| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 39
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za procese odrezavanja
Jure Trdin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali modularni vpenjalni pripravi, na katerih se bo izvedla obdelava obdelovanca, v skladu z zahtevami na delavniški risbi. Glavne prioritete vpenjalnih priprav so bile, da so narejene čim bolj ergonomsko ter da so cenovno ugodne in obratovalno zanesljive. Preučili smo več različnih zasnov in na koncu z ustrezno analizo izbrali najustreznejšo. Preučili smo obdelovalne operacije in na tej podlagi izbrali ustrezna orodja. Izbrali smo optimalne rezalne parametre za operacije ter na koncu izbrali ustrezne obdelovalne stroje.
Keywords: Odrezavanje, vpenjalna priprava, snovanje, tehnologija obdelav
Published: 24.09.2020; Views: 168; Downloads: 70
.pdf Full text (4,41 MB)
This document has many files! More...

2.
Izdelava lukenj za pravokotno spajanje priključkov na ploščate toplotne prenosnike
Mitja Podhostnik, 2018, master's thesis

Abstract: Diplomska naloga je nastala v sodelovanju s podjetjem Talum Izparilniki d.o.o., katero proizvaja Roll-Bond ploščate toplotne prenosnike. Predmet diplomskega dela je bilo poiskati primerno tehnologijo za izdelavo luknje v kanalski sistem Roll-Bond plošče, za potrebo serijske proizvodnje. V okviru praktičnega dela naloge je bilo opravljeno testiranje izreza luknje s CO2 laserskim strojem in s CNC rezkalnim strojem. Ugotovljeno je bilo, da uporaba laserja ni ustrezna za izrezovanje lukenj v Roll-Bond plošče. Prav tako je ekonomska učinkovitost laserja neupravičena. Kot mnogo boljša rešitev se je izkazalo odrezavanje z rezkarjem, ki je v našem primeru tehnološko kot tudi ekonomsko učinkovitejše.
Keywords: lasersko rezanje, CNC odrezavanje, stroškovno ovrednotenje
Published: 20.09.2018; Views: 522; Downloads: 0

3.
Hitra izdelava prototipa medicinskega pripomočka
Nik Stegel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času tako na domačem kot tudi tujem tržišču novih izdelkov hitro narašča konkurenca med proizvajalci. Vse bolj pomembna postaja hitrost uvajanja novih proizvodov na trg, še posebno na področju medicine. Medicinski pripomočki postajajo vedno bolj kompleksni, izdelava na konvencionalnih strojih pa skoraj nemogoča. Zato je ključnega pomena, da se razvoj novega pripomočka, izvede po najnovejših ergonomskih normativih in najkrajšem možnem času izdelave. Diplomsko delo prikazuje hitro izdelavo prototipa medicinskega pripomočka merilnika pretoka zraka. Izdelan je celoten potek nastajanja prototipa od analize obstoječega merilnika pretoka zraka, odprave ergonomskih pomanjkljivosti do konstruiranja po smernicah VDI 2221, izdelave s tehnologijo selektivnega laserskega sintranja ter končne obdelave s postopki grezenja in povrtavanja. Cilj diplomskega dela je celotna predstavitev implementacije sprememb pri razvoju in izdelavi prototipa. S to raziskavo bomo zagotovo pripomogli k nadaljnjemu razvoju in hitri izdelavi medicinskih pripomočkov.
Keywords: konstruiranje, slojevite tehnologije, prototip, ergonomija, odrezavanje, grezenje, medicinski pripomočki
Published: 27.09.2016; Views: 1013; Downloads: 124
.pdf Full text (3,59 MB)

4.
OPTIMIRANJE IZDELAVE HLADILNEGA REBRA S POSTOPKOM ODREZAVANJA
Tadej Podgorelec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Kupcu nakup izdelka omejuje naložba koliko je pripravljen odšteti zanj, potrebne specifikacije, kvaliteta in dobavni rok. Konkurenca med podjetji tako narašča. Ogromno tudi na račun marketinških potez, ampak ni boljše reklame od kupčeve zadovoljivosti in širjenje dobrega glasu o izdelkih. Vse našteto podjetje doseže z ustreznim kadrom, organizacijo dela, tehnologijo in seveda znanjem. V diplomski nalogi sem prikazal kako lahko z optimalno izbiro postopka odrezavanja, ter pravilno izbranimi parametri dosežemo nižje čase obdelave, stroške orodij in posledično nižjo ceno izdelka ter krajši rok dobave.
Keywords: vrtanje, rezkanje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Published: 27.10.2015; Views: 757; Downloads: 103
.pdf Full text (3,90 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA ODREZOVANJE BATERIJSKIH IZVODOV
Uroš Sajko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V obdobju opravljanja praktičnega usposabljanja v podjetju Roboteh d.o.o. sem spoznaval potek avtomatizacije procesov v industriji, kar me je navdihnilo za pisanje diplomske naloge pri njih. V času, ko sem nabiral izkušnje na terenu in v proizvodni hali, smo se dogovorili, da mi zaupajo avtomatizacijo stroja za odrezovanje baterijskih izvodov. V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije stroja, predstavljeno je krmilje proizvajalca Siemens ter pogonski sklopi naprave. Opisana je izbira električnih in strojnih komponent, težave ki so se pojavile pri izvajanju projekta, zahteve in pogoji naročnika, ter delovanje celotnega stroja. Predstavljeni so električni in pnevmatski načrti ter program, ki smo jih izdelali s pomočjo programov Eplan P8 in TIA portal V13.
Keywords: avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, operaterski panel, stroj za odrezavanje
Published: 28.09.2015; Views: 1583; Downloads: 188
.pdf Full text (8,36 MB)

6.
Metode izračunov rezalnih pogojev za postopke odrezavanja
Samo Postružnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Odrezovalni postopki so eni izmed najpomembnejših postopkov, ki se jih poslužujejo v skoraj vseh proizvodnih obratih. V svoji diplomski nalogi sem obravnaval struženje, frezanje, vrtanje in brušenje, saj so med najpogosteje uporabljanimi postopki v odrezovalni tehniki. Najpomembnejši del obsega štiri računske primere, s katerimi sem predstavil povezavo teorije in prakse. Poudarek vseh teh primerov so izračunani rezalni pogoji, ki bi lahko služili tudi kot kazalniki za praktično uporabo. Področje, ki omogoča nadaljnjo izboljšavo rezultatov je visoko hitrostna obdelava. Kot celota združuje moja diplomska naloga vse faktorje, ki jih opazovalec potrebuje za predstavo nekega proizvodnega postopka.
Keywords: odrezavanje, struženje, frezanje, vrtanje, brušenje, izračuni, odrezek, sile, visoko hitrostno odrezavanje, obraba, kvaliteta, material, površina, rezalna hitrost, obrati, podajanje, standard, karbidna trdnina, hitrorezno jeklo
Published: 07.11.2013; Views: 1704; Downloads: 439
.pdf Full text (1,49 MB)

7.
Optimizacija postopkov odrezavanja za izdelavo gredi profilnega koluta
Blaž Smonkar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V industriji je vedno večja konkurenca. Kupci zahtevajo kvalitetne izdelke, hitro dobavo in nizke cene. Vse to dosežemo z ustreznim kadrom, organizacijo in znanjem. V diplomski nalogi sem analiziral različne parametre obdelave pri struženju. Prikazal sem kako z izbiro pravilne rezalne ploščice in parametrov odrezavanja dosežemo nižje stroške obdelave, skrajšamo obdelovalne čase in dosežemo nižjo ceno izdelave. Podatke, katere sem pridobil v diplomski nalogi, bodo koristili tudi v podjetju, saj se jim s tem zmanjša čas izdelave izdelka.
Keywords: struženje, optimiranje, odrezavanje, rezalni parametri
Published: 16.10.2013; Views: 1304; Downloads: 262
.pdf Full text (1,89 MB)

8.
Merjenje rezalnih pogojev pri brušenju
Erik Bauman, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu diplomske naloge sem se posvetil k preučevanju postopka brušenja. Zajeti so pregledi trenutno poznanih brusilnih strojev, postopkov brušenja ter vrste brusov. Predstavljeni so tudi pojavi , ki nastopijo pri postopku brušenja. Teoretični del naloge se zaključi z izbiro in opredelitvijo merilnih postopkov za merjenje rezalnih pogojev pri brušenju, kot so merjenje temperatur in sil. V drugem delu diplomskega dela smo se lotil izdelavi in pripravi laboratorijskega primera in merjenja rezalnih pogojev pri preizkušanju. Nazorno je predstavljena celotna izdelava modela za merjenje rezalnih pogojev in izvedba preizkusov z merilno opremo. Grafično so predstavljeni rezultati testiranj, katere je bilo mogoče izmeriti z izbrano merilno opremo pri izbranih delovnih pogojih.
Keywords: Odrezavanje, brušenje, brus, dinamometer, termo kamera, merjenje sil, merjenje temperature
Published: 21.11.2012; Views: 1492; Downloads: 263
.pdf Full text (3,34 MB)

9.
PREGLED IN UPORABA POSTOPKOV OPTIMIRANJA OBSTOJNOSTI PRI STRUŽENJU
Boštjan Zupanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene veličine, ki vplivajo na optimiranje obstojnosti pri struženju. Opisane in prikazane so metode, s katerimi pridemo do realnih rezultatov ob uporabi določene baze podatkov in upoštevanjem medsebojnega vpliva obdelovanec, orodje, vpenjalo, stroj in hladilno mazalno sredstvo. Za prikaz optimiranja so uporabljeni analitični modeli ter prikaz modelov umetne inteligence (nevronske mreže, genetski algoritem). Podani so principi zajemanja signalov pri odrezavanju ter vključitev teh signalov v sistem adaptivnega optimiranja krmilja ter procesa.
Keywords: odrezavanje, optimiranje, optimiranje odezovalnih procesov, umetna inteligenca
Published: 29.06.2012; Views: 1378; Downloads: 103
.pdf Full text (18,33 MB)

10.
UVAJANJE CNC TEHNOLOGIJE ZA PODROČJE ODREZAVANJA V PODJETJU FARMTECH
Damjan Škrlec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno podjetje »Farmtech d.o.o.«, njihov proizvodni program in tehnologija, s katero podjetje razpolaga. Opisani so tehnološki postopki odrezavanja, ki se uporabljajo pri obdelavi izdelkov imenovanih aksialni navojni omejevalec (»Axialbolzen«), pokrov za pred napetje (»Vorspanndeckel«) in vmesna prirobnica (»Zwicshenflansch«). Glede na izdelavo teh treh obdelovancev smo analizirali njihove čase izdelave, stroške izdelave orodja ter delovna mesta in jih primerjali z alternativno in aktivno tehnologijo. V podjetju aktivna tehnologija velja za novejši tip tehnologije, katera je trenutno v uporabi. Alternativna tehnologija pa se je uporabljala nekoč pred aktivno in velja za starejši tip tehnologije. Z analizo smo prišli do ugotovitev, da se investicija v nabavo nove tehnologije slej ko prej povrne, saj je ta hitrejša, bolj kakovostna in posledično vsekakor dobičkonosna.
Keywords: odrezavanje, tehnologija, CNC, analiza
Published: 12.01.2012; Views: 1431; Downloads: 259
.pdf Full text (5,71 MB)

Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica