| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
KONTEJNERSKI PREVOZI TOVORA LUKE KOPER IN SLOVENSKIH ŽELEZNIC
Damjan Koštric, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo se lotili kontejenerskih prevozov tovora. Pod to temo smo se lotili dva največja prevoznika kontejnerjev pri nas. To sta naše edino pristanišče Luka Koper in železniški terminal Ljubljana. Na začetku naloge je opisana zgodovina kontejnerskih prevozov, ter osnovne in najpomembnejše stvari o kontejnerjih in kontejnerizacije. Na temo kontejnerskih prevozov Luke Koper je opisan kontejnerski terminal in vsi poslovni rezultati v letu 2012, ter poslovni cilji v letu 2013. Opisane so tudi cestne, železniške in morske povezave z Luko Koper. V poglavju o železniškem terminalu Ljubljana je opisan pregled poslovnih prihodkov in odhodkov, ter osnovne naloge železniškega terminala. Na kratko sem v praktičnem delu simuliral prevoz kontejnerja iz Murske Sobote v Luko Koper in natovor kontejnerja na kontejnersko ladjo. Na koncu sem predstavil tudi kakšne dokumente potrebujemo za prevoz in po kateri klavzuli se bomo ravnali.
Keywords: Luka Koper, Železniški terminal Ljubljana, kontejner, kontejnerizacija, transport.
Published: 04.11.2014; Views: 2293; Downloads: 400
.pdf Full text (1,99 MB)

5.
VPELJAVA ON LINE AVTORIZACIJE BANKOMATSKIH IN POS TRANSAKCIJ V HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D.
Anže Šubelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena selitev sistema za avtoriziranje zahtevkov vnesenih preko bankomatov, oziroma POS terminalov. Pred selitvijo se je avtorizacija izvajala izključno v podjetju Bankart d.o.o. ki se je do sedaj tako pojavljal v dvojni vlogi. Do vpeljave tega projekta se je Bankart d.o.o. pojavljal v vlogi procesnega centra, kar ostaja še danes, ter v vlogi avtorizacijske hiše. Za slednjo smo morali plačevati dodatno provizijo. Poleg tega nismo mogli voditi trenutnega stanja na računih naših komitentov, saj smo informacije o prometu na bankomatih in POS terminalih dobivali šele naslednji dan, z datoteko za knjiženje. Z vpeljavo tega projekta naj bi se avtorizacije zahtevkov izdanih preko bankomatov in POS terminalov vršile v Hypo Alpe-Adria-bank d.d. Zaradi sodelovanja več strokovnjakov iz različnih področji znotraj HBS, ter zunanjih partnerjev, kot tudi zadostitvi vseh pogojev, ki so znotraj celotne grupe Hypo group Alpe Adria potrebni za vpeljavo projekta, se je celotna naloga vodila kot projekt. Ustanovila se je projektna skupina, katera je celoten projekt pripeljala do vključitve v produkcijsko okolje. Znotraj projekta so bili določeni časovni roki, finančna, kadrovska in tehnična sredstva.
Keywords: Bankomat, POS terminal, On line avtorizacija, Maestro plačilna kartica, MPLS, Projekt
Published: 07.01.2010; Views: 2031; Downloads: 107
.pdf Full text (1,24 MB)

6.
DISTRIBUCIJSKA LOGISTIKA V PODJETJU KOZMETIKA AFRODITA D.O.O.
Polona Renier, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Kozmetika Afrodita d. o. o je proizvodno-prodajno podjetje, kar pomeni, da je funkcija distribucijske logistike izrednega pomena. Procesi, ki se odvijajo znotraj distribucijske logistike, danes v podjetju še niso informacijsko podprti, vendar podjetje načrtuje informacijsko podporo le-teh z izgradnjo novega skladišča. Podjetje že ima zastavljen idejni projekt, kako bodo procesi v novem skladišču potekali in smo jih v nalogi tudi predstavili. Z izgradnjo novega skladišča bodo procesi vezani na distribucijsko logistiko potekali hitreje in predvsem z veliko manjšo možnostjo nastanka napak. Izvzeta bo predvsem možnost nastanka napak, ki se navezujejo na izpolnjevanje dokumentacije, ki danes znotraj distribucijske politike skoraj v celoti poteka v papirni obliki. Za učinkovitejše izvajanje logističnih procesov bo v novem skladišču skrbel informacijski sistem WMS — Elogis, ki bo integriran s PIS — Largo. Delavci v skladišču si bodo pri svojem delu pomagali s RF terminali. Podjetje je zunanjemu izvajalcu dalo izdelati tudi ABC analizo, ki se nanaša na novo skladišče. Na podlagi le-te je podjetje ugotovilo, koliko prostora potrebuje za hranjenje izdelkov, kakšna je najprimernejša infrastruktura novega skladišča glede na pretočnost izdelkov v podjetju. Z uvedbo informacijske podpore procesom znotraj distribucijske logistike bodo v podjetju zaokrožili celoto, saj informacijska podpora obstaja že za vse procese, ki se navezujejo na nabavno in notranjo logistiko. Tako bodo informacijsko podprti vsi procesi v podjetju.
Keywords: Distribucijska logistika, RF terminal, WMS, TSE, ABC analiza
Published: 13.12.2010; Views: 2578; Downloads: 754
.pdf Full text (2,30 MB)

7.
Sistemi računalniško podprtega načrtovanja in vodenja proizvodnje
Gregor Umek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Ker so v današnjem svetu računalniki nepogrešljiva stvar, je edino pravilno razmišljanje, da poskušamo računalniško podprte sisteme uvesti tudi v načrtovanje in vodenje proizvodnje. Seveda pa pri vpeljavi teh sistemov naletimo na nemalo raznih težav. Tako pri načrtovanju delovnih nalogov, načrtovanju montaže, kakovosti in seveda tudi pri normiranju. V diplomski nalogi se bom osredotočil bolj na problem prehoda informacij iz tehnologije v proizvodnjo. Za ta namen se navadno uporabljajo razni informacijski sistemi, ki skušajo to pot karseda uspešno spraviti v računalniško obliko. Tu spet naletimo na veliko zapletov in težav, ki jih skušamo rešiti na optimalen način.
Keywords: računalniško podprto načrtovanje proizvodnje, informacijski sistem, delovni nalog, terminal
Published: 15.10.2010; Views: 1531; Downloads: 138
.pdf Full text (880,38 KB)

8.
IMPLEMENTACIJA MULTIMEDIJSKEGA TERMINALA NA FOV
Andrej Ažman, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom smo implementirali tehnološko rešitev Infomat, to je touch screen monitor z aplikacijo, s katero smo izpopolnili in dopolnili obstoječi informacijski sistem na FOV z uporabo drugačne oz. dodatne tehnologije. Študenti in profesorji FOV imajo informacijski sistem, ki je enostaven in ima odgovore na veliko koristnih vprašanj. Z vpeljavo drugačne tehnologije smo uporabnikom omogočili, da dobijo informacije tudi tisti, ki nimajo lastnega računalnika, ter uporabnikom omogočili dostopnost do potrebnih informacij vsem v delovnem času fakultete. Novi multimedijski sistem smo poimenovali Multimedis. Ta omogoča zmanjšanje porabe dragocenega časa in skrajšanje procesov iskanja informacij, z njim povečamo zadovoljstvo vseh uporabnikov (tudi tistih, ki nimajo lastnega računalnika), saj zagotavlja uporabo različnih vrst informacij. To so informacije v zvezi s procesom študija na FOV, informacije v zvezi z zelo pomembnimi dodatnimi dejavnostmi ob študiju (delo študentov) in informacije v zvezi z dogajanjem v turizmu, kulturi ter drugih panogah. Informacije so dostopne vsem uporabnikom v delovnem času FOV.
Keywords: informacijski kiosk, infokiosk, touch screen kiosk, informacijski terminal na dotik Infomat, Multimedis – multimedijski informacijski sistem FOV
Published: 16.08.2011; Views: 1303; Downloads: 62
.pdf Full text (5,76 MB)

9.
SERIJSKA POVEZAVA POS TERMINALA INGENICO 5100 Z NAPRAVO ECR
Matjaž Černenšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja korak naprej k poenostavitvi in pospešitvi izvajanja postopkov finančnih transakcij na prodajnem mestu z uporabo plačilnih kartic in POS terminala. Predstavljena in definirana je ideja fizične povezave dveh naprav, vključenih v ta proces. To sta blagajniška naprava ECR in POS terminal, ki ju z uporabo serijske povezave povežemo tako, da si izmenjujeta podatke za uspešno izvršitev finančne transakcije in druge ključne informacije. Podrobneje je opisana fizična izvedba povezave, način komunikacije, vrste in oblike sporočil, ki se pretakajo med napravo ECR in POS terminalom ter odzivi nanje. Povezava POS terminala z napravo ECR skrajša čas za izvedbo plačila, odpravi možnost napačnega vnosa zneska in omogoča upravljanje POS terminala s strani naprave ECR.
Keywords: serijska povezava, avtorizacija, POS terminal, Ingenico 5100, naprava ECR
Published: 20.03.2012; Views: 2722; Downloads: 398
.pdf Full text (975,70 KB)

10.
Terminal airspace capacity model
Milan Janić, Vojin Tošić, 1982, original scientific article

Abstract: The objective of the research described in this paper was to produce a model for the analysis of terminal airspace capacity and the sensitivity of this capacity to the parameters which influence it. The model developed is based onthe concept of an expected ultimate capacity and applies to arriving traffic under saturation conditions i.e. a constant demand for service. It is possible to use the model for planning and operational purposes: for the computation of terminal airspace capacity, the separation of aircraft at the terminal entry gates so as to provide maximum capacity, and for heuristic optimization of arriving aircraft trajectories through the terminal airspace. For a sensitivity analysis the model allows for changes in terminal airspace geometry, runway(s) in use, arriving aircraft trajectories, arriving traffic distribution between the terminal airspace entry gates, aircraft type mix, aircraft velocities and air traffic control separation rules.
Keywords: air traffic, capacity model, terminal traffic
Published: 05.06.2012; Views: 886; Downloads: 56
URL Link to full text

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica