| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 40
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Pričakovanja generacije Z glede zaposlitve v Pomurju
Emeli Šemen, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Pričakovanja generacije Z glede zaposlitve v Pomurju obravnava značilnosti generacije Z ter njihova pričakovanja glede zaposlitve. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kaj generacija Z pričakuje od bodočega delovnega mesta. Delo se osredotoča na značilnosti generacije Z, vključno z njihovimi delovnimi vrednotami in pričakovanji, ter pomenom razumevanja teh značilnosti za uspešno zaposlovanje in razvoj kadrov. Uporabljene metode raziskovanja vključujejo sistematični pregled literature ter empirično raziskavo, ki je temeljila na anketnem vprašalniku, posredovanem mladim iz Pomurja. Rezultati ankete so pokazali, da generacija Z v Pomurju poudarja pomembnost pravičnega plačila, ravnotežja med delom in zasebnim življenjem, možnosti kariernega razvoja, fleksibilnosti pri delovnem času in dobro delovno okolje. Na podlagi teh ugotovitev so bila oblikovana priporočila za organizacije o tem, kako prilagoditi svoje strategije zaposlovanja in upravljanja s kadri, da bodo bolj privlačna za to generacijo. Priporočila vključujejo prilagajanje delovnih pogojev, spodbujanje kariernega razvoja, ustvarjanje pozitivne delovne kulture ter zagotavljanje fleksibilnih delovnih možnosti.
Keywords: Generacija Z, generacijska pričakovanja, zaposlitev, Pomurje
Published in DKUM: 28.06.2024; Views: 111; Downloads: 16
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
Ocena ogroženosti uporabnikov s kibernetsko kriminaliteto v Pomurju : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Tadeja Husar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo celovito preučuje zaznavanje, ozaveščenost in zaščitne ukrepe pred kibernetsko kriminaliteto med uporabniki interneta v pomurski regiji v Sloveniji. Študija je sestavni del vse večjega števila raziskav, namenjenih razumevanju digitalne pokrajine z vidika kibernetske varnosti, še posebej v pomurski regiji. Raziskava temelji na širokem teoretičnem okviru, ki zajema tako lokalne kot mednarodne poglede na kibernetsko kriminaliteto in ozaveščenost o kibernetskih tveganjih. Ta osnova omogoča globlje razumevanje edinstvenega okolja kibernetske varnosti v Pomurju, regiji, katere vedenje spletnih uporabnikov je razmeroma slabo raziskano. Osrednji del diplomskega dela je raziskava, ki je bila izvedena med uporabniki interneta v Pomurju in je temeljila na anketi. Raziskava meri stopnjo razumevanja in strahu pred kibernetsko kriminaliteto, obseg sprejetih zaščitnih ukrepov in zaznano resnost kibernetske kriminalitete. Ugotovitve razkrivajo precejšnjo ozaveščenost anketirancev o potencialnih spletnih grožnjah, hkrati pa opozarjajo na zaskrbljujočo vrzel med ozaveščenostjo in izvajanjem celovitih zaščitnih ukrepov. Ta razkorak kaže, da znanje in ozaveščenost ne vodita vedno v proaktivno ravnanje na področju spletne varnosti. Študija je pokazala, da so najpogosteje prijavljena kibernetska kazniva dejanja v regiji vključevala nezaželena sporočila in nepooblaščen dostop do računa, vendar ta kazniva dejanja na splošno niso bila obravnavana kot resne grožnje, ki bi upravičevale posredovanje organov kazenskega pregona. Študija poudarja, da je v Pomurju nujno treba okrepiti izobraževanje o kibernetski varnosti in kulturo spletne varnosti, zlasti zaradi hitro razvijajočega se okolja kibernetskih groženj.
Keywords: kibernetski kriminal, uporabniki interneta, spletne goljufije, digitalna varnost, Pomurje, diplomske naloge
Published in DKUM: 26.07.2023; Views: 495; Downloads: 77
.pdf Full text (1,01 MB)

3.
Trajnostni turistični kompleks iz zbite zemljine
Polona Sever, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z uporabo trajnostnega pristopa rešuje problematiko pomanjkanja prenočišč v turistično vse bolj priljubljenem območju Bukovniškega jezera v Pomurju, prepoznava neizkoriščene kvalitete obstoječega prostora ter se odziva na zaposlitvene in turistične potrebe občine. Območje jezera spada v varstveno območje Natura 2000, je del Krajinskega parka Goričko ter ekološko pomembnega območja. Idejna zasnova za trajnostni turistični kompleks skuša nadgraditi tradicionalni način gradnje iz zbite zemljine z novodobnimi tehnikami, ter se z arhitekturno zasnovo prilagoditi trajnostnim merilom. Turistični kompleks je umeščen v območju degradiranih obstoječih objektov ob Bukovniškem jezeru. Obsega apartmaje za prenočišča gostov, spa center s plavalnim bazenom, restavracijo, prostor s predavalnico ter sejno sobo in zunanjo ureditev z večnamenskim pokritim prostorom ter ognjišče. Zasnovana je tudi urbana oprema, ki turistični kompleks poveže s celotnim krajem. S postavitvijo na ključnih lokacijah v občini ta služi informiranju o turističnem kompleksu, programih, naravnih danostih in bioraznovrstnosti samega območja ter nasploh spodbujanju komunikacije, skupnosti ter oživitvi javnega prostora.
Keywords: trajnostna arhitektura, zbita zemljina, turizem, Bukovniško jezero, Pomurje
Published in DKUM: 03.01.2022; Views: 1523; Downloads: 365
.pdf Full text (171,44 MB)

4.
Spolno nadlegovanje na območju nočnega življenja v Pomurju : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Tjaša Fekonja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Spolno nasilje je nedvomno ena najhujših oblik nasilja, ki se osebi lahko zgodi. Je globoko zakoreninjen problem današnje družbe, kjer se spolno nadlegovanje sprejema in se širijo stereotipna mišljenja. Na območjih nočnega življenja je ta problem še toliko bolj problematičen, saj ga ljudje dojemajo kot pričakovan del obiska nočnega življenja in kot sprejet del kulture. Bistvene značilnosti spolnega nadlegovanja so, da je vezano na spol, osebi, ki ji je povzročeno, je neprijetno in da se zgodi brez privolitve druge osebe. Največji strah v družbi povzroča predvsem ženskam, ki so najbolj ranljive za nadlegovanje. Diplomska naloga se osredotoča na spolno nadlegovanje v nočnem življenju na območju Pomurja. Predstavljene so definicije spolnega nadlegovanja, njihovi vzroki, posledice, odzivi in možnosti preprečevanja spolnega nadlegovanja. Poleg tega je v diplomski nalogi predstavljena vloga medijev, alkohola in drog pri spolnem nadlegovanju, kako se žrtvam v Pomurju nudi pomoč, ter še kratek pregled preteklih raziskav s tega področja. Zraven teoretičnega dela pa smo s pomočjo anketne raziskave in intervjujev ugotavljali dejansko stanje glede spolnega nadlegovanja v Pomurju in kako varno se počutijo prebivalci. Ugotovili smo, da se ljudje na območjih nočnega življenja v Pomurju počutijo varno in da se v večjem delu zavedajo, katera dejanja spadajo med spolno nadlegovanje. Večinski del anketiranih je na tem območju vsaj enkrat zaznalo ali doživelo spolno nadlegovanje. Kar se tiče odnosa do storilca, so bili to v večini neznanci in moškega spola, ki so bili pogosto zaznani kot alkoholizirani in redko pod vplivom psihoaktivnih snovi. Za preprečevanje spolnega nadlegovanja je najboljši način preventiva z omejevanjem količine zaužitega alkohola in drog, saj je oseba pod vplivom teh snovi najbolj ranljiva za napad. Pomembno je tudi, da ima oseba zraven sebe zaupno osebo ter urejen prevoz do doma, s čimer se lahko izogne napadu na ulici in po poti domov.
Keywords: nadlegovanje, spolno nadlegovanje, lokali, nočno življenje, Pomurje, diplomske naloge
Published in DKUM: 02.11.2021; Views: 1115; Downloads: 86
.pdf Full text (2,41 MB)

5.
Analiza trendov vročinskih valov v Pomurju v obdobju 1961-2018
Anja Kisilak, 2021, master's thesis

Abstract: Delo obravnava vročinske valove na območju Pomurja v obdobju med letoma 1961 in 2018. Na podlagi podatkov meteoroloških postaj Rakičan, Jeruzalem, Lendava, Veliki Dolenci in Podgradje so analizirani trendi vročinskih valov v Pomurju. Vročinski valovi so obravnavani na podlagi povprečnih in maksimalnih temperatur zraka in vročih dni v Pomurju. V prvem delu so zato analizirane povprečne letne in poletne temperature zraka ter povprečne maksimalne letne in poletne temperature zraka v Pomurju. Sledi analiza števila vročih dni na letni, desetletni in mesečni ravni. V osrednjem delu naloge so analizirani vročinski valovi, in sicer število vročinskih valov; trajanje vročinskih valov, ki je analizirano na podlagi števila vročih dni v vročinskih valovih, povprečnega in maksimalnega trajanja vročinskih valov; intenzivnost vročinskih valov, ki je analizirana na podlagi maksimalnih temperatur zraka v vročinskih valovih in kumulativ maksimalnih temperatur zraka v vročinskih valovih; širjenje časovnega okna vročinskih valov in razvoj vremena v času vročinskih valov. V splošnem so v Pomurju vročinski valovi vedno bolj pogosti na letni in desetletni ravni, povečuje se število vročih dni znotraj vročinskega vala in zato se povečuje povprečno trajanje vročinskih valov. Iz desetletja v desetletje se povečuje maksimalna temperatura zraka vročinskih valov, kakor tudi kumulative maksimalnih temperatur, zato so vročinski valovi na obravnavanem območju vse intenzivnejši. V Pomurju vročinski valovi nastopajo v poletnih mesecih, a se časovno okno pojavljanja vročinskih valov širi, saj se pojavljajo vedno bolj zgodaj poleti ali pozno spomladi in vedno kasneje ob koncu poletja oz. na začetku jeseni. V glavnem so trendi vseh kazalnikov vročinskih valov v Pomurju pozitivni, prihaja pa do razlik med različnimi meteorološkimi postajami. Praviloma so višji trendi značilni za meteorološke postaje, ki se nahajajo v termalnem pasu in gosto pozidanih ter naseljenih območjih.
Keywords: vročinski val, vroč dan, maksimalna temperatura zraka, Pomurje
Published in DKUM: 26.10.2021; Views: 874; Downloads: 57
.pdf Full text (3,95 MB)

6.
Poznavanje in zadovoljstvo z delom Komisije za preprečevanje korupcije med prebivalci Pomurja
Mateja Lepoša, Bojan Dobovšek, 2021, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Namen prispevka je ugotoviti, kako prebivalci Pomurja poznajo Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in kako so zadovoljni z njenim delom. Metode: Prispevek temelji na pregledu domačih in tujih strokovnih ter znanstvenih del na področju preprečevanja korupcije, na podlagi katere je bil oblikovan vprašalnik. Z uporabo statističnega orodja SPSS so opravljene statistične analize, s pomočjo katerih smo lahko uspešno odgovorili na zastavljena raziskovalna vprašanja. Ugotovitve: Med izpraševanci Pomurja na (ne)zadovoljstvo z delom KPK najbolj vplivata ocena sodelovanja KPK z drugimi institucijami in ocena profesionalnosti ter integritete. Ugotavljamo, da na (ne)zadovoljstvo z delom KPK nimata vpliva ocena narave njenega dela in zaznava korupcije v Pomurju. Omejitve/uporabnost raziskave: Vzorčenje v naši raziskavi ni bilo opravljeno verjetnostno, zato rezultatov raziskave ne moremo posplošiti na celotno populacijo. Zaradi krajšega časa zbiranja podatkov je naš vzorec dokaj majhen (N = 164). Praktična uporabnost: Raziskovalni model in rezultati predstavljajo zelo dobro izhodišče za prihodnje raziskovanje dejavnikov, ki vplivajo na oblikovanje mnenja, ki izhaja iz rezultatov naše raziskave. Izvirnost/pomembnost prispevka: Tovrstna raziskava v Sloveniji še ni bila opravljena, kar predstavlja izvirnost prispevka na tem področju in spodbuja predvsem mlade raziskovalce za raziskovanje mnenja prebivalcev o tovrstnih institucijah in raziskovanju dejavnikov, ki oblikujejo takšno mnenje ter posledično omogoča izboljšave.
Keywords: korupcija, preprečevanje, Komisija za preprečevanje korupcije, zadovoljstvo z delom, Pomurje
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 1129; Downloads: 43
.pdf Full text (450,08 KB)
This document has many files! More...

7.
Swot analiza možnosti koriščenja naravnih energetskih virov v Pomurju
Ines Korošec, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je izdelano z namenom spoznavanja naravnih energetskih virov, tako so predstavljeni sončna, vetrna, vodna, geotermalna energija in biomasa. Ob tem smo želeli prikazati možnosti njihovega izkoriščanja v Pomurju. Raziskave so pokazale, da so med najbolj zastopanimi naravnimi viri v Pomurju biomasa, zatem sledi uporaba Sonca in geotermija. Vetra zaradi njegove šibkosti in vode zaradi zaščitenosti v obravnavani regiji ne izkoriščamo. Na kratko smo povzeli tudi ovire, na katere naletimo ob izkoriščanju naravnih energetskih virov in ugotovili, da so največje prepreke v okoljski in prostorski zakonodaji, zato bi morala država nastopiti bolj suvereno. S pomočjo SWOT analize smo s stališča štirih vidikov (prednosti, slabosti, priložnosti, nevarnosti) ovrednotili lastnosti in posebnosti posameznega naravnega energetskega vira. Analiza nam je pomagala, da smo podrobno spoznali določen vir ter nam na preprost način pokazala, kje so njegove močne in šibke točke.
Keywords: obnovljivi viri, SWOT analiza, biomasa, Pomurje, geotermalna energija, hidroenergija, vetrna energija, sončna energija
Published in DKUM: 03.12.2020; Views: 1354; Downloads: 179
.pdf Full text (1,26 MB)

8.
Poznavanje dela preventivnih institucij na področju korupcije v Sloveniji in zadovoljstvo z njihovim delom med prebivalci Pomurja : magistrsko delo
Mateja Lepoša, 2020, master's thesis

Abstract: Korupcija kot najbolj deviantni in odklonski pojav predstavlja grožnjo slehernemu področju, kjer se pojavi. Na letni ravni državo stane velike vsote denarja, zato je potrebno stremeti predvsem k njenemu preprečevanju. V Sloveniji je z zakonodajo dokaj zgodaj bila ustanovljena Komisija za preprečevanje korupcije, katere namen je delovanje na področju integritete in preventive ter preiskovanje in nadzorovanje koruptivnih ravnanj. Legitimnost delovanja takšne institucije je predvsem delovanje v dobrobit organizacijam, ki s pomočjo Komisije lahko zagotovijo protikorupcijski načrt organizacije s t. i. načrtom integritete. Posledično je takšno delovanje usmerjeno tudi v dobrobit vseh ljudi, torej javnosti, saj je (ali bi vsaj morala biti) ne-skorumpirana družba cilj vsakega vodstva države. Povezava med javnostjo in institucijo za preprečevanje korupcije je vitalnega pomena za nadzorovano vključenost javnosti v delo protikorupcijske komisije in legitimizacijo njihovega dela. V raziskavi je bil dobljen širši vpogled v mnenje prebivalcev Pomurja o delovanju Komisije. Ugotovljeno je bilo nezadovoljstvo z delom Komisije, na kar imata vpliv ocena sodelovanja Komisije z drugimi institucijami, ki je ocenjeno kot dobro, ter ocena profesionalnosti in integritete zaposlenih. Čeprav so Pomurci mnenja, da je delo Komisije stresno, zahtevno in kompleksno, to ne vpliva na zadovoljstvo z njihovim delom. Povezave med vplivom zaznave korupcije v Pomurju z zadovoljstvom z delom ni bilo zaznati. Pomurci ocenjujejo, da je koruptivnih dejanj v Pomurju veliko, seznanjenost z uspešnim delom Komisije na tem področju pa jim vseeno ne daje občutka varnosti. V zaključku je bilo ugotovljeno, da Pomurci ne zaupajo delu Komisije in z njim niso zadovoljni, razumejo pa pomen in obstoj ter funkcijo Komisije.
Keywords: korupcija, preprečevanje korupcije, zakonodaja, Komisija za preprečevanje korupcije, KPK, stališča, prebivalci, Pomurje, Slovenija, magistrska dela
Published in DKUM: 02.09.2020; Views: 975; Downloads: 105
.pdf Full text (1,03 MB)

9.
Medobčinsko redarstvo v Pomurju : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Denis Kos, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Ker je dobrina varnosti v lokalni skupnosti izjemno cenjena, se marsikdo premalo zaveda, da zanjo ne more biti odgovorna samo država, pač pa vzajemno sodelovanje različnih subjektov zagotavljanja lokalne varnosti, še posebej policije in občinskih redarstev. V skladu s tem je nastalo občinsko redarstvo, ki je skupni organ občinske uprave občin ter s svojo odgovornostjo in nalogami skrbi za varnost na območju občine. Prelomnica občinskih redarstev je bila z letom 2006, ko je bil sprejet Zakon o občinskem redarstvu. S pomočjo tega zakona so pooblastila in pristojnosti medobčinskih redarstev dobile močno nadgradnjo. Cilj diplomske naloge je bil predstaviti delovanje redarskih služb v Pomurskih občinah Lendava, Ljutomer in Murska Sobota. Redarske službe na območju Pomurja sodijo v dokaj mlado dejavnost zagotavljanja varnosti v omenjenih občinah, saj so nastale šele v 20. stoletju, s ciljem preventivnega delovanja in ne kaznovanja ter čim bolj učinkovitega vzpostavljanja reda za zadovoljstvo svojih občanov. Raziskovalni del diplomske naloge je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu je mogoče zaslediti mnenje zaposlenih redarjev glede opravljanja temeljnih delovnih nalog občinskih redarjev v občinah Murska Sobota, Ljutomer in Lendava. Drugi del predstavlja mnenje prebivalcev Pomurja glede njihovih pričakovanj, zaupanja, zadovoljstva ter uspešnosti z delom redarske službe pri zagotavljanju lokalne varnosti v pomurskih občinah. Ugotovitve so pokazale, da so občinski redarji enotnega mnenja, da morata policija in občinska redarska služba pri zagotavljanju varnosti ustvarjati partnerski odnos in ne medsebojno tekmovati. Rezultati drugega dela raziskave so pokazale, da so ocene prebivalcev Pomurja glede pričakovanja, zaupanja in mnenja o zadovoljstvu ter uspešnosti z delom redarske službe precej nizke. Že kar nekaj let imajo ljudje negativno mnenje o redarski službi. Verjetno je še zmeraj premalo ljudi seznanjenih o tem, koliko delo občinskega redarja doprinese k ohranitvi varnosti in lagodnemu življenju v občini. Kdaj bo prišlo do pozitivnejših odnosov in več zaupanja med občinskimi redarji in lokalno skupnostjo ostaja odprto vprašanje.  
Keywords: diplomske naloge, medobčinsko redarstvo, redar, občina, Pomurje
Published in DKUM: 25.02.2020; Views: 832; Downloads: 97
.pdf Full text (1,37 MB)

10.
Poznavanje pasti uporabe družbenih medijev med osnovnošolci v Pomurju : magistrsko delo
Valentina Sreš, 2019, master's thesis

Abstract: Družbeni mediji so postali pomemben del današnje družbe, še posebej mlajših generacij med katerimi so tudi osnovnošolski otroci iz Pomurja. Kljub temu, da sta njihov pojav in razvoj doprinesla veliko prednosti, se je potrebno zavedati tudi njihovih pasti, ki lahko močno vplivajo na uporabnike. Pričujoče magistrsko delo tako ugotavlja, kakšno je poznavanje pasti uporabe družbenih medijev med osnovnošolci v Pomurju. Najprej pregledamo literaturo, razjasnimo temeljne pojme in definiramo teoretični okvir. V nadaljevanju predstavimo sorodne študije in njihove ugotovitve ter izpostavimo njihove vrzeli v znanju. S pomočjo teoretičnega dela naloge se tako podrobneje seznanimo s temo raziskovanja in rezultati dosedanjih študij, kar nam pomaga pri načrtovanju raziskovalnega dela. V raziskovalnem delu izvedemo spletno anketo, katere rezultate statistično obdelamo in analiziramo. Ugotovimo, da je poznavanje pasti uporabe družbenih medijev treba obravnavati kot ločene konstrukte, na te pa različno vplivajo številni proučevani dejavniki. S pomočjo rezultatov ugotovimo, da se pomurski osnovnošolci njihovih pasti srednje dobro zavedajo. Pri odgovarjanju na raziskovalna vprašanja se opremo na empirične dokaze. Rezultati, dobljeni s pomočjo te študije, lahko prispevajo k boljšemu razumevanju raziskovane problematike in ustreznemu ozaveščanju, služijo pa lahko tudi nadaljnjim raziskovanjem o uporabi družbenih medijev.
Keywords: družbeni mediji, osnovnošolci, Pomurje
Published in DKUM: 22.11.2019; Views: 1638; Downloads: 240
.pdf Full text (7,41 MB)

Search done in 3.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica