| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določitev parametrov filtra za filtriranje v pogojih konstantnega tlaka : magistrsko delo
Urša Fišer, 2020, master's thesis

Abstract: Obravnavala sem določitev parametrov filtra za filtriranje v pogojih konstantnega tlaka. Z analiziranjem podatkov iz člankov, sem pridobila uporabne lastnosti filtra uporabljenega v eksperimentu in izračunala procesne parametre membranskega filtra. Najprej permeabilnosti s pomočjo Darcyjevega modela potem sem s pomočjo numerične metode izračunala še poroznosti s Carman-Kozeny in Ergunovim modelom. Z modeloma sem dobila različne vrednosti poroznosti. Potrdila sem svojo tezo, da lahko iz podatkov meritev pretoka filtrov z uporabo računskih modelov, določimo lastnosti filtra. Ob tem moramo upoštevati določene omejitve, potrebno imeti zanesljive in točne podatke meritev. Izračuni so z modeli seveda možni, a ne moremo trditi, da so rezultati točen, so le dober približek resnične vrednosti in uporabni v praksi.
Keywords: Porozna snov, filter, prepustnost, permeabilnost, modeli mašenja, Carman-Kozeny model, Ergunov model, Darcyjev zakon
Published in DKUM: 27.11.2020; Views: 793; Downloads: 90
.pdf Full text (1,37 MB)

2.
Use of a BEM model to simulate unsteady coupled heat and moisture flow through porous solid
Leopold Škerget, António Tadeu, 2013, published scientific conference contribution

Abstract: The problem of unsteady coupled moisture and heat energy transport through porous solid is studied numerically using singular boundary integral representation of the corresponding governing equations. Bench mark example moisture uptake in a semiinfinite region is studied numerically.
Keywords: prenos toplote, prenos snovi, porozna snov
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1304; Downloads: 23
URL Link to full text

3.
Numerična simulacija toplotno - tokovnih razmer v UniPor celični strukturi
Uroš Cvelbar, 2013, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je s pomočjo računalniških simulacij ugotoviti primernost uporabe UniPore celične strukture kot izmenjevalca toplote z analizo njenega toplotnega obnašanja pri različnih režimih obratovanja. Magistrsko delo zajema študij literature s področja obnašanja celičnih gradiv oz. poroznih snovi pri termičnih obremenitvah, pripravo numeričnih modelov celičnih struktur UniPore, ter izvedbo parametričnih računalniških simulacij prenosa toplote skozi UniPore celično strukturo, izdelano iz bakra pri enakih vhodnih temperaturah, za različna grelna medija (voda, zrak) in hitrostih toka tekočine vzdolž pore. Tokovni režim bo omejen na laminarni tok viskozne tekočine. Na osnovi simulacij podrobne geometrije je bilo potrebno izdelati tudi poenostavljen model toplotnega prenosnika z upoštevanjem koncepta porozne snovi. Rezultati računalniških simulacij so nam tako služili za opis hidrodinamskih lastnosti (tlačni padec) in toplotnih lastnosti (vrednost toplotne difuzivnosti porozne snovi ter Nusseltovega števila)UniPor celične strukture.
Keywords: UniPor materiali, porozna snov, prenos toplote, toplotno - tokovne razmere v celični strukturi.
Published in DKUM: 06.01.2014; Views: 1941; Downloads: 186
.pdf Full text (3,61 MB)

4.
Modeliranje turbulentega toka v porozni snovi
Janja Kramer Stajnko, Renata Jecl, Leopold Škerget, 2009, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku je predstavljen pristop k modeliranju turbulentnega toka v porozni snovi. Matematični model temelji na uporabi klasičnih Navier-Stokesovih enačb za čisto tekočino, ki so v osnovi zapisane na mikroskopskem nivoju. V primeru obravnavanja turbulence v porozni snovi je potrebno posebej modelirati turbulenco (časovno nihanje spremenljivk) ter transportne pojave v porozni snovi (prostorsko spreminjanje). Vodilne enačbe se tako časovno in prostorsko povprečijo, pri čemer se izkaže, da različen vrstni red povprečenja vodi do drugačnih modelov. Za numerično reševanje tovrstnih problemov bo uporabljena Robno Območna Integralska Metoda (ROIM) zato so predstavljene njene osnovne značilnosti.
Keywords: porozna snov, turbulentni tok, Navier-Stokesove enačbe, turbulence, robno območna integralska metoda
Published in DKUM: 31.05.2012; Views: 1964; Downloads: 71
URL Link to full text

5.
Numerična rešitev konvektivnega toka v porozni snovi zaradi nasprotujočih si vzgonskih sil
Janja Kramer Stajnko, Renata Jecl, Leopold Škerget, 2008, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku so predstavljeni numerični rezultati problema naravne konvekcije zaradi dvojne difuzije v porozni snovi, kjer si učinka termične in snovske vzgonske sile med seboj nasprotujeta. Za opis toka tekočine po porozni snovi je uporabljen Brinkmanov model, kjer je upoštevan dodatni viskozni člen v gibalni enačbi. Izkaže se, da je konvektivni tok odvisen od vrste vodilnih parametrov, pri čemer je ključnega pomena vrednost vzgonskega koeficienta, ki definira velikost in smer delovanja posamezne vzgonske sile. Zastavljen sistem parcialnih diferencialnih enačb je rešen z uporabo Robno Območne Integralske Metode, ki se je že izkazala kot primerna za reševanje problemov toka tekočine v porozni snovi.
Keywords: naravna konvekcija, dvojna difuzija, porozna snov, numerični rezultati
Published in DKUM: 31.05.2012; Views: 1654; Downloads: 55
URL Link to full text

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica