| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEHNOLOGIJE SEMANTIČNEGA SPLETA V SISTEMU ZA POMOČ ŠTUDENTOM
Miha Grešak, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Semantični splet je naslednja razvojna stopnja svetovnega spleta, kjer bodo informacije pridobile na pomenu in bodo med sabo povezane v logično celoto. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na tehnologije semantičnega spleta, ki so trenutno najbolj uporabljane. Opisana so tudi vsa orodja, s katerimi smo se srečali pri razvoju sistema za pomoč študentom. Sistem predstavlja spletna aplikacija, katere zaledje predstavlja rešitev razvita z omenjenimi tehnologijami. Rešitev študentom pri projektnih delih ponuja možnost izbire primernega mentorja glede na znanja, ki jih podajo kot vhodni podatek. Ustrezni mentorji se izpišejo na podlagi semantične analize znanj.
Keywords: semantični splet, ontologije, portali znanja, RDF, RDFS, OWL, SPARQL, SWRL, ogrodje Jena, Protégé, sklepalni stroji
Published: 14.12.2010; Views: 2063; Downloads: 150
.pdf Full text (2,35 MB)

2.
Razvoj semantične aplikacije za analizo podatkov iz sistemov SICRIS in COBISS
Leon Bošnjak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opisovanje konceptov in relacij med njimi znotraj domene knjižničarstva. Izbrani podatki iz bibliografskih informacijskih sistemov SICRIS in COBISS so bili pretvorjeni v ustrezno semantično-opisno obliko. Na njihovi podlagi je bila v orodju Protégé ustvarjena ontologija, ki formalno definira pomen posameznih razredov in njihovih lastnosti. V programskem jeziku Java je bila s pomočjo ogrodja Jena izdelana semantična aplikacija, ki je zmožna pretvorbe podatkov iz omenjenih sistemov ter združitve z modelom ontologije z namenom boljšega razumevanja in organizacije podatkov domene. Aplikacija omogoča pregled semantično obogatenih podatkov ter izvajanje kompleksnih SPARQL povpraševanj nad njimi.
Keywords: semantični splet, ontologije, Protégé, Jena, raziskovalna dejavnost
Published: 27.11.2012; Views: 1388; Downloads: 121
.pdf Full text (1,98 MB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica