| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj protokola modeliranja celičnih struktur med poljubnima površinama : magistrsko delo
Denis Završek, 2023, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi sem raziskoval razvoj protokola za modeliranje celičnih struktur med različnimi površinami. Ugotovil sem, da narava ponuja navdih za oblikovanje celičnih struktur, ki imajo velik potencial v izdelavi lahkih in trdnih konstrukcij. Razvil sem protokol za njihovo modeliranje, uporabljal sem programsko opremo Rhinoceros 3D in orodje Grasshopper. Ta magistrska naloga predstavlja pomemben korak k razumevanju in praktični uporabi celičnih struktur v oblikovanju in inženiringu ter ponuja možnosti za nadaljnje raziskave in razvoj na tem področju.
Keywords: celične strukture, oblikovanje, celični modeli, aditivna proizvodnja, 3D modeliranje, Rhinoceros 3D, Grasshopper, 3D tisk
Published in DKUM: 29.11.2023; Views: 416; Downloads: 21
.pdf Full text (4,85 MB)
This document has many files! More...

2.
RAZVOJ ROBOTSKE ROKE ZA MANIPULACIJO MANJŠIH PREDMETOV
Filip Križanič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil razviti robotsko roko za manipulacijo manjših predmetov s pripadajočo programsko opremo. Potrebno se je bilo poglobiti v znanja različnih strok kot so računalništvo, robotika, strojništvo in elektrotehnika z namenom, da bi opisali tehnologije, postopke in metode izdelave. V prvem delu naloge smo se posvetili modeliranju robotske roke, pri čemer smo za oblikovanje 3D modela uporabili CAD orodje Rhinoceros. Drugi del naloge smo posvetili razvoju uporabniškega vmesnika in programske opreme za komunikacijo in nadzor nad mikrokrmilnikom, ki temeljita na uveljavljenih visokonivojskih programskih jezikih Java in C++. Računalnik z robotsko roko komunicira preko mikrokrmilnika Arduino, ki upravlja s servo motorji na robotski roki.
Keywords: robotska roka, Java, Arduino, servo motor, Rhinoceros
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1384; Downloads: 119
.pdf Full text (3,95 MB)

3.
Računalniško podprt razvoj novega trupa stoječega vodnega skuterja
Miha Štruc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na redizajn stoječega vodnega skuterja. Povsem na novo smo oblikovali zgornji del trupa, pri spodnjem pa smo dodali samo nekaj izboljšav. Prikazan je celoten postopek od ideje do izdelave novega trupa. Opisane so metode izdelave NURBS ploskev na podlagi 3D skenograma obstoječega trupa vodnega skuterja. Opisana je tudi fizična izvedba kalupa redizajniranega skuterja. Opisane so prednosti dela z NURBS krivuljami in površinami. Predstavljena je programska in fizična oprema, s katero smo delali.
Keywords: NURBS, 3D skeniranje, 3D modeliranje, redizajn, Rhinoceros 3D, Solidworks
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1648; Downloads: 149
.pdf Full text (2,11 MB)

4.
Oblikovanje drsalne površine na kosilnem grebenu traktorske kosilnice
Mihael Miheljak, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na oblikovanje in izdelavo drsalne površine kosilnega grebena traktorske kosilnice. Predstavljen je proces oblikovanja optimalne površine za košnjo po razmočenih terenih, kjer se je v praksi pojavljalo največ problemov. Prikazane so metode, uporabljene pri oblikovanju in izdelavi drsnikov za novo izvedbo varjenega kosilnega grebena. Prikazana pa je še optimizacija oblike obstoječega kosilnega grebena z upoštevanjem prvin novih drsnikov. Skozi nalogo so predstavljene metode vzvratnega inženirstva, modeliranja, hitre izdelave prototipov, optimizacije površin za izdelavo preoblikovalnega orodja, analiza ustreznosti preoblikovanih površin in metode testiranja prototipov. Nova oblika drsalne površine prikazuje optimiran odkos in odvajanje nečistoč preko grebena v vseh pogojih dela. Podano pa je izhodišče za razvoj novega tipa kosilnih grebenov pri podjetju SIP Strojna industrija.
Keywords: oblikovanje, razvoj izdelka, diskasta kosilnica, kosilni greben, prototip, hitra izdelava prototipov, 3D skeniranje, 3D print, SolidWorks, Rhinoceros
Published in DKUM: 27.02.2014; Views: 1827; Downloads: 314
.pdf Full text (2,36 MB)

5.
Retro oblikovna zasnova mestnega kolesa
Janže Bebar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava oblikovno zasnovo mestnega kolesa, katerega oblika temelji na kolesih tipa ˝cruiser˝. Podkrepljeno je z raziskavo zgodovine koles in trenutnih tipov koles. Prikazan je proces inženirskega oblikovanja od raziskave, idejne risbe, izbire barvnih rešitev, računalniškega modeliranja, digitalne vizualizacije do izdelave virtualnega in fizičnega modela. Z upoštevanjem tehničnega in estetskega vidika obravnavanega problema je dosežena oblikovna in tehnična rešitev, ki pa ima tudi dober tržni potencial.
Keywords: zgodovina kolesarstva, zvrsti koles, dizajn, Rhinoceros, selektivno lasersko sintranje
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 1683; Downloads: 232
.pdf Full text (4,36 MB)

6.
QUADRIGA - STILSKO OBLIKOVANJE KAROSERIJE AVTOMOBILA
Marko Jenuš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Avtomobil kot produkt industrijskega oblikovanja postaja vse bolj množičen pre-dmet na globalni ravni. Zaradi tehnološkega napredka, vloga oblikovanja avtomobilov vedno bolj teži k iskanju stila ali zunanje oblike karoserije. Naloga stilskega oblikovanja je karakterizirati avtomobil, iskati različne tematike površin karoserije. V diplomski nalogi je opisan potek iskanja zunanje oblike avtomobila Quadriga s pomočjo veščin ročnega risanja v obliki skic in uporaba računalniških orodij Rhinoceros V4 in Flamin-go1.1. Quadriga je zasnovana na osnovi namišljene blagovne znamke z logotipom v obliki majevskega templja. Predstavljenih je pet rešitev s posameznim opisom določenega stila.
Keywords: Quadriga, avtomobilsko oblikovanje, Rhinoceros
Published in DKUM: 06.07.2011; Views: 3147; Downloads: 334
.pdf Full text (6,19 MB)

7.
INDIVIDUALNO VOZILO ZA GOLF IGRIŠČA
Gregor Mogel, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega idejno in oblikovno rešitev individualnega vozila za golf, podkrepljeno z ergonomskimi problemi, ki se pojavljajo pri teh vozilih ter njihovimi ustreznimi rešitvami. Narejena je trdnostna analiza okvirja po metodi končnih elementov, s katero smo dimenzije okvirja zreducirali do meje dopustnih napetosti. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja od idejne risbe, pravilne geometrije, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in estetskega vidika obravnavanega problema je dosežena izbrana oblikovna in tehnična rešitev, ki zadošča varnostnim faktorjem ter ima dober tržni potencial.
Keywords: ergonomija, dizajn, golf vozilo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Published in DKUM: 08.04.2011; Views: 2766; Downloads: 201
.pdf Full text (14,27 MB)

8.
INOVATIVNA OBLIKOVNA ZASNOVA CESTNEGA KOLESA
Niko Lesnjak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava idejno oblikovno zasnovo cestnega kolesa, podkrepljeno z ergonomsko študijo konvencionalnega kolesa in trdnostno analizo okvirja po metodi končnih elementov. Prikazan je celovit proces inženirskega oblikovanja, od določitve pravilne geometrije, idejne risbe, računalniškega modeliranja, optimizacije okvirja, do izbire barvnih rešitev ter izdelave virtualnega in fizičnega prototipa. Z upoštevanjem tehničnega in tudi estetskega vidika obravnavanega problema je zadoščeno varnostnemu faktorju izbrane oblikovne rešitve, dosežen pa je tudi dober tržni potencial izdelka.
Keywords: ergonomija, dizajn, cestno kolo, metoda končnih elementov, Rhinoceros
Published in DKUM: 25.03.2010; Views: 3147; Downloads: 257
.pdf Full text (5,04 MB)

9.
DIZAJN IN ERGONOMIJA SOBNEGA LEŽEČEGA KOLESA
Lenart Pušnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na izdelavo konceptne rešitve sobnega ležečega kolesa, to je sobno kolo, na katerem se uporabnik nahaja v ležečem položaju. Predstavljeni so ključni ergonomski problemi, ki jih prinaša ležeč položaj ter prikazane ustrezne rešitve teh problemov. Ergonomske rešitve so vključene v všečno obliko sobnega ležečega kolesa, katerega virtualni model je narejen z računalniškim trirazsežnim modelirnim orodjem. Prikazani so ključni sestavni deli ter njihove tehnične in ergonomske rešitve. Prav tako so prikazane barvne rešitve, vizualni predstavitveni modeli ter tehnike hitre proizvodnje in izdelava fizičnega predstavitvenega modela s postopkom selektivnega laserskega sintranja.
Keywords: ergonomija, dizajn, sobno kolo, fitnes, Rhinoceros, antropometrija
Published in DKUM: 22.06.2009; Views: 3272; Downloads: 268
.pdf Full text (3,75 MB)

10.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica