| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporabnost bim modeliranja pri projektiranju sistema prezračevanja za hotel
Sebastian Prendl, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo informacijskega modeliranja objektov pri načrtovanju sistema prezračevanja pri gradnji hotela v tujini. Raziskali in opisali smo strojne inštalacije s poudarkom na prezračevanju ter prikazali, kako z različnimi orodji določamo ustrezne prezračevalne elemente, prikazali smo modifikacijo sistema prezračevanja v 3D-modelu na realnem projektu TMP. Skozi potek projekta smo prikazali, da se pri moderni gradnji ne moremo izogniti načrtovanju v informacijskem sistemu, saj je za uspešno izvedbo pomembno tesno sodelovanje vseh panog gradnje objekta.
Keywords: BIM, prezračevanje, načrtovanje prezračevanja, 3D-pregledovanje objektov, Revit, Dalux, projektno sodelovanje
Published: 01.10.2021; Views: 108; Downloads: 0
.pdf Full text (8,15 MB)

2.
Informacijsko načrtovanje strojnih instalacij večstanovanjske stavbe
Gregor Gojkošek, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava informacijsko modeliranje gradenj pri čemer opisuje pomembnost pravilnega tolmačenja BIM dimenzij, BIM nivojev in pripravljenosti BIM modelov. Opisuje tudi organizacijo BIM načrtovanja in možnosti deljenja informacij. Primeri faz in rezultatov BIM načrtovanja v nalogi izhajajo iz načrtovanja večstanovanjske stavbe, ki je bilo opravljeno v programu Revit. Z jasno obrazložitvijo osnovnih elementov in postopkov pri načrtovanju v programu Revit smo BIM modeliranje primerjali z CAD modeliranjem in opredelili prednosti ter slabosti obeh. Rezultati naloge so inženirju strojnih instalacij v pomoč pri razumevanju vpliva prehoda iz CAD na BIM načrtovanje na njegovo delo in rezultate.
Keywords: BIM, načrtovanje strojnih instalacij, 3D-pregledovanje objektov, Revit
Published: 23.09.2021; Views: 86; Downloads: 8
.pdf Full text (12,65 MB)

3.
Uporabnost BIM-a večstanovanjske stavbe za analizo z Metodo končnih elementov
Tim Maltar, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava sodobni pristop k projektiranju v okolju BIM, s poudarkom na projektiranju nosilne konstrukcije. Predstavljeno je teoretično ozadje BIM-a in z njim povezani koncepti. Kot glavna prepreka pri zagotavljanju učinkovitejšega delovnega procesa projektantov, v smislu prihranka časa, izboljšane natančnosti in lažje komunikacije med člani projektne skupine, je izpostavljena interoperabilnost med programskimi aplikacijami. Na podlagi dejanskega projekta, izdelanega v okolju BIM, so testirani različni tipi izmenjave podatkov in opredeljena je njihova uspešnost. V zaključku je prikazana računska analiza z Metodo končnih elementov in končni grafični izdelek, to so pozicijske, opažne in armaturne risbe, vse izpeljano neposredno iz osnovnega arhitekturnega BIM-a.
Keywords: BIM, interoperabilnost, IFC, MKE, modeliranje, visokogradnja, armirani beton, Revit, Sofistik, Allplan
Published: 29.01.2020; Views: 768; Downloads: 175
.pdf Full text (11,96 MB)

4.
Možnosti in izzivi BIM projektiranja na primeru vrtca v Prelogu
Mario Belić, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava celovito projektiranje vrtca z uporabo BIM. Opisan je potek modeliranja objekta, prenos računskega modela iz Revita v Robot, prikazan preračun najbolj zahtevnih konstrukcijskih elementov ter način izdelave opažnih in armaturnih risb. V nalogi so, iz vidika sodelovanja projektov, modelirane tudi instalacije. Na koncu naloge je prikazana izdelava 4D modela objekta v Navisworksu in vizualizacija objekta.
Keywords: BIM, armirani beton, T-nosilci, Revit, Robot, Navisworks
Published: 23.11.2018; Views: 617; Downloads: 171
.pdf Full text (10,53 MB)

5.
Modeliranje montažnega nadvoza z vizualnim programiranjem
Jan Osterž, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo vizualnega programiranja na primeru montažnega nadvoza, za katerega smo z uporabo programa Dynamo izdelali program za avtomatsko modeliranje, na osnovi spreminjanja nekaterih osnovnih parametrov. Delovanje programa smo preizkusili v programu Revit, kjer smo prikazali geometrijo programiranega objekta. V magistrskem delu je prikazan postopek izdelave in končni rezultat ob upoštevanju zastavljenih predpostavk.
Keywords: montažni mostovi, vizualno programiranje, BIM, Revit, Dynamo
Published: 27.09.2018; Views: 938; Downloads: 243
.pdf Full text (7,62 MB)

6.
Uporaba sodobnih pristopov pri projektiranju inženirskih objektov
Matic Ledinek, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo sodobnih pristopov in tehnologij za projektiranje inženirskih objektov na primeru nadvoza. Raziskali smo več programskih orodij ter poskušali najti vse prednosti, ki nam jih omogoča sodobna programska oprema in morebitne omejitve, ki se pojavljajo ob delu.
Keywords: BIM, Revit, Dynamo, Allplan, Civil 3D, Scope, Sofistik, Scia Engineer, statična analiza, informacijsko modeliranje gradbenih objektov, virtualna realnost, 3D tisk
Published: 04.07.2017; Views: 1178; Downloads: 357
.pdf Full text (8,70 MB)

7.
SPREMLJANJE GRADNJE GARAŽNE HIŠE S POMOČJO 4D INFORMACIJSKEGA MODELA OBJEKTA
Darko Tešić, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno spremljanje gradnje s pomočjo 4D informacijskega modela objekta na realnem projektu garažne hiše Gabrijela na Prešernovi ulici v Mariboru. V prvem delu so razložena teoretična izhodišča terminskega planiranja, BIM modeliranja in spremljanja gradnje. Osrednji del predstavlja izdelavo 3D BIM modela s programom Autodesk Revit in 4D BIM modela s programom Autodesk Navisworks Manage. V zaključku dela je s pomočjo informacijskega modela objekta in fotografskega spremljanja gradnje podana primerjava planiranih in realiziranih aktivnosti terminskega plana z analizo časovnih odstopanj. Zaključimo lahko, da uporaba informacijskega modela objekta predstavlja zmogljivo in učinkovito orodje za izvedbo in racionalizacijo gradbenih projektov.
Keywords: BIM, 3D model, 4D model, Autodesk Revit, Autodesk Navisworks Manage, fotografsko spremljanje gradnje, terminsko planiranje
Published: 28.10.2016; Views: 1217; Downloads: 180
.pdf Full text (6,78 MB)

8.
IZDELAVA BIM-MODELA STOPNJE LOD 400 IN NJEGOVA SKUPNA RABA
Danijel Toš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati BIM-model stavbe s stopnjo LOD 400 z uporabo programa Revit Architecture, ki omogoča BIM-pristop. Model enostanovanjske stavbe je bil izdelan po zahtevah stopnje razvitosti LOD 400. Interoperabilnost modela je bila zagotovljena z vzdrževanjem modela v formatu IFC 2x3 in zagotavljanjem skupne rabe s pomočjo odprtega strežnika BIMServer.org.
Keywords: BIM, Revit Architecture, LOD 400, Solibri Model Viewer, BIMserver
Published: 10.10.2016; Views: 1071; Downloads: 174
.pdf Full text (4,59 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica