| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Saul Leiter in praksa ulične fotografije v New York Cityju med 1940 in 1960 : diplomsko delo
Vita Lara Selinšek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi preučujemo fotografski opus Saula Leiterja in njegov prispevek k praksi ulične fotografije v New Yorku med leti 1940 in 1960. V prvem delu smo osredotočeni na življenje in delo Saula Leiterja, ki ga sestavlja tako fotografija kot tudi slikarstvo. Kasneje raziskujemo fenomen newyorške šole in ugotavljamo njene značilnosti ter kdo jo sestavlja. Omenjamo tudi druga umetniška gibanja, ki so bila prisotna v metropoli v tistem času, kot sta abstraktni ekspresionizem v vizualni umetnosti in t. i. beat generacija literatov. V zadnjem sklopu naloge primerjamo Leiterjevo delo z delom njegovih dveh sodobnikov, Tedom Cronerjem in Ernstom Haasom.
Keywords: Saul Leiter, ulična fotografija, New York City, newyorška šola
Published in DKUM: 27.06.2023; Views: 762; Downloads: 64
.pdf Full text (2,67 MB)

2.
Racial, cultural, and linguistic aspects of rap music : master's thesis
Luka Kovač, 2022, master's thesis

Abstract: At the beginning of the master's thesis, we will deal with this topic, i.e., the pioneers of the development of rap music. Above all, we will be interested in how this development took place in a cultural sense and how African-American culture influenced it. This cultural as well as sociological aspect will be present throughout the thesis. In the master's thesis, we will also use the title hip Hop music. The term rap has historically been used more for commercial purposes, while the term hip hop has a more cultural background. Rap music was heavily influenced by disco music, among other things, as disco also emphasized the key role of DJs in creating songs and mixes for dancers. While early disco music was strongly associated with African-American and Italian-American culture, which developed mainly in subculture clubs, a trend began in the 1970s, when expensively recorded disco songs produced by the increasingly popular music industry took over. The first few initial chapters will focus on this topic. It is virtually impossible to talk about hip hop or rap music without mentioning AAVE (African-American Vernacular English). Many African-Americans are living in the US. Their ancestors, or at least most of them, came to the USA as slaves. They were brought to Jamestown, Virginia, in 1619, and then a continuous stream of slaves was present until 1808, when the slave trade was abolished. These waves of enslaved Africans did not speak English but their local languages. When they arrived in the USA, they learned English, the dominant language. Linguists' assumptions differ to this day regarding how successful they were in acquiring the new language and how much their local languages in Africa influenced them. In this thesis, we will elaborate on the different theories regarding the origin of AAVE and its grammatical and phonetic features. We will also devote a good part of the thesis to an essential part of the history of rap music, namely the rivalry between the US East Coast rap and US West Coast rap. Finally, we will add another chapter where we will briefly outline the development of rap music in Slovenia. We will focus on the lyrics in the second empirical part of the thesis, where we will highlight some of the selected songs. We will compare and analyze the compositions. We will focus more extensively on the linguistic features, as these make rap music stand out compared to other musical genres. We will also look at the specific characteristics of rap lyrics compared to different genres.
Keywords: New York, rap, hip hop, African-American culture, AAVE, East Coast, West Coast
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 545; Downloads: 83
.pdf Full text (1,44 MB)

3.
Ruandski genocid po poročanju časnika The New York Times
Blaž Varžič Galle, 2020, master's thesis

Abstract: Območje Afrike je bilo poseljeno že v kameni dobi; dolgo časa je veljalo tudi prepričanje, da je Afrika rojstna celina človeštva. Območje današnje majhne afriške države Ruande so od zdaj še tamkaj živečih treh plemen prvi poseljevali Pigmejci. Slednjim so se pridružili poljedelsko naravnani Hutuji in nazadnje še živinorejski Tutsiji višjih postav. Ruanda je menjala več gospodarjev; sprva je bila nemška kolonija, nato belgijska (v času le-te so se razlike med Tutsiji in Hutuji, zaradi belgijske politike, še poglobile), po osamosvojitvi pa je prišlo do dveh republik. Nasilje in nasprotovanja med omenjenima plemenoma so bila konstanta, največji vrhunec so dosegla leta 1994, ko je prišlo do ruandskega genocida, v katerem so sile padle Hutu vlade in oborožene civilne milice pobile med pol in enim milijonom Tutsijev ter zmernih Hutujev. Dopisovalci časnika New York Times so bili glede situacije kritični, svetovne velesile z ZN na čelu pa so se medtem precej ležerno soočale s situacijo.
Keywords: The New York Times, ruandski genocid, Ruanda, Afrika, Hutu, Tutsi, OZN
Published in DKUM: 10.05.2021; Views: 977; Downloads: 726
.pdf Full text (1,59 MB)

4.
Vojna rož v angleškem kraljestvu
Mojca Matuš, 2019, master's thesis

Abstract: Državljanska vojna v angleškem kraljestvu, znana kot vojna rož, se je začela leta 1455 in končala 1485. Vojno je zaznamovalo petnajst bitk med družinama York in Lancaster za angleški prestol. Glavni vzrok za izbruh vojne je bil poraz v stoletni vojni, k temu so pripomogli še družbeni in ekonomski problemi. Ko je bil kralj Henrik VI. leta 1471 ubit, je na prestol ponovno prišel Edvard IV. Kralj Edvard IV. se je na skrivaj poročil z Elizabeto Woodville že leta 1464. Kljub dejstvu, da je imel rad ženske, je bil odličen vladar. Leta 1483 Edvard IV. umre, za kralja Anglije je okronan njegov brat Rihard kot kralj Rihard III. Njegovo vladanje je bilo kratkotrajno in slabo. Sicer je od 1471 do 1485 v kraljestvu vladal mir, a poslednja bitka te vojne se je odvila še leta 1485. V bitki pri Bosworthu je zmagal Henrik Tudor, ki je nato postal angleški kralj, okronan kot Henrik VII. Tudor.
Keywords: Vojna rož v angleškem kraljestvu 1455–1485, družina York, družina Lancaster, bitke vojne rož.
Published in DKUM: 19.03.2019; Views: 1607; Downloads: 171
.pdf Full text (1,87 MB)

5.
Vietnamska vojna skozi oči časnika The New York Times
Blaž Vicman, 2018, master's thesis

Abstract: Francozi so že v 17. stoletju imeli misijonarske stike z Vietnamom, nato pa so nad njim prevzeli oblast, kar je kasneje privedlo do francosko-vietnamske vojne, ki je trajala do padca Dien Bien Phuja v letu 1954. Vietnam se je po tej vojni razdelil na dva dela, severnega komunističnega in južnega nekomunističnega, ki so ga podpirale Združene države. Jug je bil pod vodstvom skorumpirane Diemove vlade, zaradi katere se je trpeče ljudstvo obrnilo na komunistične upornike vietkongovce. S tem se je na jugu povečal vpliv Američanov, ki so tja začeli pošiljati vedno večjo vojaško pomoč, z domnevnim napadom na dve ameriški ladji v Tonkinškem zalivu pa so vstopili v pravo vojno. V vojni so Američani imeli tehnološko premoč, kar pa jim proti gverilskim napadom Ljudske fronte ni veliko pomagalo. Ker je vedno manj prebivalstva podpiralo vojno, so se Američani do leta 1973 dokončno umaknili iz Vietnama. Leta 1975 je Južni Vietnam priznal poraz in se združil s severom, do miru pa še vedno ni prišlo.
Keywords: The New York Times, vietnamska vojna, Vietkong, ZDA, Kennedy, Johnson, Nixon
Published in DKUM: 08.10.2018; Views: 3189; Downloads: 232
.pdf Full text (1,19 MB)

6.
The new Brussels I regime and arbitration : finding an interface
Petra Hietanen-Kunwald, Rikka Koulu, Santtu Turunen, 2016, original scientific article

Abstract: As the revision process of Brussels I Regime has focused on the abolition of exequatur procedures, the interface between the Regulation and arbitration has been mostly a side note. Regardless of the fact that the systems of the Brussels I Regime and arbitration are two separate autonomous systems, overlapping issues arise. These interfaces have been discussed in the case-law of ECJ and later during the revision process. In the end, recitals elaborating the interface were added to the preamble of the Regulation, but no changes to the arbitration exclusion were introduced. The recital 12 aims to clarify how the arbitration exclusion adopted in the Regulation should be interpreted in the future. However, future case-law of ECJ is elemental to define the full meaning of the recitals.
Keywords: Brussels I, arbitration, New York Convention, lis pendens, parallel proceedings
Published in DKUM: 02.08.2018; Views: 1254; Downloads: 104
.pdf Full text (518,28 KB)
This document has many files! More...

7.
Slovenska naselbina v New Yorku do leta 1941
Andrej Cafuta, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Večino priseljencev iz Evrope v Združene države Amerike je pot vodila skozi mesto New York, ki je tudi zato naglo rastlo po številu prebivalstva in gospodarskem pomenu, zato sem predstavil glavne značilnosti priseljevanja v ZDA. V obravnavanem obdobju Slovenci nismo imeli lastne države, zato sem pregledal, kako je to vplivalo na skupnost, kar me je vodilo do bratskih podpornih organizacij v ZDA in pomembnejših društev v New Yorku, s posebno pozornostjo na Družbi sv. Rafaela. Predstavil sem tudi mesto New York in njegov pomen za priseljevanje, kakor tudi vlogo katoliške cerkve v ZDA in zgodbo slovenske župnije v New Yorku. Nadaljujem s pregledi gospodarskega položaja slovenskih priseljencev v New Yorku, njihovega političnega delovanja med 1. svetovno vojno in vsakdanjega življenja v New Yorku. Delo zaključim s predstavitvijo procesa asimilacije.
Keywords: New York, ZDA, slovenski izseljenci, Družba sv. Rafaela, asimilacija.
Published in DKUM: 13.10.2016; Views: 1758; Downloads: 105
.pdf Full text (1,10 MB)

8.
Sanjava popotovanja - kolekcija posteljnih prevlek
Nuša Šimunić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega raziskovanje aktualne ponudbe na trgu tekstilij za interier, natančneje na področju posteljnih prevlek. Podrobneje smo preučili vzorce različnih blagovnih znamk, ki se trenutno pojavljajo na posteljnih prevlekah in opredelili trende za sezono pomlad/poletje 2016. Na podlagi inspiracij, to so nam bili trije različni kraji sveta, smo oblikovali tri različne tipe vzorcev za zakonsko in otroško/mladinsko posteljo. Predstavljene vzorce smo podali v različnih barvnih kombinacijah. Za načrtovanje posteljne prevleke, katere izdelava bo obsegala digitalno tiskanje in šivanje, smo za otroško/mladinsko posteljo izbrali vzorec Maroko. Za izbrani vzorec smo podali konstrukcijsko skico z opisom posteljnine, ter obesno in všivno etiketo. Rezultat dela je oblikovana in izdelana brošura, v kateri so na pregleden in vizualno dovršen način predstavljeni ustvarjeni vzorci in primeri tiskanih vzorcev, predstavljeni z vidika navdiha za oblikovanje ter namembnosti.
Keywords: vzorci, posteljne prevleke, Pariz, Maroko, New York
Published in DKUM: 13.04.2016; Views: 1220; Downloads: 84
.pdf Full text (7,50 MB)

9.
Bračkovi na potovanju : enoletna družinska pustolovščina okrog sveta
Davor Bračko, 2012

Abstract: Bračkovi na potovanju; enoletna družinska pustolovščina okrog sveta
Keywords: Malezija, Indonezija, Nepal, Indija, Šrilanka, Singapur, Avstralija, Filipini, Kitajska, Tokio, New York, Kolumbija, Ekvador, Peru, Bolivija, Brazilija, potopisi
Published in DKUM: 30.12.2015; Views: 1269; Downloads: 72
URL Link to full text

10.
Modelling airport congestion charges
Milan Janić, 2005, original scientific article

Abstract: This article deals with modelling congestion charges at an airport. In this context, congestion charging represents internalizing the cost of marginal delays that a flight imposes on other flights due to congestion. The modelling includes estimating congestion and flight delays, the cost of these delays and the efficiency of particular flights following the introduction ofa congestion charge. The models are applied to an airport / New York LaGuardia / to illustrate their ability to handle more realistic congestion scenarios as well as the nature of the congestion to be charged, the effectiveness of the congestion charge and a sensitivity analysis based on changes in the nature of congestion as well as characteristics of demand in terms of flight-aircraft type and airport capacity.
Keywords: airport, congestion charging, queueing theory, diffusion approximation, New York LaGuardia airport
Published in DKUM: 05.06.2012; Views: 1765; Downloads: 203
URL Link to full text

Search done in 0.58 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica