| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 133
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Exploring the possibilities of adjusting gensets to NATO requirements
Dejan Barešić, Željko Hederić, Miralem Hadžiselimović, 2019, original scientific article

Abstract: Stationary and mobile gensets are used in the Armed Forces of the Republic of Croatia. In this research, priority was given to mobile gensets which have a variety of uses. In addition to being used in the Republic of Croatia, the mobile gensets are also used in international military operations in various modes of operation. Therefore, it is necessary to be very familiar with their characteristics and the possibility of adjusting them to NATO requirements. For the purpose of the adjustment, a test was performed on a P-B40.R1 genset. A model that simulates the genset behaviour with different tested fuels was developed. The investigated genset, together with some others, was introduced into the Armed Forces pursuant to the Product Quality Protocol that was in force during the 1990s. The Protocol did not cover all requirements and recommendations for the genset operation in an international military environment. Therefore, research was conducted, which has resulted in the adjustment of the equipment and in the harmonisation of the Product Quality Protocol with the ISO standard and NATO requirements. When adjusting the materiel, special emphasis is given to defining certain genset types that are able to use the modified F-34 kerosene-type fuel instead of diesel fuel. The F-34 fuel is obtained from kerosene used in aviation; this fuel can be easily obtained in international military operations where the tendency is to use the same type of fuel for airplanes, vehicles, and diesel engine equipment. When F-34 is used as the genset fuel, the quality of the generated electrical energy might be reduced. For the purpose of bringing the output characteristics of the generator within prescribed limits, simulations were performed both with and without the tuning of the regulation parameters.
Keywords: genset, F-34 fuel, regulator adjustment, simulations
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 26; Downloads: 1
.pdf Full text (1,24 MB)
This document has many files! More...

2.
Sinteza in implementacija modelno-referenčnega adaptivnega regulatorja za sistem gretja : diplomsko delo
Klemen Kričaj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta opisana načrtovanje in implementacija adaptivnega regulatorja na realnem sistemu prve stopnje ter primerjava s klasičnimi regulatorji. Regulacija se izvaja v programu MATLAB, parametri adaptivnega regulatorja se določijo z MIT-pravilom. Realni sistem predstavljata mikroračunalnik STM32 Nucleo, na katerem poteka regulacija, in grelnik, na katerega je priključen senzor temperature.
Keywords: adaptivni regulator, MRAS, adaptivno vodenje
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 131; Downloads: 18
.pdf Full text (2,61 MB)

3.
Vodenje inverznega nihala : magistrsko delo
David Kunštek, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana izgradnja inverznega nihala na vozičku ter razvoj krmilnega sistema z uporabo mikrokrmilnika Arduino Mega 2560. Podrobno opisuje izpeljavo dinamičnega modela sistema in izpeljavo linearnega kvadratičnega regulatorja. Opisuje vse potrebne komponente za izgradnjo fizičnega inverznega nihala na vozičku ter njihove nastavitve. Načrtovan je algoritem za zanihaj nihala v pokončni položaj, kjer nato preide v stabilizacijo nihala. Opravljena je bila tudi kosimulacija med MSC Adams in Matlab/Simulink. Za meritve kota in pomika vozička so uporabljeni inkrementalni dajalniki pomika, podatke katerih smo spremljali v Matlab/Simulink. Testiranja algoritmov in simulacij so opravljena v okolju Matlab/Simulink.
Keywords: inverzno nihalo, prostor stanj, linearizacija, linearni kvadratični regulator, MATLAB
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 203; Downloads: 13
.pdf Full text (3,90 MB)

4.
Nelinearno adaptivno vodenje zaprto-zančnega pozicionirnega sistema na osnovi bariernih funkcij ter drsnega režima : magistrsko delo
Žiga Grilc, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno adaptivno vodenje regulatorjev v drsnem režimu z uporabo bariernih funkcij. Z adaptivnim vodenjem smo poskušali zmanjševati oziroma popolnoma odstraniti brstenje na izhodu regulatorja, ki predstavlja največji problem regulatorjev v drsnem režimu. Najprej smo implementirali adaptivno vodenje pozicije z uporabo SMC in STA regulatorja, kjer nam je uspelo popolnoma odstraniti vpliv brstenja. Nato pa še adaptivno vodenje hitrosti z uporabo SMC regulatorja, kjer nam je uspelo zmanjšati amplitudo brstenja.
Keywords: Pozicionirni sistem, regulator v drsnem režimu, adaptivno vodenje, barierna funkcija
Published in DKUM: 27.06.2023; Views: 284; Downloads: 40
.pdf Full text (4,19 MB)

5.
Načrtovanje, izdelava in vodenje invertiranega nihala na linearnem vodilu z vozičkom : magistrsko delo
Vedran Lugarić, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo zasnovali invertno nihalo na linearnem vodilu z vozičkom, ki temelji na industrijski opremi Mitsubishi. Sistem smo implementirali tako na mehanski kot tudi na programski ravni. Predstavili smo mehansko zasnovo sistema skupaj z električno shemo, izdelano v EPLAN-u. Opisali smo tudi programsko rešitev za vodenje servo pogona preko CC-Linka in analogno-digitalnih signalov. Za pokončno stabilizacijo sistema smo uporabili kaskadni PID regulator, ki omogoča prehod iz nihaja v stabilen položaj. Meritve pozicije vozička in nihala smo izvajali preko inkrementalnih dajalnikov, povezanih na hitre vhode PLK. Uporabniški vmesnik omogoča nadzor sistema in spreminjanje parametrov servo krmilnika.
Keywords: invertirano nihalo, kaskadni PID regulator, PLK, HMI, servo pogon
Published in DKUM: 31.05.2023; Views: 306; Downloads: 43
.pdf Full text (9,73 MB)

6.
Načrtovanje in izvedba krmilnega sistema rotacijskega invertiranega nihala : magistrsko delo
Mitja Omerzel, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na načrtovanje in izvedbo krmilnega sistema za vodenje rotacijskega invertiranega nihala. Invertirano nihalo je zelo pogost laboratorijski eksperiment, kjer lahko izvajamo in testiramo različne regulacijske algoritme. Za izvedbo krmilnega sistema je bila uporabljena krmilna in programska oprema proizvajalca Mitsubishi. Delo zajema postopke načrtovanja sistema vodenja, izpeljavo matematičnega modela rotacijskega invertiranega nihala ter načrtovanje mehanskih sklopov in električnih povezav. Podrobno je opisana zasnova in izvedba regulacijskih algoritmov. Za potrebe simulacije je še dodatno poudarjena in predstavljena kaskadna PID-PID regulacijska shema. Na podlagi izpeljanega matematičnega modela je izdelan simulacijski model v okolju Matlab – Simulink. Rezultati so predstavljeni v obliki grafikonov, različnih odzivov notranje in zunanje zaprtozančne zanke. Vsi postopki načrtovanja so nazorno slikovno in besedno predstavljeni. Nazorno in pregledno so podane tudi osnovne funkcije in tehnike programiranja ter zagon projekta, s katerim dosežemo ročno hitrostno vodenje servomotorja s servoregulatorjem in PLC krmilnikom. Ustvarjen je HMI vmesnik za prikazovanje osnovnih podatkov, kot so način vodenja, hitrost motorja, položaj motorja in parameteri za detektiranje napak servokrmilnika. Na ekranu sta dodana še indikatorja končnih položajev in tipki za vodenje v hitrostnem režimu. Cilj je bil ustvariti krmilno vezje, ki je namenjeno nadaljnji laboratorijski uporabi. Postopki načrtovanja in izvedbe so podrobno opisani, zato je naloga primerna tudi za začetnike na področju avtomatizacije, saj so vsi postopki hitro in enostavno ponovljivi.
Keywords: Simulacija, modeliranje, regulator, rotacijsko invertirano nihalo, Mitsubishi
Published in DKUM: 31.05.2023; Views: 321; Downloads: 23
.pdf Full text (6,28 MB)
This document has many files! More...

7.
Evaluation of successful treatment of patients with unilateral functional crossbite
Anita Fekonja, Jasmina Šijanec Kebrič, 2021, original scientific article

Abstract: Unilateral functional crossbite (UFCB) is one of the most common malocclusions in the deciduous and early mixed dentition stage. It is accompanied by lateral mandibular shift and mandibular midline deviation due to the narrow maxillary dental arch. The aim of this study was to assess the effects of early correction of UFCB with the Fränkel (FR–3) functional regulator.
Keywords: Unilateral functional crossbite, facial asymmetry, orthodontic treatment, Fränkel functional regulator, 616.31
Published in DKUM: 22.01.2023; Views: 349; Downloads: 39
.pdf Full text (999,54 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

8.
Dogodkovno proženje adaptivnega nelinearnega regulatorja za sistem zračne levitacije : magistrsko delo
Klemen Horvat Niedorfer, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje princip delovanja ter implementacijo dogodkovno proženega adaptivnega nelinearnega regulatorja za sistem zračne levitacije. Vodenje je izvedeno z napredno regulacijsko strukturo Super-twisted alghorithm, ki se proži po vnaprej določenih pogojih. Regulacijski algoritem se izvaja na oddaljenem strežniku v programskem okolju Matlab, ki komunicira s sistemom zračne levitacije prek omrežne povezave. Cilj dela je zasnova ter implementacija robustne regulacijske strukture, s katero lahko prek omrežja vodimo proces energijsko in podatkovno učinkovito.
Keywords: Supet-twisted, nelinearni adaptivni regulator, UDP komunikacija, dogodkovno proženje, regulator v drsnem načinu.
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 450; Downloads: 87
.pdf Full text (6,09 MB)

9.
Nelinearno brezmodelno vodenje : magistrsko delo
Jan Golčer, 2022, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je opisan linearni in nelinearni brezmodelni algoritem vodenja, ki je preizkušen na pozicionirnem sistemu. Preizkušeno je vodenje hitrosti in pozicije v realnem času, kjer smo sledili statični in dinamični referenci. Vsebina zaključnega dela zajema opis uporabljenih komponent, natančen opis brezmodelnega vodenja, izpeljavo linearnih in nelinearnih brezmodelnih algoritmov vodenja, simulacije in eksperiment v realnem času. Ugotovili smo, da brezmodelni linearni in nelinearni algoritmi vodenja konkurirajo klasičnemu PID regulatorju in ga v nekaterih aspektih celo presegajo.
Keywords: drsni regulator, sestopni regulator, brezmodelno vodenje, pozicionirni sistem.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 479; Downloads: 105
.pdf Full text (6,38 MB)

10.
Izdelava grafičnega vmesnika za parametrizacijo in uporabo različnih funkcijskih blokov mehke logike v Siemens TIA portalu : diplomsko delo
Aljaž Grm, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazani prenos, nastavitve in uporaba STEP7 orodja za razvoj aplikacij mehke (fuzzy) logike v TIA portalu. Namen je prenesti blok iz starejših sistemov v novejše, saj so obstoječa orodja že zastarela in jih v novejših sistemih Windows ne moremo več uporabljati. Najprej je bilo potrebno funkcijski in podatkovni blok migrirati v TIA portal ter s testiranjem poiskati lokacije kamor se zapisujejo parametri v podatkovnem bloku. Nato smo ustvarili grafični vmesnik namenjen parametrizaciji fuzzy bloka neposredno v podatkovni blok DB30. Delovanje fuzzy blokov v TIA portalu, smo primerjali z delovanjem fuzzy blokov, ki so bili namensko razviti v predhodnih magistrskih delih in testirani na laboratorijskih procesih, kot sta regulacija pretoka zraka in regulacija nivoja vode v dveh ločenih posodah.
Keywords: grafični vmesnik, TIA portal, podatkovni blok DB30, funkcijski blok FB30, mehki regulator
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 413; Downloads: 42
.pdf Full text (5,89 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica