| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PROF. DR. MILAN VIDMAR (1885-1962) - PRVI JUGOSLOVANSKI (SLOVENSKI) ŠAHOVSKI VELEMOJSTER IN NJEGOVA UDELEŽBA NA MEDNARODNIH TURNIRJIH (1904-1953)
Zdravko Savić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljam prvega jugoslovanskega in slovenskega šahovskega velemojstra prof. dr. Milana Vidmarja (1885-1962) v njegovi pol stoletja trajajoči šahovski karieri. V prvi tretjini 20. stoletja se je s svojimi velikimi uspehi na mednarodnih šahovskih turnirjih povzpel med vodilne svetovne velemojstre in celó med kandidate za naslov svetovnega šahovskega prvaka. Visoko mesto v svetovni šahovski hierarhiji si je pridobil kot amater, močno zaposlen s svojim poklicnim in znanstvenim delom. Za mednarodne šahovske turnirje se ni utegnil pripravljati kot njegovi nasprotniki-velemojstri, skoraj vsi šahovski profesionalci. Mednarodni turnirji, ki so ga uvrstili med prve svetovne šahiste, so bili San Sebastian 1911, London 1922, Semmering 1926 in New York 1927. Dr. Milan Vidmar je bil prvi predsednik Jugoslovanske šahovske zveze in častni predsednik Šahovske zveze Slovenije in Ljubljanskega šahovskega kluba. Mednarodna šahovska zveza (F.I.D.E.) je imenovala dr.Vidmarja za vrhovnega sodnika na match-turnirju za svetovno prvenstvo v Haagu-Moskvi 1948 leta, kjer je sovjetskega velemojstra Mihaila Botvinnika razglasil za 6. svetovnega šahovskega prvaka. Vrhovni sodnik je bil tudi na šahovskih olimpijadah v Dubrovniku 1950 in Amsterdamu 1954 ter na veleturnirju na Bledu 1961. Od ustanovitve ljubljanske univerze 1919. leta je dr. Vidmar kot redni profesor predaval na tehniški fakulteti elektrotehniko. Bil je odličen predavatelj, rektor univerze, dekan tehniške fakultete in član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, nekaj časa tudi njen predsednik. V Ljubljani je ustanovil in vodil inštitut za elektrotehniko. Njegova osebnost je bila vsestranska: šahovski velemojster, profesor elektrotehnike, umetnik in znanstvenik, filozof, skratka-Vidmar polihistor. O njegovem znanstvenem delu priča 35 njegovih knjig in več kot sto razprav in člankov. Umrl je v Ljubljani 9. oktobra 1962.
Keywords: šahovski velemojster, dr. Milan Vidmar, mednarodni šahovski turnirji, San Sebastian 1911, London 1922, Semmering 1926, New York 1927, Jugoslovanska šahovska zveza, Šahovska zveza Slovenije, Ljubljanski šahovski klub, Mednarodna šahovska zveza – F.I.D.E., Haag-Moskva 1948, velemojster Mihail Botvinnik, šahovske olimpijade Dubrovnik 1950, Amsterdam 1954, veleturnir Bled 1961, ljubljanska univerza, rektor, dekan, član in predsednik SAZU, inštitut za elektrotehniko.
Published: 24.02.2010; Views: 3357; Downloads: 177
.pdf Full text (5,04 MB)

2.
Modelling airport congestion charges
Milan Janić, 2005, original scientific article

Abstract: This article deals with modelling congestion charges at an airport. In this context, congestion charging represents internalizing the cost of marginal delays that a flight imposes on other flights due to congestion. The modelling includes estimating congestion and flight delays, the cost of these delays and the efficiency of particular flights following the introduction ofa congestion charge. The models are applied to an airport / New York LaGuardia / to illustrate their ability to handle more realistic congestion scenarios as well as the nature of the congestion to be charged, the effectiveness of the congestion charge and a sensitivity analysis based on changes in the nature of congestion as well as characteristics of demand in terms of flight-aircraft type and airport capacity.
Keywords: airport, congestion charging, queueing theory, diffusion approximation, New York LaGuardia airport
Published: 05.06.2012; Views: 722; Downloads: 46
URL Link to full text

3.
Bračkovi na potovanju
Davor Bračko, 2012

Abstract: Bračkovi na potovanju; enoletna družinska pustolovščina okrog sveta
Keywords: Malezija, Indonezija, Nepal, Indija, Šrilanka, Singapur, Avstralija, Filipini, Kitajska, Tokio, New York, Kolumbija, Ekvador, Peru, Bolivija, Brazilija, potopisi
Published: 30.12.2015; Views: 316; Downloads: 18
URL Link to full text

4.
Sanjava popotovanja - kolekcija posteljnih prevlek
Nuša Šimunić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega raziskovanje aktualne ponudbe na trgu tekstilij za interier, natančneje na področju posteljnih prevlek. Podrobneje smo preučili vzorce različnih blagovnih znamk, ki se trenutno pojavljajo na posteljnih prevlekah in opredelili trende za sezono pomlad/poletje 2016. Na podlagi inspiracij, to so nam bili trije različni kraji sveta, smo oblikovali tri različne tipe vzorcev za zakonsko in otroško/mladinsko posteljo. Predstavljene vzorce smo podali v različnih barvnih kombinacijah. Za načrtovanje posteljne prevleke, katere izdelava bo obsegala digitalno tiskanje in šivanje, smo za otroško/mladinsko posteljo izbrali vzorec Maroko. Za izbrani vzorec smo podali konstrukcijsko skico z opisom posteljnine, ter obesno in všivno etiketo. Rezultat dela je oblikovana in izdelana brošura, v kateri so na pregleden in vizualno dovršen način predstavljeni ustvarjeni vzorci in primeri tiskanih vzorcev, predstavljeni z vidika navdiha za oblikovanje ter namembnosti.
Keywords: vzorci, posteljne prevleke, Pariz, Maroko, New York
Published: 13.04.2016; Views: 373; Downloads: 37
.pdf Full text (7,50 MB)

5.
Slovenska naselbina v New Yorku do leta 1941
Andrej Cafuta, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Večino priseljencev iz Evrope v Združene države Amerike je pot vodila skozi mesto New York, ki je tudi zato naglo rastlo po številu prebivalstva in gospodarskem pomenu, zato sem predstavil glavne značilnosti priseljevanja v ZDA. V obravnavanem obdobju Slovenci nismo imeli lastne države, zato sem pregledal, kako je to vplivalo na skupnost, kar me je vodilo do bratskih podpornih organizacij v ZDA in pomembnejših društev v New Yorku, s posebno pozornostjo na Družbi sv. Rafaela. Predstavil sem tudi mesto New York in njegov pomen za priseljevanje, kakor tudi vlogo katoliške cerkve v ZDA in zgodbo slovenske župnije v New Yorku. Nadaljujem s pregledi gospodarskega položaja slovenskih priseljencev v New Yorku, njihovega političnega delovanja med 1. svetovno vojno in vsakdanjega življenja v New Yorku. Delo zaključim s predstavitvijo procesa asimilacije.
Keywords: New York, ZDA, slovenski izseljenci, Družba sv. Rafaela, asimilacija.
Published: 13.10.2016; Views: 488; Downloads: 48
.pdf Full text (1,10 MB)

6.
The new Brussels I regime and arbitration
Petra Hietanen-Kunwald, Rikka Koulu, Santtu Turunen, 2016, original scientific article

Abstract: As the revision process of Brussels I Regime has focused on the abolition of exequatur procedures, the interface between the Regulation and arbitration has been mostly a side note. Regardless of the fact that the systems of the Brussels I Regime and arbitration are two separate autonomous systems, overlapping issues arise. These interfaces have been discussed in the case-law of ECJ and later during the revision process. In the end, recitals elaborating the interface were added to the preamble of the Regulation, but no changes to the arbitration exclusion were introduced. The recital 12 aims to clarify how the arbitration exclusion adopted in the Regulation should be interpreted in the future. However, future case-law of ECJ is elemental to define the full meaning of the recitals.
Keywords: Brussels I, arbitration, New York Convention, lis pendens, parallel proceedings
Published: 02.08.2018; Views: 116; Downloads: 26
.pdf Full text (518,28 KB)
This document has many files! More...

7.
Vietnamska vojna skozi oči časnika The New York Times
Blaž Vicman, 2018, master's thesis

Abstract: Francozi so že v 17. stoletju imeli misijonarske stike z Vietnamom, nato pa so nad njim prevzeli oblast, kar je kasneje privedlo do francosko-vietnamske vojne, ki je trajala do padca Dien Bien Phuja v letu 1954. Vietnam se je po tej vojni razdelil na dva dela, severnega komunističnega in južnega nekomunističnega, ki so ga podpirale Združene države. Jug je bil pod vodstvom skorumpirane Diemove vlade, zaradi katere se je trpeče ljudstvo obrnilo na komunistične upornike vietkongovce. S tem se je na jugu povečal vpliv Američanov, ki so tja začeli pošiljati vedno večjo vojaško pomoč, z domnevnim napadom na dve ameriški ladji v Tonkinškem zalivu pa so vstopili v pravo vojno. V vojni so Američani imeli tehnološko premoč, kar pa jim proti gverilskim napadom Ljudske fronte ni veliko pomagalo. Ker je vedno manj prebivalstva podpiralo vojno, so se Američani do leta 1973 dokončno umaknili iz Vietnama. Leta 1975 je Južni Vietnam priznal poraz in se združil s severom, do miru pa še vedno ni prišlo.
Keywords: The New York Times, vietnamska vojna, Vietkong, ZDA, Kennedy, Johnson, Nixon
Published: 08.10.2018; Views: 324; Downloads: 62
.pdf Full text (1,19 MB)

8.
Vojna rož v angleškem kraljestvu
Mojca Matuš, 2019, master's thesis

Abstract: Državljanska vojna v angleškem kraljestvu, znana kot vojna rož, se je začela leta 1455 in končala 1485. Vojno je zaznamovalo petnajst bitk med družinama York in Lancaster za angleški prestol. Glavni vzrok za izbruh vojne je bil poraz v stoletni vojni, k temu so pripomogli še družbeni in ekonomski problemi. Ko je bil kralj Henrik VI. leta 1471 ubit, je na prestol ponovno prišel Edvard IV. Kralj Edvard IV. se je na skrivaj poročil z Elizabeto Woodville že leta 1464. Kljub dejstvu, da je imel rad ženske, je bil odličen vladar. Leta 1483 Edvard IV. umre, za kralja Anglije je okronan njegov brat Rihard kot kralj Rihard III. Njegovo vladanje je bilo kratkotrajno in slabo. Sicer je od 1471 do 1485 v kraljestvu vladal mir, a poslednja bitka te vojne se je odvila še leta 1485. V bitki pri Bosworthu je zmagal Henrik Tudor, ki je nato postal angleški kralj, okronan kot Henrik VII. Tudor.
Keywords: Vojna rož v angleškem kraljestvu 1455–1485, družina York, družina Lancaster, bitke vojne rož.
Published: 19.03.2019; Views: 177; Downloads: 30
.pdf Full text (1,87 MB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica