| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Zaposlovanje Romov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Klavdija Dušanić Malovrh, 2007, undergraduate thesis

Keywords: Romi, socialna izključenost, brezposelnost
Published: 31.03.2008; Views: 4925; Downloads: 450

2.
O ROMIH IN INTEGRACIJI ROMSKIH OTROK V VRTCU LESKOVEC
Stanislava Pavkovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom O Romih in integraciji romskih otrok v vrtcu Leskovec smo najprej obravnavali izvor Romov, kje je njihova domovina, kdaj in zakaj so se pričeli seliti in kdaj so se naselili na našem slovenskem ozemlju. V drugem delu obravnavamo problematiko in težave integracije romskih otrok v vrtcu Leskovec. Zanimalo nas je predvsem, na kakšen način vzpostavijo vzgojiteljice prvi stik z romsko družino. Raziskali smo naloge romskega koordinatorja in način vključevanja v vzgojno-izobraževalni proces. Prav tako nas je zanimalo, kaj menijo romski starši o vrtcu, predvsem o njihovem zaupanju do te ustanove in zaposlenih. Po raziskavi med starši iz čistih romskih in mešanih družin smo ugotovili, da starši, ki pošiljajo svoje otroke v vrtec, zaupajo tako vzgojnemu osebju, kot tudi vrtcu. Spoznali smo, da je staršem otrok, ki ne govorijo in ne razumejo slovenskega jezika, pomembna pomoč romskega koordinatorja pri premagovanju jezikovnih ovir. Ugotovili smo, da starši menijo, da bo obiskovanje vrtca njihovim otrokom pomagalo pri nadaljnjem izobraževanju. Prav tako smo ugotovili, da je integracija romskih predšolskih otrok v redne oddelke ključ do uspešnega izobraževanja v osnovni šoli, ker se v vrtcu seznanijo s slovenskim jezikom in dnevno rutino v vrtcu, ki se podobno nadaljuje tudi v osnovni šoli.
Keywords: Romi, romski otrok, družina, vrtec, vzgojiteljica, romski koordinator, romski starši, integracija.
Published: 10.03.2009; Views: 3036; Downloads: 387
.pdf Full text (2,36 MB)

3.
4.
Romi v izbranih romanih Ferija Lainščka
Barbara Galun, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Feri Lainšček je Rome spoznal v otroštvu, saj so živeli v okolici njegovega doma, in v njihovi družbi je tudi odraščal. Že takrat ga je privlačila njihova drugačna kultura. V diplomskem delu sem prikazala, da so Romi res pomemben del Lainščkovega življenja in so pogosto navdih za njegovo ustvarjanje. Romsko drugačnost je prekmurski pisatelj mojstrsko upodobil v romanih Namesto koga roža cveti in Nedotakljivi: mit o Ciganih, Romi pa se kot stranske osebe pojavljajo tudi v nekaterih njegovih drugih romanih. Feri Lainšček prikaže romsko življenje brez idealiziranja, seznani nas z njihovim načinom razmišljanja in z njihovimi raznolikimi potmi ter nam tako približa to, s predsodki zaznamovano, skupnost.
Keywords: Feri Lainšček, Romi, romska problematika, stereotipi, etnična manjšina.
Published: 22.04.2010; Views: 3402; Downloads: 694
.pdf Full text (539,34 KB)

5.
6.
7.
Sociološka refleksija stereotipov in predsodkov do Romov v filmskih reprezentacijah
Tihana Farkaš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Filmi predstavljajo enega izmed osrednjih načinov produciranja in reproduciranja družbenih ideologij, mitov, stereotipov in predsodkov. Pričujoče diplomsko delo je analiza filmskih reprezentacij pripadnikov romskega naroda, natančneje kako so te podobe povezane s stereotipi in predsodki do Romov. Pri tem gradivo za analizo obsega filme, katerih osrednja tema je prikazovanje pripadnikov tega naroda. Romska etnična manjšina se še dandanes na številnih področjih spopada z diskriminacijo večinskega prebivalstva. Otežena jim je integracija v večinsko družbo, saj v njej vladajo stereotipne predstave in predsodki o njih. K ohranjanju le-teh pa lahko pripomorejo tudi različni mediji, med njimi tudi televizija in film. Za proučevanje je bilo uporabljenih šest filmov. Edini slovenski film je bil Halgato režiserja Andreja Mlakarja, ostali filmi so iz držav bivše Jugoslavije — Zbiralci perja režiserja Aleksandra Petrovića, Ciganska čarovnija režiserja Stoleta Popova, Dom za obešanje in Črna mačka, beli mačkon, režiserja Emirja Kusturice ter Kdo to tam poje režiserja Slobodana Šijana. Pri analizi sem se uprla na metode za analizo vizualnih tekstov ter kritično diskurzivno analizo, ki je kvalitativna metoda družboslovne raziskave. Z analizo filmov o Romih sem v diplomskem delu ugotovila, da filmske podobe Rome prikazujejo stereotipno in tako ohranjajo ter povečujejo predsodke večinske družbe do te skupine, saj gledalci ne ustvarjajo kritične distance do prikazanih vsebin.
Keywords: filmske reprezentacije, Romi, stereotipi, predsodki, večinska družba.
Published: 25.10.2010; Views: 3214; Downloads: 339
.pdf Full text (1013,08 KB)

8.
ROMSKE DRUŽINE V SLOVENIJI IN NJIHOV NAČIN ŽIVLJENJA V MURSKI SOBOTI, NA DOLENJSKEM IN V MARIBORU
Tanja Šprem, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Etnična skupina Romov se je skozi zgodovino naselila povsod po svetu, tudi pri nas, v Republiki Sloveniji. Romi predstavljajo posebno družbeno skupino, ki zaradi svojega jezika, drugačnega načina življenja in socialne diskriminiranosti pogosto živi na robu slovenske družbe. Največ Romov živi v Prekmurju, na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ter na Gorenjskem (Sinti). V večjih mestih (Maribor, Ljubljana) živijo neavtohtoni Romi; romski priseljenci, ki so prišli iz držav bivše Jugoslavije. V okviru romske skupnosti obstajajo velike razlike v načinu življenja in življenjskem standardu, zato je pri ocenjevanju njihovega položaja treba upoštevati razmere na posameznih območjih. Romske družine pri nas se razlikujejo med seboj v načinu življenja, navadah, jeziku in veroizpovedi, glede na območje, kjer živijo. Naš cilj je bil raziskati etnično skupino Romov in podrobneje preučiti romske družine v Sloveniji, predvsem na območju Murske Sobote, Dolenjske in Maribora. Osredotočili smo se na splošne značilnosti njihovega načina življenja, kot so jezik, izobraževanje, zaposlovanje in družbeni položaj. Rezultati so pokazali, da so romskim družinam, ne glede na območje bivanja, nekatere značilnosti skupne, v nekaterih vidikih pa se razlikujejo. Za splošno izboljšanje njihovega položaja in življenjskega standarda je poleg pozitivnih ukrepov slovenske države potrebno, da se Romi sami organizirajo in začenjajo razvijati svoje lastno politično in kulturno življenje.
Keywords: Romi, romske družine v Sloveniji, življenje Romov, socialni položaj Romov, romski jezik, romska kultura.
Published: 11.01.2011; Views: 5699; Downloads: 787
.pdf Full text (1,16 MB)

9.
ROMI IN POLOŽAJ ROMSKIH OTROK V OTROŠKEM VRTCU METLIKA
Rok Popović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Vsakdo, kdorkoli že je in karkoli počne, ima pravico do življenja in vzgoje v družinskem in širšem družbenem okolju. S to izhodiščno mislijo želimo usmeriti bralca v etično naravnanost, da bo lažje razumel naša prizadevanja za boljši jutri. V slovenski družbi živijo Romi kot manjšinska populacija. V sodobnem času intenzivnejše integracije prihajamo z njimi v stik v vsakdanjem življenju. Poraja se vprašanje, kako ustvariti odnos, ki bo imel obojestransko pozitivni učinek. To je tudi naše raziskovalno vprašanje v diplomski nalogi z naslovom Romi in položaj romskih otrok v Otroškem vrtcu Metlika. Zaposleni smo namreč v Otroškem vrtcu Metlika in vodimo oddelek romskih otrok. V uvodnem delu naloge smo opisali romsko kulturo, način življenja ter probleme romske skupnosti. Predstavili smo tudi Rome v Metliki, predvsem pa romske otroke. Zanimalo nas je, kako je organizirana vzgoja romskih otrok v Otroškem vrtcu Metlika in kaj si o tem mislijo starši romskih otrok. V raziskavi so sodelovali romski starši, katerih otroci obiskujejo, ali so obiskovali Otroški vrtec Metlika. Raziskava je bila izvedena s pomočjo anketnih vprašalnikov. Iz rezultatov je razvidno, da so starši otrok z Otroškim vrtcem Metlika zelo zadovoljni. Zavedajo se, da je vzgoja otrok pomembna za otrokov nadaljnji razvoj. Prišli smo do zaključka, da se način življenja romske skupnosti spreminja. Romi se želijo socializirati ter prilagoditi svoje življenje širši družbi. Vzgojitelji v Otroškem vrtcu Metlika so pripravljeni vzpostaviti dobre odnose med svojimi varovanci in njihovimi starši za boljšo kvaliteto življenja vseh.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: Romi, romska skupnost, romski otroci, vzgoja, vrtec.
Published: 03.06.2011; Views: 2904; Downloads: 402
.pdf Full text (632,93 KB)

10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica