| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Zasnova poselitve v občini Podlehnik
Petra Grabrovec, 2021, master's thesis

Abstract: Zasnova poselitve je pomemben dejavnik razvoja naselij, saj gre za strokovno presojo o razmestitvi dejavnosti v prostoru. Sledeče delo obravnava zasnovo poselitve v občini Podlehnik. Predmet obravnave so deli strnjenih naselij, v katerih predvidevamo razvoj dejavnosti. To so deli naselij Dežno pri Podlehniku, Podlehnik, Sedlašek, Stanošina in Zakl. Za ta naselja je bila narejena morfološka analiza. S slednjo je bilo ugotovljeno dejansko stanje v prostoru. V naseljih smo opredelili potencialne površine za posamezne dejavnosti. Zaradi dolgoročne zasnove smo določili večje potencialne površine kot je dejansko potrebno. Te bodo ostale kot možnost širitve za posamezne dejavnosti v prihodnje. Na podlagi morfološke analize naselij in opredelitve potencialnih površin smo izdelali predloge prostorske ureditve za naselja. V predlogih smo razmestili površine posameznih dejavnosti. Stremeli smo k cilju čim manjšega nepotrebnega poseganja v prostor. S predlogi smo želeli ohraniti kulturno pokrajino Haloz in vedute naselij ter sanirati določene ponesrečene posege v prostoru. Oblikovali smo predloge za nova območja določenih dejavnosti, ki se povezujejo z obstoječimi območji. S tem želimo spodbuditi skladen razvoj naselij v občini. Magistrsko delo med drugim tudi podaja smernice oblikovanja objektov v naseljih, saj želimo s premišljeno razmestitvijo dejavnosti in s smiselno oblikovno podobo naselij oblikovati novodobno kulturno pokrajino.
Keywords: Naselja, podeželje, zasnova poselitve, urbanistično načrtovanje, občina Podlehnik, Haloze
Published in DKUM: 20.07.2021; Views: 585; Downloads: 58
.pdf Full text (48,37 MB)

2.
NAČRTOVANJE TURISTIČNIH KOLESARSKIH POVEZAV V OBČINI PODLEHNIK
Samo Krajnc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o načrtovanju turistične kolesarske povezave na območju Haloz, s katero bi lahko slabo razvito turistično pokrajino na podlagi turističnih potencialov, sodelovanja in promocije spremenili v turistično privlačnejšo lokacijo. Teoretičnim izhodiščem glede kolesarjenja sledi praktični primer načrtovanja kolesarske turistične povezave v občini Podlehnik. Najprej smo predstavili značilnosti območja, zasnovali dve trasi, ki pokrivata večji del obravnavanega območja in zajemata lokalne ponudnike, ki so privlačni za turiste. Na teh dveh trasah je bila opravljena analiza obstoječega stanja infrastrukture, na podlagi tega pa smo podali mnenje za rekonstrukcijo, določili ustrezno kolesarsko površino in z namenom privabljanja širšega obsega uporabnikov, predstavili sistem za izposojo koles. Na koncu sledi predstavitev dobrih lastnosti bližine glavne kolesarske povezave in njena vključitev v širšo mrežo kolesarskih povezav na območju celotnih Haloz.
Keywords: Kolesarske povezave, turistično kolesarjenje, načrtovanje, Občina Podlehnik
Published in DKUM: 28.09.2016; Views: 1043; Downloads: 114
.pdf Full text (4,58 MB)

3.
POZNAVANJE IN OHRANJANJE LJUDSKEGA IZROČILA V OBČINI PODLEHNIK
Sonja Arnuš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Slovenski narod ima bogato kulturno dediščino. Pomemben del kulturne dediščine je tudi slovensko ljudsko izročilo. V diplomskem delu je namenjena pozornost njegovemu poznavanju, prenašanju in ohranjanju. Teoretični del s pomočjo literature predstavlja slovensko ljudsko izročilo s poudarkom na glasbenem izročilu. V empiričnem delu so predstavljene geografske in zgodovinske značilnosti Haloz in občine Podlehnik kot tudi šege, navade in praznovanja v povezavi z ljudsko pesmijo. Predstavljene so skupine, ki skrbijo za ohranjanje šeg in navad v občini Podlehnik, plesna skupina Žvegla, mlada citrarka Petra Grabrovec in ljudska glasbila, ki jih najdemo v občini Podlehnik. Poudarek je na poznavanju in ohranjanju ljudskega izročila med učenci 4., 5., 6., in 7. razredov OŠ Martina Koresa Podlehnik in njihovimi starši. Podatki, pridobljeni z izvedbo ankete, so kvantitativno zbrani, obdelani in interpretirani. Ugotovljeno je bilo, da tako starši kot učenci menijo, da poznajo ljudsko izročilo svojega kraja ter šege in navade, ki so povezane z njim. Ljudske pesmi so jim všeč, največ so se jih naučili doma, tam jih tudi največ prepevajo. Izsledki kažejo, da je ljudsko izročilo med prebivalci občine Podlehnik še vedno živo. Dolžnost vseh posameznikov pa je prenašanje izročila iz roda v rod, da bo le to živelo še dolgo generacij.
Keywords: Ključne besede: ljudsko izročilo, občina Podlehnik, šege in navade, praznovanja, ljudska pesem, ljudski ples.
Published in DKUM: 06.02.2012; Views: 4685; Downloads: 380
.pdf Full text (2,86 MB)

4.
5.
ZEMLJIŠKA POSEST SPODNJI PODLEHNIK V 17. STOL. V LUČI POGODBE MED MOSCONI IN SAUERJI
Doroteja Lozinšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana zgodovina Podlehnika od prve omembe kraja do začetka 18. stoletja. Najpomembnejši del naloge predstavlja Urbar gospostva Turnišče 1650—1792. Iz transkripcije vira je razvidna kupoprodajna pogodba med prodajalko Ano Barbaro Moscon in kupcem Georgom Friderikom Sauerjem. Vir poda sliko življenja podložnikov v določenih vaseh. Tako se seznanimo s priimki podložnikov, njihovimi dajatvami zemljiškemu gospodu in tudi z imeni krajev, ki jih danes preprosto več ne najdemo, saj so ti kraji izginili ali pa so spremenili ime. Slika ni popolna zaradi razdrobljenosti zemljiških posestev med več zemljiških gospodov. V diplomskem delu so podani tudi podatki o zemljiških posestnikih, ki so imeli to zemljo v svojih rokah. Predstavljen je tudi srednjeveški urbar, cerkvena organizacija, splošni podatki o vdoru Turkov, razhajanju kuge in o čarovniških procesih na tem področju.
Keywords: Podlehnik, Spodnji Podlehnik, zgodovina, urbar, kupoprodajna pogodba, zemljiški posestniki.
Published in DKUM: 22.08.2009; Views: 2981; Downloads: 435
.pdf Full text (4,18 MB)

6.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica