business Central, SAP S/4HANA
Published: 06.12.2019; Views: 505; Downloads: 130
.pdf Full text (2,51 MB)

3.
Primerjalna analiza metodologij uvajanja rešitev sap na primeru proizvodnega podjetja
David Lojen, 2017, master's thesis

Abstract: Globalno povezovanje gospodarstev oziroma globalizacija nas sooča s številnimi izzivi in priložnostmi. Trend globalizacije je okrepiti težnjo podjetij za iskanje novih poti, kako povečati konkurenčnost, izboljšati poslovanje, poiskati nove trge, narediti učinkovitejšo proizvodnjo, izboljšati prodajo, itd. Podjetja, ki želijo preživeti, se morajo prilagoditi zahtevam trga, kar zahteva spremembo poslovanja. Okoliščine, s katerimi se podjetja srečujejo danes, zahtevajo predvidevanje in odzivnost na vedno večje zahteve trga. Poslovna strategija je tista, ki določa in zagotavlja vire in posledično tudi preživetje podjetja v tem konkurenčnem okolju. Agresivna in učinkovita uporaba informacijske tehnologije je bistvo uspešne poslovne strategije. Rešitve ERP predstavljajo skupek poslovnih programskih orodij, ki podjetjem omogočajo učinkovitejšo obvladovanje in zagotavljanje virov, kot so na primer materiali, človeški viri, finančni viri, itd. Rešitev ERP tako zagotavlja podporo za poslovanje in poslovne procese podjetja. V magistrskem delu smo podrobneje predstavili podjetje SAP SE, njihove rešitve ERP in uvajalne metodologije teh rešitev ERP. Sprva smo se fokusirali na celovite informacijske rešitve oziroma ERP ter predstavili razvoj, strukturo, prednosti in slabosti ERP rešitev. Poglavje smo zaključili s trendi na področju rešitev ERP. Fokus magistrske naloge je bil na metodologijah uvajanja rešitev ERP, kar je pomenilo, da smo podrobno preučili razloge za uvedbo rešitve ERP procese uvajanja rešitve ERP, razlike med uvedbo in nadgradnjo rešitve ERP, ter poglavje zaključili s kritičnimi dejavniki uspeha uvedbe rešitve ERP. Magistrska naloga je temeljila na rešitvah podjetja SAP SE, zatorej smo predstavili podjetje SAP SE in njegov razvoj. Rešitve na katerih je temeljila naša magistrska naloga, so SAP ERP 6.0 in SAP S/4HANA. Podrobneje smo proučili funkcionalnosti, arhitekturo, prednosti in slabosti obeh rešitev ter jih kasneje tudi primerjali med sabo. Nato smo se osredotočili na metodologije uvajanja SAP. Podrobneje smo predstavili metodologije ASAP 8, Launch in Activate ter jih kasneje tudi primerjali med sabo. Cilj magistrske naloge je predstaviti rešitve ERP, analizirati ključne dejavnike uspeha, predstaviti rešitve SAP ERP 6.0 in SAP S/4HANA ter metodologije uvajanja, ki jih ponuja podjetje SAP SE. Na podlagi pridobljenega znanja pa smo izbrali najprimernejšo rešitev ERP in metodologijo uvajanja te rešitve za proizvodno podjetje.
Keywords: SAP SE, rešitev ERP, metodologija uvajanja, SAP ERP 6.0, SAP S/4HANA
Published: 20.10.2017; Views: 1081; Downloads: 156
.pdf Full text (2,43 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica