| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prekmurski in porabski ljudski plesi, prilagojeni za otroške folklorne skupine
Martina Tratnjek, 2021, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrskega dela smo predstavili folklorno dejavnost in njene komponente kot zaključeno celoto. Posebno pozornost smo namenili otroškemu izročilu in pravilnemu posredovanju le-tega otrokom. Predstavili smo tudi zastopanost plesnega izročila v gradivih pri pouku glasbene umetnosti. V praktičnem delu smo pripravili video in bralno gradivo, ki bralca usmerja pri poučevanju prekmurskih in porabskih ljudskih plesov. V empiričnem delu smo želeli ovrednotiti praktični del magistrskega dela. Pomagali smo si s strokovnimi recenzijami strokovnjakov s področja folklorne dejavnosti - Mirka Ramovša in Adriane Gaberščik. Analiza strokovnih recenzij je pokazala, da je video in bralno gradivo ustrezno pripravljeno in uporabno za poučevanje na razredni stopnji osnovne šole.
Keywords: folklorna dejavnost, kulturna dediščina, otroška folklorna skupina, ljudski ples v osnovni šoli, Prekmurje in Porabje
Published: 24.11.2021; Views: 95; Downloads: 22
.pdf Full text (4,56 MB)

2.
Šolstvo in pismenost v večjezičnem prostoru med rekama Rabo in Muro od 1870 do 1910
Miha Štampah, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je prikazati razvoj šolstva na Ogrskem in stanje na področju pismenosti v Prekmurju in Porabju v obdobju od 1870 do 1910. Pri tem sem poskušal oceniti, v kakšni obliki in meri je Zakon o ljudskem izobraževanju iz leta 1868, ki ga je pripravil József Eötvös, vplival na šolstvo, in posledično na stopnjo pismenosti na obravnavanem območju. Pri tem sem si pomagal z madžarsko in s slovensko strokovno literaturo, vezano na obravnavano tematiko, in z viri ter s podatki popisov prebivalstva iz let 1880, 1900 in 1910. Rezultati, ki so pridobljeni v diplomskem delu, upravičujejo nujnost in uspešnost omenjenega zakona. Njegov glavni cilj, ki je bil tudi uspešno dosežen, je bila namreč čim obsežnejša vključitev prebivalstva v izobraževalne procese, hkrati s tem pa čim uspešnejša odprava nepismenosti. Iz statističnih podatkov je razvidno, da je leta 1880 v Prekmurju pisati in brati znalo 28,5 % vsega prebivalstva, v Porabju pa 21,7 %. Trideset let kasneje (1910. leta) je pismenost v Prekmurju narasla na 61,2 %, v Porabju na 58,9 %.
Keywords: Prekmurje, Porabje, József Eötvös, Zakon o ljudskem izobraževanju iz leta 1868, izobraževanje, pismenost.
Published: 22.06.2016; Views: 1008; Downloads: 92
.pdf Full text (4,14 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica