| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Interoperabilnost med programi Archicad, Tower, SCIA Engineer na primeru večstanovanjske stavbe
Filip Peharda, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu so najprej opisani vsi potrebni parametri, ki so nujni za izdelavo arhitekturnega BIM-modela. Definiranje parametrov je pomembno zaradi načina obravnave podatkov v posameznem programu in interoperabilnosti programov, ki se uporabljata v projektiranju. Arhitekturni BIM-model, izdelan v programu Archicad je nato prenesen v programa za analizo konstrukcij, in sicer v Tower in SCIA Engineering, pri čemer so preverjane ustreznost oz. dejanska uporabnost arhitekturnega BIM-modela, pomanjkljivosti komunikacije med programi pa tudi možnosti izboljšave programov. Narejena je primerjava rezultatov analize konstrukcije, dobljenih v BIM-procesu in pri klasičnem načinu projektiranja.
Keywords: modeliranje, interoperabilnost, analiza konstrukcij, BIM, Archicad, Tower, SCIA Engineer
Published: 27.01.2020; Views: 497; Downloads: 122
.pdf Full text (3,64 MB)

2.
Uporaba BIM modela pri projektiranju v visokogradnji z vidika projektanta gradbenih konstrukcij
Jani Knuplež, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava smiselnost uporabe BIM modela pri projektiranju v visokogradnji z vidika projektanta gradbenih konstrukcij, na podlagi različno kompleksnih modelov. Primerjali smo dva različna postopka projektiranja s pomočjo uporabe sodobnih programskih orodij, pri čemer smo preverjali ustreznost rezultatov in morebiten prihranek časa.
Keywords: BIM, 3D BIM model, računska analiza, modeliranje, Allplan, SCIA Engineer, Tower
Published: 11.10.2019; Views: 812; Downloads: 189
.pdf Full text (3,99 MB)

3.
Uporaba sodobnih pristopov pri projektiranju inženirskih objektov
Matic Ledinek, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo sodobnih pristopov in tehnologij za projektiranje inženirskih objektov na primeru nadvoza. Raziskali smo več programskih orodij ter poskušali najti vse prednosti, ki nam jih omogoča sodobna programska oprema in morebitne omejitve, ki se pojavljajo ob delu.
Keywords: BIM, Revit, Dynamo, Allplan, Civil 3D, Scope, Sofistik, Scia Engineer, statična analiza, informacijsko modeliranje gradbenih objektov, virtualna realnost, 3D tisk
Published: 04.07.2017; Views: 1127; Downloads: 354
.pdf Full text (8,70 MB)

4.
Postopki kovanja jekla
Damjan Hribernik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla, izzive pri kovanju, preoblikovalne stroje primerne za kovanje ter njihovo izbiro pri kovanju. Pri preoblikovanju jekla ločimo prosto in utopno kovanje, pri čemer prosto delimo na ročno in strojno kovanje. Zelo pomembna je tudi pravilna izbira peči, saj če dosežemo pravilno temperaturo v peči, na surovcih nastane manj okujin. V diplomski nalogi pa sem navedel tudi nekaj strojev, ki so primerni za kovanje, opisal kaj je pomembno pri njihovi izbiri ter naredil izračun za izbiro primernega stroja. V diplomi sem želel raziskati, ali je pravilna izbira postopka kovanja pomembna za kakovost izdelka, čas izdelave in njegovo ceno. Omejitve, ki sem jih pričakoval pa so povezane z dimenzijo in ceno končnega izdelka.
Keywords: AutoCAD, kovanje, prosto kovanje, utopno kovanje, ročno kovanje, preoblikovalni stroji, konstruiranje, surovec, Pro/ENGINEER.
Published: 21.09.2016; Views: 2674; Downloads: 507
.pdf Full text (5,95 MB)

5.
Postopki kovanja jekla
Primož Pečoler, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti postopke preoblikovanja jekla z različnimi postopki kovanja. Pred samim začetkom kovanja je dobro pridobiti nekaj osnovnega znanja o samem delu in o napakah, na katere je potrebno biti pozoren, da ne poškodujemo orodja in stroja za kovanje. Navedel sem nekaj strojev za preoblikovanje, ki se v današnjem času najpogosteje uporabljajo v malih in srednje velikih proizvodnjah, nekaj besed pa sem namenil tudi ročnemu kovanju. Glavna težava kovanja pa se pojavi pri samem začetku načrtovanja, kjer je potrebno vedeti, ali bo utopno orodje potrebovalo upogibno in predkovalno orodje, saj lahko le tako preprečimo nepravilnosti na odkovku.
Keywords: Ključne besede: kovanje, kovaški zamiki, Pro/ENGINEER, stroji za kovanje, utopno kovanje, surovec, AutoCAD, konstruiranje.
Published: 11.12.2014; Views: 1570; Downloads: 489
.pdf Full text (4,09 MB)

6.
Koncipiranje in zasnova avtobusnih vrat
Matej Pal, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja smernice, kako se lotiti koncipiranja in zasnove sklopa avtobusnih vrat. Pri tem je razloženo, na kaj je potrebno biti pozoren in na kaj je potrebno paziti pri gradnji vrat. Predstavljene so najpomembnejše zahteve za avtobusna vrata, ki jih podajajo direktive EGS in ES. Naloga vsebuje podrobno predstavljen potek 3D modeliranja vrat v CAD programu Pro/Engineer Wildfire 4.0. Diplomsko delo pa se zaključi z vrednotenjem rezultatov in predstavljenimi ugotovitvami, kaj bi se dalo v sklopu vrat izboljšati in zakaj.
Keywords: avtobus, avtobusna vrata, vratni mehanizem, koncept, zasnova, program Pro/Engineer Wildfire 4.0, 3D modeliranje
Published: 15.11.2012; Views: 1495; Downloads: 102
.pdf Full text (3,14 MB)

7.
PROJEKTIRANJE MEDGENERACIJSKEGA SREDIŠČA KOPER
Anton Zadravec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati postopek projektiranja doma za starejše in uporabo računalniškega programa SCIA Engineer pri dimenzioniranju nosilnih elementov objekta. V diplomskem delu sta obravnavani zasnova in dimenzioniranje konstrukcij iz betona in porobetona po mejnem stanju nosilnosti in mejnem stanju uporabnosti, podane so osnovne lastnosti konstrukcij in ostalih tehničnih materialov ter osnove temeljenja. Pri dimenzioniranju smo upoštevali veljavne evropske standarde SIST EN.
Keywords: medgeneracijsko središče, statična analiza, obtežbe, SCIA Engineer, Evrokodi, dimenzioniranje, mejno stanje nosilnosti, mejno stanje uporabnosti, skice armature
Published: 07.05.2012; Views: 2168; Downloads: 267
.pdf Full text (13,09 MB)

8.
Primerjava NC-programiranja s programoma Pro/ENGINEER in NCG CAM
Milan Dolenc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo najprej predstavili razvoj podjetja Domel, podrobneje pa si bomo ogledali PE Komponente in orodja, kjer smo primerjavo tudi izvedli. Jedro naloge je posvečeno primerjalni študiji med programoma Pro/ENGINEER in NCG CAM za NC-programiranje. Vpeljali smo različne kriterije primerjave, programa pa smo primerjali tudi na osnovi izvedbe praktičnih primerov. Ugotovili smo, da se programa precej razlikujeta, zato je bilo tudi pričakovati velik razkorak časa izdelave med dvema operacijama z istimi rezalnimi parametri. Ugotovili smo, da je programski paket NCG CAM pri časovni primerjavi veliko boljši, ker je specializiran program za programiranje CNC-strojev, vendar z njim ne moremo narisati ali popravljati 3D-risb. Po drugi strani pa je paket Pro/ENGINEER splošen paket za 3D-risanje in analiziranje, simuliranje različnih obremenitev na obdelovancu, vendar je delo z njim kompleksnejše, zato zahteva bolj usposobljene uporabnike.
Keywords: obdelava z odvzemanjem materiala, CNC-stroji, NC-programiranje, NC-program, STEP, primerjava, Pro/ENGINEER, NCG CAM.
Published: 21.12.2011; Views: 2618; Downloads: 218
.pdf Full text (4,27 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA VGRADNEGA STIKALA SV Z MOŽNOSTJO MONTAŽE DALJINSKEGA SPROŽNIKA
Nejc Štrovs, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Vgradno stikalo SV je elektrotehnični izdelek podjetja ETI Elektroelement d.d. V izvorni izvedbi je omogočeno le ročno preklapljanje stikala, pojavila pa se je zahteva po izdelavi stikala z daljinskim izklopom. Obstoječi vklopno-izklopni mehanizem je zato potrebno analizirati in ga na podlagi ugotovitev prilagoditi delovanju daljinskega sprožnika ter preveriti možnosti montaže. V diplomskem delu so prikazani bistveni elementi izvornega in prilagojenega mehanizma, opisano je delovanje stikala v povezavi s sprožnikom. Rezultati rekonstrukcije so podprti s preračuni, ki potrjujejo ustreznost delov mehanizma, kar pomeni izpolnitev zastavljenih ciljev.
Keywords: vgradno stikalo, rekonstrukcija, mehanizem, daljinski sprožnik, Pro/ENGINEER
Published: 13.10.2011; Views: 1638; Downloads: 88
.pdf Full text (2,37 MB)

10.
UVAJANJE CNC REZKALNEGA STROJA IN PRIPADAJOČE OPREME V PROIZVODNJO
Boštjan Vargazon, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je delno opisana zgodovina nastanka CNC strojev, ter pripadajoče tehnologije in teoretične osnove CNC obdelovalnih centrov, ki vplivajo na izbiro ustreznosti samega stroja. V samem jedru dela sem se osredotočil na uvajanje CNC rezkalnega stroja in pripadajoče opreme v podjetje Tehnopond d.o.o. Ker vsako sodobno podjetje s povečevanjem stopnje avtomatizacije proizvodnje teži k večji konkurenčnosti na trgu, smo se tudi v našem podjetju odločili, da uvedemo v proizvodnjo novi CNC rezkalni stroj s pripadajočo opremo. Tako sem se osredotočil na izbiro stroja skozi karakteristike, ki jih mora stroj izpolnjevati, da ustreza izbiri našega podjetja in je primeren za izdelavo večjih orodij. V nadaljevanju sem opisal tudi izdelavo primernega temelja za stroj in postavitev stroja na temelj, ter montažo sestavnih delov na sam stroj. V tem delu je opisan tudi prvi zagon stroja. Nato pa sledi še opis in prikaz izbire primerne dodatne opreme in pripomočkov, ki so potrebni za natančno izdelavo končnega izdelka. V tem delu sem opisal proces nakupa ustreznega programskega paketa CAD/CAM in se poglobil v izbiro primernih orodij in njihovih vpenjal, ki so primerna za naš stroj. Na koncu sem še prikazal izbiro primernih vpenjalnih priprav za vpenjanje surovcev in potrebnih merilnih naprav za avtokontrolo, prav tako tudi koordinatni 3D merilni stroj za zahtevnejša merjenja. V diplomskem delu sem želel prikazati, kaj vse je potrebno nabaviti in uvesti v proizvodnjo pri nakupu CNC rezkalnega stroja in kako zahteven je takšen projekt nabave vseh ustreznih pripomočkov, ki na koncu pripomorejo k dokončni izdelavi mersko in oblikovno natančnega izdelka.
Keywords: CNC obdelovalni stroji, CNC programiranje, NC programiranje, CAD, CAM, AC, Pro/ENGINEER, programiranje, računalniško podprto programiranje, rezkanje.
Published: 10.10.2011; Views: 4300; Downloads: 649
.pdf Full text (3,36 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica