| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
KRAJEVNA KULTURNA ZGODOVINA ROGAŠKE SLATINE
Simona Sajko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja pregled kulturno-zgodovinskega dogajanja mesta Rogaška Slatina. V zgodovinskem pregledu dogodkov sem prikazala razvoj mesta od zgodnjega srednjega veka dalje ter razvoj šolstva, ki se je začel s prvo šolo pri Sv. Križu, ter vse do opisa današnjih treh osnovnih šol. Na območju občine se prav tako nahajajo mnoge kulturne, naravne in etnološke znamenitosti; izpostavila sem le šest temeljnih, ki so še danes pomembne za celosten razvoj mesta. Prav tako pa sem opisala pomembno stavbno dediščino, ki je danes sicer ni več, imenovano Vandelban. Ker je bila steklarna nekoč glavni nosilec gospodarstva v kraju, sem opisala tudi zgodovino le-te. Pomembno vlogo v tem turističnem kraju je imela tudi župnija Sv. Križ, zato sem na kratko predstavila tudi le-to. Ker sem želela prikazati zaokroženo celoto župnije, sem v predstavitev te vključila tudi oris njenih podružnic. V Rogaški Slatini deluje več društev, opisala pa sem tista, ki so bila vseskozi aktivna na kulturnem področju in imajo za sabo res dolgo zgodovino: obe gasilski društvi, turistično, planinsko, lovsko, čebelarsko društvo ter godba na pihala. S pomočjo društev se je Rogaška Slatina še dodatno razvijala in dopolnjevala.
Keywords: Rogaška Slatina, kulturne znamenitosti, šolstvo, steklarna, cerkev, društva.
Published: 29.08.2009; Views: 4039; Downloads: 606
.pdf Full text (7,54 MB)

2.
NAČRTOVANJE MARKETINŠKE STRATEGIJE ZA NOVI HOTEL ROYAL ROGAŠKA
Matej Jugovar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili podjetje Hotel Sava Rogaška d.o.o. in njegovo načrtovanje marketinške strategije za novi Hotel Royal Rogaška*****. Z izgradnjo hotela v kategoriji pet zvezdic bo podjetje razširilo svojo ponudbo ter že tako zahtevnim slatinskim gostom na enem mestu ponudila: — nadstandardno namestitveno ponudbo, — kopališke storitve v blagodejni termalni vodi, — zdravstvene storitve na osnovi edinstvene zdravilne mineralne vode Donat Mg, — širok spekter lepotilno-sprostilnih storitev, — vrhunsko kongresno ponudbo, — bogato animacijo (športno-rekreacijska ponudba in kulturno-zabavne ponudba), — vse skupaj v kombinaciji z vrhunsko kulinarično ponudbo — in tako dvignila ponudbo tako kraja kot celotne regije. V podjetju se zavedajo, da zaradi stresnega življenja in hitrega tempa dajemo ljudje vse večji pomen zdravju in da se s tem posledično povečuje število konkurenčnih ponudnikov, ki ponujajo vse boljše in raznovrstnejše storitve, zato v podjetju nenehno spremljamo trende zdraviliškega turizma ter poskušamo s spremljanjem, poznavanjem in nenazadnje s sledenjem trendom zadovoljiti željam še tako zahtevnega gosta. Da v podjetju Hotel Sava Rogaška d.o.o. resnično sledimo trendom, se nenehno razvijamo in dopolnjujemo turistično ponudbo ter nadgrajujemo tako kvalitativno kot kvantitativno svoje namestitvene kapacitete znajo ceniti tudi gostje, pričajo podatki, da se k nam iz leta v leto poleg domačih gostov vrača vse več tujih gostov.
Keywords: turistične storitve, zdraviliški turizem, Rogaška Slatina, Hotel Sava Rogaška d.o.o., Hotel Royal Rogaška, strateški marketing, ciljni trgi, marketinška strategija, marketinški splet
Published: 16.10.2009; Views: 3304; Downloads: 738
.pdf Full text (2,95 MB)

3.
PO KORAKIH DO ZNANJA ZA SAMOSTOJNO VKLJUČEVANJE UČENCEV KOLESARJEV V PROMET
Stevanka Pušnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi ugotavljam, kako otroci po korakih pridobivajo znanja in spretnosti za samostojno vključevanje v promet. Na začetku sem kronološko predstavila nastanek in razvoj mesto Rogaška Slatina. Osrednji del zajema prometno vzgojni razvoj otrok v šoli, v družini in dejavnike, ki vplivajo na osnovna otrokova znanja o prometu. Statistično sem obdelala podatke o varnem prihajanju otrok v šolo, o uporabi različnih voznih poti in opremi kolesarjev. Sledi predstavitev prometnih aktivnosti, ki potekajo v začetku šolskega leta, načrtovanje varnih poti v šolo in opozarjanje na nevarna mesta v okolici šole. V zadnjem delu pa je predstavljeno usposabljanje učencev za opravljanje kolesarskih izpitov. Zavedam se, da učenci z opravljenim kolesarskim izpitom, še niso dovolj usposobljeni za varno samostojno vključevanje v promet, da se bodo morali za večjo prometno varnost še posebej potruditi starši. Potreben bo tudi večji policijski nadzor in v končni fazi tudi posodobitev naše prometne infrastrukture.
Keywords: Ključne besede: učenci, Rogaška Slatina, varna pot v šolo, prometna vzgoja, kolesarski izpit.
Published: 25.11.2009; Views: 1742; Downloads: 119
.pdf Full text (16,90 MB)

4.
KULTURNA ZGODOVINA ROGAŠKE SLATINE Z OKOLICO
Monika Strašek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V diplomskem delu je predstavljena kratka kulturna zgodovina Rogaške Slatine in njene okolice. Območje Rogaške Slatine je geografsko orisano. Opisan je kulturnozgodovinski razvoj Rogaške Slatine, ki je ves čas povezan z mineralnimi vrelci; sledijo opisi steklarske in druge industrije, vzgojno-izobraževalnih in kulturno-izobraževalnih ustanov, kulturnih društev, kulturnozgodovinskih spomenikov, naravnih znamenitosti, sakralne dediščine in osebnosti, ki so povezane s kulturno zgodovino Rogaške Slatine. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda, pri osebah in zgodovinskih dejstvih pa zgodovinska metoda.
Keywords: Ključne besede: Rogaška Slatina, kulturna zgodovina, mineralna voda, steklarstvo, kulturna dediščina, naravna dediščina, osebnosti.
Published: 24.02.2010; Views: 3918; Downloads: 520
.pdf Full text (4,57 MB)

5.
VPLIV TURIZMA NA RAZVOJ ROGAŠKE SLATINE V ZADNJEM DESETLETJU
Janja Žerak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Rogaška Slatina je zdravilišče z večstoletno tradicijo in eden pomembnejših turističnih krajev v Sloveniji. Diplomsko delo obravnava analizo vpliva turizma na razvoj občine Rogaška Slatina, v zadnjem desetletju. V prvih poglavjih so prikazane naravnogeografske in družbeno geografske značilnosti obravnavanega območja ter opisana obdobja zgodovinskega razvoja zdravilišča. Predstavljen je obseg turističnega prometa v Rogaški Slatini s poudarkom na zadnjem desetletju ter opisana turistična ponudba zdravilišča. Predstavljena je tudi primerjava z nekaterimi drugimi zdraviliškimi kraji. V drugem delu so prikazani geografski učinki turističnega razvoja in vpliv turizma na prostorski razvoj.
Keywords: turizem, turistični razvoj, turistični kraj, zdravilišče, Rogaška Slatina, Slovenija
Published: 18.01.2011; Views: 2054; Downloads: 283
.pdf Full text (3,21 MB)

6.
POZNAVANJE PRAZNIKOV IN PRAZNOVANJ V DRUGEM VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEM OBDOBJU OSNOVNE ŠOLE NA PODROČJU ROGAŠKE SLATINE
Karolina Šmit, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava praznike in praznovanja v drugem vzgojno-izobraževalnem obdobju na območju Rogaške Slatine. V teoretičnem delu diplomskega dela smo natančneje predstavili praznike in praznovanja, njihov izvor, pomen in vsebino. Na kratko smo razložili šege in navade, pregledali učna načrta za predmeta spoznavanje okolja in družba ter povzeli vsebine, ki so povezane s prazniki in praznovanji. Predstavili smo območje Rogaške Slatine ter šoli, kjer smo razdelili ankete. V empiričnem delu smo s pomočjo vprašalnika o poznavanju praznikov in praznovanj raziskali, kakšno je znanje in vedenje učencev drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja na I. in II. OŠ Rogaška Slatina o omenjeni temi. Rezultati so pokazali, da učenci dobro poznajo definicijo državnega praznika, pomene posameznih praznikov ter simbole. Tudi poznavanje datumov je zadovoljivo. Večje težave oziroma neznanje in vedenje pa je vidno pri poznavanju praznikov in praznovanj glede na namen ter pri razvrščanju le-teh glede na letni čas, v katerem se pojavijo.
Keywords: prazniki, drugo vzgojno-izobraževalno obdobje, nacionalni učni načrt, spoznavanje okolja, družba, Rogaška Slatina.
Published: 23.03.2011; Views: 2486; Downloads: 223
.pdf Full text (1,57 MB)

7.
DOSTOPNI TURIZEM
Špela Žaberl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V prvem poglavju smo opredelili problem dela diplomskega seminarja. Opredeli smo namen, cilje in postavili osnovne trditve. Zapisali smo predpostavke in omejitve ter predstavili predvidene raziskovalne metode. V drugem poglavju smo predstavili pomen in opredelili pojme destinacijski management, dostopnost destinacije ter dostopno turistično ponudbo v destinaciji. Dotaknili smo se tudi zgodovine dostopnega turizma, vrst posebnih in specifičnih potreb po prilagojeni ponudbi ter organizacij, ki ozaveščanju o dostopnem turizmu. V tretjem poglavju smo predstavili občino Rogaška Slatina kot občino, prijazno invalidom, v povezavi s tradicijo zdraviliškega turizma. Analizirali ponudbo dostopnega turizma v Rogaški Slatini glede na rezultate izvedenega anketiranja. V tem delu smo navedli tudi ugotovitve iz naloge in izdelali priporočila za prihodnje delo. V četrtem poglavju so navedene sklepne ugotovitve.
Keywords: Destinacijski management, turistična destinacija, dostopnost, dostopni turizem, invalidnost, osebe s posebnimi potrebami, Rogaška Slatina, »Kraj, prijazen invalidom«.
Published: 27.11.2013; Views: 2097; Downloads: 359
.pdf Full text (737,55 KB)

8.
MERJENJE ZADOVOLJSTVA TURISTOV NA DESTINACIJI ROGAŠKA SLATINA
Kaja Božič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu smo spoznali definicije na temo zadovoljstva odjemalcev. V praktičnem delu smo se lotili analize o zadovoljstvu turistov v Rogaški Slatini. Na podlagi raziskave smo ugotovili, da so turisti zadovoljni s turistično ponudbo. Ugotovili smo, da prihajajo v kraj predvsem starejši ljudje, ki se želijo sprostiti, najti miren kotiček, odmaknjen od mestnega vrveža ali pa jih zanima predvsem zdraviliška ponudba. Kljub temu da so turisti zadovoljni z ponudbo, še vedno obstajajo pomanjkljivosti, ki bi jih bilo potrebno dodati ali spremeniti. Zaradi vedno večje konkurence in razvijanja ostalih zdraviliških mest je zelo smiselno merjenje zadovoljstva odjemalcev na destinaciji Rogaška Slatina. Če želimo obdržati in tudi pridobiti nove odjemalce, se moramo nenehno truditi, da ugodimo njihovim željam. Predvsem pomembno je, da turistična destinacija ponuja kakovostno ponudbo, ki je turistom všeč. Rogaška Slatina je mesto, ki se iz leta v leto razvija, gradi novo infrastrukturo, se zavzema za kulturno dediščino in gradi predvsem na kakovostni zdraviliški ponudbi.
Keywords: zadovoljstvo, dejavniki zadovoljstva, merjenje zadovoljstva, turizem, turistična destinacija Rogaška Slatina.
Published: 29.11.2013; Views: 1065; Downloads: 160
.pdf Full text (2,21 MB)

9.
URBANISTIČNI RAZVOJ ROGAŠKE SLATINE
Tina Bratuša, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Zdravilišče Rogaška Slatina velja za eno izmed najlepših daleč naokoli. Eminentne goste je privabljalo že v svojih ranih začetkih in s svojimi zdravilnimi vrelci močno vplivalo tudi na hiter urbanističen razvoj naselja. Prva klasicistična urbanistična zasnova zdravilišča se prične razvijati že leta 1803, ko si vrelce prilastijo štajerski deželni stanovi z grofom Ferdinandom Attemsom na čelu. Stavbe so bile urejeno postavljene okoli glavnega vrelca na severu doline, med njimi pa se je razvil klasicistično urejen park s sprehajalnimi potmi. Na severu je kompleks prehajal v prosto naravo, na jugu pa ga je zaključil prvi Zdraviliški dom, ki je bil postavljen pravokotno na dolino in jo je tam tudi zapiral. Zaradi velikega porasta gostov je ta zdraviliška zasnova postala pretesna. Pričelo se je širjenje po dolini proti jugu, kjer so se v dve liniji razporedili zdraviliški objekti, na sredi pa je nastal velik park s sprehajalnimi potmi. Kmalu so odstranili tudi prvi Zdraviliški dom, saj je neorgansko ločeval severni in novo nastali južni del zdravilišča. Ves čas se je veliko gradilo in tudi veliko rušilo, vseskozi pa se je ohranjala dominantna vzdolžna os po parku. Zaradi novih gradenj je padel tudi eden izmed najodličnejših primerkov klasicizma pri nas, Wandelbahn. Njegovo mesto je zasedel hotel Donat, ki je bil zelo nasilno vstavljen v ta klasicističen kompleks. Bolj smotrno urbanistično rešitev je ponudil arhitekt Danilo Fürst, ki pa žal ni bila v celoti izpeljana.
Keywords: Rogaška Slatina, urbanizem, vrelci, Zdraviliški trg, park, klasicizem.
Published: 25.09.2014; Views: 1353; Downloads: 214
.pdf Full text (11,44 MB)

10.
The influence of tourism on the development of the Rogaška Slatina health resort
Uroš Horvat, 2001, original scientific article

Abstract: Avtor na primeru zdraviliškega kraja z dolgoletno tradicijo obravnava učinke turizma na razvoj in ustroj naselja, ki se je sredi 19. stoletja razvilo v enega najpomembnejših turističnih krajev v Sloveniji, nato pa z razvojem industrije in drugih mestotvornih dejavnosti še okrepilo svojo vlogo v razmeroma manj razviti pokrajini. V prvem delu so prikazane faze razvoja zdravilišča ter značilnosti turističnega obiska v Rogaški Slatini. Povdarjena je odvisnost od turističnega povpraševanja in ponudbe, pa tudi od spreminjajočih se ekonomskih, socialnih in političnih razmer. V drugem delu je predstavljen demografski, gospodarski in prostorski razvoj naselja. Ker je Rogaška Slatina gospodarsko polifunkcionalen turistični kraj, je povdarjen vpliv zdraviliško-turistične in industrijske dejavnosti na razvoj in sestavo delovnih mest, dinamiko prebivalstvene rasti ter ekonomsko sestavo prebivalstva in gospodinjstev. Opredeljene so posamezne funkcijske cone v Rogaški Slatini, zlasti tiste, v katerih sta turizem in rekreacija poglavitni obliki rabe prostora.
Keywords: geography, geography of tourism, tourism, tourist development, tourist sites, health resorts, Rogaška Slatina, Slovenia
Published: 10.07.2015; Views: 795; Downloads: 23
URL Link to full text

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica