SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POPRAVILO KRITIČNIH NAPAK V ENERGETSKIH KOMPONENTAH MED OBRATOVANJEM
Marko Dukič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil, da se pobliže spoznamo z vzdrževalnimi deli na energetskih komponentah med obratovanjem, ki puščajo in predstavitev različnih načinov oziroma tehnik, kako lahko začasno odpravimo problem puščanja v postopku proizvodnje. Prišli smo do zaključka, da porabimo veliko manj finančnih sredstev, če z predstavljenimi metodami, ki smo jih opisali v diplomski nalogi začasno saniramo puščanje na energetski komponenti, kot pa če bi morali popolnoma zaustaviti celotno proizvodnjo in po zaključenih delih opraviti ponoven zagon. Prišlo bi do velikih izgub tako finančnih kot proizvodnih.
Keywords: Prirobnica, tlačna posoda, objemka, tesnilo, cevovod.
Published: 20.06.2014; Views: 830; Downloads: 96
.pdf Full text (3,10 MB)

2.
Testiranje varjenih in ne varjenih prirobnic vodovodnih cevi
Žiga Šafar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Leteče prirobnice se v praksi uporabljajo za sestavljanje plastičnih cevovodov večjih premerov. Prirobnice morajo zagotoviti tesnenje pri določenih tlakih obratovanja. V tem delu smo se osredotočili na preizkušanje treh vrst letečih prirobnic, ki so se razlikovale po velikosti. Preizkušali smo dva tipa različnih prirobnic glede na način izdelave. Prve prirobnice so bile izdelane iz upognjenih trakov in varjene. Druge prirobnice so bile izrezane iz pločevine brez zvarih spojev. Preizkušanje prirobnic je potekalo s povečevanjem tlaka na prirobnične spoje. Pri preizkusu se je meril tlak preizkusnega medija in deformacije na kritičnih prerezih prirobnic. Deformacije so bile izmerjene z upornimi merilnimi lističi na mestu zvara in na mestu brez njega. Preizkusi so pokazali, da so opazne razlike pri deformiranju prirobnic na mestih, kjer imamo zvarni spoj v primerjavi z mestom, kjer ni zvarnega spoja. Preizkusili smo tudi prirobnične spoje z manjšim številom vijakov. V praksi se namreč dogaja, da v spoje ne vstavijo vseh vijakov. Ugotovili smo, da je tak spoj prirobnic vzdržal bistveno manjše obremenitve pred samo popustitvijo, tudi do štiri krat manj. Za natezne preizkuse pa so bili izdelani posebni preizkušanci, kjer se je preverila ustreznost nepopolno prevarjenega zvarnega spoja na varjenih prirobnicah.
Keywords: prirobnica, zvar, TVP, merjenje tlaka in deformacij
Published: 27.10.2015; Views: 672; Downloads: 16
.pdf Full text (9,84 MB)

3.
Vpliv zvara in prednapetja vijačne zveze na funkcionalnost varjene leteče prirobnice manjših premerov
Žiga Volk, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu so bile predmet testiranj leteče prirobnice, ki jih izdelujejo v podjetju Megras d. o. o. Prirobnice so manjših premerov in jih izdelujejo na dva različna načina in sicer z varjenjem ali z izrezovanjem iz pločevine. Za potrebe eksperimentalnega dela je bilo ustvarjeno preizkuševališče, kjer smo preizkuševališče prirobnic napolnili z oljem. Merili smo tlake, pri katerih popusti spoj prirobnice v odvisnosti od prednapetja vijačne zveze. Za verifikacijo je bila opravljena tudi numerična analiza s programom Abaqus, tako da smo numerično dobljene vrednosti veličin primerjali z vrednostmi dobljenimi pri eksperimentu.
Keywords: prirobnica, tlak, numerična simulacija
Published: 24.02.2017; Views: 474; Downloads: 72
.pdf Full text (6,87 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica