SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
RAZVOJ SPLETNEGA UPORABNIŠKEGA VMESNIKA ZA ROBOTA
Robert Babčec, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga obravnava integracijo interneta in robotske platforme, ki jo lahko upravljamo preko grafičnega uporabniškega vmesnika. Robotsko platformo smo zgradili iz standardnih komponent, majhnega računalnika z Linux operacijskim sistemom, DC motorjev, krmilnika za motorje in Arduino mikrokrmilnika, zunanje brezžične kartice in prenosne baterije. Za upravljanje platforme se uporabniki povežejo na spletni uporabniški vmesnik, kjer v realnem času spremljajo, znotraj 3D izrisanega okolja, odzivnost simulacije in gibanja modela. Za delovanje in upravljanje je vzpostavljena ustrezna informacijska arhitektura, ki tehnično omogoča upravljanje in komunikacijo med napravami odjemalcev in robotsko platformo. Aplikacijski del na strežniški strani je realiziran s pomočjo tehnologije node.js. Uporabniški vmesnik se prilagaja napravam uporabnikov, izdelan pa je s spletnimi tehnologijami JavaScript, CSS in HTML5.
Keywords: Uporabniški vmesnik, Node.js, Three.js, Arduino, Kiberfizični sistem
Published: 27.05.2015; Views: 852; Downloads: 97
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
RAZVOJ MODULA ZA INTERAKTIVNI PRIKAZ LOKACIJE OBJEKTOV NA SVETOVNEM SPLETU S 3D GRAFIKO
Luka Škerjanec, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomskega dela je razvoj modula za prikaz in upravljanje 3D objektov preko svetovnega spleta s pomočjo strojnega vmesnika za potrebe interaktivnega grafičnega prikaza lokacije. Rešitev omogoča interaktivni 3D prikaz v spletnem pregledovalniku. Razvoj rešitve je potekal na strežniku z nameščenim operacijskim sistemom Ubuntu 12.04 LTS, na katerega je povezan mikrokontroler Arduino Uno in potenciometri kot manipulatorji lokacije. Mikrokontroler Arduino Uno, na katerega so priključeni ustrezni vhodni elementi, služi za zajem podatkov, ki jih pošilja na strežnik. Na strežniku smo s pomočjo programskega jezika JavaScript ter tehnologije Node.js ter HTML razvili spletno stran, ki služi za izrisovanje 3D predmetov v okolju. Spletna stran omogoča prikaz/izpis podatkov, prejetih s strani mikrokontrolerja ter simulacijo disperzije polutantov, ki jo lahko poljubno manipuliramo.
Keywords: 3D grafika, Arduino, Node.js, JavaScript, Firmata, Three.js, socket.io, kiberfizični sistem, Internet stvari
Published: 25.08.2015; Views: 833; Downloads: 87
.pdf Full text (1,19 MB)

3.
UPORABA TEHNOLOGIJE WEBSOCKET ZA POŠILJANJE SIGNALOV MIDI
Luka Hrgarek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Glasbeni inštrumenti lahko medsebojno komunicirajo z uporabo protokola MIDI, ki je sprejet kot standard v glasbeni industriji. Včasih bi si želeli realno časovno glasbeno komunikacijo prenesti do oddaljene lokacije, za kar je splet zelo dobra infrastruktura. V diplomskem delu bomo predstavili spletno tehnologijo WebSocket in standard za komunikacijo med glasbenimi napravami MIDI. Opisali bomo izdelovanje in uporabo tako strežnika, ki bo oddajal vhodne MIDI signale preko spleta, kakor tudi odjemalske spletne aplikacije, ki bo te podatke sprejemala ter prikazovala v uporabniku razumljivi obliki.
Keywords: spletna aplikacija, WebSocket, MIDI, Raspberry Pi, Node.js, glasbena notacija
Published: 30.06.2015; Views: 1020; Downloads: 151
.pdf Full text (1,73 MB)

4.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MERJENJE NAPREDKA ČEBELJIH DRUŽIN
Matija Šarabon, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri čebelarjenju z več čebeljimi družinami ne moremo vseh sprememb, ki nastanejo v panjih, shranjevati v lasten spomin. Za uspešno premagovanje problemov, ki pri tem nastanejo, nujno potrebujemo sistem beleženja podatkov. Beleženje podatkov na list papirja je zamudno, podatki so razpršeni, pregled zbranih podatkov pa nepregleden. Razvoj prototipa rešitve smo zasnovali v orodju Balsamiq Mockups ter ga izdelali s pomočjo AngularJS in Ionica. Struktura Ionica služi kot izgled aplikacije, samo funkcionalnost pa mu doda AngularJS ter baza podatkov Firebase, kamor aplikacija shranjuje vnesene podatke. Prednost aplikacije je njena preprosta uporaba, podatki so zbrani na enem samem mestu, njihov pregled pa je enostaven. Prototip razvite aplikacije smo razvijali za tablične računalnike s pred-nameščenim operacijskim sistemom Andorid ali iOS. Aplikacijo je namenjena uporabi čebelarjem, ki si želijo preprostega vnašanja podatkov pridobljenih z opazovanjem čebeljih družin.
Keywords: čebelarstvo beleženje podatkov node.js angular.js Ionic Framwork Baze podatkov
Published: 16.09.2015; Views: 502; Downloads: 92
.pdf Full text (1,09 MB)

5.
SPLETNI POSLOVNI SISTEM
Matej Hahn, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega predstavitev in izdelavo spletnega poslovnega sistema, katerega namen je vzpostavitev enotne točke spletnega poslovanja. Vsebuje opis poteka izdelave, funkcionalnosti in primerov uporabe spletnega ogrodja in aplikacij ter opis ključnih tehnologij, ki smo jih potrebovali za izdelavo projekta. Osredotočili smo se na prodajne tipe poslovnih storitev, izdelanih za uporabo v resničnem času.
Keywords: spletno poslovanje, aplikativno ogrodje, poslovanje v resničnem času, Node.js, MongoDB
Published: 14.10.2015; Views: 662; Downloads: 77
.pdf Full text (11,96 MB)

6.
UPORABA SAILS IN NODE.JS ZA RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ
Petar Josifovski, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Spletni tehnologiji Sails in Node.js se uporabljata za razvoj spletnih aplikacij, ki jih uporablja več tisoč uporabnikov sočasno. V diplomskem delu smo najprej opisali omenjeni tehnologiji, njuno delovanje in ju primerjali z drugimi spletnimi tehnologijami. V praktičnem delu smo s tema tehnologijama razvili spletno aplikacijo, v kateri prikažemo delovanje nekaterih njunih funkcionalnosti.
Keywords: splet, razvoj spletnih aplikacij, Node.js, Sails
Published: 30.10.2015; Views: 590; Downloads: 101
.pdf Full text (1,23 MB)

7.
UPORABA NODE.JS IN MONGODB PRI IZDELAVI SPLETNEGA SOCIALNEGA OMREŽJA
Matic Kristan, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bilo implementirano socialno omrežje za iskanje novih simpatij, ki temelji na aplikacijskem strežniku Node.js. Za shranjevanje podatkov je bila uporabljena podatkovna baza MongoDB. Proučene so bile obstoječe aplikacije, poiskane njihove pomanjkljivosti, nato pa je bila izdelana lastna aplikacija. Poiskan je bil nabor orodij, ki je omogočil čim hitrejše in lažje delo. Uporabljeno je bilo programsko ogrodje Express, ki je na platformi Node.js najbolj razširjeno in enostavno za uporabo. Z njegovo pomočjo je bila nato razvita spletna aplikacija, ki uporabnikom omogoča poiskati nove prijatelje.
Keywords: socialno omrežje, Node.js, MongoDB, Mongoose, Express.js
Published: 15.10.2015; Views: 649; Downloads: 137
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ NA OSNOVI OGRODIJ ANGULARJS IN EXPRESS
Rok Rebernak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Poznavanje sodobnih tehnologij je ključnega pomena za hiter in učinkovit razvoj modernih spletnih aplikacij, zato smo v diplomskem delu preučili nekatere perspektivne odprtokodne JavaScript rešitve. Podrobno smo preučili ogrodje AngularJS, ki se izvaja na strani odjemalca, in ogrodje Express, ki je najbolj priljubljeno ogrodje za strežniško platformo Node.js. Prav tako smo preučili objektno orientirano podatkovno bazo MongoDB in paket za modeliranje v Node.js - Mongoose. Znanje, ki smo ga pridobili pri preučevanju omenjenih tehnologij, smo uporabili za izdelavo spletne aplikacije, ki omogoča oglaševanje nepremičnin in premičnin za oddajanje v najem in napredno iskanje oglasov.
Keywords: AngularJS, Express, MongoDB, Mongoose, Node.js
Published: 09.05.2016; Views: 839; Downloads: 94
.pdf Full text (3,04 MB)

9.
RAZVOJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA PODPORO LOGISTIČNIM PROCESOM PRI ZEMELJSKI OSKRBI LETAL
Uroš Burgar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo razvili spletno aplikacijo Ground Handling Supervison, s katero ima kontrolor oskrbe letala večji nadzor in pregled nad logističnimi procesi zemeljske oskrbe določenega letala. Pri njenem razvoju smo uporabili tehnologije, ki so prosto dostopne na svetovnem spletu. Predstavili smo Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana in družbo Aerodrom Ljubljana d.o.o., ki upravlja z letališčem. Spoznali smo zemeljsko oskrbo na ljubljanskem letališču in njene službe, seznanili smo se s prometnoinformacijskim sistemom in naredili posnetek logističnih procesov pri zemeljski oskrbi letala. Spletno aplikacijo Ground Handling Supervision smo razvili v več fazah razvoja informacijskega sistema. Za izdelavo in oblikovanje interaktivnih spletnih strani aplikacije smo uporabili HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery in AJAX. Strežniški del aplikacije smo razvili z Node.js, Express Framework, Socket.IO, Passport.js in Moment.js. Podatke o letih, uporabnikih, končanih procesih oskrbe letala, končanih procesih oskrbe letala z gorivom in sporočila med uporabniki zapisujemo v podatkovno bazo MongoDB. Aplikacija izboljša komunikacijo pri procesih zemeljske oskrbe letal in prepreči podvajanje informacij, pomembne informacije vedno pridejo do končnih uporabnikov, storitve pri zemeljski oskrbi letal se naročajo neposredno pri izvajalcu storitve, časovno beleženje procesov pa je nadgradnja obstoječega načina dela. Aplikacijo smo preverili na dveh testnih primerih in podali predloge za izboljšave, kot so beleženje vseh procesov pri zemeljski oskrbi letal ter optimizacija procesov, kjer so nujno potrebne povratne informacije in podatki o stanju posameznega procesa.
Keywords: Aplikacija Ground Handling Supervision, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Zemeljska oskrba letal, Node.js, MongoDB, Spletna aplikacija, Realnočasovna komunikacija, JavaScript
Published: 08.07.2016; Views: 682; Downloads: 73
.pdf Full text (1,75 MB)

10.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA SPLETNO TRGOVANJE NA PLATFORMI NODE.JS
Slađan Stojanović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opiše postopek za izdelavo aplikacije za spletno trgovanje. Na ta način lahko razvijemo sodobno aplikacijo, ki omogoča, da je določeno podjetje prisotno tudi na internetu, saj je tako bolj dostopno večjim številom kupcev, prodaja namreč ni omejena samo na našo državo, ampak se z dostopnostjo interneta krog kupcev poveča. Izvedli smo pregled tehnologij za razvoj aplikacij, ki so v glavnem zasnovane na starejših tehnologijah, kot so SQL baze in PHP. Le-te v svoji zasnovi niso bile namenjene zagotavljanju visoke odzivnosti na relaciji strežnik – odjemalec, kar je danes standard za razvoj tovrstnih rešitev. Predstavljen je programski jezik JavaScript in tehnologija Node.js. Razvit je enostaven prototip na predlaganem razvojnem svežnju.
Keywords: JavaScript, Node.js, MongoDB, Express
Published: 08.07.2016; Views: 646; Downloads: 89
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica